AMPHIKTYONBOOKS

TRANSLATION IN MANY LANGUAGES

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ




Posted: 22 May 2016 05:16 AM PDT

Αρχαία Ελληνική τεχνολογία: Οι εξωπραγματικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων!

Την ώρα που η προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της λογικής σκέψης, της επιστήμης και των καλών τεχνών παραμένει αξεπέραστη, η ιστορία της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, ακόμα και σε μας.

Τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα των προγόνων μας φαίνεται να έχουν υποχωρήσει κάτω από το πελώριο βάρος των κολοσσιαίων συνεισφορών τους σε αυτό που ονομάζουμε γέννηση του σύγχρονου κόσμου, αν και αυτό μόνο άδικο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έκαναν τη μεγάλη πολιτισμική διαφορά και στον τομέα της τεχνολογίας, αφήνοντας παγκόσμια κληρονομιά ένα πρωτάκουστο τεχνολογικό θαύμα που όμοιό του δεν υπήρχε στον τότε γνωστό κόσμο.

Εδώ δεν θα μιλήσουμε φυσικά για τη συνωμοσιολογική «απόκρυφη τεχνολογία» των Ελλήνων, καθώς αυτές οι ιστορίες γι’ αγρίους το μόνο που κάνουν είναι να συσκοτίζουν τη λαμπρή παρακαταθήκη του ελληνικού πολιτισμού. Οι αρχαίοι δεν είχαν εξάλλου ανάγκη από «μυστικές τεχνολογίες», καθώς οι φανερές τους έφταναν και περίσσευαν για να τους στέψουν πρωτομάστορες ενός κόσμου που ερχόταν ολοταχώς να κόψει δεσμούς με τα παλιά και να βάλει τα πρώτα θεμέλια αυτού που θα ονομαζόταν αργότερα δυτικός πολιτισμός.

Τα τεχνολογικά δημιουργήματά τους είχαν εξάλλου την οσμή του απόκοσμου, καθώς πώς μπορείς να ισχυριστείς σε κάποιον ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ρομπότ-υπηρέτριες, κινηματογράφο, αυτόματα ρολόγια και αναλογικούς υπολογιστές και να μη σε κοιτάξει σαν εξωγήινο!

Κι όμως, η ενδελεχής μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των λιγοστών σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων υποδεικνύουν έναν κόσμο γεμάτο από τεχνολογικά καλούδια που θα ζηλεύαμε ενδεχομένως ακόμα και σήμερα.

Η σχετικά άγνωστη αυτή πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού φανερώνει πράγματι ότι η τεχνολογία αιχμής των αρχαίων Ελλήνων, εκεί στα τέλη του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης δυτικής τεχνολογίας. Κοχλίες και περικόχλια, οδοντωτοί τροχοί, κανόνες, τροχαλίες, ιμάντες, αλυσίδες και βαλβίδες επιστρατεύτηκαν για να φτιάξουν όλων των λογιών τα gadgets, αποτελώντας τον θεμέλιο λίθο της πολύπλοκης ελληνικής τεχνολογίας. Και την ίδια τη βάση για τη σύγχρονη τεχνολογική περιπέτεια φυσικά, καμιά αμφιβολία!

Μετά το τέλος του ελληνικού κόσμου, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν περισσότερα από χίλια χρόνια για να επανακτήσει την αξιοθαύμαστη και λησμονημένη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων. Πάνω της πάτησε, υιοθετώντας τη ανέξοδα και απροβλημάτιστα, και ανοίχτηκε με θάρρος σε αυτό που θα ονομαζόταν σύγχρονη επιστήμη, αντλώντας από τους Έλληνες τις ίδιες τις εννοιολογικές βάσεις του δυτικού τεχνολογικού πολιτισμού.

Περισσότερες από 300 εφευρέσεις των Ελλήνων είναι σήμερα γνωστές και όλες τους σε κάνουν να ξύνεις το κεφάλι σου για τα πώς και τα γιατί της ύπαρξής τους: από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνα, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία και τον «κινηματογράφο» του Ήρωνα μέχρι το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου, τον αστρολάβο του Πτολεμαίου και τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων, οι έλληνες τεχνουργοί πάτησαν πάνω στους πρωτοπόρους μαθηματικούς, γεωγράφους, αστρονόμους και φιλοσόφους και σκάρωσαν εφευρέσεις που έμελλε να γίνουν τα δομικά χαρακτηριστικά της μοντέρνας τεχνολογίας.

Ήταν όμως και οι ίδιοι οι επιστήμονες που έβρισκαν πρακτικές εφαρμογές στις θεωρίες τους, δημιουργώντας έναν εκρηκτικό τεχνολογικό κόσμο που παλλόταν από εφευρέσεις, αυτόματα και υπολογιστές, λες και ξεπήδησε από σελίδες επιστημονικής φαντασίας. Πλάτωνας (ξυπνητήρι), Αριστοτέλης (ρολόι-ξυπνητήρι), Πυθαγόρας (κούπα), Αρχιμήδης (υδραυλικό ωρολόγιο), Αρχύτας (πτητική συσκευή) μπόλιασαν την τεχνολογία με θαυμαστά έργα, δίνοντας την ιδανική πάσα στους αλεξανδρινούς μηχανικούς να γεμίσουν τον κόσμο με καταπληκτικά «μαγικά» αυτόματα τεχνουργήματα, ρομπότ, «κινηματογράφο», «αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο» και άλλα πολλά εξώκοσμα μαραφέτια.

Η ελληνική τεχνολογία απλώθηκε πάνω σε όλους τους τομείς του επιστητού και αφορούσε, πέρα από τα θρυλικά «αυτόματα», τα αστρονομικά ρολόγια (αστρολάβος, τετράντας κ.λπ.) και τους μετρητικούς μηχανισμούς (διόπτρες, αλφάδια, οδόμετρα, ναυτικά δρομόμετρα, ποδοκίνητους τόρνους, παντογράφους, γωνιόμετρα, ανεμολόγια, τρύπανα, εσωτερικούς σπειροτόμους κ.λπ.), σε ιατρική τεχνολογία («Πυουλκός», η σύριγγα δηλαδή), αγροτική (ελαιοτριβεία, μύλοι, πρέσες λαδιού και άροτρα), υφαντική («Αργαλειός της Πηνελόπης»), αθλητική (Ύσπληγα και Ιππάφεση), μηχανική (γερανοί, ανυψωτικά μηχανήματα, πολύσπαστα, βαρούλκα, σύνδεσμοι, γόμφοι και εμπόλια), υδραυλική (Κηλώνιον, αλυσιδωτές αντλίες, υδραυλικοί τροχοί, πυροσβεστικές αντλίες, φυσερά και αεραντλίες), αλλά και τηλεπικοινωνίες (Πυρσεία και Φρυκτωρίες, υδραυλικοί και ακουστικοί τηλέγραφοι, κρυπτογραφικοί δίσκοι), πολιορκητικές συσκευές (Αιωρούμενος Κριός του Γήρα, Χελώνη Επίχωσης του Διάδη, Ελέπολις του Επιμάχου, Σαμβύκη του Δαμίου, Φλογοβόλο των Βοιωτών, Γαστραφέτης, αλλά και τα πάμπολλα είδη καταπέλτη) και τόσα ακόμα!

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς», που εδρεύει στο Κατάκολο Ηλείας από το 2003, φιλοξενεί την απίστευτη τεχνολογία των προγόνων μας, η οποία καλύπτει μια μακρά περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι και το τέλος του ελληνικού κόσμου. Ο Κώστας Κοτσανάς, έπειτα από την 25χρονη έρευνά του, κατάφερε να ανασυγκροτήσει την εγκυρότερη και πληρέστερη έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Όλες οι φωτογραφίες των αρχαιοελληνικών τεχνολογιών προέρχονται από το υπέροχο μουσείο του.

Κι αν ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο φορητός υπολογιστής της αρχαιότητας και η πρώτη ποτέ αναλογική υπολογιστική μηχανή του κόσμου που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό και την πρόβλεψη σημαντικών αστρονομικών και ημερολογιακών γεγονότων, παραείναι δημοφιλής για να αναλυθεί, ώρα να ανακαλύψουμε μερικές μόνο από τις κολοσσιαίες σε σύλληψη και εκτέλεση τεχνολογικές συνεισφορές της αρχαίας Ελλάδας…

O «Κινηματογράφος» του Ήρωνα

ellada

Το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνα, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν απλώς «κινηματογράφο», ήταν άλλη μια ξακουστή εφεύρεση της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας από την Αλεξάνδρεια. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν πολυπράγμων μηχανικός, άριστος μαθηματικός και μοναδικός εφευρέτης που δικαίως χαρακτηρίστηκε «Ντα Βίντσι της αρχαιότητας», όταν δεν λειτουργούσε φυσικά ως θαυματοποιός και μαέστρος των τεχνασμάτων.

Στο βιβλίο του «Πνευματικά», ο Ήρωνας περιγράφει ογδόντα περίπου αυτοματισμούς, πρακτικές εφαρμογές δηλαδή όλων των τότε γνωστών αρχών των φυσικών επιστημών, και στο επόμενο σύγγραμμά του «Αυτοματοποιητική» μας αφηγείται το «κινητό αυτόματο» (ένα αυτοκινούμενο προγραμματιζόμενο όχημα) και το εκπληκτικό «στατόν» αυτόματο θέατρο, τον κινηματογράφο των αρχαίων Ελλήνων δηλαδή με κινούμενη εικόνα και ήχο!

Στα πρώιμα κινούμενα σχέδια του Ήρωνα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει όλο τον Μύθο του Ναυπλίου, ο οποίος αποζητά να εκδικηθεί τους Αχαιούς που σκότωσαν τον γιο του Παλαμήδη στην Τροία. Η αυλαία ανοιγόκλεινε, μορφές κινούνταν, ήχοι παράγονταν, σκηνικά άλλαζαν, φωτιές άναβαν, κεραυνοί έπεφταν, βροντές ακούγονταν και πολλά ακόμα, τα οποία συνέβαιναν αυτόματα! Το «στατόν» θέατρο συνεχίζει να προβληματίζει τους σύγχρονους μηχανικούς του αυτοματισμού για τον περίπλοκο και αρμονικό τρόπο λειτουργίας του. Ο Ήρων βελτίωσε το σταθερό αυτόματο θέατρο του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αιώνας π.Χ.) αποδίδοντας ένα πραγματικό θαύμα του θεάματος. Όλα μάλιστα γίνονταν αυτόματα με το τράβηγμα του σχοινιού της πρόσοψης (ή -όπως θα λέγαμε σήμερα- με το πάτημα ενός κουμπιού)…

Το «πουλί που κελαηδά» του Ήρωνα

ar-ellada

Οι αρχαίοι το έλεγαν «Περιστρεφόμενο Φθεγγόμενο Μελαγκόρυφο» και δεν ήταν παρά μια λάρνακα ναού που παρουσίαζε ένα πουλί να περιστρέφεται αυτόματα και να κελαηδά όταν ο επισκέπτης γυρνούσε τον εξωτερικό τροχό της θήκης του. Δύο άξονες, μια σειρά από ακτινωτούς τροχούς, ένας λυγισμένος αυλός και ένα αντεστραμμένο κοίλο δοχείο που βυθιζόταν στο νερό έκαναν όλο το μαγικό.

Το πουλί περιστρεφόταν ταχύτατα και τιτίβιζε με φθόγγους μεταβαλλόμενης συχνότητας, ώστε να αποδίδεται πιστά το πραγματικό κελάηδισμα διάφορων ειδών!

Η «φιλοσοφική λίθος» του Ήρωνα

lithos

Άλλη μια απίστευτη επινόηση του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, αυτή λειτουργούσε ως καθαρό ταχυδακτυλουργικό τρικ, μιας και ο σκοπός της ήταν να μεταποιεί ένα υγρό σε κάποιο άλλο (συνήθως τον οίνο σε νερό)! Στη «φιλοσοφική λίθο» έριχνες νεράκι και έπαιρνες ίσης ποσότητας κρασί και τανάπαλιν, όπως μας λέει ο πανεπιστήμων στα «Πνευματικά» του.

Το «αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη» του Ήρωνα

keramiko

Απλά απλά, μιλάμε για τον πρώτο αυτόματο πωλητή της Ιστορίας! Ο πιστός έριχνε ένα πεντάδραχμο κέρμα στο αγγείο και έπαιρνε αυτόματα αγιασμό. Όπως μας λέει ο Ήρων στα «Πνευματικά», το νόμισμα έπεφτε πάνω στον δίσκο ενός ζυγού και με την εκτροπή του δίσκου από τη θέση του, άνοιγε μια κωνική βαλβίδα που απελευθέρωνε αντίστοιχη (του βάρους του νομίσματος) ποσότητα αγιασμένου ύδατος…

Η Αιολόσφαιρα του Ήρωνα

irona

Πολύ πριν από τον Τζέιμς Βατ και τη Βιομηχανική του Επανάσταση, ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς είχε στα χέρια του την πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας! Και πάλι στα «Πνευματικά», ο σπουδαίος επιστήμονας μας λέει πως πάνω από τον λέβητα υπήρχαν δύο σωλήνες και γύρω από τα καμπυλωμένα άκρα τους εδραζόταν μια σφαίρα με δύο ακροφύσια. Όταν θερμαινόταν το νερό του λέβητα, ατμοποιούνταν και -περνώντας από τους δύο κατακόρυφους σωλήνες- εισερχόταν στη σφαίρα και εξερχόταν με ορμή από τα δύο ακροφύσια, εξαναγκάζοντάς τη σφαίρα σε (αντίθετης διεύθυνσης) συνεχή περιστροφή.

O πρόδρομος της ατμομηχανής λίγο έλειψε να φέρει τη Βιομηχανική Επανάσταση στα ελληνιστικά χρόνια, καθώς το μόνο που της έλειπε ήταν μια τροχαλία για τη μετάδοση της κίνησης. Η πρώιμη αυτή τεχνολογική επανάσταση δεν θα συντελούνταν βέβαια ποτέ, καθώς τον πρώτο λόγο ήταν έτοιμοι να πάρουν οι Ρωμαίοι…

Η μαγική κρήνη του Ήρωνα

arx-ellada

Εδώ ο Ήρωνας πάντρεψε και πάλι επιστημονική γνώση, τεχνολογική καινοτομία και ολίγον από showbiz, σκαρώνοντας μια ευφυέστατη κρήνη που παραβίαζε φαινομενικά τις αρχές της υδροστατικής πίεσης και των συγκοινωνούντων δοχείων! Κι αυτό γιατί εκτόξευε το νερό ψηλότερα από τη διαθέσιμη στάθμη της δεξαμενής της.

Με έναν δαιμόνιο μηχανισμό αναπλήρωσης του υγρού και την επιστράτευση της αρχής του εγκλωβισμένου αέρα, όπως μας αποκαλύπτει στα «Πνευματικά», ο Ήρωνας μάγευε το κοινό της εποχής με τα παράδοξά του. Η κρήνη εκτόξευε το νερό ψηλότερα απ’ όσο όφειλε και το έκανε μάλιστα αυτόματα, καθώς η διαδικασία ήταν αυτοσυντηρούμενη και συνέχιζε μέχρι να αδειάσει πλήρως η δεξαμενή…

Το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνα

filona

Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνα είναι πράγματι το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ανθρωπότητας! Δεν ήταν παρά ένα ανθρωποειδές σε φυσικό μέγεθος που κρατούσε στο δεξί του χέρι μια οινοχόη. Όταν ο χρήστης τοποθετούσε ένα κύπελλο (κρατήρα) στην παλάμη της «θεραπαινίδας», εκείνη έριχνε αυτόματα κρασί και δευτερευόντως παρείχε επιλογή για ανάμειξη με νερό, κατά την επιθυμία του κύρη της!

Στο εσωτερικό της υπηρέτριας βρίσκονταν δύο στεγανά δοχεία, ένα με κρασί και ένα με νερό, και μέσω ενός πολύπλοκου αρθρωτού μηχανισμού γινόταν όλη η αυτοματοποιημένη δουλειά. Όταν μισογέμιζε το κύπελλο με κρασί, το χέρι κατέβαινε περισσότερο (λόγω βάρους) και η ροή του οίνου σταματούσε. Αν ήθελες (αν συνέχιζες δηλαδή να αφήνεις το κύπελλο στο χέρι της κοπέλας), έρρεε νερό ώστε να αραιώσεις το κρασί σου, κατά την προσφιλή συνήθεια των αρχαίων.

Η υπηρέτρια γέμιζε το κύπελλο με καθαρό οίνο ή αραιωμένο με νερό στην ποσότητα που επιθυμούσες ανάλογα με τη χρονική στιγμή που θα τραβούσες τον κρατήρα από την παλάμη της. Απίστευτο κι όμως αληθινό…

Η ευφυής οινοχόη του Φίλωνα

oinoxoi

Την έχουν χαρακτηρίσει ως την πρώτη ποτέ «έξυπνη» συσκευή οικιακής χρήσης στην παγκόσμια ιστορία και μάλλον έχουν δίκιο! Η λειτουργία της ήταν παρόμοια με το ρομπότ-υπηρέτρια, μόνο που εδώ μιλάμε για απλή οινοχόη. Ο Φίλων ο Βυζάντιος έφτιαξε λοιπόν τη «smart» κανάτα της αρχαιότητας, η οποία απελευθέρωνε αυτόματα νερό, κρασί ή νερωμένο κρασί ανάλογα με τη βούληση του οινοχόου.

Ένα κατακόρυφο διάφραγμα χώριζε την οινοχόη σε δύο διαμερίσματα (νερού και κρασιού) και ανάλογα με τις οπές αερισμού που κάλυπτε κάθε φορά ο οινοχόος με τα δάκτυλά του, η κανάτα έκανε όλο το μαγικό! Κάθε επιθυμία των συνδαιτυμόνων γινόταν αμέσως διαταγή για τη μαγική οινοχόη…

Το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου

orologio

Το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησίβιου ήταν ένα θαύμα του αυτοματισμού με συνεχή λειτουργία χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση! Οι Έλληνες μαγεύτηκαν με τη μέτρηση του χρόνου και επινόησαν, από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως το τέλος της αρχαιότητας, μια καταπληκτική συλλογή ρολογιών που χαρακτηρίζεται από απεριόριστη φαντασία, εκπληκτική ποικιλία, υψηλή αισθητική και εξαιρετική εργονομία φυσικά. Από ηλιακά (σκιαθηρικά) ρολόγια, που έδειχναν την ώρα με βάση τη σκιά πάνω σε ειδικά βαθμονομημένη επιφάνεια, μέχρι και υδραυλικά ρολόγια (κλεψύδρες), που στηρίζονταν στη σταθερή και συνεχή ροή ύδατος ανάμεσα σε δύο δοχεία, οι αρχαίοι έκαναν κυριολεκτικά θαύματα στη μέτρηση του χρόνου.

Κανένα βέβαια δεν ήταν σαν το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, που μπορούσε να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, υποδεικνύοντας τα 365 διαφορετικά ωράρια του έτους! Ένα ευφυές σύστημα δοχείων συνδεόταν σε μια πηγή νερού και μέσω βαλβίδων ασφαλείας και ελεγκτών στάθμης υδάτων κινούνταν ο δείκτης, ο οποίος υποδείκνυε την ώρα του 24ώρου σε ένα περιστρεφόμενο τύμπανο που περιείχε το διάγραμμα των ωρών της ημέρας και της νύχτας, ανάλογα με την ημερομηνία. Στο τέλος του 24ώρου, το νερό άδειαζε ταχύτατα και η διαδικασία επαναλαμβανόταν στο διηνεκές…

arximidi

Το πρώτο ποτέ υδραυλικό ρολόι με χτύπους ήταν πνευματικό παιδί του μεγαλύτερου μαθηματικού του ελληνικού κόσμου. Ήταν ένα πολύπλοκο υδραυλικό ωρολόγιο με πολλά αυτόματα κινούμενα πάρεργα, τα οποία έκαναν τους δυο κίονες της πρόσοψης, μέσω αντίστοιχων κινούμενων δακτυλίων (και δύο αγαλματιδίων), να υποδεικνύουν τις ώρες που διανύονταν και τις ώρες που απέμεναν, αντίστοιχα.

Κάθε ώρα, οι κόρες των οφθαλμών ενός ανθρώπινου προσωπείου άλλαζαν χρώμα και ένα σφαιρίδιο έπεφτε με κρότο σε ένα δοχείο από το (αυτόματα) ανοιγόμενο ράμφος ενός κόρακα! Το νερό χυνόταν ταυτοχρόνως μέσα σε ογκομετρικό δοχείο και σε χρονικό διάστημα μίας ώρας ανατρεπόταν αυτόματα, οπότε δύο φίδια κινούνταν συρίζοντας προς τα πουλιά των δένδρων που σφύριζαν τρομαγμένα. Αυτός κι αν ήταν εντυπωσιακός τρόπος να μαθαίνεις την ώρα!
The post Αρχαία Ελληνική τεχνολογία: Οι εξωπραγματικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων! appeared first on Κατοχικα Νεα ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
«Η μετ' εμποδίων αναζήτηση του «σωματιδίου του... Θεού»Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ
Ενώ όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια στις πρώτες δοκιμές, που ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, για κάποιον ανεξήγητο τότε λόγο έπειτα από εννιά μόλις ημέρες ο μεγάλος επιταχυντής συγκρουόμενων δεσμών αδρονίων (LHC) τέθηκε εκτός λειτουργίας. Για ένα χρόνο ο υπερεπιταχυντής παρέμεινε ενοχλητικά «σιωπηλός» και μόνο πριν από δύο εβδομάδες τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία. Διαψεύδοντας τις πολυάριθμες Κασσάνδρες (επιστημονικές και μη) και παρά τις εκνευριστικές αναβολές για τεχνικούς λόγους, το πολυαναμενόμενο «πείραμα του αιώνα» μπορεί επιτέλους να ξεκινήσει.
Δέσμες υποατομικών σωματιδίων διατρέχουν ξανά με ασύλληπτες ταχύτητες τον πιο μεγάλο επιταχυντή του κόσμου στο CERN. Μετά την απογοητευτική αναμονή 14 μηνών, στη διάρκεια των οποίων ο επιταχυντής και τα προγραμματισμένα πειράματα είχαν «μπει στο ψυγείο», η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό την είδηση ότι από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα ο ευρωπαϊκός υπερεπιταχυντής λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
«Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ξανά τις δέσμες πρωτονίων να διατρέχουν τον επιταχυντή LHC», ήταν η πρώτη ενθουσιώδης δήλωση του Rolf Dieter Heurer, νέου γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών της Γενεύης. Ο Heurer έκρινε επίσης απαραίτητο να προσθέσει: «Ακόμη δεν μπορούμε να πιστέψουμε πόσο τέλεια συμπεριφέρεται ο LHC μετά την επανενεργοποίησή του. Είναι φανταστικό! Παρ' όλα αυτά, θα συνεχίσουμε βήμα προς βήμα πριν ξεκινήσουμε το νέο έτος τα πραγματικά πειράματα Φυσικής».
Πράγματι, στις 20 Νοεμβρίου η πρώτη δέσμη πρωτονίων διέτρεξε όλη τη σήραγγα μήκους είκοσι επτά χιλιομέτρων του επιταχυντή, ακολουθώντας αρχικά τη φορά των δεικτών του ρολογιού και κατόπιν την αντίστροφη φορά. Μέσα στον LHC η ταχύτητα κυκλοφορίας των σωματιδίων αυξάνεται σταδιακά μέσω της βαθμιαίας αύξησης της ενεργειακής τάσης του επιταχυντή: από τα 450 δισεκατομμύρια ηλεκτροβόλτ (GeV) την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του, ανέβηκε στα 1.050 GeV, δηλαδή στα 1,05 τρισεκατομμύρια ηλεκτροβόλτ (TeV), την προηγούμενη Κυριακή.
Ομως τις πραγματικές δυνατότητές του ο επιταχυντής θα τις επιδείξει μόνο κατά τους τρεις πρώτους μήνες του νέου έτους: το 2010 ο LHC προβλέπεται ότι θα πραγματοποιεί συγκρούσεις δεσμίδων πρωτονίων, που θα κινούνται με αντίθετη φορά, με ενέργεια 3,5 TeV ανά δέσμη, δηλαδή 14 TeV συνολικά! Μόνο σε τόσο υψηλές ενέργειες θα είναι εφικτό να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι του περιβόητου «σωματιδίου του Θεού», αλλά και η σύνθεση της σκοτεινής ύλης (βλ. πλαίσιο)
Η «εωσφορική» μηχανή του CERN
Οι ανησυχίες και οι παράλογοι φόβοι ορισμένων «αδαών» περί της υποτιθέμενης συντέλειας του μάταιου τούτου κόσμου εξαιτίας της ενεργοποίησης του LHC, αντισταθμίζονται από την έντονη επιθυμία και τη μεγάλη ανυπομονησία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τα αποτελέσματα που ελπίζει ότι θα προκύψουν από το επονομαζόμενο «πείραμα του αιώνα». Για να αντιληφθεί και να κρίνει κανείς το ακριβές διακύβευμα αυτού του ερευνητικού προγράμματος οφείλει να γνωρίζει τις αρχές λειτουργίας, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες του LHC.
Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) είναι μια υπόγεια κυκλική σήραγγα βάθους 50-175 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στα σύνορα της Ελβετίας και της Γαλλίας. Για την κατασκευή της έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα 7 ή 8 δισ. ευρώ. Είναι ένα τούνελ συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί 1.292 τεράστιοι υπεραγώγιμοι μαγνήτες, ικανοί να δημιουργούν ένα ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο (δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης). Σε αυτή την κυκλική σήραγγα οι φυσικοί θα δημιουργήσουν δύο ταχύτατες αλλά αντίρροπες δέσμες πρωτονίων. Και ακριβώς αυτόν το σκοπό εξυπηρετούν οι γιγάντιοι μαγνήτες: να εξαναγκάσουν τα πρωτόνια να τρέχουν κατά δέσμες, ακολουθώντας μια ορισμένη πορεία, χωρίς να συγκρούονται στα τοιχώματα της σήραγγας.
Μέσα στον LHC οι δύο αντίρροπες δέσμες πρωτονίων θα ταξιδεύουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες (πολύ κοντά σε αυτή του φωτός) και θα συγκρούονται μεταξύ τους σε τέσσερα προκαθορισμένα σημεία του δακτυλίου του επιταχυντή. Σε αυτά τα τέσσερα προκαθορισμένα σημεία έχουν τοποθετηθεί περίπλοκες υπολογιστικές μηχανές, συνδεδεμένες με εξαιρετικά ευαίσθητες ανιχνευτικές συσκευές που θα καταγράφουν λεπτομερώς όλα τα μικροφυσικά συμβάντα που θα λαμβάνουν χώρα έπειτα από κάθε μετωπική σύγκρουση των αντίρροπων δεσμίδων πρωτονίων.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζει η δουλειά των ερευνητών. Χάρη στους γιγάντιους και υπερευαίσθητους ανιχνευτές αλλά και στα πρωτοποριακά υπολογιστικά συστήματα που δημιουργήθηκαν επί τούτου, οι φυσικοί ελπίζουν να ανακαλύψουν πολλά αόρατα στοιχειώδη σωματίδια, η ύπαρξη των οποίων, ενώ προβλέπεται από τη θεωρία, δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί πειραματικά. Για να ακριβολογούμε, ο LHC δεν είναι απλώς ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου, αλλά μια πολύπλοκη «μηχανή του χρόνου», που θα επιτρέψει στους ερευνητές να αναπαραγάγουν σε μικρογραφία τα όσα συνέβησαν στο πρώιμο Σύμπαν, αμέσως μετά το Big Bang: τη μεγάλη έκρηξη που υποτίθεται ότι δημιούργησε τα πάντα. Πράγματι, χάρη στον LHC οι φυσικοί θα πάνε κυριολεκτικά πίσω στον χρόνο, αναδημιουργώντας τις ακριβείς συνθήκες που επικρατούσαν στο σύμπαν ένα ή δύο τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη!
Με τη βοήθεια του μεγάλου επιταχυντή οι ερευνητές των στοιχειωδών σωματιδίων ελπίζουν να βρουν κάποιες σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα: γνωρίζουμε ότι η ύλη αποτελείται από στοιχειώδη σωματίδια, πώς όμως αυτά τα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα και γιατί οι μάζες τους είναι τόσο διαφορετικές αλλά πάντα συγκεκριμένες; Υπάρχει άραγε το μποζόνιο του Χιγκς (Higgs boson), το περίφημο υποατομικό σωματίδιο που αποκαλείται και «σωματίδιο που Θεού» επειδή υποθέτουν ότι καθορίζει τη μάζα όλων των υλικών σωμάτων; Τι απέγινε η αρχική αντιύλη και γιατί στο Σύμπαν μας επικράτησε τελικά η ύλη; Από τι είναι φτιαγμένη η αόρατη εξ ορισμού «σκοτεινή ύλη» που, όπως ανακάλυψαν, κυριαρχεί στο Σύμπαν;
Γύρω από αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα έχουν τις τελευταίες δεκαετίες αναπτυχθεί οι πιο εξωφρενικές επιστημονικές εικασίες και θεωρίες. Το ποιες από αυτές αξίζει να επιβιώσουν στο μέλλον και ποιες θα απορριφθούν οριστικά και αμετάκλητα θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τα πειραματικά δεδομένα που θα συσσωρευτούν τα αμέσως επόμενα χρόνια χάρη στον υπερεπιταχυντή του CERN. Επιπλέον, στα παραπάνω αμιγώς επιστημονικά οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του LHC θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους τεχνολογικούς νεωτερισμούς, που ενώ επινοήθηκαν για τις ανάγκες του πειράματος θα μετουσιωθούν στο άμεσο μέλλον σε προϊόντα της αγοράς.
Από το Blackout στο Big Bang
Στα όσα διακυβεύονται από την καλή λειτουργία του μεγάλου επιταχυντή, αλλά και από τις συνέπειες που είχε η διακοπή της λειτουργίας του για 14 μήνες, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το ανθρώπινο κόστος. Μιλάμε προφανώς για τους χιλιάδες ερευνητές και τεχνικούς που τα τελευταία χρόνια είχαν επενδύσει σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα, και οι οποίοι από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς ερευνητικό αντικείμενο.
Ολα ξεκίνησαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 όταν διαπίστωσαν ότι ο ισχυρότερος επιταχυντής στον κόσμο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας κάποιων δυσλειτουργιών στους γιγάντιους μαγνήτες. Πιο πρόσφατα, πάλι, οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι ένα κομμάτι ψωμί που είχε πέσει τυχαία (ίσως από το στόμα ενός πουλιού) στάθηκε ικανό να θέσει εκτός λειτουργίας το πολύτιμο σύστημα κατάψυξης της γιγάντιας μηχανής που υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε για να διερευνά τη σύσταση του Σύμπαντος σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που υπήρχαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη!
Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι ερευνητές αποδίδουν την ευθύνη γι' αυτά τα δυσάρεστα «ατυχήματα», αλλά και για την πρώτη παταγώδη αποτυχία ενός καλοσχεδιασμένου ερευνητικού προγράμματος, στον Robert Aymar, τον προηγούμενο διευθυντή του CERN. Αυτός ο κατά τ' άλλα λαμπρός επιστήμονας πίεζε με όλα τα μέσα που διέθετε ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο μεγάλος ευρωπαϊκός επιταχυντής πριν από τη λήξη του 2008, όποτε θα έληγε και η θητεία του ως διευθυντή του CERN! Και όπως, δυστυχώς, αποδείχτηκε, αυτή η ματαιοδοξία και η υπερβολική βιασύνη στοίχισαν πολύ ακριβά στο όλο εγχείρημα. Εκτός από τη μεγάλη καθυστέρηση και το προσωπικό κόστος των εμπλεκόμενων ερευνητών, οι αναγκαίες επιδιορθώσεις των βλαβών του LHC αυτό τον χρόνο στοίχισαν «μόνο» 20 εκατ. δολάρια.
Ομως, όλα αυτά τα εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα θα ξεχαστούν μόλις ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου αρχίσει να αποκαλύπτει όλες τις εκπληκτικές του δυνατότητες. Πράγματι, αυτή η εκπληκτική «μηχανή», που θα μας επιτρέψει να αναπαραγάγουμε τις συνθήκες και τις διεργασίες της Μεγάλης Εκρηξης, δεν μπορεί παρά να ανοίξει νέους, απρόβλεπτους, ορίζοντες στην επιστήμη της Φυσικής. *
Ο χαμένος κρίκος για την ενοποίηση των πάντων
Το μποζόνιο του Higgs ή «σωματίδιο του... Θεού», όπως συνήθως αποκαλείται για να υπογραμμισθεί ο θεμελιώδης ρόλος του στη σύσταση της ύλης, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο ατελείωτων διενέξεων μεταξύ των θεωρητικών και των πειραματικών φυσικών.
Σύμφωνα με το λεγόμενο «καθιερωμένο πρότυπο» της σωματιδιακής φυσικής, η μεγάλη θεωρητική σύνθεση στην οποία κατέληξε η μικροφυσική του 20ού αιώνα, όλη η ύλη του Σύμπαντος αποτελείται από αδρόνια και λεπτόνια, δηλαδή από τα στοιχειώδη σωματίδια-φορείς των ισχυρών, ασθενών και ηλεκτρομαγνητικών αλληλεπιδράσεων. Η επιτυχημένη αυτή θεωρία σκοντάφτει δυστυχώς σε δύο σοβαρά προβλήματα: α) δεν περιλαμβάνει τη βαρύτητα και τις πανταχού παρούσες βαρυτικές αλληλεπιδράσεις, και β) σκοντάφτει σε ένα πολύ σοβαρό παράδοξο.
Το παράδοξο είναι ότι οι θεμελιώδεις δυνάμεις στη σύγχρονη Φυσική παρουσιάζουν έναν υψηλό βαθμό συμμετρίας, κάτι που επιβεβαιώνεται αδιάκοπα από όλα τα πειραματικά δεδομένα. Το γεγονός όμως ότι όλα τα στοιχειώδη σωματίδια που συνθέτουν την ύλη διαθέτουν μία ορισμένη μάζα φαίνεται να αντιφάσκει με τη συμμετρία που παρατηρείται παντού. Για να αποφευχθεί η καταστροφή όλων των συμμετριών που παρατηρούνται στη φύση θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένα ιδιόμορφα άγνωστα σωματίδια, που, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, δεν θα πρέπει να έχουν σπιν, δηλαδή ιδιοστροφορμή. Αυτά είναι τα περίφημα αόρατα «βαθμωτά σωματίδια Χιγκς», όπως ονομάστηκαν προς τιμήν του Peter Higgs, του διάσημου Σκωτσέζου φυσικού που τα επινόησε. Βέβαια η εισαγωγή, για καθαρά θεωρητικούς λόγους, νέων παράξενων σωματιδίων στη μικροφυσική είναι πάντα ανησυχητική, ιδιαίτερα όταν η ύπαρξή τους είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί πειραματικά. Πόσο μάλλον όταν το υποθετικό σωματίδιο του Χιγκς θεωρείται ο απαραίτητος κρίκος για την ενοποίηση όλων των θεμελιωδών δυνάμεων στη Φυσική! Αυτό το παράδοξο ελπίζουν να λύσουν οι ερευνητές χάρη στις ιδιαίτερα ακραίες φυσικές συνθήκες που μπορεί να δημιουργεί ο ευρωπαϊκός υπερεπιταχυντής. Κατά βάθος, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκε ο LHC είναι για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί οριστικά η πιθανότητα ύπαρξης του αινιγματικού σωματιδίου του Χιγκς, το οποίο γεννά τη μάζα όλων των υλικών σωμάτων. Η υπόθεση που θα διερευνήσουν είναι αν πράγματι τα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα χάρη στην ασθενή αλληλεπίδρασή τους με το πεδίο κενού μέσα στο οποίο υπάρχουν τα «σωματίδια του Θεού». Αν όλα αυτά σάς φαίνονται αφηρημένα ή κάπως αόριστα, σκεφτείτε, ως παρηγοριά, ότι με αυτό το τρελό μηχάνημα οι φυσικοί ίσως καταφέρουν να εξηγήσουν, μεταξύ άλλων, και τη σκανδαλώδη ποσότητα «σκοτεινής ύλης», η οποία, όπως υπολογίζεται, αποτελεί περισσότερο από το 90% της συνολικής ύλης του Σύμπαντος!
Εχετε φυσικά κάθε δικαίωμα να αγνοείτε τι είναι τα «σωματίδια του Χιγκς» και η «σκοτεινή ύλη». Εξάλλου, ακόμη και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν, για την ώρα, πολύ περισσότερα από εσάς. Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για αφηρημένες θεωρητικές κατασκευές. Αντίθετα, είναι, πραγματικά «σκοτεινές» οντότητες, οι οποίες επειδή γεμίζουν το σύμπαν τής πιο ανεπτυγμένης φυσικής επιστήμης μας, ενδέχεται να καθορίσουν τη μορφή, τη λειτουργία και την εξέλιξη που θα έχει τον 21ο αιώνα


Ξενάγηση στα παράδοξα της Φύσης
Η κβαντική θεωρία εκλαϊκεύεται και βρίσκει εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή
Tης Ελενης Χατζηχρηστου*

Jim Al-Khalili

Quantικά Παράδοξα

Mτφρ: Ανδρομάχη Σπανού

εκδ. Τραυλός

Η κβαντική μηχανική είναι ίσως η πιο θεμελιώδης επιστημονική θεωρία μέχρι σήμερα, που ξεχωρίζει για την πιθανοκρατική φύση της: δεν υπάρχουν διαισθητικές εξηγήσεις ούτε απλές και ευθείες απαντήσεις. Eτσι, η κβαντική επανάσταση οδήγησε στην εξαφάνιση του ντετερμινισμού που χαρακτήριζε την κλασική Nευτώνεια μηχανική. Στα χέρια μας κρατάμε ένα βιβλίο που με άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο ξεδιπλώνει την παραδοξότητα της κβαντικής μηχανικής, προσπαθεί να την εξηγήσει, διερευνά τις συνέπειές της και μας φέρνει σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις σε πολλαπλά επιστημονικά πεδία. Ο Τζιμ Αλ-Καλίλι, αναγνωρισμένος θεωρητικός φυσικός του Ηνωμένου Βασιλείου και βραβευμένος εκλαϊκευτής της επιστήμης, καταβάλλει αξιοθαύμαστη προσπάθεια να κάνει όσο το δυνατόν κατανοητή την παραδοξότητα του κβαντικού κόσμου. Σκαρφίζεται εκπληκτικά παραδείγματα, παρμένα από την καθημερινότητα, για να εξηγήσει περίπλοκες και αντίθετες με τη διαίσθηση έννοιες. Προχωρεί στην ουσία της κβαντικής μηχανικής, αποφεύγοντας τα λάθη στα οποία εμπίπτουν πολλές απόπειρες εκλαΐκευσης αυτής της δύσκολα κατανοητής θεωρίας και των θεμελιωδών εννοιών της.

Η εικονογράφηση είναι εντυπωσιακή και, χωρίς να επιδιώκει επιστημονική ακρίβεια, κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα ελκυστικό.

Η αθέατη αλήθεια

Ξεκινάμε με μια ιστορική αναδρομή, παρακολουθώντας την εξέλιξη της κβαντικής σκέψης από τους διάσημους φυσικούς Πλανκ, Αϊνστάιν, Μπορ, Πάουλι, Ντε Μπρολί, Χάιζενμπεργκ, Σρέντιγκερ και Ντιράκ. Ο Αλ-Καλίλι περιγράφει με θαυμαστά κατανοητό τρόπο τη σημασία και την ουσία της εξίσωσης του Σρέντιγκερ, της σημαντικότερης εξίσωσης της κβαντικής μηχανικής και της παράξενης κυματοσυνάρτησης. Επικεντρώνεται στη μη προβλεψιμότητα της Φύσης: όταν δεν κοιτάμε η πραγματικότητα είναι αθέατη και μόνο όταν ρίξουμε το βλέμμα μας αυτή παγιώνεται σε μια εικόνα, ένα στιγμιότυπο μόνο από τη δυνατή πολυπλοκότητα. Για να μαντέψουμε το επόμενο «στιγμιότυπο πραγματικότητας» δεν έχουμε στη διάθεσή μας παρά μόνον πιθανότητες για να επιλέξουμε ανάμεσά τους με τη βοήθεια της «μαγικής» κυματοσυνάρτησης. Τελικά, όλα ανάγονται στην εμπνευσμένη διαμάχη των Μπορ και Αϊνστάιν: ο πρώτος υποστήριζε ότι «σκοπός της φυσικής δεν είναι να ανακαλύψει πώς είναι η Φύση αλλά περιορίζεται μόνο σε ό,τι μπορούμε να πούμε γι’ αυτήν». Αντίθετα, ο Αϊνστάιν πίστευε με πάθος ότι «σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε όσο πιο πολύ γίνεται στην αλήθεια της φυσικής πραγματικότητας».

Συνεχίζοντας την προσπάθειά του να μας εισαγάγει σε ακόμη πιο παράξενες έννοιες της κβαντικής μηχανικής, ο Αλ-Καλίλι αναλύει τα φαινόμενα της υπέρθεσης, της μη τοπικότητας και της εμπλοκής. Eτσι μαθαίνουμε πως όταν δεν κοιτάμε ένα σωματίδιο, αυτό μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε δυνατή κατάσταση, ενώ κάθε φορά που κοιτάμε, αλλάζουμε το αποτέλεσμα. Κι ακόμη, πώς ρίχνοντας ένα ζάρι στη Γη επηρεάζουμε το αποτέλεσμα της ταυτόχρονης ρίψης ενός ζαριού στον Πλούτωνα. Οι έννοιες αιτίου - αποτελέσματος καταρρέουν υπέρ της ακαριαίας επικοινωνίας μεταξύ απομακρυσμένων κβαντικών σωματιδίων.

Στην προσπάθεια κατανόησης του ανεξιχνίαστου προβλήματος της αλληλεπίδρασης παρατηρητή και παρατηρούμενου, ταξιδεύουμε μέσα από το κουτί με δηλητήριο, όπου βρίσκεται παγιδευμένη η περίφημη γάτα του Σρέντιγκερ περιμένοντας υπομονετικά να αποφασίσουμε αν είναι ζωντανή ή νεκρή.

Κάποτε, το παίρνουμε απόφαση πως ποτέ δεν θα μάθουμε την αθέατη αλήθεια και αποφασίζουμε να στραφούμε στην ερμηνεία της κβαντικής θεωρίας, έστω κι αν δεν την κατανοούμε πλήρως. Κι εκεί όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές αντικρουόμενες ερμηνείες, που όλες μοιάζουν δυνατές και όλες φαντάζουν το ίδιο παράδοξες. Απ’ όλες τις ερμηνείες της κβαντικής μηχανικής που παρατίθενται, προσωπικά με μαγεύει η θεωρία των πολλών κόσμων (ή πολλαπλών συμπάντων), όπως και η εναλλακτική ερμηνεία του Τζον Κράμερ για τη σύνδεση με το παρελθόν και την ακαριαία επικοινωνία πίσω στον χρόνο. Αλήθεια, τι μας χρειάζεται ο μυστικισμός και η μεταφυσική, όταν η ίδια η φυσική προσφέρει τέτοιες συγκινήσεις;

Το κβαντικό μέλλον

Αυτά όμως που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον μη μυημένο στην κβαντική μηχανική αναγνώστη, είναι κατά τη γνώμη μου τα τελευταία δύο κεφάλαια που πραγματεύονται την πανταχού παρουσία κβαντικών φαινομένων στην καθημερινή μας ζωή, με τρόπους που ούτε καν υποψιαζόμαστε: μικροτσίπ, λέιζερ, τηλεοράσεις, υπολογιστές, εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως η θερμοπυρηνική σύντηξη, προηγμένες τεχνικές ιατρικών διαγνωστικών μεθόδων, ο κατάλογος είναι μακρύς. Κι ακόμη: η κβαντική μηχανική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις γενετικές μεταλλάξεις, και άρα στην ίδια την εξέλιξη της ζωής! Aλλωστε, ο μεγάλος φυσικός Ρότζερ Πενρόουζ υποστηρίζει ότι η ίδια η ύπαρξη της ανθρώπινης συνείδησης οφείλεται στην κβαντική φυσική!

Στο τέλος του βιβλίου, ο Αλ-Καλίλι κάνει ένα άλμα στο μέλλον και μας προτείνει για τα επόμενα 100 χρόνια τη δημιουργία ενός πανίσχυρου κβαντικού υπολογιστή. Ακόμη και την κβαντική τηλε-μεταφορά οραματίζεται (το πρωτότυπο διαλύεται και επαναδημιουργείται απαράλλαχτο στον τόπο προορισμού), δικαιώνοντας ύστερα από δεκαετίες την ιδέα του μεταφορέα του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ» του Σταρ Τρεκ.

Εμπνευσμένες θεωρίες, ανεξήγητα φαινόμενα και λαμπρή φαντασία, να τι συνθέτει τα Quantικά Παράδοξα του Αλ-Καλίλι. Ακόμη και αν δεν τα κατανοήσουμε όλα, ακόμη και αν πιστέψουμε τα μισά από αυτά, είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσουμε όλοι με τον συγγραφέα ότι «το μέλλον είναι λαμπρό, αλλά, κυρίως, είναι κβαντικό».(* Η κ. Ελένη Χατζηχρήστου είναι αστροφυσικός, τ. ερευνήτρια NASA - Υale University)

ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΒΑΡΥΤΗΤΟΣ


Αντιβαρήτης :Επιστημονική θέση

Ο όρος αντιβαρύτητα (antigravity) αναφέρεται στην υπόθεση ύπαρξης φυσικών αντικειμένων τα οποία "αψηφούν" την επίδραση της βαρύτητας. Δεν αναφέρεται στις λεγόμενες "συνθήκες έλλειψης βαρύτητας" (ανακριβής όρος κι αυτός, ένας άνθρωπος σε ελεύθερη πτώση μαζί με μία ζυγαριά φαινομενικά δεν έχει κάποιο βάρος ως προς αυτή) όπως σε ένα αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη γη ή σε ελεύθερη πτώση. Ούτε αναφέρεται στην εξισορρόπηση της βαρυτικής δύναμης από κάποια άλλη δύναμη (όπως την αεροδυναμική αντίδραση του αέρα σε ένα αεροπλάνο). Αναφέρεται στην υποθετική κατάσταση κατά την οποία η βαρυτική δύναμη είναι εντελώς απούσα ή κάποια υποτιθέμενη τεχνολογική συσκευή μεταβάλει το βαρυτικό πεδίο.
Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ψευδο-θεωρίες, μελέτες και πειράματα που ασχολούνται με τους τρόπους με τους οποίους θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν φαινόμενα αντιβαρύτητας. Μεταξύ αυτών, ορισμένα υπονοούν και την ανάγκη ύπαρξης της επίσης υποθετικής, εξωτικής αρνητικής μάζας (πχ μοντέλο σκουληκότρυπας, Alcubierre ή warp drive).
Θεωρία Γενικής Σχετικότητας, όπως διατυπώθηκε το 1915 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, απαγορεύει την ύπαρξη εξωτικής μάζας ή περιοχών στο σύμπαν που ως προς κάποιον παρατηρητή έχουν αρνητική πυκνότητα μάζας. Σύμφωνα με τη γενική θεωρία, η βαρύτητα είναι εκδήλωση καμπύλωσης του χωροχρόνου. Ο μαθηματικός φορμαλισμός πράγματι μπορεί να δώσει και λύσεις αρνητικής πυκνότητας μάζας. Αυτές παραβιάζουν τη συνθήκη θετικής ενέργειας όπως διατυπώθηκε αρχικά από τον Αϊνστάιν. Αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις (κάποιες σχετικά πρόσφατες) διερευνούν το φορμαλισμό και παρουσιάζουν διάφορες εκδοχές της συνθήκης θετικής ενέργειας[1]. Τούτο ενδέχεται να έχει οδηγήσει ορισμένους μη-επιστήμονες και μη σχετικούς με το αντικείμενο σε παρανοήσεις σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης αρνητικής πυκνότητα μάζας.
Σκοτεινή Ενέργεια και σκοτεινή Μάζα Μια άλλη αφορμή παραφιλολογίας περί αντιβαρύτητας και αρνητικής μάζας είναι η σκοτεινή ενέργεια και σκοτεινή μάζα. Σήμερα, έχει βρεθεί ότι το 73% του σύμπαντος αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια. Η ταυτότητα αυτής της ενέργειας είναι ακόμη άγνωστη και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μέγιστα αινίγματα στη σύγχρονη επιστήμη. Η σκοτεινή ύλη ενδέχεται να αποτελείται από σωματίδια εκτός του Καθιερωμένου μοντέλου, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν θετική μάζα αφού όσα γνωρίζουμε σχετικά προέρχονται ακριβώς από τις βαρυτικές επιδράσεις τους στην ορατή ύλη όπως τα αστέρια και οι γαλαξίες.
Το ερευνητικό πρόγραμμα αντιβαρύτητος της NASA.Το στρατιωτικό τμήμα του ομίλου BAe Systems για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, επιβεβαίωσε ότι το 2002 ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με το φαινόμενο της αντιβαρύτητας που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο Ρώσος επιστήμονας Eugene Podkletnov. Το πρόγραμμα ονομάζεται Greenglow και είναι παρόμοιο με κάποιο ανάλογο πρόγραμμα της NASA με το όνομα Breakthrough Propulsion Physics (BPP) που διεξήχθη στο διάστημα 1996-2002 και αντιπροσωπεύει την προσπάθεια ανάπτυξης μη-συμβατικών τεχνολογιών προώθησης σκαφών και οχημάτων διαφόρων ειδών (πχ σύζευξης βαρύτητας-ηλεκτρομαγνητισμού, εκμετάλλευσης της ενέργειας του κενού, σκουληκότρυπες, Alcubierre ή warp drive, κτλ).
Από τα προταθέντα κατά καιρούς από διάφορους ερευνητές ως συστήματα/φαινόμενα αντιβαρύτητας,(π.χ Μηχανικά, Ηλεκτροστατικές /ηλεκτρομανητικές περιστρεφόμενες διατάξεις, Ακουστικές, Μικροκυματικά, Πυρηνικές διατάξεις κ.α ) θα μπορούσαν να διακριθούν οι ακόλουθες κατηγορίες, κάποια από τα οποία κινούνται στα όρια μεταξύ ψευδοεπιστήμης, εξαπάτησης και παραπληροφόρησης

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ο άνθρωπος άνοιξε το βιβλίο του Θεού και θέλει να γίνει αθάνατος ! Δεν θα ασχοληθούμε με τις υπερβολές πάνω στο θέμα της αποκρυπτογράφησης του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Αυτές σχετίζονται με τις δημόσιες σχέσεις του προέδρου Κλίντον για την συνένωση των προσπαθειών, αφ’ ενός του δημόσιου τομέα( 4 βιοτεχνολογικών ινστιτούτων του προγράμματος “Human Genom Project” κρατικής επιχορήγησεως ύψους $ 2 δισ. USD) και της ιδιωτικής εταιρείας βιοτεχνολογίας “Celeris”. Δεν είναι όμως υπερβολή να πούμε ότι η Βιοτεχνολογική Επανάσταση θεωρείται μεγαλύτερη και απο την Βιομηχανική.
Ωστε θα ξεγελάσουμε τον θάνατο; Θα ζούμε στο μέλλον1200 χρόνια ; Θα καταπολεμήσουμε το γήρας , τις ασθένειες και τον πόνο; Θα γίνουμε πιό ευτυχισμένοι τελικά με την βιοτεχνολογία; Να μερικά απο τα ερωτήματα που θέτει μπροστά μας η νέα ανακάλυψη. Προς το παρόν λέγουν οι ειδικοί τίποτα δεν θα συμβεί απο αυτά. Τα προσεχή 20 χρόνια θα ανιχνευθούν ορισμένες ασθένειες και θα παραχθούν φάρμακα για την καταπολέμηση τους. Ετσι θα παραταθεί ελάχιστα το όριο ζωής, θα καταπολεμηθούν ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, το αλτσχάιμερ, το AIDS κ.α . Ομως για το μέλλον πολλά υπόσχεται η βιοτεχνολογία, όπως λ.χ η επιμήκυνση του ορίου ζωής, η βελτίωση των χαρακτηρηστικών του ανθρώπου, η καταπολέμηση των κληρονομικών ασθενειών ή ατελειών κ.α
Λίαν συντόμως θα έχουν αποκρυπτογραφηθεί 80.000- 150.000 γονίδια μέσα απο 3 δισεκατομμύρια μoριακά μέρη του DNA. Κάθε αρρώστεια λένε οι ειδικοί έχει την αιτία της σε κάποιο γονίδιο. Το γήρας και ο θάνατος είναι γραμμένα στον γονιδιακό μας κώδικα. Στο μέλλον θα είναι δυνατή η συντήρηση του οργανισμού μας, δια της επεμβάσεως στα γονίδια μας, αλλάζοντας τα φθαρμένα ή ελαττωματικά γονίδια με άλλα. Πως θα γίνεται ο έλεγχος; Με τα διαγνωστικά τέστ, και τα νέα φάρμακα , που ετοιμάζουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Ετσι οι χειρουργοί δεν θα χρειάζονται στο μέλλον. Ωστόσο, θα προκύψουν και πάμπολλα προβλήματα , όπως: 1/ Ο υπερπληθυσμός-έλεγχος των γεννήσεων-ανταγωνισμός των γενεών, 2/ η ασφάλιση εργασίας , 3/το απόρρητον ή μη των γονιδιακών δεδομένων, 4/ οι νέες γονιδιακές ταυτότητες, 5/ η διάκριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αφου οι πρώτοι θα γίνουν μακρόζωες , ενώ οι δεύτεροι θα βολεύονται ακόμη στα ράντζα κάποιου κρατικού νοσοκομείου. Σύμφωνα με την Ελληνική Αρχαιολογία οι θεοί ήσαν αθάνατοι, ενώ οι ημίθεοι είχαν μεν όλα τα θεικά προσόντα, αλλά ήσαν θνητοί . Θα ήτο αλαζωνεία και Υβρις να θέλουμε να γίνουμε θεοί. Ας μείνουμε λοιπόν Ημίθεοι και προ παντός Ανθρωποι σώφρονες. Προς το παρόν είμαστε μιά κακοήθης μετάλλαξη της Φύσεως. (Κ. Χ. Κωνσταντινίδης Υποστράτηγος ε.α)

ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΑΝΤΙΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Η εις βάθος και λεπτομερής μελέτη των Ορφικών , Ύμνων , Αργοναυτικών, διαφόρων σχετικών Αποσπασμάτων και λοιπών σχετικών , αποκαλύπτει συνεχώς μεγάλες και σοβαρές άγνωστες αλήθειες που υπάρχουν μέσα τους , άλλες συμβολικά κρυμμένες, άλλες που συνάγονται από ορθολογικούς συλλογισμούς διαφόρων αποσπασμάτων αυτών, και τέλος άλλες που είναι τελείως φανερά γραμμένες, πλην όμως παραγκωνισμένες για διαφόρους λόγους. Η πιο απλή βέβαια περίπτωση είναι η φανερά γραμμένες αλήθειες, που αναφέρονται μεν ευθαρσώς, πλην όμως διέλαθον της προσοχής των ερευνητών, κυρίως λόγω του περιέργου του πράγματος που περιέχουν και στο οποίο αναφέρονται.
Μια τέτοια περίεργη αλλά σοβαρή αλήθεια, ευθαρσώς γραμμένη έχει εντοπισθεί σε μερικούς στίχους των Αργοναυτικών, τους οποίους αναφέρω και σχολιάζω ευθύς αμέσως. Πρόκειται για το ότι οι Αργοναύτες έφεραν μαζί των και ειδικό εξοπλισμό με τον οποίον μπορούσαν να πετούν!
ΠΡΑΓΜΑΤΙ:
Στους στίχους 134 μέχρι 300 των Αργοναυτικών όπου περιγράφεται αναλυτικά η προσέλευση ενός εκάστου των μετεχόντων εις την εκστρατεία, με το όνομά και την καταγωγή και λοιπά γνωρίσματα αυτών, αναφέρεται όλως ιδιαιτέρως το εξής παράξενο που υπέπεσε στην παρατήρηση του υμνωδού.
Το παράξενο είναι ότι ενώ οι περισσότεροι των Αργοναυτών προσήλθανε φυσιολογικά ενδεδυμένοι, κρατώντας προφανώς ιδιαιτέρως τα ατομικά των είδη και τον οπλισμό των, μερικοί όμως, τους οποίους και κατονομάζει, προσήλθαν φορώντας εξ αρχής την ειδική εξάρτηση των με την οποίαν μπορούσαν να πετούν! Φορούσαν δηλαδή στις φτέρνες των ποδιών των τα ειδικά πέδιλα με τα οποία μπορούσαν και πετούσαν .
Οι στίχοι, σύμφωνα με την ερμηνεία του βιβλίου του Ι. Πασσά, είναι:
«….Αντελήφθην αφ’ ετέρου τούς δύο ωραίους βλαστούς του Βορέου, τούς οποίους εγέννησεν η Ωρείθυια η εξακουστή κόρη του Ερεχθέως, αφού ηλθεν εις ερωτικήν επαφήν με τόν Θεόν πλησίον εις τό ρεύμα του Ιλισσού ποταμού, αυτοί δέ πετούσαν μέ υποπόδια πού είχαν κάτω από τίς φτέρνες των ποδιών των, ο Ζήτης δηλαδή καί ο Καλαις, πού ήσαν όμοιοι κατά τό σώμα μέ τούς αθανάτους Θεούς»

Αρχαίο κείμενο «…..Δισσόν δ’ αυ Βορέου καλόν στάχυν εισενόησα ούς τέκ’ Ερέχθηος κούρη κλυτός Ωρειθύια Ιλυσσού παρά χεύμα Θεού φιλότητι μιγείσα , οι δή και ταρσοισιν υπονάτιοις πεπονηντα Ζήτης και Καλαις δέμας είκελοι αθανάτοισιν.»

Το ότι και άλλοι Αργοναύτες πρέπει να είχαν στις αποσκευές τους αυτόν τον ειδικό εξοπλισμό για να πετούν , αποδεικνύεται εκ του ότι ένας άλλος Αργοναύτης ο Κάνθος ο Αβαντιάδης από την Εύβοια, ο οποίος είχε προσέλθει ενδεδυμένος φυσιολογικά , έπεσε και σκοτώθηκε επάνω από την Λιβύη, προφανώς από μη καλή λειτουργία του αντιβαρυτικού του εξοπλισμού, κατά τον χρόνο κάποιας ανιχνευτικής διεργασίας τον οποίον εξοπλισμό πρέπει να είχε στις αποσκευές του. Το ανωτέρω περιστατικό αναφέρεται στους στιχους 155 έως 160 των Αργοναυτικών :
«Κάνθος δ’ Ευβοιηθεν Αβαντιάδης
επέρησεν
όν δή μοιρ’ εδ’αμασε τέλος ό
επέθηκεν ανάγκη
φθίσθαι υπέρ Λιβύης νόστου τα’ οίκονδε
λάθεςθαι.» δηλαδή κατ’ ερμηνεία από το βιβλίο του Ι. Πασσά

« Ο Κάνθης ο Αβαντιάδης διεπεραιώθη από την Εύβοια
τουτον κατενίκησεν η μοιρα και η ανάγκη του επέβαλε το τέλος να αποθάνη υπεράνω της Λιβύης και να λησμονήση το ταξίδι της επιστροφης εις την πατρίδα,»

Αμέσως , η σκέψη μας συσχετίζει όλα τα ανωτέρω με τα γνωστά μας πέδιλα του Ερμού με τα οποία και αυτός πετούσε και εξουδετέρωνε τις αποστάσεις . Όμως ο Ερμής κρατούσε συγχρόνως στα χέρια του και το περίφημο ΚΗΡΥΚΕΙΟ . Μήπως άραγε και αυτό αποτελούσε αναγκαίο βασικό εξάρτημα πέραν των πεδίλων για την δημιουργία του αναγκαίου αντιβαρυτικού πεδίου ;
Τι άραγε γνωρίζουμε για το Κηρύκειο του Ερμού και τον Ερμή ;
Οι πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτό είναι οι εξής:
Από το Λεξικό του Πάπυρου Λα Ρους διαβάζουμε.
«Κύριο έμβλημα του Ερμού αποτελούμενο εκ λεπτής ράβδου εκ δάφνης ή εξ ελαίας , πέριξ της ράβδου περιελίσσοντο δύο όφεις , εις το άνω δε άκρον αυτής υπάρχουν δύο μικραί πτέρυγες.
Ως αναφέρει ο οικείος μύθος , ο Ερμής εχώρισεν ημέραν τινά διά της ράβδου του δύο όφεις οι οποίοι εμάχοντο αλλήλους , ούτω το κηρύκειον κατέστη σύμβολον ομονοίας . Παρά τοις Έλλησι ήτο το διακρητικόν έμβλημα των πρέσβεων και των κηρύκων , το οποίον καθίστα αυτούς απαραβίαστους. Το κηρύκειον των ιατρών αποτελείτο εκ δέσμης ράβδων πέριξ της οποίας τυλίσσεται ο όφις του Ασκληπιού και επί της οποίας υπάρχει το κατοπτρον της προνοίας.»
Ο μύθος του διαχωρισμού των δύο συμπλεκομένων όφεων υπό του Ερμού δια της ράβδου του υποδηλώνει ότι δύναται ούτος να αποσπά από την Έλξη τα ελκόμενα σώματα .

Από τους στίχους όμως 133 έως 135 των Αργοναυτικών προκύπτει ότι η ράβδος του Κηρυκείου του Ερμού ήταν από Χρυσό.
«Τρισσήν δ’ Ερμείαο κλυτήν εισέδρακα
γένναν
Αιθαλίδην, όν έτικτε περικλυτή
Ευπολέμεια
Μυρμίδονος θυγάτηρ, Αλόπη ενί
Πετηέσση
Η δ’ Έρυτον και καλόν Εχίονα τους
Ποτέ νύμφη Λαοθόη Μενετοίο παρευνηθείς
Ελόχευσεν
Κυλλήνης μεδέων Χρυσορρόαπις
Αργειρόντης.»

Κατά μετάφραση δε από το βιβλίο του Ι Πασσά
«Είδα και την τριπλήν ένδοξον γενεάν του ΕΡΜΟΥ
(τους τρεις ενδόξους απογόνους του ΕΡΜΟΥ)
τον Αιθαλίδην δηλαδή, εγέννησε
εις την βραχόδη Αλώπην η περιώνυμος Ευπαλέμεια
η θυγάτηρ του Μυρμιδόνος
και τον Έρυτον και τον ωραίον Εχίονα τους οποίους
όταν επλάγιασε κάποτε με την νύμφη Λαοθοόην την κόρη
του Μενετού εγέννησεν ο Αργειρόντης ΕΡΜΗΣ ο προστάτης της Κυλλήνης που έχει Χρυσό ραβδί.»

Από δε το εγκυκλοπαιδικό λεξικό του «Ηλίου» μαθαίνουμε και μερικά ακόμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ειδικές ιδιότητες που είχε το Κηρύκειο του ΕΡΜΟΥ, διαβάζοντας τις κάτωθι περικοπές.
«Κατά τας παραστάσεις και άλλων αγγείων τέχνης, το Κηρύκειον το οποίον κρατεί ο ΕΡΜΗΣ, είναι, αναλόγως της ιδιότητος του Θεου, ως ποιμένος , αγγελιοφόρου, ψυχοπομπού. Α) ……….Β) Σκήπτρον Κήρυκος, ως το αχώριστον και προσωπικόν σύμβολον του αγγελιοφόρου Θεού του Ολύμπου. Ως τοιουτον παρίσταται, ως κατά τον ανωτέρω ορισμόν του Θουκυδίδου : Ράβδος της οποίας η διασταύρωσις των συμπεπλεγμένων κύκλων γίνεται η περίπλεξις δύο όφεων των οποίων τα σώματα διαγράφουν ένα S και των οποίων οι οφθαλμοί αντικοιτάζονται και αι δύο ουραί συναντόνται……………ως αναφέρουν ο Ηρόδοτος και Θουκυδίδης………Γ) Μαγική ράβδος του ψυχοπομπού Θεού, όστις, κατά τα Ομηρικά έπη, κρατών την «Κηρυκίνην» την Χρυσήν μαγικήν ράβδον την επονομαζομένην «Δράκων», καθ’ Ησύχιον, αποκοιμίζει δι’ αυτής και εγείρει εκ του ύπνου, ή κάμνει τους ζώντας να ονειρεύωνται και είτα μαγεύει, προσελκύει και οδηγεί τας ψυχάς των νεκρών εις τον Άδην….»

Επίσης εις το λήμμα ΕΡΜΗΣ διαβάζουμε τις κατωτέρω συμπληρωματικές πληροφορίες για το κηρύκειο του Ερμού :
(Ο Ερμής) «…..προσεκάλεσε επί του Ολύμπου εις αγωνα τον ΈΡΩΤΑ τον οποιον διά τινος δόλου ενίκησε,………ενώ δε η μήτηρ εκείνου Αφροδίτη ενηγκαλίζετο τον νικητήν, ουτος απέσπασεν απ’ αυτης τον κεστόν της (ζώνη)»……………….( σπουδαία συμβολική αναφορά του αντιβαρυτικού επιτεύγματος του ΕΡΜΟΥ λέγοντας ότι κατενίκησε την ΈΛΞΗ (Έρωτα) της γης όχι με φυσικό τρόπο, αλλά με κάποιο δόλιο τρόπο! Ποιος είναι άραγε αυτός ο δόλιος τρόπος και τι ακριβώς συμβολίζει η κλοπή της ζώνης (κεστού) της Αφροδίτης από τον Ερμή ;
Αυτά θα αποκαλυφθούν πιο κάτω σε ένα άλλο συμβολικό Μύθο τον Μύθο της Ίριδος .
Σε μια άλλη παράγραφο περιγράφεται μια ωραία τοιχογραφία του ΕΡΜΟΥ με όλη την συνήθη αμφίεσή του, ως εξής: (εικόνα 1)
«…..μία τοιαύτη τοιχογραφία κατά την οποίαν ο ΕΡΜΗΣ , μεθ’ όλης της συνήθους αμφιέσεώς του κρατων διά της μιάς το κηρύκειον διά δε της ετέρας το βαλάντιον σπεύδει υπεράνω της Γης , ζητωντας το κέρδος, ενώ η τύχη ισταμένη και κρατοτουσα το Κέρας της Αμαλθείας και το πηδάλιον εστηριγμένον επί τινος σφαίρας παρακολουθει αυτόν διά του βλέμματός της.».

Αλλά και στην Εγκυκλοπαίδεια του Πάπυρου διαβάζουμε στο ίδιο λήμμα ΕΡΜΗΣ τις κάτωθι πληροφορίες για το κηρύκειο του ΕΡΜΟΥ:
«Εις την φαντασίαν των Ελλήνων βεβαίως ειχεν αποτυπωθή η εικών του ως κήρυκος των Ολυμπίων, ……………φέροντος εις τους πόδας «καλά πέδιλα», Αμβρόσια, Χρύσεια, τα οποία τον μετέφεραν και επάνω από την Γη και επάνω από την θάλασσα κρατόντας ράβδον τη τα’ ανδρων όμματα θέλγει, ων εθέλει, τους δ’ αυτε και υπνώοντας εγείρει (Οδύς. Ε44-48)» Αλλαχού αναφέρεται ότι :
«Κατά τον 6ον αιωνα πχ. παρισταται πλέον ως Θεός γενειοφόρος ενδεδυμένος ελαφρόν επενδύτην φέρων πτερωτά σάνδαλα κρατων ανά χείρας κηρύκειον και φέρων επί της κεφαλής ΠΙΛΟΝ.

Κάτι παρεμφερές με το Κηρύκειο και την προκαλούμενη αντιβαρύτητα αναφέρεται από τον Ιάμβλιχο στο βιβλίο του «ΠΕΡΙ ΠΥΘΑΓΟΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ» παρ.91, στ.1375 έως 1392 :
«(Ο ΑΒΑΡΙΣ) Πυθαγόρα απέδωκεν οιστόν, όν έχων από του ιερού εξήλθε, χρήσιμον αυτω εσόμενον προς τά συμπτίπτοντα δυσμήχανα κατά την τοσαύτην άλην , εποχούμενος γάρ αυτω και τά άβατα διέβαινεν, οιον ποταμούς και λίμνας και τέλματα και όροι και τά τοιαύτα, και προσλαλών, ως λόγος καθαρμούς τε επετέλει και λοιμούς απεδίωκε και ανέμους από των εις τουτο αξιουσών πόλεων βοηθόν αυτόν γενέσθαι.»
Δηλαδή κατά ερμηνεία:
Ο Άβαρις (ιερεύς) προσέφερε στον Πυθαγόρα ένα «οιστό» ( σχολιάζεται ότι ήταν ένα βέλος από χρυσό) , τον οποίον κρατούσε στα χέρια του όταν βγήκε από το ιερό, που θα του χρησίμευε για τις συμπτωματικές δυσκολίες που θα συναντούσε στην τόση μεγάλη περιπλάνησή του . Διότι ιππεύοντας αυτό και ταξιδεύοντας θα πέρναγε τα αδιάβατα , όπως ποταμούς και λίμνες και βάλτους και όρη και τα τοιαύτα και απαγγέλλοντας ευχές , όπως λέγουν , επιτελούσε καθαρμούς, και έδιωχνε επιδημίες και κατέπαυε ανέμους, και έτσι γινότανε βοηθός στις πόλεις που του το ζητούσαν.

Σε άλλα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας αποκαλύπτονται και άλλα συμβολικά μυθολογικά (προϊστορικά) πρόσωπα που πετούσαν φορώντας και αυτά την ίδια αντιβαρυτική στολή δηλαδή πτερωτά πέδιλα,
Κηρύκειο, όπως του Ερμού και πτερά, τα πάντα από χρυσό, και μάλιστα παρέχουν σοβαρές συμπληρωματικές πληροφορίες που διασαφηνίζουν την όλη λειτουργία του ατιβαρυτικού συστήματος και όλες τις υπάρχουσες απορίες.. Συγκεκριμένα:
Στην Θεογονία του Ησιόδου στους στίχους 266-270 αναφέρονται:

«Θαύμας δ’ Ωκεανοιο βαθυρρείταο θύγατρα ηγάγετ’ Ηλέκτρην η δ’ ωκειαν τέκε ΊΡΙΝ ηυκόμους θ’ ΑΡΠΥΊΑΣ, Α Ε Λ Λ Ω τε ΩΚΥΠΕΤΗΝ τε αι ρ’ ανέμων πνοιησι και οιωνοις εμ ‘ έπονται ωκείοις πτερύγεσι.» δηλαδή :

Ο Θαύμας έλαβε την κόρη του βαθύρρειτου Ωκεανού , Ηλέκτρα και γέννησε την γοργοπόδαρη ΙΡΙΔΑ και τις ωμορφόμαλλες «Άρπυιες», ΑΕΛΛΩ και την ΩΚΥΠΕΤΗ , που με τα φτερά τους πετούν με την πνοή των ανέμων και τρέχουν ίσια μεταξύ ουρανού και γης.
Από δε την Ιλιάδα (Θ399, Ψ198, Ω77) μαθαίνουμε τις χαρακτηριστικές ιδιότητες της Ιριδος ΑΕΛΛΌΠΟΥΣ, ΠΟΔΗΝΕΜΟΣ, ΤΑΧΕΙΑ, ΩΚΕΑ, ΧΡΥΣΟΠΤΕΡΟΣ
Ειδικά για την Ίριδα από τα σχόλια του λεξικού του Ηλίου στο αντίστοιχο λήμμα μαθαίνουμε:
ΙΡΙΣ = Θεότητα του Ολύμπου από τις δευτερεύουσες, εκτελούσα όπως ο Ερμής χρέη Αγγελιοφόρου . Την φαντάζονταν νέα με πολύχρωμο βραχύ χιτώνα με πτερωτά σανδάλια με μεγάλες πτέρυγες στους ώμους και με Κηρύκειο όπως ο ΕΡΜΉΣ. Ο δρόμος που ακολουθούσε κατά την πτήση της απεικονίζεται ΕΠΤΑΧΡΩΜΟΣ, όπως το ΟΥΡΆΝΙΟ ΤΟΞΟ .
Η Ίρις αποσυμβολίζεται ως ένας ουράνιος δακτύλιος , Ζώνη, Τόξο δια του οποίου ανέρχονται οι νεκροί και κατέχονται οι άγγελοι.
Υπάρχει δε και ειδικός συμβολικός και πολύ αποκαλυπτικός Μύθος για την Ίριδα και το Ουράνιο Τόξο, κατά τον οποίον οι Βορράς και Ζέφυρος προσέφεραν σαν δώρο στην Ίριδα την Ζώνη του Ουρανίου Τόξου για να την χρησιμοποιεί σαν αποκλειστικό της δρόμο για την δουλειά της .

Από τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ανάλυση του φωτός , Ουράνιο Τόξο, παίζει σπουδαίο ρόλο στην ύπαρξη αντιβαρυτικού πεδίου,το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ανωτέρω συμβολικές οντότητες για να πετούν, και επίσης εξηγείται ότι ο κεστός (ζώνη) της Αφροδίτης ήταν ένα όργανο που ανέλυε το ηλιακό φώς και προκαλούσε αντιβαρυτική περιοχή πράγμα χρησιμότατο για τον Ερμή (άνθρωπο) γι’ αυτό και της το έκλεψε.


Τέλος, από τις αποκαλύψεις της Πυθαγόρειας διδασκαλίας ( βλέπε βιβλίο μου «Ο Μυστικός Κώδικας του Πυθαγόρα, και η αποκρυπτογράφηση της διδασκαλίας του, τόμοι Α!, Β!, Γ!, Δ!) αποκαλύπτονται σπουδαία συμπληρωματικά στοιχεία για το Κηρύκειο, που ενδέχεται να παίζουν κάποιο ειδικό ρόλο στην δημιουργία αντιβαρυτικού πεδίου και πετάγματος. Τα στοιχεία αυτά τα οποία διέλαθον μέχρι της στιγμής της προσοχής των ερευνητών είναι τα εξής:
1) Η μορφή της περιελίξεως των όφεων στην ράβδο είναι ένα απόσπασμα από την γραφική μορφή του Παγκόσμιου Νόμου της δημιουργίας και λειτουργίας του Σύμπαντος που ανακάλυψε ο Πυθαγόρας από τον υπ’ αριθμ. 64 Ορφικό Ύμνο (βλέπε ένθετο σύμπακτο οπτικό και ακουστικό δίσκο στο Περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» τεύχος 41 Απριλίου 2005) και η οποία ταυτίζεται με την μορφή που έχει το D N A ήτοι Διπλής Σπεροειδούς Έλικας .
2) Τα απεκονιζόμενα βήματα της Έλικας είναι τρία τον αριθμό , δηλαδή των τριών αρχικών σπειρών εκ των δώδεκα υπαρχόντων του Νόμου της Δημιουργίας.
3) Τα μήκη των βημάτων ακολουθούν τον αναλυτικό, αλγεβρικό, μαθηματικό Νόμο της δημιουργίας του σύμπαντος τουτέστιν τους4 αρχικούς όρους εκ των 1, Φ, Φ2, Φ3, Φ4, ……….Φ12
4) Το ολικό ωφέλιμο μήκος της ράβδου εξάγεται από το άθροισμα των τριών αρχικών βημάτων (αποστάσεων) των Ελίκων και είναι Μ=(1+Φ+Φ2 )/10 = ( 1+1,6180+2,6180) / 10 =(5, 236)/10=0,5236 δηλαδή ταυτίζεται με την τιμή του Κοσμικού Πήχεως με τον οποίον έχουν κατασκευασθεί όλα τα μεγαλιθικά μνημεία της αρχαιότητος , η Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου, οι Μεγάλοι Αρχαίοι Ναοί κλπ. ( βλέπε Κοσμικά Μέτρα εις 4ον τόμο του Μυστικού κώδικα του Πυθαγόρα , καθώς και το βιβλίο μου « η Αριθμοσοφία του Πυθαγόρα» )

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από όλα τα ανωτέρω αναφερθέντα τόσον των Ορφικών αναφορών όσον και όλων των άλλων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι από τα πολύ παλιά αρχαία χρόνια οι Έλληνες Μύστες γνώριζαν την Τεχνογνωσία της Αντιβαρύτητας και μπορούσαν οι ίδιοι και πετούσαν.
Αυτή η γνώση αποδεικνύεται από τα Ορφικά ότι διασώθηκε μέχρι και την εποχή τους δηλαδή κατ’ ελάχιστον μέχρι και την δευτέρα χιλιετία π.χ. προφανώς σε ειδικές ομάδες ανθρώπων , Μυστών. Αλλά και από το περιστατικό του Άβαρι που δώρισε στον Πυθαγόρα τον «οιστό» με τον οποίον πετούσε, αποδεικνύεται ότι και στον 6ον ακόμα αιώνα υπήρχε σε ειδικούς αυτή η τεχνογνωσία . Αλλά και από τον αποσυμβολισμό των δύο αναφερθέντων μύθων του Ερμού , αφενός με τους συμπλεκόμενους όφεις και αφετέρου με τον νικηφόρο αγώνα εναντίον του Έρωτα (Ελξη)
Όπως επίσης και από τον αντίστοιχο Μύθο της ΙΡΙΔΟΣ με το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, καθίσταται απολύτως φανερό ότι υπήρχε πράγματι τέτοια τεχνογνωσία.

Επίσης από τον συνδυασμό όλων των ανωτέρω αναφερομένων δυνάμεθα να αντιληφθούμε σε μεγάλο βαθμό και ποια ήταν αυτή η τεχνογνωσία με την οποίαν μπορούσαν και πετούσαν.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΤΙΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Κατ’ αρχάς εντοπίζονται δύο μορφές συσκευών που προκαλούσαν αντιβαρυτικό πεδίο , μία συσκευή μεγάλης τρόπον τινά εμβελείας και μία ετέρα μικρότερης τοιαύτης.
Η συσκευή της μεγάλης εμβελείας είναι αυτή που χρησιμοποιούσε ο Ερμής και η ΙΡΙΣ και αποτελείτο από τρία επί μέρους όργανα, τα Πέδιλα, το Κηρύκειο, και τον Πίλο (καπέλο). Το βασικό υλικό των οργάνων αυτών ήταν ο ΧΡΥΣΟΣ.
Τα πέδιλα ήσαν πτερωτά , με δύο Χρυσά φτερά έκαστο .
Ο Πίλος (σκούφος) έφερε δύο πτερύγια Χρυσά.
Το Κηρύκειο απεικόνιζε γραφικά τον παγκόσμιο Ορφικό Νόμο της δημιουργίας του Σύμπαντος (Ύμνος 64) τον οποίον αποκάλυψε ο Πυθαγόρας (βλέπε το βιβλίο μου «Ο Μυστικός κώδικας του Πυθαγόρα κλπ), αποτελείται από τα εξής μέρη: Ράβδο εκ χρυσού συμβολικού μήκους μιάς κοσμικής πήχεως ήτοι 0,5236 του μέτρου, = 2*Φ2 / 10
Δύο Όφεων εκ χρυσού οι οποίοι ελίσσονται επί της ράβδου ελικοειδώς και αντιθέτως μορφώνοντας διπλή σπειροειδή έλικα, με τρία μεταβλητά βήματα διαστάσεων που επαληθεύουν τον Παγκόσμιο Νόμο 1, Φ, Φ2, …
Εις το κάτω μέρος οι όφεις έχουν τις ουρές τους ενωμένες ενώ εις το επάνω μέρος οι κεφαλές των ,ευρισκόμενες εκτός της ράβδου , η μία αντικρίζει την άλλη . Είναι προφανές ότι οι όφεις απαραιτήτως θα έφεραν στις θέσεις των οφθαλμών των καταλλήλους κρυστάλλους βασικό στοιχείο της όλης συσκευής .
Η άλλη μορφή της συσκευής είναι αυτή που χρησιμοποιούσε ο Άβαρις και που την χάρισε στον Πυθαγόρα.
Αυτή ήταν πολύ απλούστερη της άλλης και αποτελείτο από ένα βέλος («οιστό» καλούμενο) εκ χρυσού ο οποίος όμως πρέπει να είχε στα άκρα της από ένα ειδικό κρύσταλλο για να μπορέσει να λειτουργήσει
Τέλος η ανακάλυψη του τρόπου λειτουργίας των άνω περιγραφέντων αντί-βαρυτικών συσκευών, που διέθεταν ορισμένες ομάδες Αρχαίων Ελλήνων, είναι πλέον αντικείμενο πειραματικής έρευνας ειδικών πειραματικών εργαστηρίων τα οποία ήδη έχουν επιληφθεί του θέματος και αναμένουμε τα σχετικά αποτελεσματα.

ΠΙΘΑΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η ύπαρξη, στις συσκευές , πολυτίμων λίθων, κρυστάλλων και πολυτίμων μετάλλων προδιαθέτει εις την πιθανή παραδοχή της υποθέσεως ότι η ενεργοποίηση αυτών και κυρίως των κρυστάλλων είναι η βασική αιτία της δημιουργίας αντιβαρυτικού πεδίου. Εάν πράγματι η ενεργοποίηση των κρυστάλλων δύναται να δημιουργεί τέτοια πεδία τότε γεννάται το ερώτημα με ποιόν τρόπο μπορούσαν οι ομάδες αυτές των αρχαίων Ελλήνων να ενεργοποιούσαν τους κρυστάλλους με προϋπόθεση βέβαια ότι θα ήσαν γνώστες των σπουδαίων ιδιοτήτων των κρυστάλλων.
Η απάντηση σ’ αυτήν την διπλή τρόπον τινά ερώτηση είναι ευκολότατη, διότι είναι γνωστόν τόσον από τα ίδια τα Ορφικά κείμενα , όσον και από άλλες γνωστές παρατηρήσεις και πειράματα ότι οι αρχαίοι Έλληνες Μύστες και πολλές άλλες ομάδες επιστημόνων γνώριζαν πολύ καλά αφενός τους κρυστάλλους και πολύτιμους και μη λίθους και μέταλλα και μάλιστα και με τις ιδιότητες ενός εκάστου και με το πραγματικό επιστημονικό τους όνομα που διασώθηκε μέχρι και τις ημέρες μας σήμερα, παγκοσμίως, όπως είναι ο Αιματίτης, Αχάτης, Οπάλιος Τοπάζιος, Χαλάζιος, Σιδηρίτης, κλπ (βλέπε το κεφάλαιο ΛΙΘΙΚΑ στα Ορφικά του Ι. Πασσά) και αφετέρου, οι ειδικοί Μύστες ,αποδεικνύεται από το σημερινά δεδομένα και γνωστά πειράματα, ότι γνώριζαν και μάλιστα πολύ καλά τον τρόπο ενεργοποιήσεως των κρυστάλλων και λοιπών πολυτίμων μετάλλων πράγμα που η σημερινή επιστήμη γνωρίζει και εφαρμόζει σε διάφορες κατασκευές της, με την διαφορά ότι οι αρχαίοι Έλληνες Μύστες χρησιμοποιούσαν σαν πηγή ενεργοποιήσεως των κρυστάλλων την ίδια την Ανθρώπινη Ενέργεια, πράγμα που με τα σημερινά πειραματικά δεδομένα είναι απολύτως αληθές ή την Ηλιακή ενέργεια. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί πείραμα ενεργοποιήσεως κρυστάλλων επί παρουσία μου από την ενέργεια που εκπέμπει ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά τον χρόνο του διαλογισμού του.
Από δε την ερμηνεία του συμβολικού μύθου του οποίου η έννοιά του είναι πολύ εμφανής , του μύθου δηλαδή του αγώνος του ΕΡΜΟΎ εναντίον του ΈΡΩΤΟΣ ( ΈΛΞΕΩΣ) κατά τον οποίον ο ΕΡΜΗΣ , μόνον με ΔΟΛΟ, κατάφερε και υπερνίκησε την ΈΛΞΗ (ΈΡΩΤΑ) και όχι με φυσικό τρόπο, συνάγεται ότι δεν υπάρχει στην Φύση κανονικός φυσικός τρόπος υπερνικήσεως της Έλξεως και δημιουργίας Αντιβαρύτητας πλην όμως μόνον με δόλιο τέχνασμα, το οποίον και τελικά αναγκάστηκε η Φύση να αναγνωρίσει, και να αποδεχθεί την δόλιο εξυπνάδα του ΕΡΜΟΥ, δηλαδή σαν ένα αποδεκτό τεχνικό κατόρθωμα των ανθρώπων, που δεν διαταράσσει την Φύση, παρά κατ’ ελάχιστον.
Από την ανωτέρω ερμηνεία συνάγεται ότι το αιτιολογικό της πρόσφατης θεωρίας των Βαρυτικών κυμάτων , του τρόπου δημιουργίας των σημείων και περιοχών του ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ αυτών , ( περιοδικό «HELLENIC NEXUS» τεύχος 6 / 2005 σελίδες 22 έως 29 «ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ» υπό Λεωνίδα Φλεβαράκη ) είναι εκ φύσεως λάθος, δηλαδή η φύση δεν αναγνωρίζει την φυσική αντανάκλαση στο Σύμπαν της ροής βαρυτικής ενεργείας και από το τέρμα του Σύμπαντος προς την αρχή και την κατ’ αυτόν τον τρόπο εμφάνιση αλγεβρικής συναθροίσεως βαρυτικών κυμάτων με συνέπεια την δημιουργία αντιβαρυτικών πεδίων στα αποκληθέντα σημεία ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ.
Η δημιουργία αυτών των περιοχών ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ είναι αληθής μεν και πειραματικά υπαρκτή πλην όμως ο παρουσιασθείς τρόπος της δημιουργίας των στην άνω θεωρία είναι λάθος , διότι δύνανται να δημιουργηθούν μόνον με ανθρώπινο τεχνικό τρόπο ( ξεγέλασμα της Φύσεως ) όπως αποδεικνύεται από την ανακάλυψη αντιβαρυτικών συσκευών, καθώς και όπως αναφέρεται , πολύ παραστατικά , από τον αποσυμβολισμό των άνω Μύθων.
Τέλος τα Χρυσά πτερύγια των οποίων οι θέσεις σχημάτιζαν ένα εξωτερικό τριγωνικό περίβλημα στον ιπτάμενο άνθρωπο, πολύ πιθανόν, εκτός των άλλων, να δημιουργούσαν το αντιβαρυτικό πεδίο με την συνεχή αντανάκλαση επ’ αυτών της διπλής κυματικής ροής φωτός εκ των ενεργοποιημένων κρυστάλλων (αναλυμένου φωτός) από δύο αντιθετικές ενεργειακές ( φωτεινές ) πηγές και τον κατ’ αυτόν τον τρόπον σχηματισμό χώρων μηδενισμού βαρυτικών κυμάτων. Λαμβανομένου όμως υπόψη ότι τα μήκη κύματος των φωτεινών ακτίνων είναι ελάχιστότατα μετρούμενα σε χιλιοστά των χιλιοστών ( νανοχιλιοστά ) έπεται ότι τα καλούμενα Μηδενικά σημεία που ταυτίζονται με τα πέρατα των αντιστοίχων μηκών κυμάτων, σχηματίζουν γύρω από τον ιπτάμενο άνθρωπο ένα προστατευτικό αντιβαρυτικό τριγωνικό ΜΑΝΔΥΑ, από μηδενικά αντιβαρυτικά σημεία, ο οποίος του επιτρέπει να προστατεύεται από την Έλξη της γης και έτσι να ίπταται. (Τα υπ’ αριθμ. 3, και 4 σχέδια είναι πολύ παραστατικά δια τις δύο εντοπισθείσες συσκευές, του ΕΡΜΟΥ και του ΑΒΑΡΙ.).


ΕΙΔΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Εάν η πειραματική έρευνα, η οποία ήδη άρχισε , επιβεβαιώσει την άνω πιθανή μορφή λειτουργίας και το θεωρητικό υπόβαθρο αυτής, στις εντοπισθείσες αρχαίες Ελληνικές συσκευές αντιβαρύτητας, τότε η παρούσα μελέτη θα αποτελέσει συγχρόνως και την πειραματική, εργαστηριακή πλήρη επαλήθευση της ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑΣ, ( Δημιουργία της ΥΛΗΣ) που προήλθε από την μετατροπή της αφηρημένης Ορφικής Κοσμολογίας σε εφαρμοσμένη τοιαύτη, των θετικών επιστημών και η οποία βασίζεται στα σημεία ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ, σημεία διαχωρισμού και απωθήσεως της βαρυτικής έλξεως, καθώς επίσης και της αντίστοιχης θεωρίας των ΒΑΡΥΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ.

ΣΧΕΔΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) ΙΩΑΝΝΟΥ Δ ΠΑΣΣΑ «ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ» σελίδες 447 έκδοση
Εγκυκλοπαίδεια του «ΗΛΙΟΥ»

2) ΝΙΚ. ΕΜΜ. ΠΡΕΑΡΗ «Ο ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΦΙΚΟΙ» σελ. 110
εκδόσεις «Βυζαντιον»

3) ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Π. ΔΑΚΟΓΛΟΥ α) «Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ» τόμοι Α!, Β!, Γ!, Δ!, εκδόσεις «ΝΕΑ ΘΕΣΗ»
β) «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣΟΦΙΑ» σελίδες 119 εκδ. ΝΕΑ ΘΕΣΗ
γ) «Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ»
σύμπακτος δίσκος περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» τευχ.40-41
4) ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ «ΠΕΡΙ ΠΥΘΑΓΟΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ» σελ 326 ΝΕΑ ΘΕΣΗ
5) «Ν. ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΗΛΙΟΥ»
6) « ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΛΑΡΟΥΣ»
7) ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “HELLENIC NEXUS” τεύχος 6 / 2005
8) ΗΣΙΟΔΟΥ «ΘΕΟΓΟΝΙΑ»
9) ΟΜΗΡΟΥ «ΙΛΙΑΣ»
( ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΚΟΓΛΟΥ Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Ομότ. Μέλος Τ.Ε.Ε. Μέλος της Ελλ. Μαθ. Εταιρείας)

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πρόχειρη μετάφραση, της πρόσφατης ανακοίνωσης του καθηγητού Άρη Πουλιανού, για την εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων Ο τίτλος αυτής της εργασίας μπορεί να ακούγεται λίγο ντετερμινιστικός, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τα ανθρώπινα όντα πέρασαν μία μεγαλύτερη περίοδο ανθρωποποίησης, απ’ ο,τι συνήθως οι ιστορικοί πιστεύουν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των μαρξιστών. Σίγουρα προερχόμαστε από τους πίθηκους, αλλά όχι τους αφρικανικούς.
Πριν από 20 εκ. χρόνια, ζούσαν στην Ευρώπη πάνω από πενήντα είδη πιθήκων. Αλλά ένας πίθηκος, που ονόμασαν «Ημιόρθιο Ελλαδοπίθηκο» (Helladopithecus semierectus), ζούσε στα δέντρα, δεκαεπτά εκατομμύρια χρόνια πριν (ΑΝΘΡΩΠΟΣ, τομ. 3, N01, Ιαν. 1976, σελ 3 - 30, Αθήνα). Η γνωστή πανίδα Πικερμίου της περιόδου του Μειοκαίνου (23-5 εκ. χρόνια πριν), έχει βρεθεί από την Ουγγαρία, μέσω των Βαλκανίων, ως το Ιράν: (Βάγκερ, A1840: Fossile Uberreste Von einem Affen und anderensau getierren aus Griechenland. Abh. Bayer. Akad. Wiss, 3, Μόναχο). Μεταξύ άλλων ευρημάτων, ένα πολύ σημαντικό από εκείνη την περίοδο ήταν ο «Πεντελικός Μεσοπίθηκος» (Mesopithecus pentelici), ενός επίγειου πιθήκου που έζησε σε μία μεγάλη περιοχή, πέρα από την Ελλάδα. Η μεγάλη του εξάπλωση σε μία ευρεία περιοχή, προϋποθέτει ότι κάποιοι ανθρωπόμορφοι πίθηκοι μπορούσαν να “κατεβούν από τα δέντρα’’ (Ροτζίνσκι, JJ & MG Levin, 1963: Anthropologhia, Moskva, str. 184 με 185), και άρχισαν να περπατούν. Κατά συνέπεια, μεταξύ αυτών των καταβατών, θα μπορούσαν να είναι ορισμένες μορφές προγονικές του ανθρώπου. Μία απολιθωμένη κάτω γνάθος από την Αττική, βρέθηκε από έναν Γερμανό αξιωματικό κατά τα χρόνια της κατοχής (1942), και περιγράφεται από τον Τζ. Φον Κοένινγκσβαλντ, (1972: Einunterkiefez eines fossilen Homi- noiden aus dem Griechenlands unterpliozan. Konikl. Nederl. Akademie Van Wetenschappen. Σειρά Β, 75, Αρ. 5, σελ. 385-394, Άμστερνταμ). Φαίνεται να είναι μία προηγμένη μορφή που δεν ανήκει στους «Δρυοπιθήκους» (Dryopithecinae), και που θα μπορούσαν να αποτελούν επίσης την αρχή των αφρικανικών πρωτευόντων.
Ο Κοένινγκσβαλντ του έδωσε το όνομα «Γκρεκοπίθηκος» (Graecopithecus). Η ηλικία του είναι, περίπου 9 εκατομμύρια έτη. Η κάτω σιαγόνα ενός άλλου είδους που βρέθηκε από τη γαλλική αποστολή το 1972 κοντά στη Θεσσαλονίκη, ονομάστηκε «Μακεδονικός Δρυοπίθηκος» (Dryopethicus macedoniensis). Αλλά είναι από ένα πιο προηγμένο είδος των Δρυοπιθήκων, και σύμφωνα με τον Κοένινγκσβαλντ, είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τους ανθρωπίδες. Η ηλικία του είναι του Άνω Μειοκαίνου (Vallesian, 6-7 εκ. έτη).
Τέλος, το εύρημα που περιγράφεται στην παρούσα ανακοίνωση, του Ελλαδοπιθήκου (Helladopithecus), είναι το πάνω μέρος του αριστερού μηραίου οστού και βρέθηκε από την αποστολή μας το 1974, κοντά στα Θαρούνια. Ένα χωριό στο νησί της Εύβοιας. Η ηλικία του είναι του Κάτω Μειοκαίνου, περίπου 17 εκατομμυρίων ετών, η οποία επιβεβαιώθηκε από την στρωματογραφία του, και φυλάσσεται σήμερα στο Ανθρωπολογικό Μουσείο των Αρχανθρώπων των Πετραλώνων Χαλκιδικής. Περιγράφεται πλήρως στη συνέχεια, και είναι ενός ημιόρθιου πιθήκου, στην κατηγορία την οποία οι συγγραφείς, αποδίδουν το σύνολο παρόμοιων ευρημάτων από την Αττική και τη Μακεδονία.
Το ευρεθέν οστό αυτό έχει 98 χιλιοστά μήκος (ονομάστηκε Α.Ε.-1), φαίνεται να ανήκει σε ένα νεαρό άτομο, και όλο το μήκος του (κατ’ αναλογία υπολογιζόμενο) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 350 mm. Όποτε το ύψος του ατόμου πρέπει να είναι, περίπου, 140-150 εκατοστά. Το βάρος του σύμφωνα με το δείκτη Ντέμπετς (ICVS), πρέπει να είναι περίπου 40-42 κιλά. Ο δείκτης παχύτητας τότε ήταν, περίπου 22,85. Ο ίδιος δείκτης σε ουρακοτάγκους χιμπατζήδες και γορίλες, είναι 32-33. Ενώ για τον άνθρωπο, είναι τα 18 -21. Αλλά μεταξύ όλων αυτών των έμμεσων μεθόδων προσδιορισμού του ευρήματος, το καλύτερο θα ήταν να μετρηθεί επακριβώς η γωνία στρέψης, προκειμένου να καθοριστεί το ποσοστό της όρθιας στάσης. Έτσι, αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος για τη μέτρηση της γωνίας στρέψης, σε ένα σπασμένο μηριαίο οστό. Το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών έδειξε ότι η γωνία «θ» (στρέψης) του σπασμένου οστού, είναι 18 μοίρες. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο πίθηκος, ήταν περίπου 65% όρθιος, στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι ήταν λίγο πολύ όρθιος, σίγουρα, πιο όρθιος από τους περισσότερους σημερινούς αφρικανικούς πρωτεύοντες πιθήκους.
Ως εκ τούτου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Ελλαδοπίθηκος, θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος του γένους Άνθρωπος (Homo). Τέλος, θέτουμε σε ξεχωριστή οικογένεια όλο το σύνολο των ευρημάτων των Ελλαδοπιθήκων από την Ελλάδα, ταξινομώντας το αμέσως μετά από την οικογένεια των ανθρωπίδων (Hominid). Ως αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, έχουμε τον πρώτο όρθιο άνθρωπο στη γη, τον «Χόμο Ερέχθους Τριλιένσις» (Homo erectus trilliensis), που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο από αυτή την περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ Ευρώπης, 13 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η, πάνω από εκατό χρόνια, μακρά συζήτηση μεταξύ των ανθρωπολόγων σχετικά με την πολυφυλετική, έναντι της μονοφυλετικής προέλευσης των ανθρώπων, φαίνεται ότι τελειώνει. Φαίνεται ότι κάθε βιολογικό είδος στη Γη, αναπτύσσεται σε ένα κέντρο, και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Η μονοφυλετική προέλευση του ανθρώπου (από τον Ελλαδοπίθηκο στον Homo erectus trilliensis) κατά τη γνώμη μας λίγο-πολύ, επιβεβαιώθηκε, και οι άνθρωποι εξαπλώθηκαν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, και στη συνέχεια, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Στο μεταξύ, οι ανασκαφές έρευνες συνεχίζονται, κοντά στα Πετράλωνα βρέθηκε μέρος του σκελετού ενός κοριτσιού 14 ετών, που έζησε περίπου, 13 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Το νέο εύρημα ονομάστηκε «Όρθιος Άνθρωπος Τριλλιανός Δάφνη» (Homo erectus trilliensis Daphnae), από το όνομα της κυρίας που βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα, την κ. Δάφνη Α. Πουλιανού. (δρ Άρις Πουλιανός, 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών, Κουνμίνγκ - Κίνα, 31-7-2009)

Τα πέντε «σωματίδια της ύλης»
Ακόμα πιο πολύπλοκη γίνεται η εικόνα με το περίφημο «σωματίδιο του Θεού», που δεν βρέθηκε , το λεγόμενο και «μποζόνιο του Χιγκς», το οποίο προσπαθούν να βρουν στα πειράματα του επιταχυντή του CERN, καθώς τώρα νέα πειράματα στον «ανταγωνιστικό» επιταχυντή Tevatron των ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν αποκλείεται τελικά να υπάρχουν πέντε τέτοια «σωματίδια του Θεού»!
Τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με το BBC, ίσως δείχνουν το δρόμο για νέους νόμους στην φυσική, πέρα από την αποδεκτή σήμερα θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου», που επικράτησε στη δεκαετία του ΄70, όσον αφορά τα υποατομικά σωματίδια της ύλης και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Το «μποζόνιο του Χιγκς», το οποίο πήρε το όνομα του βρετανού φυσικού που πρώτος το πρότεινε πριν από δεκαετίες, εξηγεί γιατί τα άλλα σωματίδια έχουν μάζα και άρα γιατί ο κόσμος μας αποτελείται από ύλη και όχι από αντιύλη. Όμως, παρά τις έντονες προσπάθειες των επιστημόνων, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η –προς το παρόν θεωρητική- ύπαρξή του.

Τώρα, έρχονται νέα δεδομένα από το πείραμα Dzero, που πραγματοποιείται στον επιταχυντή Tevatron του Fermilab στο Σικάγο, τα οποία δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχουν πολλαπλές παραλλαγές του συγκεκριμένου μποζονίου. Οι αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν συγκρούσεις πρωτονίων και αντιπρωτονίων στον επιταχυντή τους, οι οποίες παρήγαγαν ζεύγη σωματιδίων ύλης με ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα σωματίδια αντιύλης.

Συγκεκριμένα, τα πειράματα έδειξαν ότι υπήρχε μια διαφορά της τάξης του 1% στην παραγωγή ζευγών μυονίων (ύλης) έναντι των ζευγών αντιμυονίων (αντιύλη). Με άλλα λόγια, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη «ασυμμετρία» μεταξύ ύλης και αντιύλης, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να δικαιολογηθεί από το «Καθιερωμένο Μοντέλο». Η ανισορροπία μεταξύ ύλης-αντιύλης- (γνωστή και ως «ασυμμετρία») εξηγεί γιατί μολονότι η ύλη και η αντιύλη δημιουργήθηκαν σε ίσες ποσότητες στο αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ», τελικά δεν αλληλοεξουδετερώθηκαν, αλλά η ύλη κυριάρχησε –και σήμερα υπάρχουμε!

Σύμφωνα με τους φυσικούς Μπογκντάν Ντομπρέσκου, Άνταμ Μάρτιν και Πάτρικ Φοξ του Fermilab, οι οποίοι πιστεύουν στην ανάγκη μιας «νέας φυσικής» πέρα από το «Καθιερωμένο Μοντέλο», αυτή η μεγάλη ασυμμετρία μπορεί να δικαιολογηθεί αν υποτεθεί η ύπαρξη όχι μόνο ενός αλλά πέντε μποζονίων του Χιγκς, με παρόμοιες μάζες το καθένα, αλλά με διαφορετικό ηλεκτρικό φορτίο (τρία με ουδέτερο, ένα με θετικό κι ένα με αρνητικό). Η σχετική μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Symmetry” (Συμμετρία) και στο arXiv.org.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους του «Καθιερωμένου Μοντέλου», αρκεί η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς για να «κλείσει ο κύκλος» και να επιβεβαιωθεί η πληρότητα αυτού του μοντέλου. Όμως άλλοι φυσικοί θεωρούν πια το «Καθιερωμένο Μοντέλο» ως ανεπαρκές, απλώς ως ένα ενδιάμεσο στάδιο για μια πιο πλήρη θεωρία. Όπως επισημαίνουν, το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να ερμηνεύσει μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, τη βαρύτητα, ενώ περιγράφει μόνο την κοινή ύλη και όχι τη «σκοτεινή» ύλη που αποτελεί το 25% περίπου του σύμπαντος.

Η θεωρία της «υπερσυμμετρίας», που αποτελεί προέκταση του «Καθιερωμένου Μοντέλου», υποστηρίζει ότι κάθε υποατομικό σωματίδιο έχει ένα «σκιώδες» αντίγραφό του με μεγαλύτερη μάζα. Όμως δεν έχει ακόμα υπάρξει κάποια πειραματική απόδειξη για αυτά τα «συνεταιρικά» σωματίδια. Τόσο το μποζόνιο του Χιγκς όσο και η υπερσυμμετρία μπορεί να δικαιωθούν πειραματικά από τον επιταχυντή του CERN, αλλά αυτό μένει να το δούμε.

άδα. Το κύμα ψύχους μετακινήθηκε προς Νοτιοανατολικά προς Ιράκ και δρόσισε τον εισβολέα Είναι άραγε τυχαία αυτά τα φαινόμενα , ή μήπως έχουν σχέση με τις επεμβάσεις στον καιρό;]
Είναι λοιπόν προφανές ότι με νέες μυστικές μεθόδους δύνανται να επιδρούν στο κλίμα της περιοχής για στρατιωτικούς σκοπούς , διότι στον πόλεμο ο ευνοϊκός καιρός είναι πρωταρχικός παράγων των επιχειρήσεων και «πολλαπλασιαστής δυνάμεως» . Η D-DAY κρίθηκε εν πολλοίς από την ορθή πρόβλεψη του καιρού, ο οποίος παρ’ ολίγον να γίνει αιτία συντριβής της συμμαχικής απόβασης. Ο «στρατηγός χειμώνας» ενίκησε τη Βέρμαχτ στη Ρωσία κ.ο.κ
Η Αμερικανική κυβέρνηση συμμετέχει σε μυστικά πειράματα για τον έλεγχο του καιρού . Η τροποποίηση του καιρού από τις ΗΠΑ έχει πιθανώς γίνει στρατηγικό όπλο με εσωτερικές και διεθνείς εφαρμογές. [Ως γνωστόν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα HAARP βομβάρδισαν με ενέργεια υψηλής συχνότητος την ιονόσφαιρα της Αλάσκας για να επηρεάσουν αφ’ ενός τις τηλεπικοινωνίες και αφ’ αφ ετέρου τα ιονοσφαιρικά ρεύματα και τους στρατοσφαιρικούς ανέμους.]
Με τα σημερινά θεοκρατικά και αντιανθρώπινα επιστημονικά δόγματα βαίνομεν ολοταχώς προς οικολογική καταστροφή και βαρβαρότητα. Καιρός λοιπόν να αναζητήσουμε νέες πηγές φυσικής και νοητικής ενέργειας από τον Απόλλωνα-Ήλιο και τον Αίολον .
http://www.e-e-e.gr/_amfiktyon/
http://www.achilleous.com

Το πείραμα στο CERN: Επιστήμη και ιδεολογία, του Ευτύχη Μπιτσάκη

Το πείραμα στο CERN, το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της επιστήμης που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκάλεσε και προκαλεί πλήθος συζητήσεων σε επιστημονικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Η "Αριστερά!" ζήτησε από τον καθηγητή φιλοσοφίας Ευτύχη Μπιτσάκη να καταθέσει τη δική του γνώμη, η οποία παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Αυτές τις μέρες γίνεται το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της επιστήμης. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (αδρόνια: σωμάτια που αντιδρούν με ισχυρές αλληλεπιδράσεις, όπως π.χ. το πρωτόνιο) μήκους 27 χιλιομέτρων, θαμμένος σε βάθος 50-175 μέτρων μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας είναι ήδη σε λειτουργία. Ο επιταχυντής αυτός στοίχισε 10 δισ. δολάρια και επιταχύνει σωμάτια που η ενέργειά τους φάνει τα 14 τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ για τα πρωτόνια και 1.150 τρισ. για τα ιόντα ανά πυρήνα. Με το γιγαντιαίο αυτό πείραμα ασχολούνται 10.000 επιστήμονες από 80 χώρες. Τι περιμένουμε λοιπόν από αυτό το πείραμα, που στοίχισε τόσο χρήμα και τόση ανθρώπινη εργασία;
Η φιλοσοφία επιχειρεί να συλλάβει το Όλον. Είναι, κατά τον Αριστοτέλη, των πρώτων αρχών και αιτίων θεωρητική. Η επιστήμη μελετά το επιμέρους. Το ειδικό. Όμως και η επιστήμη επιχειρεί από το επιμέρους να συλλάβει το γενικό. Στο όριο συνεπώς η επιστήμη συναντά τη φιλοσοφία. Οι επιστημονικές έννοιες τείνουν να μεταλλαχθούν σε φιλοσοφικές κατηγορίες, σ’ ένα επίπεδο κίνησης προς το γενικό-αφηρημένο.
Συγκεκριμένα: Από τον Δημόκριτο μέχρι τον Νεύτωνα και τον Ντάλτον (19ος αιώνας) οι επιστήμονες πίστευαν ότι ανακάλυψαν, στο άτομο, τα έσχατα και αναλλοίωτα στοιχεία της ύλης. Στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ανακάλυψη των ραδιενεργών στοιχείων, αποδείχτηκε ότι το άτομο δεν ήταν "άτομο". Η φυσική είχε εισέλθει στην εποχή των μεταστοιχειώσεων. Όμως και τότε οι φυσικοί πίστεψαν ότι το πρωτόνιο, το νετρόνιο, το ηλεκτρόνιο, ήταν τα έσχατα στοιχεία της ύλης. Δεύτερη μηχανιστική αυταπάτη. Έτσι, με τη σύμφυση μικροφυσικής και κοσμολογίας, κυρίως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποδείχτηκε ότι η ύλη του κόσμου μας δεν είχε πάντα την ίδια μορφή. Η ύλη έχει μια ιστορία στο χώρο και στο χρόνο. Το τελευταίο επιστημολογικό εμπόδιο είχε αρθεί. Το μόνο αιώνιο, όπως τόνιζε ο Ένγκελς, είναι η ύλη και η κίνησή της.
Τι σχέση έχουν τα προηγούμενα με το σημερινό πείραμα; Οι μορφές ύλης έχουν μια ιστορία. Τα σημερινά σωμάτια που απαρτίζουν την ύλη του κόσμου μας (όχι του Σύμπαντος, διότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει αλλού) είναι προϊόντα του μετασχηματισμού των μορφών της ύλης κατά την κοσμική εξέλιξη.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα μικροσωμάτια δεν αποτελούν ένα σύνολο χωριστών, ανεξάρτητων μεταξύ τους οντοτήτων. Ανάλογα με τις ιδιότητές της κατατάσσονται σε ορισμένες οικογένειες (αδρόνια, λεπτόνια, φερμιόνια, μποζόνια κ.λπ.). Πρώτη λοιπόν "ένδειξη" ενότητας μέσα στη διαφορά, όπως θα έλεγε ο Χέγκελ. Αλλά και οι διάφορες οικογένειες δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Σωμάτια της μιας μετατρέπονται σε σωμάτια της άλλης οικογένειας (τα φερμιόνια σε μποζόνια, τα μη μαζικά σε μαζικά, κ.λπ.). Δεύτερη, βαθύτερη ένδειξη μιας καθολικής οντικής ενότητας που συνυπάρχει με τη διαφορότητα και την εξέλιξη των μορφών. Στόχος, συνεπώς, της φυσικής είναι να διατυπώσει φυσικές θεωρίες που θα εξηγούν, με όσο το δυνατόν γενικότερους νόμους, την πολλαπλότητα των μορφών της ύλης. Η τυχόν ενοποίηση των τεσσάρων γνωστών σήμερα φυσικών αλληλεπιδράσεων θα περιλάμβανε σε ένα ενιαίο ερμηνευτικό πλαίσιο μορφές ύλης και νόμους που σήμερα εξηγούνται με διαφορετικές θεωρίες. Αλλά η σημερινή μικροφυσική ανέδειξε μια ακόμα τοπική διαλεκτική, η οποία λειτουργεί στο επίπεδό της: πρόκειται για τη διαλεκτική σταθερού-μεταβλητού. Συγκεκριμένα: τα μικροσωμάτια θεωρήθηκαν κάποτε σταθερά και απλά. Αποδείχτηκε ότι ορισμένα τουλάχιστον (τα αδρόνια) είναι σύνθετα (αποτελούνται από κουώρκς και γλυόνια) και ότι η σταθερότητά τους είναι σχετική: σε ένα ενεργειακό επίπεδο, ένα σωμάτιο μπορεί να είναι σταθερό. Σε ένα υψηλότερο, μπορεί να εκδηλωθούν οι λανθάνουσες δυναμικότητές του, δηλαδή να μετατρέπεται σε άλλο ή σε άλλα σωμάτια. Εντέλει, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η ύλη του κόσμου μας εμφανίζεται ως διαφοροποιημένη ολότητα, όπου "τα πάντα ρει", σύμφωνα όμως με καλώς καθορισμένους νόμους διατήρησης και μετατροπής. Τάξη στο χάος, λοιπόν. Αλλά ποιες είναι οι βαθύτερες, άγνωστες εν μέρει σήμερα σχέσεις που καθορίζουν την "τάξη" μέσα στην πολλαπλότητα και το γίγνεσθαι των μορφών;
Εδώ επεμβαίνει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων. Πρώτος στόχος είναι η ανακάλυψη του σωματίου Higgs, το οποίο είναι μποζόνιο. Η τυχόν ανακάλυψή του θα εξηγήσει νόμους της σημερινής μικροφυσικής και θα ανοίξει νέα πεδία θεωρητικής και πειραματικής έρευνας. Στόχος επίσης του πειράματος είναι η ανακάλυψη και άλλων οικογενειών μικροσωματίων (υπερσυμμετρικά σωματίδια, κ.λπ.). Αυτά, αν επιτευχθούν οι προηγούμενοι στόχοι. Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, το πείραμα θα αποκαλύψει νέα φαινόμενα και σχέσεις, και θα συμβάλει στην παραπέρα πρόοδο της μικροφυσικής και της κοσμολογίας.
Ως εδώ, καλά. Και από εδώ αρχίζει η ιδεολογία και η ιδεολογική εκμετάλλευση. Οι ενέργειες που θα επιτευχθούν είναι ασύλληπτες για τη φαντασία μας. Δεν θα είναι όμως περίπου οι ενέργειες που υπήρξαν κατά "την πρώτη στιγμή του Σύμπαντος", δηλαδή κατά το λεγόμενο Big Bang (Μεγάλη Έκρηξη), πριν από 14 περίπου δισ. χρόνια. Πρώτον, επειδή δεν μπορούμε να αποφαινόμαστε για το Σύμπαν (το όλον, το καθετί που υπάρχει). Η κοσμολογία είναι η επιστήμη του σήμερα προσιτού μέρους του Σύμπαντος. Είναι, συνεπώς, μια τοπική επιστήμη. Και δεύτερον, αν ο κόσμος μας προέκυψε από μία ή πολλές μεγάλες εκρήξεις, αυτές, αντίθετα με την υπόθεση του Big Bang, έγιναν στον υπάρχοντα χώρο και χρόνο και με το μετασχηματισμό των υπαρκτών τότε μορφών της ύλης. Δεν πρόκειται λοιπόν για συνθήκες και φαινόμενα τα οποία αφορούν τη γένεση του Σύμπαντος πριν από 14 δισ. χρόνια. Πέρα απ’ αυτό αρχίζει η επιστημονική φαντασία. Κατά τη διάρκεια του πειράματος είναι δυνατόν, λένε, να δημιουργηθεί μια μαύρη οπή, που θα μπορούσε να καταβροχθίσει τον πλανήτη μας. Στις μαύρες οπές, λένε, η ύλη συγκεντρώνεται σε ένα σημείο μηδενικού ή περίπου όγκου. Ο χρόνος σταματά και ο χώρος εκμηδενίζεται, κ.λπ. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για οριακές, ανέφικτες συνθήκες, στις οποίες δεν ισχύουν οι νόμοι της βαρύτητας. Οι μαύρες οπές, αν υπάρχουν, είναι ουράνια σώματα που προκύπτουν από τη βαρυτική κατάρρευση αστέρων με τεράστια μάζα, που δεν καταπίνουν μόνο, αλλά και εκπέμπουν μικροσωμάτια. Όσο για τη "σκοτεινή ύλη", αυτή υποτίθεται εξηγεί ορισμένες ανωμαλίες στην κίνηση των γαλαξιών, οι οποίες όμως ερμηνεύονται και με διαφορετικές υποθέσεις.
Και το σωμάτιο Higgs, ή "σωμάτιο του Θεού"; Αν υπάρχει, δεν θα έχει τίποτα το θεϊκό. Η ανακάλυψή του θα ερμηνεύσει σημερινά φαινόμενα και θα ανοίξει νέα πεδία έρευνας. Στην αντίθετη περίπτωση, το σημερινό θεωρητικό πρότυπο της μικροφυσικής θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο. Πορεία προς την απόλυτη αλήθεια χωρίς τέλος.

ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Παππού λένε ότι το DNA των σύγχρονων Ελλήνων είναι το ίδιο με αυτό των αρχαίων προγόνων μας. Είναι αλήθεια;
Κωνσταντίνε, καίτοι μερικοί «φοινικίζοντες» και «εβραιόφρονες» το αμφισβητούν η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Καλό είναι να μελετήσουν το έργο του Luigi Luca Cavalli-Sforza με τίτλο «Genes, Peoples and Languages», εκδόσεις North Point Press. Σε αυτό θα βρουν την κατανομή της 4ης γενετικής παραμέτρου κατανεμημένης γεωγραφικώς. Θα παρατηρήσουν, όπως απεικονίζει στον παρατιθέμενο χάρτη ο μεγάλος γενετιστής, ότι η κατανομή της που προήλθε από την μελέτη των μυτοχόνδριου γονότυπου mtDNA δειγμάτων ιστού από ζώσες γυναίκες έξι διαφορετικών κρατών συμπίπτει απολύτως με τη γεωγραφική κατανομή των Ελλήνων γύρω στα 900 π.Χ. στη Νότιο Ιταλία, στις χώρες που είναι βορείως των σημερινών συνόρων της χώρας μας, καλύπτοντας το νότιο τμήμα τους (Αλβανία, Σερβία και Βουλγαρία) και βεβαίως και στη Δυτική Μικρά Ασία σε πλάτος προεκτεινόμενο μέχρι την Τραπεζούντα συμπεριλαμβανομένης. Αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα σημαίνει ότι το mtDNA των γυναικών αυτών, εκτός του ότι είναι το ίδιο παντού, προέρχεται από ένα παρελθόν 3.000 χρόνων πριν. Αυτή η γενετική παράμετρος δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη άλλων πληθυσμών, έχει όμως αντοχή στο χρόνο παρά τους φόνους, τη γενετική λεηλασία και την «αβρότητα» των κατακτητών όλων των περιόδων. Αυτή η σταθερότητα του γονοτύπου συνδέεται όλως τυχαίως με την επιβίωση των ηθών, των εθίμων, όπως των κύκλιων χορών που μπορεί να δουν οι επισκέπτες του αρχαιολογικού μουσείου του Ναυπλίου που είναι ίδιοι από την προϊστορική περίοδο λόγου χάριν, και της ελληνικής γλώσσας του ενδοχώριου πληθυσμού. Δυστυχώς οι εβραιόφρονες και οι φοινικίζοντες ισχυρίζονται ότι είμαστε κληρονόμοι και διάδοχοι όχι των αρχαίων Ελλήνων. Προτιμούν να είμαστε όλων των άλλων που πέρασαν από εδώ εκτός βεβαίως των Ελλήνων. Αυτό τους πειράζει , όπως και η εθνότητα μας, η γλώσσα μας , η ιστορία μας , η πατρώα μας θρησκεία , η φιλοσοφική μας αμφισβήτηση , το δημοκρατικό μας πνεύμα και οι ιδιαιτερότητες του Έλληνος(Δρ Σταύρος Παπαμαρινοπουλος - Καθηγητής. Πανεπιστημίου Πατρών)

Τα πέντε «σωματίδια του Θεού»
Ακόμα πιο πολύπλοκη γίνεται η εικόνα με το περίφημο «σωματίδιο του Θεού», το λεγόμενο και «μποζόνιο του Χιγκς», το οποίο ελπίζεται να βρεθεί στα πειράματα του επιταχυντή του CERN, καθώς τώρα νέα πειράματα στον «ανταγωνιστικό» επιταχυντή Tevatron των ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν αποκλείεται τελικά να υπάρχουν πέντε τέτοια «σωματίδια του Θεού»!
Τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με το BBC, ίσως δείχνουν το δρόμο για νέους νόμους στην φυσική, πέρα από την αποδεκτή σήμερα θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου», που επικράτησε στη δεκαετία του ΄70, όσον αφορά τα υποατομικά σωματίδια της ύλης και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Το «μποζόνιο του Χιγκς», το οποίο πήρε το όνομα του βρετανού φυσικού που πρώτος το πρότεινε πριν από δεκαετίες, εξηγεί γιατί τα άλλα σωματίδια έχουν μάζα και άρα γιατί ο κόσμος μας αποτελείται από ύλη και όχι από αντιύλη. Όμως, παρά τις έντονες προσπάθειες των επιστημόνων, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η –προς το παρόν θεωρητική- ύπαρξή του.

Τώρα, έρχονται νέα δεδομένα από το πείραμα Dzero, που πραγματοποιείται στον επιταχυντή Tevatron του Fermilab στο Σικάγο, τα οποία δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχουν πολλαπλές παραλλαγές του συγκεκριμένου μποζονίου. Οι αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν συγκρούσεις πρωτονίων και αντιπρωτονίων στον επιταχυντή τους, οι οποίες παρήγαγαν ζεύγη σωματιδίων ύλης με ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα σωματίδια αντιύλης.

Συγκεκριμένα, τα πειράματα έδειξαν ότι υπήρχε μια διαφορά της τάξης του 1% στην παραγωγή ζευγών μυονίων (ύλης) έναντι των ζευγών αντιμυονίων (αντιύλη). Με άλλα λόγια, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη «ασυμμετρία» μεταξύ ύλης και αντιύλης, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να δικαιολογηθεί από το «Καθιερωμένο Μοντέλο». Η ανισορροπία μεταξύ ύλης-αντιύλης- (γνωστή και ως «ασυμμετρία») εξηγεί γιατί μολονότι η ύλη και η αντιύλη δημιουργήθηκαν σε ίσες ποσότητες στο αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ», τελικά δεν αλληλοεξουδετερώθηκαν, αλλά η ύλη κυριάρχησε –και σήμερα υπάρχουμε!

Σύμφωνα με τους φυσικούς Μπογκντάν Ντομπρέσκου, Άνταμ Μάρτιν και Πάτρικ Φοξ του Fermilab, οι οποίοι πιστεύουν στην ανάγκη μιας «νέας φυσικής» πέρα από το «Καθιερωμένο Μοντέλο», αυτή η μεγάλη ασυμμετρία μπορεί να δικαιολογηθεί αν υποτεθεί η ύπαρξη όχι μόνο ενός αλλά πέντε μποζονίων του Χιγκς, με παρόμοιες μάζες το καθένα, αλλά με διαφορετικό ηλεκτρικό φορτίο (τρία με ουδέτερο, ένα με θετικό κι ένα με αρνητικό). Η σχετική μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Symmetry” (Συμμετρία) και στο arXiv.org.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους του «Καθιερωμένου Μοντέλου», αρκεί η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς για να «κλείσει ο κύκλος» και να επιβεβαιωθεί η πληρότητα αυτού του μοντέλου. Όμως άλλοι φυσικοί θεωρούν πια το «Καθιερωμένο Μοντέλο» ως ανεπαρκές, απλώς ως ένα ενδιάμεσο στάδιο για μια πιο πλήρη θεωρία. Όπως επισημαίνουν, το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να ερμηνεύσει μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, τη βαρύτητα, ενώ περιγράφει μόνο την κοινή ύλη και όχι τη «σκοτεινή» ύλη που αποτελεί το 25% περίπου του σύμπαντος.

Η θεωρία της «υπερσυμμετρίας», που αποτελεί προέκταση του «Καθιερωμένου Μοντέλου», υποστηρίζει ότι κάθε υποατομικό σωματίδιο έχει ένα «σκιώδες» αντίγραφό του με μεγαλύτερη μάζα. Όμως δεν έχει ακόμα υπάρξει κάποια πειραματική απόδειξη για αυτά τα «συνεταιρικά» σωματίδια. Τόσο το μποζόνιο του Χιγκς όσο και η υπερσυμμετρία μπορεί να δικαιωθούν πειραματικά από τον επιταχυντή του CERN, αλλά αυτό μένει να το δούμε.

1. KatseKala: Τα πρώτα εντυπωσιακά πειραματικά δεδομένα στο CERN!!

Την αισιοδοξία πως κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο κάποιες από τις πρωταρχικές δομές της ύλης, εκφράζουν οι ερευνητές του CERN! Συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 ανακοινώθηκε ότι πέτυχαν να παρατηρήσουν ένα απροσδόκητο φαινόμενο, που προέκυψε μετά τη σύγκρουση των αντίρροπων δεσμίδων πρωτονίων στον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN (LHC).

Οι ακραίες εργαστηριακές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί ο επιταχυντής, είναι πιθανό να οδηγήσουν

στον σχηματισμό μιας κατάστασης της ύλης η οποία εμφανίστηκε τα πρώτα 20-30 μικροδευτερόλεπτα αμέσως μετά τη γένεση του Σύμπαντος, πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια!

Το όνομα αυτής «Πλάσμα κουάρκ-γλοιονίων», που για πολλούς θεωρητικούς φυσικούς αποτέλεσε την βάση για όλες οι μεταγενέστερες δομές της ύλης. Αν πράγματι οι επιστήμνες του CERN, καταφέρουν να τη σχηματίσουν τότε θα έχουν καταστήσει "ορατές" κάποιες αόρατες μέχρι πρόσφατα, μορφές της ύλης!
Τι προέκυψε στα πρόσφατα πειράματα
Στα πειράματα που γίνονται στο CERN, μετά από κάθε σύγκρουση προτωνίων παράγονται συνήθως καμιά εικοσαριά σωματίδια υψηλής ενέργειας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, τα σωματίδια που προέκυψαν μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, ακόμη και αρκετές δεκάδες. Οταν οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε αυτές τις συγκρούσεις, είδαν έκπληκτοι ότι αυτά τα σωματίδια τείνουν να κατανέμονται σε διακριτές ομάδες.

Αυτό που ουσιαστικά διαπίστωσαν είναι ότι σε τέτοιου τύπου συγκρούσεις "υψηλής πολλαπλότητας", από τις οποίες παράγονται πάνω από εκατό φορτισμένα σωματίδια, ορισμένα από αυτά τα σωματίδια είναι σχεδόν εκ γενετής συσχετισμένα: δηλαδή εμφανίζονται πάντα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους κατά τη στιγμή της δημιουργίας τους.
Μεγάλος Επιταχυντής: "μία μεγαμηχανή του χρόνου"!
Αν ο Βόρειος Πόλος είναι το ψυχρότερο μέρος του πλανήτη μας με θεμοκρασίες που πέφτουν στους -80° C, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN είναι το ψυχρότερο μέρος του Γαλαξία μας, αφού σε αυτόν η θερμοκρασία κατεβαίνει στους -271° C!

Αυτή η μεγαμηχανή- "τέρας", είναι φτιαγμένη για να αναπαραγάγει, σε μικρογραφία, τις ακραίες αρχικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν κατά τις πρώτες στιγμές της ύπαρξής του! Οι ερευνητές είναι σε θέση να ανιχνεύουν κάποια εντελώς "εξωτικά" σωματίδια, η ύπαρξη των οποίων είναι μέχρι σήμερα υποθετική. Δηλαδή, ενώ προβλέπονται από τη θεωρία, δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί πειραματικά η παρουσία τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Μεγάλος Επιταχυντής του CERN, είναι μια "μεγαμηχανή του χρόνου", η οποία θα δώσει τη δυαντότητα να αναπαράγουμε τις αρχικές συνθήκες του πρώιμου Σύμπαντος.
Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα
Tα νέα πειραματικά δεδομένα προέκυψαν στον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid) -έναν από τους τέσσερις μεγάλους ανιχνευτές που βρίσκονται στοCERN- και σίγουρα ενισχύουν την υπόθεση της ύπαρξης μιας τέταρτης κατάστασης της ύλης.

Όπως όμως τονίζουν οι ερευνητές, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν οριστική επιβεβαίωσή της. Οπως είπε ο Γκουίντο Τονέλι, ο πυρηνικός φυσικός που συντονίζει τις έρευνες: "Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε επακριβώς περί τίνος πρόκειται. Υπάρχουν πέντε ή έξι εναλλακτικές επιστημονικές υποθέσεις, συνεπώς θα ήταν μάλλον πρόωρο να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο,τι παρατηρούμε είναι ένα εντελώς νέο φαινόμενο, που χρήζει περαιτέρω μελέτης".


Αντιβαρήτης :Επιστημονική θέση

Ο όρος αντιβαρύτητα (antigravity) αναφέρεται στην υπόθεση ύπαρξης φυσικών αντικειμένων τα οποία "αψηφούν" την επίδραση της βαρύτητας. Δεν αναφέρεται στις λεγόμενες "συνθήκες έλλειψης βαρύτητας" (ανακριβής όρος κι αυτός, ένας άνθρωπος σε ελεύθερη πτώση μαζί με μία ζυγαριά φαινομενικά δεν έχει κάποιο βάρος ως προς αυτή) όπως σε ένα αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη γη ή σε ελεύθερη πτώση. Ούτε αναφέρεται στην εξισορρόπηση της βαρυτικής δύναμης από κάποια άλλη δύναμη (όπως την αεροδυναμική αντίδραση του αέρα σε ένα αεροπλάνο). Αναφέρεται στην υποθετική κατάσταση κατά την οποία η βαρυτική δύναμη είναι εντελώς απούσα ή κάποια υποτιθέμενη τεχνολογική συσκευή μεταβάλει το βαρυτικό πεδίο.
Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ψευδο-θεωρίες, μελέτες και πειράματα που ασχολούνται με τους τρόπους με τους οποίους θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν φαινόμενα αντιβαρύτητας. Μεταξύ αυτών, ορισμένα υπονοούν και την ανάγκη ύπαρξης της επίσης υποθετικής, εξωτικής αρνητικής μάζας (πχ μοντέλο σκουληκότρυπας, Alcubierre ή warp drive).
Θεωρία Γενικής Σχετικότητας, όπως διατυπώθηκε το 1915 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, απαγορεύει την ύπαρξη εξωτικής μάζας ή περιοχών στο σύμπαν που ως προς κάποιον παρατηρητή έχουν αρνητική πυκνότητα μάζας. Σύμφωνα με τη γενική θεωρία, η βαρύτητα είναι εκδήλωση καμπύλωσης του χωροχρόνου. Ο μαθηματικός φορμαλισμός πράγματι μπορεί να δώσει και λύσεις αρνητικής πυκνότητας μάζας. Αυτές παραβιάζουν τη συνθήκη θετικής ενέργειας όπως διατυπώθηκε αρχικά από τον Αϊνστάιν. Αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις (κάποιες σχετικά πρόσφατες) διερευνούν το φορμαλισμό και παρουσιάζουν διάφορες εκδοχές της συνθήκης θετικής ενέργειας[1]. Τούτο ενδέχεται να έχει οδηγήσει ορισμένους μη-επιστήμονες και μη σχετικούς με το αντικείμενο σε παρανοήσεις σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης αρνητικής πυκνότητα μάζας.
Σκοτεινή Ενέργεια και σκοτεινή Μάζα Μια άλλη αφορμή παραφιλολογίας περί αντιβαρύτητας και αρνητικής μάζας είναι η σκοτεινή ενέργεια και σκοτεινή μάζα. Σήμερα, έχει βρεθεί ότι το 73% του σύμπαντος αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια. Η ταυτότητα αυτής της ενέργειας είναι ακόμη άγνωστη και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μέγιστα αινίγματα στη σύγχρονη επιστήμη. Η σκοτεινή ύλη ενδέχεται να αποτελείται από σωματίδια εκτός του Καθιερωμένου μοντέλου, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν θετική μάζα αφού όσα γνωρίζουμε σχετικά προέρχονται ακριβώς από τις βαρυτικές επιδράσεις τους στην ορατή ύλη όπως τα αστέρια και οι γαλαξίες.
Το ερευνητικό πρόγραμμα αντιβαρύτητος της NASA.Το στρατιωτικό τμήμα του ομίλου BAe Systems για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, επιβεβαίωσε ότι το 2002 ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με το φαινόμενο της αντιβαρύτητας που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο Ρώσος επιστήμονας Eugene Podkletnov. Το πρόγραμμα ονομάζεται Greenglow και είναι παρόμοιο με κάποιο ανάλογο πρόγραμμα της NASA με το όνομα Breakthrough Propulsion Physics (BPP) που διεξήχθη στο διάστημα 1996-2002 και αντιπροσωπεύει την προσπάθεια ανάπτυξης μη-συμβατικών τεχνολογιών προώθησης σκαφών και οχημάτων διαφόρων ειδών (πχ σύζευξης βαρύτητας-ηλεκτρομαγνητισμού, εκμετάλλευσης της ενέργειας του κενού, σκουληκότρυπες, Alcubierre ή warp drive, κτλ).
Από τα προταθέντα κατά καιρούς από διάφορους ερευνητές ως συστήματα/φαινόμενα αντιβαρύτητας,(π.χ Μηχανικά, Ηλεκτροστατικές /ηλεκτρομανητικές περιστρεφόμενες διατάξεις, Ακουστικές, Μικροκυματικά, Πυρηνικές διατάξεις κ.α ) θα μπορούσαν να διακριθούν οι ακόλουθες κατηγορίες, κάποια από τα οποία κινούνται στα όρια μεταξύ ψευδοεπιστήμης, εξαπάτησης και παραπληροφόρησης

Οι μεταφυσικές προϋποθέσεις των σύγχρονων φυσικών επιστημών
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ Ολοι πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες φυσικές επιστήμες γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν σε πλήρη αντίθεση ή και ρήξη με τις προγενέστερες οντολογικές, μεταφυσικές ή θεολογικές προσεγγίσεις του παρελθόντος. Πόσοι όμως από εμάς υποψιάζονται ότι αυτή η μεγάλη τομή που, από τον 17ο αιώνα και μετά, διαφοροποιεί την αρχαία και μεσαιωνική σκέψη από τη νεότερη επιστημονική σκέψη βασίστηκε όχι μόνο σε νέα παρατηρησιακά ή θεωρητικά δεδομένα αλλά και σε υπόρρητες μεταφυσικές παραδοχές;
Παραδόξως, η «Μεγάλη Επιστημονική Επανάσταση», και η πρωτοφανής γνωστική-τεχνολογική ιδιοποίηση της Φύσης που προέκυψε από αυτήν, προϋπέθετε εξ αρχής (και εξακολουθεί να προϋποθέτει) τη σιωπηρή αποδοχή κάποιων αναπόδεικτων μεταφυσικών παραδοχών. Υπόρρητες ή και άρρητες μεταφυσικές παραδοχές, από τις οποίες δεν είναι καθόλου εύκολο -και ενδεχομένως ούτε επιθυμητό- να απαλλαγεί η επιστημονική σκέψη. Με αφορμή την έκδοση του τελευταίου βιβλίου του Ευτύχη Μπιτσάκη «Η εξέλιξη των θεωριών της φυσικής» από τις εκδόσεις Δαίδαλος, ζητήσαμε από τον συγγραφέα του να μας εξηγήσει γιατί θεωρεί ιστορικά αναγκαία αλλά και εξαιρετικά γόνιμη επιστημολογικά αυτή την «άνομη» συμβίωση της επιστήμης με τη φιλοσοφία

Στα δύο τελευταία βιβλία σας ασχολείστε συστηματικά με το ζήτημα της επιστημολογίας. Στο πρώτο, «Το αειθαλές δέντρο της γνώσεως», βιβλίο ουσιαστικά γνωσιοθεωρητικό, προτάσσετε μια εισαγωγή 55 σελίδων προκειμένου να αποκαλύψετε τη στενή διαπλοκή των επιστημών με τη φιλοσοφία. Ενώ στο πιο πρόσφατο, «Η εξέλιξη των θεωριών της φυσικής», σε μια εισαγωγή 25 σελίδων διερευνάτε τον καταστατικό ορισμό, τα ρεύματα και τη λειτουργία της επιστημολογίας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα προκλητικό ερώτημα: τι νόημα έχει σήμερα η ενασχόληση με την επιστημολογία, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων θεωρεί ότι είναι άχρηστη και ότι με αυτήν ασχολούνται μόνο κάποιοι αποτυχημένοι επιστήμονες;

«Η λέξη "επιστημολογία" είναι σχετικά πρόσφατη. Ομως επιστημολογία έκαναν, πολύ πριν επινοηθεί η λέξη, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημόκριτος και οι Στωικοί. Το πρόβλημα της επιστημονικής αλήθειας και γενικότερα του γίγνεσθαι των επιστημών απασχόλησε και τους μεσαιωνικούς και τους νεότερους φιλοσόφους (ας θυμηθούμε τον Καντ, τον Χέγκελ και τον Μαρξ). Αλλά με τη θεμελίωση της νεωτερικής επιστήμης και ειδικά της φυσικής ασχολήθηκαν όλοι οι δημιουργοί της, από τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα έως τον Αϊνστάιν, τον Ντε Μπρέιγ, τον Χάιζενμπεργκ, τον Σρέντινγκερ, τον Λανζεβέν κ.ά. Γιατί; Επειδή κάθε επιστήμη, και ειδικά οι θεωρητικές, θεμελιώνεται σε φιλοσοφικές και επιστημολογικές προκείμενες: υλιστικές, ιδεαλιστικές ή εμπειριστικές.

Ο Νεύτων π.χ. θεμελίωσε τη φυσική του σε έναν μεταφυσικό ρεαλισμό (άτομα, κενό, δημιουργία). Ο Αϊνστάιν σε έναν κριτικό ρεαλισμό. Η κυματομηχανική του Ντε Μπρέιγ είναι "υλιστική", ενώ ο Χάιζενμπεργκ διατύπωσε την κβαντομηχανική με βάση το θετικιστικό αξίωμα ότι υπάρχει μόνο αυτό που παρατηρείται. Ο ρόλος της φιλοσοφίας και της επιστημολογίας στη θεμελίωση της φυσικής, όπως και των άλλων επιστημών, είναι δεδομένος. Ομως, θεμελίωση δεν σημαίνει και κατανόηση των θεμελίων και των δυνατοτήτων της νέας επιστήμης!

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι η διαμάχη για την κατανόηση του φυσικού περιεχομένου της σχετικότητας συνεχίζεται επί έναν αιώνα και της κβαντομηχανικής -γενικότερα της μικροφυσικής- επί ογδόντα χρόνια, ενώ η υπόθεση της Μεγάλης Εκρηξης (Big Bang) τροφοδότησε ατελείωτες διαμάχες καθώς και έναν σύγχρονο επιστημονικοφανή μυστικισμό.

Φιλοσοφία και επιστημολογία έδρασαν είτε ως καταλύτες είτε ως εμπόδια στη θεμελίωση και την ερμηνεία της φυσικής και γενικότερα των φυσικών επιστημών. Αναδραστικά, οι μεγάλες επιστημονικές επαναστάσεις του εικοστού αιώνα επέδρασαν καταλυτικά στην ανανέωση της φιλοσοφίας. Η επίδραση αυτή δεν ήταν, βέβαια, πάντοτε προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου ορθολογισμού. Οι θεωρίες του Αϊνστάιν τροφοδότησαν έναν γνωσιολογικό σχετικισμό και τον σύγχρονο αντι-υλισμό, αντίθετα με τις πεποιθήσεις του δημιουργού τους και με το φυσικό τους περιεχόμενο. Η μικροφυσική τροφοδότησε τις δοξασίες για την ελεύθερη βούληση, έναν σύγχρονο πλατωνισμό, την παραψυχολογία, την πίστη στα θαύματα κ.λπ.

Ως προς τους επιστημολόγους: η ενασχόληση με την επιστημολογία απαιτεί διπλή και τριπλή παιδεία, επιστημονική και φιλοσοφική. Σήμερα όλο και περισσότεροι μαθηματικοί, φυσικοί, αστροφυσικοί, βιολόγοι, ψυχολόγοι, κ.ά. ασχολούνται επαγγελματικά με την επιστημολογία. Το περί "αποτυχημένων" εξηγείται από τη στενή ειδίκευση και τη μονομέρεια της πλειοψηφίας των ειδικών. Από τον σημερινό κατακερματισμό της γνώσης».

Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο του τελευταίου βιβλίου σας για την εξέλιξη των θεωριών της φυσικής ασκείτε καταλυτική κριτική στο καθιερωμένο σήμερα κοσμολογικό μοντέλο του Big Bang. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε το γιατί;

«Το πρόβλημα της ύπαρξης και της φύσης του "Σύμπαντος" απασχόλησε τους ανθρώπους από τότε που ήταν σε θέση να το διατυπώσουν. Αρχικά με τις μυθικές κοσμογονίες, κατόπιν με τις φιλοσοφικές κοσμολογίες, κυρίως των Προσωκρατικών. Πρώτο επιστημονικό πρότυπο εξήγησης ήταν το μηχανιστικό σύμπαν του Νεύτωνα (άτομα, κενό, στιγμιαίες αλληλεπιδράσεις). Η γενική θεωρία της σχετικότητας, που είναι μια χρονο-γεωμετρική θεωρία της βαρύτητας, αποτέλεσε το μαθηματικό πλαίσιο των σύγχρονων κοσμολογικών προτύπων και, φυσικά, του κυρίαρχου σήμερα μοντέλου της Μεγάλης Εκρηξης (Big Bang, ειρωνική ονομασία που δόθηκε από τον μεγάλο αστροφυσικό Fred Hoyle). Η σύνδεση του γεωμετρικού προτύπου με τις κατακτήσεις της μικροφυσικής έδωσε φυσικό περιεχόμενο σε αυτό το πρότυπο. Στο πλαίσιό του εξηγήθηκαν παρατηρησιακά δεδομένα και διατυπώθηκαν θεωρίες επαναστατικού χαρακτήρα: το "Σύμπαν" βρίσκεται σε αέναη εξέλιξη και αλλαγή και, το κυριότερο, η ύλη του "Σύμπαντος" δεν είχε πάντα την ίδια μορφή. Η ιστορικότητα των μορφών της ύλης ήταν το πιο επαναστατικό "προϊόν" του προτύπου του Big Bang, που κλόνισε τα θεμέλια τόσο του μηχανιστικού υλισμού όσο και του δόγματος της δημιουργίας.

Μπορούμε όμως να αποφανθούμε για το Σύμπαν (για παν ό,τι υπάρχει); Οι αρχαίοι διέκριναν τις έννοιες Σύμπαν και Κόσμος. Η γενική θεωρία της σχετικότητας είναι μια "τοπική θεωρία". Ομως οι οπαδοί του Big Bang πιστεύουν ότι το πρότυπό τους είναι το πραγματικό πρότυπο του Σύμπαντος. Οτι το Σύμπαν "γεννήθηκε" πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια!

Ποιες είναι όμως οι βασικές παραδοχές του Big Bang; Πριν από την έκρηξη δεν υπήρχε ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος. Η ύλη του Σύμπαντος περιοριζόταν σε μια σημειακή ιδιομορφία, δηλαδή μια κατάσταση μηδενικού όγκου και άπειρης θερμοκρασίας. Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτά τα αξιώματα, τότε το Σύμπαν γεννήθηκε στο ποτέ και στο πουθενά και έκτοτε διαστέλλεται. Σας θυμίζω ότι και κατά τον Ιερό Αυγουστίνο, ο Θεός δημιούργησε το Σύμπαν "ουχί εν χώρω και χρόνω, αλλά μετά του χώρου και του χρόνου". Τα δύο πρώτα αξιώματα στερούνται νοήματος.

Και οι απειρότητες; Κατά τον Αριστοτέλη, το άπειρο είναι "αεί γε έτερον και έτερον". Σε σύγχρονη γλώσσα, θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει «μέτρον» του απείρου: ο ορισμός μέτρου θα συνιστούσε και την άρνησή του. Τι μπορεί να σημαίνουν, λοιπόν, άπειρη πυκνότητα και άπειρη θερμοκρασία; Συνεπώς, τα βασικά αξιώματα του μοντέλου στερούνται νοήματος. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι υπήρχε πριν από το Big Bang ή τι ακριβώς έγινε τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης. Το μοντέλο αυτό ούτε επαληθεύεται ούτε διαψεύδεται. Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική υπόθεση, αλλά για οιονεί μεταφυσικό πρότυπο.

Επιπλέον, οι εξισώσεις του Αϊνστάιν δεν λύνονται στο σημείο μηδέν. Μετατοπίζοντας τη φιλοδοξία τους στο 10-43 δευτερόλεπτα, οι κοσμολόγοι ξεπερνούν τυπικά το μαθηματικό εμπόδιο, όμως το πρότυπο μένει υποχείριο των μεταφυσικών παραδοχών του. Το ίδιο ισχύει και για τα πληθωριστικά σενάρια που δέχονται μία, πολλές ή άπειρες εκρήξεις. Η κοσμολογία είναι τοπική επιστήμη και θα καταφέρει να "αποτοξινωθεί" από τη μεταφυσική μόνο αν αναγνωρίσει ότι είναι η επιστήμη του προσιτού σήμερα μέρους του Σύμπαντος.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες δυσκολίες: η "ηλικία" του Σύμπαντος υπολογίζεται με βάση την τιμή της σταθεράς του Hubble. Ποια είναι όμως η τιμή αυτής της σταθεράς; Αγνωστο! Με τιμή 45 (Sandage), το Σύμπαν έχει ηλικία 18 δισεκατομμύρια έτη. Με τιμή 85 (de Vaucouleurs), έχει ηλικία μόλις 8 δισεκατομμύρια έτη.

Αλλη θεμελιώδης παραδοχή είναι η ομοιογένεια και η ισοτροπία της κατανομής της ύλης στον χωρο-χρόνο. Οπως όμως εξηγώ αναλυτικά στο τελευταίο μου βιβλίο, σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί ότι το "Σύμπαν" είναι ανομοιογενές, ανισότροπο και ιεραρχημένο. Εμείς π.χ. "βρισκόμαστε" κάπου σε μια "πίτα" μήκους δισεκατομμυρίων ετών φωτός, η οποία περιβάλλεται από αχανείς εκτάσεις κενού. Η μετατόπιση προς το ερυθρό του φάσματος των γαλαξιών θεωρήθηκε απόδειξη της διαστολής. Αλλά το φαινόμενο αυτό είχε ήδη προβλεφθεί από τους Findlay-Freundlich και Born στο πλαίσιο ενός στάσιμου Σύμπαντος και από τον Eddington χωρίς Big Bang. Επιπλέον, υπάρχουν θεωρίες που εξηγούν τη μετατόπιση ως τοπικό και όχι ως κοσμολογικό φαινόμενο (Hoyle, Narlikar, Arp, Pecker, Vigier).

Μια άλλη "απόδειξη": η δημιουργία των χημικών στοιχείων κατά την πρώτη στιγμή. Αλλά σύμφωνα με άλλες θεωρίες (Hoyle, Pecker κ.ά.), τα χημικά στοιχεία δημιουργήθηκαν στους γαλαξίες και όχι την πρώτη στιγμή. Και τα κβάζαρς, αυτά τα λαμπρά αντικείμενα με τη μεγάλη μετατόπιση εξαιτίας της οποίας θεωρήθηκε ότι βρίσκονται στις εσχατιές του Σύμπαντος; Και αυτό το θεμέλιο κλονίζεται. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Halton Arp (του επονομαζόμενου "Γαλιλαίου της κοσμολογίας"), τα κβάζαρς είναι θραύσματα που εξακοντίζονται από τις καρδιές γαλαξιών και που συχνά συνδέονται μ' αυτούς με υλικές γέφυρες.

Συμπέρασμα: η μάχη για την κοσμολογία συνεχίζεται. Και είναι αντίθετο με την επιστημονική δεοντολογία να μην αναφέρεται από τους οπαδούς του Big Bang η ύπαρξη και άλλων μοντέλων, θεωριών και παρατηρησιακών δεδομένων που αντιφάσκουν με το κυρίαρχο πρότυπο».

Δημιουργεί κάποια αμηχανία στον αναγνώστη του τελευταίου σας βιβλίου ότι ενώ αφιερώνετε τρία ολόκληρα κεφάλαια στην κβαντική μηχανική, το κάνετε για να καταλήξετε σε μια μάλλον αιρετική και αναμφίβολα μειοψηφική ερμηνεία των κβαντικών φαινομένων. Αν, όπως υποστηρίζετε, πρόκειται για μια «προβληματική» θεωρία, πώς εξηγείται ότι εξακολουθεί να πείθει την πλειονότητα των ερευνητών;

«Τα επιστημονικά προβλήματα δεν λύνονται με το πλειοψηφικό σύστημα. Και αυτό που σήμερα θεωρείται αιρετικό μπορεί κάποτε να αποδειχθεί ότι αντιπροσώπευε κάποια αλήθεια. Λοιπόν: το Σύμπαν του Νεύτωνα ήταν ρεαλιστικό, αιτιοκρατημένο και μηχανιστικό. Οι θεωρίες του Αϊνστάιν είναι ρεαλιστικές, αιτιοκρατικές και τοπικές (δέχονται την πεπερασμένη ταχύτητα των φυσικών αλληλεπιδράσεων). Οι θεωρίες του Αϊνστάιν ενίσχυσαν τη γνωσιολογική αισιοδοξία, την πεποίθηση δηλαδή ότι η ανθρώπινη νόηση μπορεί να κατακτήσει αντικειμενικές αλήθειες. Η κβαντομηχανική φάνηκε ότι κλονίζει αυτή την αισιοδοξία.

Τα μικροσωμάτια θεωρήθηκαν από πολλούς (Χάιζενμπεργκ κ.ά.) μαθηματικά ιδεατά και όχι υλικές οντότητες. Ενα είδος πλατωνισμού θεμελιώθηκε λοιπόν στη φιλοσοφική παρανόηση της έννοιας "ύλη". Επίσης, η κβαντομηχανική είναι μια πιθανοκρατική θεωρία. Αντίθετα δηλαδή με το αξίωμα του Νεύτωνα, από μια αρχική κατάσταση μπορεί να προκύψουν περισσότερες από μία τελικές καταστάσεις. Συμπέρασμα της λεγόμενης "ορθόδοξης σχολής": η φύση δεν σέβεται την αρχή της αιτιότητας. Ακόμη χειρότερα: τα μικροσωμάτια διαθέτουν ελεύθερη βούληση! Και η επωδός: η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου εδράζεται στην ελεύθερη βούληση των μικροσωματίων. Επιπλέον, κατά την ερμηνεία της Κοπεγχάγης (ορθόδοξη σχολή), οι ανισότητες του Χάιζενμπεργκ απαγορεύουν την ταυτόχρονη γνώση της θέσης και της ορμής ενός σωματίου. Αυθαίρετο συμπέρασμα: η αρχή της αιτιότητας δεν ισχύει στον μικρόκοσμο.

Αλλο σημείο ιδεολογικής χρήσης της μικροφυσικής: στην περιοχή της υποτίθεται ότι δεν ισχύει η αρχή της τοπικότητας. Αυτό οδηγεί σε ακόμη πιο εξωφρενικά συμπεράσματα: μπορούμε να τηλεγραφήσουμε στο παρελθόν, η παραψυχολογία και τα θαύματα είναι υπαρκτά, εκτός από το τοπικό έχουμε και ένα αστρικό σώμα, μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, κ.λπ. Και από τη σύζευξη της ειδικής σχετικότητας με τη μικροφυσική συνάγεται ότι το Σύμπαν αποτελείται από άυλη ενέργεια, καταρρίπτεται ο υλισμός κ.λπ.

Η επιστήμη δεν "φωτίζει μόνο τα σκοτάδια", είναι ταυτόχρονα παραγωγός ιδεολογίας. Στα τρία τελευταία κεφάλαια του βιβλίου μου προτείνω μια εναλλακτική προσέγγιση στην ερμηνεία της Κοπεγχάγης: μια ρεαλιστική, αιτιοκρατική και τοπική ερμηνεία της κβαντομηχανικής. Ιδωμεν!». *

Ενας ασυμβίβαστος μαχητής της ελεύθερης ορθολογικής σκέψης
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Κάδρος της Κρήτης.
Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρητική φυσική και φιλοσοφία στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris VIII και διδάκτωρ Επικρατείας της Γαλλίας στη φιλοσοφία των επιστημών. Εργάστηκε ερευνητικά στο Πυρηνικό Κέντρο Saclay και στο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής του College de France. Δίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Paris ΧΙ και φιλοσοφία των επιστημών στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Οταν το 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Μετά από πολλές δυσκολίες, λόγω του «βεβαρημένου» πολιτικού του μητρώου, εκλέχθηκε το 1981 τακτικός καθηγητής στην έδρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, έχει διδάξει στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα «Εισαγωγή στις Φυσικές Θεωρίες». Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και στη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση. Είναι συγγραφέας πολλών αξιόλογων επιστημονικών και φιλοσοφικών βιβλίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: «Το αειθαλές δέντρο της γνώσεως» (εκδ. Αγρα), ένα εκτενές δοκίμιο πάνω στις πιο πρόσφατες γνωσιοθεωρητικές του αναζητήσεις, και «Η εξέλιξη των θεωριών της φυσικής» (εκδ. Δαίδαλος), ένα εντυπωσιακό διδακτικό βιβλίο ιστορικής και επιστημολογικής διερεύνησης των θεμελίων της σύγχρονης φυσικής. Επίσης συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία των περιοδικών «Σύγχρονα Θέματα» και «Διαλεκτική», ενώ από το 1992 μέχρι σήμερα είναι εκδότης του περιοδικού «Ουτοπία».




Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ(1ον )
(του Υποστρατήγου ε. α K. Χ. Κωνσταντινίδη)

Σύμφωνα με την Ελληνική Αρχαιολογία ο Εγκέλαδος είναι ένας εκ των Γιγάντων. Οι Γίγαντες είναι τέκνα της Γη και του Ουρανού και τους γέννησε η Γη για να εκδικηθεί τους υιούς της Τιτάνες. Οι Γίγαντες ήσαν κατά το σώμα μέγιστοι και τερατώδεις, κατά δε την δύναμιν ακαταγώνιστοι, είχαν δε όψιν φοβεράν, κόμην δασείαν, γένεια μεγάλα και κορμό που κατέληγε σε δράκοντα. Τον Εγκέλαδο κατεδίωξε η Αθηνά(Φρόνηση) και τον σκέπασε με το νησί της Σικελίας. Αυτός όμως όταν ξυπνάει σείει από καιρού εις καιρόν όχι μόνον την Αίτνα , αλλά και την Ελλάδα και αρκετές περιοχές της Γης.

Οι Μεγάλοι Κατακλυσμοί

Η Ελλάδα είναι από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του Κόσμου. Έχει στο ενεργητικό της τρεις Μεγάλους Κατακλυσμούς (Ωγύγου, Δευκαλίωνος και Δαρδάνου) που προήλθαν από μεγάλες κοσμικές καταστροφές και κατολισθήσεις που κατέληξαν στην καταβύθιση της Αιγηίδος, στην καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού κ. α Πως όμως προήλθαν οι Μεγάλοι Κατακλυσμοί ; Ο Πλάτων περιγράφει την καταβύθιση της Ατλαντίδος ως εξής:
«Συνέβη τρομακτικός σεισμός και επακολούθησαν φοβερές κατολισθήσεις και εκτεταμένες πλημμύρες»
Έτσι έγινε και η καταβύθιση της Αιγηίδος, Προσφάτως συνέβησαν τρεις καταστρεπτικοί σεισμοί , ο ένας στην Τουρκία, και ο άλλος στην Ταϊβάν και προ τίνος ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακος Ρίχτερ στην Σουμάτρα της Ινδονησίας, που συνεκλόνισε την διεθνή κοινότητα. Ιδιαιτέρως ανησυχητική ήτο η καταστροφή από το παλιρροϊκό κύμα(το γνωστό τσουνάμι) που έπληξε εκτεταμένες εκτάσεις σε ολόκληρη την Ν. Α Ασία, όσες γειτνιάζουν με τον Ινδικό ωκεανό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA και των ειδικών σεισμολόγων και περιβαλλόγων οι φυσικές καταστροφές (καταστρεπτικότατοι σεισμοί, φονικά παλιρροϊκά κύματα, άγριοι τυφώνες, πλημμύρες λόγω τήξεως των πάγων, φοβερές καταιγίδες κ. α ) θα ενταθούν στο μέλλον με εκατόμβες θυμάτων, λόγω :
1/ της αλματώδους αυξήσεως του πληθυσμού της Γης [Ήδη έχει ξεράσει τα 6 δις ]
2/ της κατοικήσεως του πληθυσμού στις ακτογραμμές και στις σεισμογενείς περιοχές[Ν. Α Ασία, Ανατολική Μεσόγειος, Καλιφόρνια, Κίνα κ. α]
3/ της κατασκευής τεχνητών έργων που ενδέχεται να μην ανθέξουν σε μεγάλους σεισμούς(ουρανοξύστες, γέφυρες , πυλώνες κ. α)
4/ της υπερθερμάνσεως του πλανήτου μας εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου[Κατά την NASA τούτο δημιουργεί φόβους για σεισμούς, φυσικές καταστροφές κ. α]
5/ της απειλής δημιουργίας τεχνητών σεισμών από τον ίδιο τον άνθρωπο.
[Κατά τον καθηγητή της σεισμολογίας κ. Kerry Sieh του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας «Υπάρχουν 40 πόλεις με εκατομμύρια πληθυσμό που βρίσκονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις μεγάλες γεωλογικές πλάκες και αυτές είναι υποψήφιες για μια μείζονα καταστροφή » ]
6/ των πυρηνικών δοκιμών και ιδία των υπόγειων τοιούτων. [Ο Ινδικός ωκεανός είναι «Πεδίο Πυρηνικών Δοκιμών» όλων των πυρηνικών δυνάμεων. Στις 26 Δεκ. 2004 είχε γίνει υπόγεια πυρηνική δοκιμή από τις ΗΠΑ στον Ινδικό, έξω από την Ινδονησία. Οι σεισμολόγοι λένε ότι δεν είναι διόλου απίθανο οι δοκιμές να έχουν ευαισθητοποιήσει τα γεωλογικά ρήγματα και τις τεκτονικές πλάκες, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση τους και δημιουργία σεισμών ]

Τι είναι οι Σεισμοί ;

Οι φυσικοί σεισμοί προξενούνται από την μετατόπιση των τεκτονικών πλακών πάνω στον φλοιό της Γης. Ως γνωστόν μεταξύ του φλοιού της Γης και του ρευστού διάπυρου πυρήνος της η τεράστια κρούστα περιλαμβάνει το 83% του όγκου της Γης. Αποτελείται από στερεά πετρώματα, τα οποία θερμαίνονται από τον ρευστό πυρήνα της Γης με την ραδιενεργό αποσύνθεση τους και κυκλοφορεί ωσάν ένα αδιάτρητο δοχείο με σούπα. Η κυκλοφορία της ρευστής αυτής σούπας είναι η κινούσα δύναμη κάτω από τις τεκτονικές πλάκες, η οποία φτιάχνει όρη και προξενεί τους σεισμούς.
Η καταστρεπτική δύναμη του σεισμού προέρχεται από την συγκεντρωθείσα επιτάχυνση, όταν δύο αντίθετα ρήγματα ή τεκτονικές πλάκες , οι οποίες είναι κλειδωμένες μεταξύ τους επί μακρόν , ξαφνικά απομακρύνονται αλλήλων. Ως τώρα γνωρίζαμε ότι οι σεισμοί είναι φυσικοί και δημιουργούνται από τις δυνάμεις που προαναφέραμε. Τώρα όμως θα πρέπει να προβληματισθούμε μήπως ορισμένοι σεισμοί είναι αποτέλεσμα των δικών μας ανθρωπίνων δράσεων επι της Γης.

Τεχνητοί Σεισμοί

Οι γεωλόγοι και σεισμολόγοι παραδέχονται ότι μπορούν να προξενηθούν σεισμοί από τις δραστηριότητες των ανθρώπων κατά τους εξής τρόπους:
α/ δια της εγχύσεως υγρών εντός της Γης(τούτο συμβαίνει όταν αντλούμε το πετρέλαιο και στη θέση του γεμίζουμε τα πηγάδια με νερό)
β/ δια της εξαγωγής υγρών ή αερίων εκ της Γης(τούτο συμβαίνει με την άντληση πετρελαίου , νερού, αερίων κλπ)
γ/ δια της εξαγωγής μεταλλευτικών προϊόντων (ορυχεία)
δ/ δια της εκρήξεως πυρηνικών όπλων ή συμβατικών σεισμικών βομβών (Ρώσοι σεισμολόγοι έχουν αποδώσει στις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές την πρόωρη διέγερση σεισμικών ρηγμάτων ) .
ε/ δια της κατασκευής φραγμάτων και υδάτινων τεχνητών λιμνών . (σεισμοί στο Ντένβερ το 1962-1965)

Ανάγκη Θωρακίσεως από τα παλιρροϊκά Κύματα

Δεν είναι μόνον οι παράκτιες περιοχές που χρήζουν προστασία αλλά και αυτές που βρίσκονται κάτω από τεχνητά φράγματα
Η Πολιτεία δεν έχει αντιμετωπίσει το θέμα της προειδοποίησης και απομάκρυνσης των κατοίκων που βρίσκονται κάτω από φράγματα από τυχόν καταστροφές των λόγω σεισμών ή γεωλογικών κατολισθήσεων . Και όμως μπορούν να προέλθουν τέτοιες ασύλληπτες καταστροφές από το φοβερό «τσουνάμι» που θα δημιουργηθεί όταν σπάσει ένα φράγμα και απελευθερωθούν ξαφνικά οι τεράστιες ποσότητες ύδατος από τις υψομετρικές στάθμες των λιμνών μέχρι την θάλασσα. Αν για παράδειγμα σπάσει ένα από τα φράγματα των λιμνών Κρεμαστών , Καστρακίου και Σκοπιάς της ΔΕΗ στην Αιτωλοακαρνανία ενδέχεται να πνιγούν η πόλη της Άρτας του Αγρινίου και οι κώμες κατά μήκος εφορμήσεως των υδάτων .

Χειροποίητοι Σεισμοί!!

Παρότι το θέμα των χειροποίητων σεισμών είναι επτασφράγιστο μυστικό και μόνον στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας του Χόλλυγουντ εμφανίζεται , έχει ανακαλυφθεί η τεχνολογία για την δημιουργία τέτοιων σεισμών. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος ότι ο πρόσφατος σεισμός και το παλιρροϊκό κύμα είναι έργον ανθρώπων .

Η Τεχνολογία TESLA

Ο Σέρβος Νίκολα Τέσλα υπήρξε ο μεγαλύτερος επιστήμων-τεχνολόγος του περασμένου αιώνος. Δεν έγινε πολύ γνωστός διότι τα πειράματα του φάνηκαν «ευαίσθητα» στο Κατεστημένο και τις εταιρείες και αυτά είτε εκλάπησαν ή κατεστράφησαν. Ο Τέσλα είναι ο πρώτος που με τροφοδότηση μιας ορισμένης συχνότητος δημιούργησε στο εργαστήριο του στο Μανχάταν των ΗΠΑ κραδασμούς οι οποίοι προξένησαν «τεχνητό σεισμό». Στο βιβλίο με τίτλο «Τέσλα-Οι χαμένες Ανακαλύψεις» υπάρχει κεφάλαιο «Χειροποίητοι Σεισμοί»( Man-Made Earthquake) στο οποίον αποκαλύπτεται η δύναμη της δονήσεως πάνω στην οποία πειραματίστηκε όχι μόνον σε ηλεκτρικά πεδία αλλά και σε μηχανικά . Μάλιστα ένα πείραμα ξέφυγε του ελέγχου και όταν είδε το κακό ο Τέσλα άρχισε να σπάζει το δονητή με σφυρί για να σταματήσει την σεισμική καταστροφή. Αυτός προσήρμωσε ένα μικρό αλλά ισχυρό δονητή με πεπιεσμένο αέρα σε μια μεταλλική κολώνα και σε λίγη ώρα άρχισε να σείεται όλο το κτίριο, τα μηχανήματα ξεκόλλησαν από τις βάσεις τους, έσπαζαν οι σωλήνες της ύδρευσης, ράγισαν τα τζάμια των παραθύρων, έπεφταν οι σοβάδες κ.ο.κ. Η εξήγηση που δίδεται είναι ότι ο Τέσλα συντόνισε τον δονητή στην συχνότητα δονήσεως των πετρωμάτων που βρίσκονταν κάτω από το κτίριο. Το ίδιο πείραμα επανέλαβε με ένα μικρό δονητή με μπαταρία , τον οποίο προσήρμωσε σε μια σιδηροδοκό σε κάποιο υπό κατασκευή κτίριο και σε λίγο άρχισε να σείεται το κτίριο. Απλούστατα ο Τέσλα συντόνισε την συχνότητα του δονητή του με την συχνότητα του υπεδάφους. Μάλιστα έλεγε ότι, «με ένα ισχυρό δονητή θα μπορούσε να σχίσει τη γη στα δύο»
Πατέρας της Τηλεγεωδυναμικής
Ο Τέσλα λοιπόν δικαίως θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης Τηλεγεωδυναμικής. Σε άρθρο του έγραφε: «Οι ρυθμικές δονήσεις εισχωρούν μέσα στη Γη χωρίς σχεδόν απώλεια ενεργείας. Είναι δυνατόν να μεταφέρεις μηχανικά αποτελέσματα σε μέγιστες αποστάσεις στη Γη και να παράγεις όλων των ειδών τα μοναδικά φαινόμενα ». [Το φαινόμενο τούτο είναι γνωστό από το παρελθόν στον Γαλλικό Στρατό, διότι ο ρυθμικός βηματισμός ενός στρατιωτικού τμήματος συντονίσθηκε με τους κραδασμούς της γέφυρας και, τους τροφοδότησε, με αποτέλεσμα την καταστροφή της . Έκτοτε όταν τμήμα διέρχεται από κρεμαστή γέφυρα απαγορεύεται ο ρυθμικός βηματισμός και κάθε στρατιώτης ακολουθεί το δικό του βάδην βημα. ] Ο Τέσλα εκαυχάτο ότι μπορούσε να σείσει και να γκρεμίσει ακόμη και τον υψηλότερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης, το Empire State Building . Αυτά τα φαινόμενα μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν και για πολεμικούς σκοπούς, και υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι πράγματι έχουν μπει σε πολεμικές εφαρμογές. Αρκετοί σεισμοί, έχουν διασυνδεθεί με την διενέργεια τέτοιων πειραμάτων, αλλά και μυστηριώδη φώτα στο διάστημα (UFO) συνδέονται με πιεζοηλεκτρικά φαινόμενα που δημιουργούνται από σεισμούς. Αυτά τα φώτα είναι εξαιρετικά ευδιάκριτα, κυκλικά ή τριγωνικά στο σχήμα, λευκά, κίτρινα, κόκκινα ή κυανά στο χρώμα και παραμένουν στον ουρανό ορατά επί 5-20 λεπτά της ώρας και μετά διαλύονται .
Ο Τέσλα εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τα αποτελέσματα της τεχνολογίας διότι –όπως είπε –«είναι δυνατόν αυτή να ξεφύγει από τον έλεγχο του ανθρώπου και να καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις ή και ολόκληρη τη Γη». Και σήμερον υπάρχουν άπειρες ανθρώπινες πηγές(δονητές) που μπορούν να θέσουν τη Γη σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο συντονισμό ολέθρου. Μήπως λοιπόν ο πολλαπλασιασμός των καταστροφών (σεισμών, τυφώνων, ακραίων καιρικών φαινομένων, παλιρροϊκών κυμάτων , καυσώνων κ. α ) οφείλεται σε ανεξέλεγκτες πηγές αυτοτροφοδοτούμενης δονήσεως της Γης με στατικά κύματα; Η ετυμηγορία της φύσης δείχνει τον ένοχο που είναι ταυτόχρονα και το θύμα, τον άνθρωπο, τον αρχιτέκτονα των πυρηνικών όπλων και του «φαινομένου του θερμοκηπίου» μέσα στο οποίο καλλιεργείται η έσχατη απειλή της ερημοποίησης, των κατακλυσμών, της βύθισης εδαφών, των οικολογικών προσφύγων
Το «Τσουνάμι» του Ινδικού
Μήπως ο τελευταίος «σεισμός» και το παλιρροϊκό κύμα(τσουνάμι) του Ινδικού ωκεανού οφείλεται σε ανθρώπινα ανεξέλεγκτα πειράματα ή σε εγκληματικές ενέργειες ;
Η πρώτη εκδοχή λίγο απίθανη αλλά όχι αδύνατη να είναι αποτέλεσμα των πειραμάτων του προγράμματος HAARP , δεδομένου ότι η τεχνολογία υπάρχει και τα σχετικά μυστικά πειράματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η άποψη αυτή κυκλοφορεί ήδη ευρέως στο διαδίκτυο.
Η δεύτερη εκδοχή και η πιο πιθανή είναι ο σεισμός και το παλιρροϊκό κύμα να είναι αποτέλεσμα υποθαλάσσιας πυρηνικής εκρήξεως στον Ινδικό. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ εξετέλεσαν μια πυρηνική δοκιμή στις 26/12/04 στον Ινδικό ωκεανό , οι ειδικοί την συσχετίζουν με την δημιουργία του πρωτοφανούς παλιρροϊκού κύματος, αλλά και με την ευαισθητοποίηση των σεισμογενών ρηγμάτων και των τεκτονικών πλακών της περιοχής. Λένε ότι το τσουνάμι είναι έργο ανθρώπινο, για να αποσπασθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από την οικτρά πολιτική και οικονομική κατάσταση των Αμερικανών εξ αιτίας της εμπλοκής τους στον πόλεμο του Ιράκ και Αφγανιστάν. Αλλά αν αποκλείσουμε την εκδοχή της ανθρώπινης πράξεως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ευθύνη των ανθρώπων της Υπηρεσίας Ωκεανογραφίας και Ατμοσφαίρας της Αμερικής που ενώ έλαβε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα δεν σήμανε συναγερμό στην περιοχή του Ινδικού-με εξαίρεση την Αμερικανική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία- ώστε να απομακρυνθούν οι πληθυσμοί από την παράκτια ζώνη.
Είναι Προβλέψιμοι οι Σεισμοί ;
Από σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν έχουμε ορισμένες ενδείξεις που πρέπει να προβληματίσουν τον άνθρωπο. Για παράδειγμα ο βυθός στη θάλασσα στο Ιζμίτ (Νικομήδεια) πριν από το σεισμό έγινε κόκκινος και η θερμοκρασία ανέβηκε 40-45º βαθμούς Κελσίου, παρότι δεν υπάρχει υποθαλάσσιο ηφαίστειο στη θάλασσα του Μαρμαρά. Δύο μέρες πριν από το σεισμό εκατοντάδες ψάρια, καβούρια και άλλα θαλασσινά είδη ψόφησαν όχι από φυσικό θάνατο. Μερικά έδειχναν καμένα. Καμένα ήσαν και μερικά δίχτυα ψαράδων και τα πετρώματα στο βυθό μαυρισμένα Οι ψαράδες λένε ότι είδαν παράξενα φώτα στο βυθό, τα φαινόμενα αυτά συνεχίσθηκαν και μετά το σεισμό. Παρόμοια φαινόμενα είδαν και οι Κινέζοι προ του τρομακτικού σεισμού της 28/ 7/76 ο οποίος κατέστρεψε την πόλη Tangshan και άφησε πίσω του 650,000 θύματα. Πριν από τον πρώτο σεισμό την νύχτα (στις 3.30 π.μ) ο ουρανός έγινε φωτεινός ωσάν να ήτο ημέρα. Το φως ήτο λευκό και κόκκινο και εγένετο ορατό από αποστάσεως 200 μιλίων. Τα φυλλώματα πολλών δένδρων κάηκαν καθώς και τα κηπευτικά στους κήπους ήσαν καμένα στην μια όψη. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά φαινόμενα συνδέονται με το ηλεκτρομαγνητικό πλάσμα και το σφαιρικά φώτα και οι αναλαμπές εξηγούνται με την βοήθεια της τεχνολογίας Τέσλα (πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο). Τα φωτεινά φαινόμενα και οι χρωματιστές αναλαμπές είναι μήπως αυτό που ο Τέσλα μνημόνευσε το 1935 , ότι δια της τηλεγεωδυναμικής μπορείς να παράγεις «όλων των ειδών τα μοναδικά αποτελέσματα»; Μήπως λοιπόν και οι Κινέζοι επιστήμονες εργαζόμενοι πάνω στη θεωρία αυτή προξένησαν μια ανεξέλεγκτη έκρηξη; Γιατί κατά τους ειδικούς δεν φαίνεται ο σεισμός της Κίνας και ιδία ο πρόσφατος σεισμός της Σουμάτρας και το τσουνάμι του Ινδικού να ήσαν φυσιολογικά φαινόμενα.
Ζώα και Χόλλυγουντ είναι ευαίσθητα
Τα ζώα έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην έλευση των σεισμών. Στις νήσους Ανταμαντ και Νικομπάρ του Ινδικού απομακρύνθηκαν από τις ακτές πριν ξεσπάσει το τσουνάμι, διότι προφανώς συνέλαβαν νωρίτερα τις σεισμικές συχνότητες και την υποχθόνια και επιφανειακή ενέργεια . Φέτος κυκλοφόρησε και έγινε ανάρπαστο το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Ken Follett με τίτλο: «Το Σφυρί της Εδέμ»( Hammer of Eden) το οποίον πραγματεύεται τον τρόμο από μιά τρομοκρατική ομάδα που απειλεί να ισοπεδώσει το Σαν Φραντζίσκο. Όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό «Salon Magazine» αν το σενάριο τούτο είναι πραγματοποιήσιμο, απήντησε ότι «μου το είπαν οι σεισμολόγοι. Είναι δύσκολο να πω ποιός. Ποιος γνωρίζει ; Είναι μέσα στην σφαίρα του δυνατού» Αλλά για κείνους που έχουν ανθρώπινη συνείδηση, μπαίνει αβίαστα το ερώτημα: Ο κόσμος μας διευθύνεται από παράφρονες εγκληματίες που εκστασιάζονται με τη γενοκτονία ανθρώπων και φύσεως;
Πάντα ταύτα αγαπητοί φίλοι με πάσαν επιφύλαξιν, επειδή πρόκειται για θέματα που καλύπτοντα από τον επτασφράγιστο πέπλο του απορρήτου και επομένως εμφιλοχωρεί σ’ αυτά το μυστήριο , η φαντασία, η θεολογία, η μεταφυσική και πολύ συχνά και το ψεύδος.(2003)
http://www.e-e-e.gr/_amfiktyon/
http://www.achilleous.com
«Η εργασία -βιάζομαι να το τονίσω-δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν εργασία οριστική. Θα ευχόμουν να κοιταχτεί σαν αφορμή για σοβαρή σκέψη πάνω σ’ ένα σπουδαίο θέμα, για φωτισμένη κρίση και καλοπροαίρετη επίκριση…» ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ





Ελευθεροτυπία, Σάββατο 18 Ιουλίου 2009



Οι μεταφυσικές προϋποθέσεις των σύγχρονων φυσικών επιστημών


Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ


Ολοι πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες φυσικές επιστήμες γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν σε πλήρη αντίθεση ή και ρήξη με τις προγενέστερες οντολογικές, μεταφυσικές ή θεολογικές προσεγγίσεις του παρελθόντος. Πόσοι όμως από εμάς υποψιάζονται ότι αυτή η μεγάλη τομή που, από τον 17ο αιώνα και μετά, διαφοροποιεί την αρχαία και μεσαιωνική σκέψη από τη νεότερη επιστημονική σκέψη βασίστηκε όχι μόνο σε νέα παρατηρησιακά ή θεωρητικά δεδομένα αλλά και σε υπόρρητες μεταφυσικές παραδοχές;
Παραδόξως, η «Μεγάλη Επιστημονική Επανάσταση», και η πρωτοφανής γνωστική-τεχνολογική ιδιοποίηση της Φύσης που προέκυψε από αυτήν, προϋπέθετε εξ αρχής (και εξακολουθεί να προϋποθέτει) τη σιωπηρή αποδοχή κάποιων αναπόδεικτων μεταφυσικών παραδοχών. Υπόρρητες ή και άρρητες μεταφυσικές παραδοχές, από τις οποίες δεν είναι καθόλου εύκολο -και ενδεχομένως ούτε επιθυμητό- να απαλλαγεί η επιστημονική σκέψη. Με αφορμή την έκδοση του τελευταίου βιβλίου του Ευτύχη Μπιτσάκη «Η εξέλιξη των θεωριών της φυσικής» από τις εκδόσεις Δαίδαλος, ζητήσαμε από τον συγγραφέα του να μας εξηγήσει γιατί θεωρεί ιστορικά αναγκαία αλλά και εξαιρετικά γόνιμη επιστημολογικά αυτή την «άνομη» συμβίωση της επιστήμης με τη φιλοσοφία

Στα δύο τελευταία βιβλία σας ασχολείστε συστηματικά με το ζήτημα της επιστημολογίας. Στο πρώτο, «Το αειθαλές δέντρο της γνώσεως», βιβλίο ουσιαστικά γνωσιοθεωρητικό, προτάσσετε μια εισαγωγή 55 σελίδων προκειμένου να αποκαλύψετε τη στενή διαπλοκή των επιστημών με τη φιλοσοφία. Ενώ στο πιο πρόσφατο, «Η εξέλιξη των θεωριών της φυσικής», σε μια εισαγωγή 25 σελίδων διερευνάτε τον καταστατικό ορισμό, τα ρεύματα και τη λειτουργία της επιστημολογίας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα προκλητικό ερώτημα: τι νόημα έχει σήμερα η ενασχόληση με την επιστημολογία, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων θεωρεί ότι είναι άχρηστη και ότι με αυτήν ασχολούνται μόνο κάποιοι αποτυχημένοι επιστήμονες;

«Η λέξη "επιστημολογία" είναι σχετικά πρόσφατη. Ομως επιστημολογία έκαναν, πολύ πριν επινοηθεί η λέξη, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημόκριτος και οι Στωικοί. Το πρόβλημα της επιστημονικής αλήθειας και γενικότερα του γίγνεσθαι των επιστημών απασχόλησε και τους μεσαιωνικούς και τους νεότερους φιλοσόφους (ας θυμηθούμε τον Καντ, τον Χέγκελ και τον Μαρξ). Αλλά με τη θεμελίωση της νεωτερικής επιστήμης και ειδικά της φυσικής ασχολήθηκαν όλοι οι δημιουργοί της, από τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα έως τον Αϊνστάιν, τον Ντε Μπρέιγ, τον Χάιζενμπεργκ, τον Σρέντινγκερ, τον Λανζεβέν κ.ά. Γιατί; Επειδή κάθε επιστήμη, και ειδικά οι θεωρητικές, θεμελιώνεται σε φιλοσοφικές και επιστημολογικές προκείμενες: υλιστικές, ιδεαλιστικές ή εμπειριστικές.

Ο Νεύτων π.χ. θεμελίωσε τη φυσική του σε έναν μεταφυσικό ρεαλισμό (άτομα, κενό, δημιουργία). Ο Αϊνστάιν σε έναν κριτικό ρεαλισμό. Η κυματομηχανική του Ντε Μπρέιγ είναι "υλιστική", ενώ ο Χάιζενμπεργκ διατύπωσε την κβαντομηχανική με βάση το θετικιστικό αξίωμα ότι υπάρχει μόνο αυτό που παρατηρείται. Ο ρόλος της φιλοσοφίας και της επιστημολογίας στη θεμελίωση της φυσικής, όπως και των άλλων επιστημών, είναι δεδομένος. Ομως, θεμελίωση δεν σημαίνει και κατανόηση των θεμελίων και των δυνατοτήτων της νέας επιστήμης!

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι η διαμάχη για την κατανόηση του φυσικού περιεχομένου της σχετικότητας συνεχίζεται επί έναν αιώνα και της κβαντομηχανικής -γενικότερα της μικροφυσικής- επί ογδόντα χρόνια, ενώ η υπόθεση της Μεγάλης Εκρηξης (Big Bang) τροφοδότησε ατελείωτες διαμάχες καθώς και έναν σύγχρονο επιστημονικοφανή μυστικισμό.

Φιλοσοφία και επιστημολογία έδρασαν είτε ως καταλύτες είτε ως εμπόδια στη θεμελίωση και την ερμηνεία της φυσικής και γενικότερα των φυσικών επιστημών. Αναδραστικά, οι μεγάλες επιστημονικές επαναστάσεις του εικοστού αιώνα επέδρασαν καταλυτικά στην ανανέωση της φιλοσοφίας. Η επίδραση αυτή δεν ήταν, βέβαια, πάντοτε προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου ορθολογισμού. Οι θεωρίες του Αϊνστάιν τροφοδότησαν έναν γνωσιολογικό σχετικισμό και τον σύγχρονο αντι-υλισμό, αντίθετα με τις πεποιθήσεις του δημιουργού τους και με το φυσικό τους περιεχόμενο. Η μικροφυσική τροφοδότησε τις δοξασίες για την ελεύθερη βούληση, έναν σύγχρονο πλατωνισμό, την παραψυχολογία, την πίστη στα θαύματα κ.λπ.

Ως προς τους επιστημολόγους: η ενασχόληση με την επιστημολογία απαιτεί διπλή και τριπλή παιδεία, επιστημονική και φιλοσοφική. Σήμερα όλο και περισσότεροι μαθηματικοί, φυσικοί, αστροφυσικοί, βιολόγοι, ψυχολόγοι, κ.ά. ασχολούνται επαγγελματικά με την επιστημολογία. Το περί "αποτυχημένων" εξηγείται από τη στενή ειδίκευση και τη μονομέρεια της πλειοψηφίας των ειδικών. Από τον σημερινό κατακερματισμό της γνώσης».

Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο του τελευταίου βιβλίου σας για την εξέλιξη των θεωριών της φυσικής ασκείτε καταλυτική κριτική στο καθιερωμένο σήμερα κοσμολογικό μοντέλο του Big Bang. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε το γιατί;

«Το πρόβλημα της ύπαρξης και της φύσης του "Σύμπαντος" απασχόλησε τους ανθρώπους από τότε που ήταν σε θέση να το διατυπώσουν. Αρχικά με τις μυθικές κοσμογονίες, κατόπιν με τις φιλοσοφικές κοσμολογίες, κυρίως των Προσωκρατικών. Πρώτο επιστημονικό πρότυπο εξήγησης ήταν το μηχανιστικό σύμπαν του Νεύτωνα (άτομα, κενό, στιγμιαίες αλληλεπιδράσεις). Η γενική θεωρία της σχετικότητας, που είναι μια χρονο-γεωμετρική θεωρία της βαρύτητας, αποτέλεσε το μαθηματικό πλαίσιο των σύγχρονων κοσμολογικών προτύπων και, φυσικά, του κυρίαρχου σήμερα μοντέλου της Μεγάλης Εκρηξης (Big Bang, ειρωνική ονομασία που δόθηκε από τον μεγάλο αστροφυσικό Fred Hoyle). Η σύνδεση του γεωμετρικού προτύπου με τις κατακτήσεις της μικροφυσικής έδωσε φυσικό περιεχόμενο σε αυτό το πρότυπο. Στο πλαίσιό του εξηγήθηκαν παρατηρησιακά δεδομένα και διατυπώθηκαν θεωρίες επαναστατικού χαρακτήρα: το "Σύμπαν" βρίσκεται σε αέναη εξέλιξη και αλλαγή και, το κυριότερο, η ύλη του "Σύμπαντος" δεν είχε πάντα την ίδια μορφή. Η ιστορικότητα των μορφών της ύλης ήταν το πιο επαναστατικό "προϊόν" του προτύπου του Big Bang, που κλόνισε τα θεμέλια τόσο του μηχανιστικού υλισμού όσο και του δόγματος της δημιουργίας.

Μπορούμε όμως να αποφανθούμε για το Σύμπαν (για παν ό,τι υπάρχει); Οι αρχαίοι διέκριναν τις έννοιες Σύμπαν και Κόσμος. Η γενική θεωρία της σχετικότητας είναι μια "τοπική θεωρία". Ομως οι οπαδοί του Big Bang πιστεύουν ότι το πρότυπό τους είναι το πραγματικό πρότυπο του Σύμπαντος. Οτι το Σύμπαν "γεννήθηκε" πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια!

Ποιες είναι όμως οι βασικές παραδοχές του Big Bang; Πριν από την έκρηξη δεν υπήρχε ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος. Η ύλη του Σύμπαντος περιοριζόταν σε μια σημειακή ιδιομορφία, δηλαδή μια κατάσταση μηδενικού όγκου και άπειρης θερμοκρασίας. Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτά τα αξιώματα, τότε το Σύμπαν γεννήθηκε στο ποτέ και στο πουθενά και έκτοτε διαστέλλεται. Σας θυμίζω ότι και κατά τον Ιερό Αυγουστίνο, ο Θεός δημιούργησε το Σύμπαν "ουχί εν χώρω και χρόνω, αλλά μετά του χώρου και του χρόνου". Τα δύο πρώτα αξιώματα στερούνται νοήματος.

Και οι απειρότητες; Κατά τον Αριστοτέλη, το άπειρο είναι "αεί γε έτερον και έτερον". Σε σύγχρονη γλώσσα, θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει «μέτρον» του απείρου: ο ορισμός μέτρου θα συνιστούσε και την άρνησή του. Τι μπορεί να σημαίνουν, λοιπόν, άπειρη πυκνότητα και άπειρη θερμοκρασία; Συνεπώς, τα βασικά αξιώματα του μοντέλου στερούνται νοήματος. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι υπήρχε πριν από το Big Bang ή τι ακριβώς έγινε τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης. Το μοντέλο αυτό ούτε επαληθεύεται ούτε διαψεύδεται. Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική υπόθεση, αλλά για οιονεί μεταφυσικό πρότυπο.

Επιπλέον, οι εξισώσεις του Αϊνστάιν δεν λύνονται στο σημείο μηδέν. Μετατοπίζοντας τη φιλοδοξία τους στο 10-43 δευτερόλεπτα, οι κοσμολόγοι ξεπερνούν τυπικά το μαθηματικό εμπόδιο, όμως το πρότυπο μένει υποχείριο των μεταφυσικών παραδοχών του. Το ίδιο ισχύει και για τα πληθωριστικά σενάρια που δέχονται μία, πολλές ή άπειρες εκρήξεις. Η κοσμολογία είναι τοπική επιστήμη και θα καταφέρει να "αποτοξινωθεί" από τη μεταφυσική μόνο αν αναγνωρίσει ότι είναι η επιστήμη του προσιτού σήμερα μέρους του Σύμπαντος.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες δυσκολίες: η "ηλικία" του Σύμπαντος υπολογίζεται με βάση την τιμή της σταθεράς του Hubble. Ποια είναι όμως η τιμή αυτής της σταθεράς; Αγνωστο! Με τιμή 45 (Sandage), το Σύμπαν έχει ηλικία 18 δισεκατομμύρια έτη. Με τιμή 85 (de Vaucouleurs), έχει ηλικία μόλις 8 δισεκατομμύρια έτη.

Αλλη θεμελιώδης παραδοχή είναι η ομοιογένεια και η ισοτροπία της κατανομής της ύλης στον χωρο-χρόνο. Οπως όμως εξηγώ αναλυτικά στο τελευταίο μου βιβλίο, σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί ότι το "Σύμπαν" είναι ανομοιογενές, ανισότροπο και ιεραρχημένο. Εμείς π.χ. "βρισκόμαστε" κάπου σε μια "πίτα" μήκους δισεκατομμυρίων ετών φωτός, η οποία περιβάλλεται από αχανείς εκτάσεις κενού. Η μετατόπιση προς το ερυθρό του φάσματος των γαλαξιών θεωρήθηκε απόδειξη της διαστολής. Αλλά το φαινόμενο αυτό είχε ήδη προβλεφθεί από τους Findlay-Freundlich και Born στο πλαίσιο ενός στάσιμου Σύμπαντος και από τον Eddington χωρίς Big Bang. Επιπλέον, υπάρχουν θεωρίες που εξηγούν τη μετατόπιση ως τοπικό και όχι ως κοσμολογικό φαινόμενο (Hoyle, Narlikar, Arp, Pecker, Vigier).

Μια άλλη "απόδειξη": η δημιουργία των χημικών στοιχείων κατά την πρώτη στιγμή. Αλλά σύμφωνα με άλλες θεωρίες (Hoyle, Pecker κ.ά.), τα χημικά στοιχεία δημιουργήθηκαν στους γαλαξίες και όχι την πρώτη στιγμή. Και τα κβάζαρς, αυτά τα λαμπρά αντικείμενα με τη μεγάλη μετατόπιση εξαιτίας της οποίας θεωρήθηκε ότι βρίσκονται στις εσχατιές του Σύμπαντος; Και αυτό το θεμέλιο κλονίζεται. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Halton Arp (του επονομαζόμενου "Γαλιλαίου της κοσμολογίας"), τα κβάζαρς είναι θραύσματα που εξακοντίζονται από τις καρδιές γαλαξιών και που συχνά συνδέονται μ' αυτούς με υλικές γέφυρες.

Συμπέρασμα: η μάχη για την κοσμολογία συνεχίζεται. Και είναι αντίθετο με την επιστημονική δεοντολογία να μην αναφέρεται από τους οπαδούς του Big Bang η ύπαρξη και άλλων μοντέλων, θεωριών και παρατηρησιακών δεδομένων που αντιφάσκουν με το κυρίαρχο πρότυπο».

Δημιουργεί κάποια αμηχανία στον αναγνώστη του τελευταίου σας βιβλίου ότι ενώ αφιερώνετε τρία ολόκληρα κεφάλαια στην κβαντική μηχανική, το κάνετε για να καταλήξετε σε μια μάλλον αιρετική και αναμφίβολα μειοψηφική ερμηνεία των κβαντικών φαινομένων. Αν, όπως υποστηρίζετε, πρόκειται για μια «προβληματική» θεωρία, πώς εξηγείται ότι εξακολουθεί να πείθει την πλειονότητα των ερευνητών;

«Τα επιστημονικά προβλήματα δεν λύνονται με το πλειοψηφικό σύστημα. Και αυτό που σήμερα θεωρείται αιρετικό μπορεί κάποτε να αποδειχθεί ότι αντιπροσώπευε κάποια αλήθεια. Λοιπόν: το Σύμπαν του Νεύτωνα ήταν ρεαλιστικό, αιτιοκρατημένο και μηχανιστικό. Οι θεωρίες του Αϊνστάιν είναι ρεαλιστικές, αιτιοκρατικές και τοπικές (δέχονται την πεπερασμένη ταχύτητα των φυσικών αλληλεπιδράσεων). Οι θεωρίες του Αϊνστάιν ενίσχυσαν τη γνωσιολογική αισιοδοξία, την πεποίθηση δηλαδή ότι η ανθρώπινη νόηση μπορεί να κατακτήσει αντικειμενικές αλήθειες. Η κβαντομηχανική φάνηκε ότι κλονίζει αυτή την αισιοδοξία.

Τα μικροσωμάτια θεωρήθηκαν από πολλούς (Χάιζενμπεργκ κ.ά.) μαθηματικά ιδεατά και όχι υλικές οντότητες. Ενα είδος πλατωνισμού θεμελιώθηκε λοιπόν στη φιλοσοφική παρανόηση της έννοιας "ύλη". Επίσης, η κβαντομηχανική είναι μια πιθανοκρατική θεωρία. Αντίθετα δηλαδή με το αξίωμα του Νεύτωνα, από μια αρχική κατάσταση μπορεί να προκύψουν περισσότερες από μία τελικές καταστάσεις. Συμπέρασμα της λεγόμενης "ορθόδοξης σχολής": η φύση δεν σέβεται την αρχή της αιτιότητας. Ακόμη χειρότερα: τα μικροσωμάτια διαθέτουν ελεύθερη βούληση! Και η επωδός: η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου εδράζεται στην ελεύθερη βούληση των μικροσωματίων. Επιπλέον, κατά την ερμηνεία της Κοπεγχάγης (ορθόδοξη σχολή), οι ανισότητες του Χάιζενμπεργκ απαγορεύουν την ταυτόχρονη γνώση της θέσης και της ορμής ενός σωματίου. Αυθαίρετο συμπέρασμα: η αρχή της αιτιότητας δεν ισχύει στον μικρόκοσμο.

Αλλο σημείο ιδεολογικής χρήσης της μικροφυσικής: στην περιοχή της υποτίθεται ότι δεν ισχύει η αρχή της τοπικότητας. Αυτό οδηγεί σε ακόμη πιο εξωφρενικά συμπεράσματα: μπορούμε να τηλεγραφήσουμε στο παρελθόν, η παραψυχολογία και τα θαύματα είναι υπαρκτά, εκτός από το τοπικό έχουμε και ένα αστρικό σώμα, μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, κ.λπ. Και από τη σύζευξη της ειδικής σχετικότητας με τη μικροφυσική συνάγεται ότι το Σύμπαν αποτελείται από άυλη ενέργεια, καταρρίπτεται ο υλισμός κ.λπ.

Η επιστήμη δεν "φωτίζει μόνο τα σκοτάδια", είναι ταυτόχρονα παραγωγός ιδεολογίας. Στα τρία τελευταία κεφάλαια του βιβλίου μου προτείνω μια εναλλακτική προσέγγιση στην ερμηνεία της Κοπεγχάγης: μια ρεαλιστική, αιτιοκρατική και τοπική ερμηνεία της κβαντομηχανικής. Ιδωμεν!». *

Ενας ασυμβίβαστος μαχητής της ελεύθερης ορθολογικής σκέψης
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Κάδρος της Κρήτης.
Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρητική φυσική και φιλοσοφία στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris VIII και διδάκτωρ Επικρατείας της Γαλλίας στη φιλοσοφία των επιστημών. Εργάστηκε ερευνητικά στο Πυρηνικό Κέντρο Saclay και στο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής του College de France. Δίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Paris ΧΙ και φιλοσοφία των επιστημών στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Οταν το 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Μετά από πολλές δυσκολίες, λόγω του «βεβαρημένου» πολιτικού του μητρώου, εκλέχθηκε το 1981 τακτικός καθηγητής στην έδρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, έχει διδάξει στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα «Εισαγωγή στις Φυσικές Θεωρίες». Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και στη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση. Είναι συγγραφέας πολλών αξιόλογων επιστημονικών και φιλοσοφικών βιβλίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: «Το αειθαλές δέντρο της γνώσεως» (εκδ. Αγρα), ένα εκτενές δοκίμιο πάνω στις πιο πρόσφατες γνωσιοθεωρητικές του αναζητήσεις, και «Η εξέλιξη των θεωριών της φυσικής» (εκδ. Δαίδαλος), ένα εντυπωσιακό διδακτικό βιβλίο ιστορικής και επιστημολογικής διερεύνησης των θεμελίων της σύγχρονης φυσικής. Επίσης συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία των περιοδικών «Σύγχρονα Θέματα» και «Διαλεκτική», ενώ από το 1992 μέχρι σήμερα είναι εκδότης του περιοδικού «Ουτοπία».


Το πείραμα στο CERN: Επιστήμη και ιδεολογία, του Ευτύχη Μπιτσάκη

Το πείραμα στο CERN, το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της επιστήμης που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκάλεσε και προκαλεί πλήθος συζητήσεων σε επιστημονικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Η "Αριστερά!" ζήτησε από τον καθηγητή φιλοσοφίας Ευτύχη Μπιτσάκη να καταθέσει τη δική του γνώμη, η οποία παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Αυτές τις μέρες γίνεται το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της επιστήμης. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (αδρόνια: σωμάτια που αντιδρούν με ισχυρές αλληλεπιδράσεις, όπως π.χ. το πρωτόνιο) μήκους 27 χιλιομέτρων, θαμμένος σε βάθος 50-175 μέτρων μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας είναι ήδη σε λειτουργία. Ο επιταχυντής αυτός στοίχισε 10 δισ. δολάρια και επιταχύνει σωμάτια που η ενέργειά τους φάνει τα 14 τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ για τα πρωτόνια και 1.150 τρισ. για τα ιόντα ανά πυρήνα. Με το γιγαντιαίο αυτό πείραμα ασχολούνται 10.000 επιστήμονες από 80 χώρες. Τι περιμένουμε λοιπόν από αυτό το πείραμα, που στοίχισε τόσο χρήμα και τόση ανθρώπινη εργασία;
Η φιλοσοφία επιχειρεί να συλλάβει το Όλον. Είναι, κατά τον Αριστοτέλη, των πρώτων αρχών και αιτίων θεωρητική. Η επιστήμη μελετά το επιμέρους. Το ειδικό. Όμως και η επιστήμη επιχειρεί από το επιμέρους να συλλάβει το γενικό. Στο όριο συνεπώς η επιστήμη συναντά τη φιλοσοφία. Οι επιστημονικές έννοιες τείνουν να μεταλλαχθούν σε φιλοσοφικές κατηγορίες, σ’ ένα επίπεδο κίνησης προς το γενικό-αφηρημένο.
Συγκεκριμένα: Από τον Δημόκριτο μέχρι τον Νεύτωνα και τον Ντάλτον (19ος αιώνας) οι επιστήμονες πίστευαν ότι ανακάλυψαν, στο άτομο, τα έσχατα και αναλλοίωτα στοιχεία της ύλης. Στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ανακάλυψη των ραδιενεργών στοιχείων, αποδείχτηκε ότι το άτομο δεν ήταν "άτομο". Η φυσική είχε εισέλθει στην εποχή των μεταστοιχειώσεων. Όμως και τότε οι φυσικοί πίστεψαν ότι το πρωτόνιο, το νετρόνιο, το ηλεκτρόνιο, ήταν τα έσχατα στοιχεία της ύλης. Δεύτερη μηχανιστική αυταπάτη. Έτσι, με τη σύμφυση μικροφυσικής και κοσμολογίας, κυρίως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποδείχτηκε ότι η ύλη του κόσμου μας δεν είχε πάντα την ίδια μορφή. Η ύλη έχει μια ιστορία στο χώρο και στο χρόνο. Το τελευταίο επιστημολογικό εμπόδιο είχε αρθεί. Το μόνο αιώνιο, όπως τόνιζε ο Ένγκελς, είναι η ύλη και η κίνησή της.
Τι σχέση έχουν τα προηγούμενα με το σημερινό πείραμα; Οι μορφές ύλης έχουν μια ιστορία. Τα σημερινά σωμάτια που απαρτίζουν την ύλη του κόσμου μας (όχι του Σύμπαντος, διότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει αλλού) είναι προϊόντα του μετασχηματισμού των μορφών της ύλης κατά την κοσμική εξέλιξη.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα μικροσωμάτια δεν αποτελούν ένα σύνολο χωριστών, ανεξάρτητων μεταξύ τους οντοτήτων. Ανάλογα με τις ιδιότητές της κατατάσσονται σε ορισμένες οικογένειες (αδρόνια, λεπτόνια, φερμιόνια, μποζόνια κ.λπ.). Πρώτη λοιπόν "ένδειξη" ενότητας μέσα στη διαφορά, όπως θα έλεγε ο Χέγκελ. Αλλά και οι διάφορες οικογένειες δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Σωμάτια της μιας μετατρέπονται σε σωμάτια της άλλης οικογένειας (τα φερμιόνια σε μποζόνια, τα μη μαζικά σε μαζικά, κ.λπ.). Δεύτερη, βαθύτερη ένδειξη μιας καθολικής οντικής ενότητας που συνυπάρχει με τη διαφορότητα και την εξέλιξη των μορφών. Στόχος, συνεπώς, της φυσικής είναι να διατυπώσει φυσικές θεωρίες που θα εξηγούν, με όσο το δυνατόν γενικότερους νόμους, την πολλαπλότητα των μορφών της ύλης. Η τυχόν ενοποίηση των τεσσάρων γνωστών σήμερα φυσικών αλληλεπιδράσεων θα περιλάμβανε σε ένα ενιαίο ερμηνευτικό πλαίσιο μορφές ύλης και νόμους που σήμερα εξηγούνται με διαφορετικές θεωρίες. Αλλά η σημερινή μικροφυσική ανέδειξε μια ακόμα τοπική διαλεκτική, η οποία λειτουργεί στο επίπεδό της: πρόκειται για τη διαλεκτική σταθερού-μεταβλητού. Συγκεκριμένα: τα μικροσωμάτια θεωρήθηκαν κάποτε σταθερά και απλά. Αποδείχτηκε ότι ορισμένα τουλάχιστον (τα αδρόνια) είναι σύνθετα (αποτελούνται από κουώρκς και γλυόνια) και ότι η σταθερότητά τους είναι σχετική: σε ένα ενεργειακό επίπεδο, ένα σωμάτιο μπορεί να είναι σταθερό. Σε ένα υψηλότερο, μπορεί να εκδηλωθούν οι λανθάνουσες δυναμικότητές του, δηλαδή να μετατρέπεται σε άλλο ή σε άλλα σωμάτια. Εντέλει, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η ύλη του κόσμου μας εμφανίζεται ως διαφοροποιημένη ολότητα, όπου "τα πάντα ρει", σύμφωνα όμως με καλώς καθορισμένους νόμους διατήρησης και μετατροπής. Τάξη στο χάος, λοιπόν. Αλλά ποιες είναι οι βαθύτερες, άγνωστες εν μέρει σήμερα σχέσεις που καθορίζουν την "τάξη" μέσα στην πολλαπλότητα και το γίγνεσθαι των μορφών;
Εδώ επεμβαίνει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων. Πρώτος στόχος είναι η ανακάλυψη του σωματίου Higgs, το οποίο είναι μποζόνιο. Η τυχόν ανακάλυψή του θα εξηγήσει νόμους της σημερινής μικροφυσικής και θα ανοίξει νέα πεδία θεωρητικής και πειραματικής έρευνας. Στόχος επίσης του πειράματος είναι η ανακάλυψη και άλλων οικογενειών μικροσωματίων (υπερσυμμετρικά σωματίδια, κ.λπ.). Αυτά, αν επιτευχθούν οι προηγούμενοι στόχοι. Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, το πείραμα θα αποκαλύψει νέα φαινόμενα και σχέσεις, και θα συμβάλει στην παραπέρα πρόοδο της μικροφυσικής και της κοσμολογίας.
Ως εδώ, καλά. Και από εδώ αρχίζει η ιδεολογία και η ιδεολογική εκμετάλλευση. Οι ενέργειες που θα επιτευχθούν είναι ασύλληπτες για τη φαντασία μας. Δεν θα είναι όμως περίπου οι ενέργειες που υπήρξαν κατά "την πρώτη στιγμή του Σύμπαντος", δηλαδή κατά το λεγόμενο Big Bang (Μεγάλη Έκρηξη), πριν από 14 περίπου δισ. χρόνια. Πρώτον, επειδή δεν μπορούμε να αποφαινόμαστε για το Σύμπαν (το όλον, το καθετί που υπάρχει). Η κοσμολογία είναι η επιστήμη του σήμερα προσιτού μέρους του Σύμπαντος. Είναι, συνεπώς, μια τοπική επιστήμη. Και δεύτερον, αν ο κόσμος μας προέκυψε από μία ή πολλές μεγάλες εκρήξεις, αυτές, αντίθετα με την υπόθεση του Big Bang, έγιναν στον υπάρχοντα χώρο και χρόνο και με το μετασχηματισμό των υπαρκτών τότε μορφών της ύλης. Δεν πρόκειται λοιπόν για συνθήκες και φαινόμενα τα οποία αφορούν τη γένεση του Σύμπαντος πριν από 14 δισ. χρόνια. Πέρα απ’ αυτό αρχίζει η επιστημονική φαντασία. Κατά τη διάρκεια του πειράματος είναι δυνατόν, λένε, να δημιουργηθεί μια μαύρη οπή, που θα μπορούσε να καταβροχθίσει τον πλανήτη μας. Στις μαύρες οπές, λένε, η ύλη συγκεντρώνεται σε ένα σημείο μηδενικού ή περίπου όγκου. Ο χρόνος σταματά και ο χώρος εκμηδενίζεται, κ.λπ. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για οριακές, ανέφικτες συνθήκες, στις οποίες δεν ισχύουν οι νόμοι της βαρύτητας. Οι μαύρες οπές, αν υπάρχουν, είναι ουράνια σώματα που προκύπτουν από τη βαρυτική κατάρρευση αστέρων με τεράστια μάζα, που δεν καταπίνουν μόνο, αλλά και εκπέμπουν μικροσωμάτια. Όσο για τη "σκοτεινή ύλη", αυτή υποτίθεται εξηγεί ορισμένες ανωμαλίες στην κίνηση των γαλαξιών, οι οποίες όμως ερμηνεύονται και με διαφορετικές υποθέσεις.
Και το σωμάτιο Higgs, ή "σωμάτιο του Θεού"; Αν υπάρχει, δεν θα έχει τίποτα το θεϊκό. Η ανακάλυψή του θα ερμηνεύσει σημερινά φαινόμενα και θα ανοίξει νέα πεδία έρευνας. Στην αντίθετη περίπτωση, το σημερινό θεωρητικό πρότυπο της μικροφυσικής θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο. Πορεία προς την απόλυτη αλήθεια χωρίς τέλος.



Αντιβαρύτης :Επιστημονική θέση

Ο όρος αντιβαρύτητα (antigravity) αναφέρεται στην υπόθεση ύπαρξης φυσικών αντικειμένων τα οποία "αψηφούν" την επίδραση της βαρύτητας. Δεν αναφέρεται στις λεγόμενες "συνθήκες έλλειψης βαρύτητας" (ανακριβής όρος κι αυτός, ένας άνθρωπος σε ελεύθερη πτώση μαζί με μία ζυγαριά φαινομενικά δεν έχει κάποιο βάρος ως προς αυτή) όπως σε ένα αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη γη ή σε ελεύθερη πτώση. Ούτε αναφέρεται στην εξισορρόπηση της βαρυτικής δύναμης από κάποια άλλη δύναμη (όπως την αεροδυναμική αντίδραση του αέρα σε ένα αεροπλάνο). Αναφέρεται στην υποθετική κατάσταση κατά την οποία η βαρυτική δύναμη είναι εντελώς απούσα ή κάποια υποτιθέμενη τεχνολογική συσκευή μεταβάλει το βαρυτικό πεδίο.
Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ψευδο-θεωρίες, μελέτες και πειράματα που ασχολούνται με τους τρόπους με τους οποίους θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν φαινόμενα αντιβαρύτητας. Μεταξύ αυτών, ορισμένα υπονοούν και την ανάγκη ύπαρξης της επίσης υποθετικής, εξωτικής αρνητικής μάζας (πχ μοντέλο σκουληκότρυπας, Alcubierre ή warp drive).
Θεωρία Γενικής Σχετικότητας, όπως διατυπώθηκε το 1915 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, απαγορεύει την ύπαρξη εξωτικής μάζας ή περιοχών στο σύμπαν που ως προς κάποιον παρατηρητή έχουν αρνητική πυκνότητα μάζας. Σύμφωνα με τη γενική θεωρία, η βαρύτητα είναι εκδήλωση καμπύλωσης του χωροχρόνου. Ο μαθηματικός φορμαλισμός πράγματι μπορεί να δώσει και λύσεις αρνητικής πυκνότητας μάζας. Αυτές παραβιάζουν τη συνθήκη θετικής ενέργειας όπως διατυπώθηκε αρχικά από τον Αϊνστάιν. Αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις (κάποιες σχετικά πρόσφατες) διερευνούν το φορμαλισμό και παρουσιάζουν διάφορες εκδοχές της συνθήκης θετικής ενέργειας[1]. Τούτο ενδέχεται να έχει οδηγήσει ορισμένους μη-επιστήμονες και μη σχετικούς με το αντικείμενο σε παρανοήσεις σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης αρνητικής πυκνότητα μάζας.
Σκοτεινή Ενέργεια και σκοτεινή Μάζα Μια άλλη αφορμή παραφιλολογίας περί αντιβαρύτητας και αρνητικής μάζας είναι η σκοτεινή ενέργεια και σκοτεινή μάζα. Σήμερα, έχει βρεθεί ότι το 73% του σύμπαντος αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια. Η ταυτότητα αυτής της ενέργειας είναι ακόμη άγνωστη και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μέγιστα αινίγματα στη σύγχρονη επιστήμη. Η σκοτεινή ύλη ενδέχεται να αποτελείται από σωματίδια εκτός του Καθιερωμένου μοντέλου, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν θετική μάζα αφού όσα γνωρίζουμε σχετικά προέρχονται ακριβώς από τις βαρυτικές επιδράσεις τους στην ορατή ύλη όπως τα αστέρια και οι γαλαξίες.
Το ερευνητικό πρόγραμμα αντιβαρύτητος της NASA.Το στρατιωτικό τμήμα του ομίλου BAe Systems για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, επιβεβαίωσε ότι το 2002 ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με το φαινόμενο της αντιβαρύτητας που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο Ρώσος επιστήμονας Eugene Podkletnov. Το πρόγραμμα ονομάζεται Greenglow και είναι παρόμοιο με κάποιο ανάλογο πρόγραμμα της NASA με το όνομα Breakthrough Propulsion Physics (BPP) που διεξήχθη στο διάστημα 1996-2002 και αντιπροσωπεύει την προσπάθεια ανάπτυξης μη-συμβατικών τεχνολογιών προώθησης σκαφών και οχημάτων διαφόρων ειδών (πχ σύζευξης βαρύτητας-ηλεκτρομαγνητισμού, εκμετάλλευσης της ενέργειας του κενού, σκουληκότρυπες, Alcubierre ή warp drive, κτλ).
Από τα προταθέντα κατά καιρούς από διάφορους ερευνητές ως συστήματα/φαινόμενα αντιβαρύτητας,(π.χ Μηχανικά, Ηλεκτροστατικές /ηλεκτρομανητικές περιστρεφόμενες διατάξεις, Ακουστικές, Μικροκυματικά, Πυρηνικές διατάξεις κ.α ) θα μπορούσαν να διακριθούν οι ακόλουθες κατηγορίες, κάποια από τα οποία κινούνται στα όρια μεταξύ ψευδοεπιστήμης, εξαπάτησης και παραπληροφόρησης
ΕΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ.










ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ















NanoBots, Αυτός Είναι ο Σκοπός των Αεροψεκασμών















Σάββατο, 23 Ιούνιος 2012 17:07









1 2 3 4 5









( 2 Αξιολογήσεις )











































Share









3









Εμφανίσεις: 131

































Ο αληθινός σκοπός των αεροψεκασμών, είναι τα Νανο-Ρομπότ: Από το 1999 ο κόσμος άλλαξε. Όταν πολύ αργά πήραν χαμπάρι κάποιοι για το ψέκασμα στην Ελλάδα, το μόνο που κάνανε ήταν να με ειρωνεύονται και να μου επιτίθεται για τα άρθρα μου στα περιοδικά, αργότερα στο Facebook και κατόπιν στο www.miastala.com και στο www.terrapapers.com.





















Όμως επειδή η βλακεία είναι ίδιον της αγνωσίας, συνέχισαν και συνεχίζουν χωρίς να έχουν ιδέα, το τι ολέθριο έχουν πάθει ήδη και το τι εξακολουθητικά παθαίνουν. Έτσι παρά τις αντιρρήσεις των αδαών, αλλά και αυτών που γνωρίζουν τι γίνεται και οι οποίοι μας προσφέρουν την πιπίλα της Γεωμηχανικής, για τους δικούς τους «περίεργους» αλλά όχι ανεξήγητους σκοπούς, το ψέκασμα συνεχίζεται.





















Η Γεωμηχανική μάλιστα στην Ελλάδα, συνδυάζεται με την πολιτική δράση συγκεκριμένων χώρων (!!)





















Ενώ λοιπόν όλη αυτή η υπέρτατη καταστροφική βλακεία των ανθρώπων συνεχίζεται, η γιγαντιαία από απόψεως λογιστικής υποστήριξης επιχείρηση συνεχίζεται κυρίως στην Δύση. Το γιατί στην Δύση, εξηγείται από τις διατροφικές συνήθειες (ζωικά και γαλακτοκομικά) και από το ότι στατιστικά, τα καλύτερα μυαλά του πλανήτη βρίσκονται στην Δύση, συγκεντρωμένα μάλιστα στις σεισμογενείς παραθαλάσσιες περιοχές. Φυσικά η επιχείρηση διεξάγεται από το ΝΑΤΟ, για αυτό όλες οι κυβερνήσεις κάνουν την πάπια και δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα. Στην χαζή ερώτηση γιατί δεν φοβούνται αυτοί που διατάζουν το ψέκασμα, θα απαντήσω για πολλοστή φορά, γιατί δεν έχουν ανθρώπινο dna, και εμείς οι άνθρωποι, είμαστε αναλώσιμοι σε ποσοστό άνω του 90%.





















Για να καταλάβετε τα παρακάτω, πρέπει να αποσυνδέσετε το μυαλό σας από οποιαδήποτε κατεστημένη σκέψη-εμφύτευση, διδαχτήκατε αφότου γεννηθήκατε. Αν μπορείτε να το κάνετε, το τε συνεχίστε! Η τυχόν αποτυχία σας να αλλάξετε τον τρόπο που σκέπτεστε, δεν θα σας αφήσει να δείτε με ακρίβεια, ούτε καν κατά προσέγγιση, το τι συμβαίνει γύρω σας και πόσο επηρεάζει την ζωή σας, στο παρόν, αλλά και το παρόν των παιδιών σας. Άρα αφήστε το άρθρο και ασχοληθείτε με κάτι άλλο, που να χαϊδεύει τα αυτιά σας, ικανοποιεί το υπερφίαλο εγώ σας και δεν ταράζει την ζωούλα σας.









Αν συνεχίζετε, θα σας δείξω πως σας ελέγχουν μέσω της Νάνο-Τεχνολογίας, για να τελειώσει η σύγχυση και η παραφιλολογία με το θέμα του ψεκάσματος.





















Το πώς όλα αυτά δένουν σε μια ευρύτερη εικόνα και σε συνδυασμό με την μαζική πλύση εγκεφάλου μέσω των ταινιών και των ΜΜΚ (Μαζικά Μέσα Κατευθύνσεως). Αν πιστεύετε πως όλα αυτά είναι οι απόψεις και μόνον, κάποιου αυτόκλητου ερευνητή -στην καλύτερη των περιπτώσεων – ή ενός συνομοσιολόγου, σας ενημερώνω, πως η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε πιθανότητα συνομοσιολογίας και αυτό το βλέπουμε ολοκάθαρα πλέον, και από τις ταινίες πλύσης εγκεφάλου, που ολοφάνερα, δείχνουν τα πάντα.





















































Η αιτία των πάντων: Δείτε τις εικόνες (ψηφιακή αναπαράσταση) εικόνα Α, είναι η επιτομή της πραγματικότητας. Δείχνουν το τι συμβαίνει στο σώμα σας. Αυτό είναι το Μεγαλύτερο Μυστικό Παγκοσμίως, διότι σας έχει επιβληθεί εν αγνοία σας, όπως και το Μεγαλύτερο Μέρος των Πεποιθήσεων σας. Αυτό που βλέπετε στις εικόνες είναι ένα νανο-ρομπότ που ενσωματώνεται με ένα νευρώνα ή μια σύναψη. Οι εικόνες είναι απλώς μια αναπαράσταση, αλλά δείχνει ακριβώς το τι έχει συμβεί ήδη από την περασμένη δεκαετία. Αυτό επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του ξενιστή (το σώμα σας) εξ αποστάσεως. Για να το πούμε πιο τεχνικά οι νευρώνες σας έχουν ενσωματωθεί και οι συνάψεις σας έχουν γεφυρωθεί.





















Η βασική ιδέα συνίσταται, σε ένα σετ νανο-συρμάτων εικόνα Β, συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά, στον κυρίως καθετήρα, ώστε να απλωθούν σαν «μπουκέτο» σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του αγγειακού συστήματος του εγκεφάλου. Μια τέτοια διευθέτηση μπορεί να υποστηρίξει ένα πολύ μεγάλο αριθμό καθετήρων (εκατομμύρια από αυτά). Κάθε τέτοιο νανο-σύρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταγράψει, με μεγάλη ασφάλεια, ηλεκτρική δραστηριότητα ενός μοναδικού ή μια μικρή ομάδα νευρώνων, χωρίς να εισβάλλει στο παρέγχυμα του εγκεφάλου. (!!!)





















Ποιος είναι ο σκοπός των Αεροψεκασμών: Μπλοκάρισμα του ήλιου. Αυτή είναι η στάνταρντ δικαιολογία πού δίνεται στους ηλίθιους κυβερνητικούς, για να την μεταφέρουν ανεπίσημα στους ηλίθιους πολίτες. Χρειαζόμαστε να σταματήσουμε μυστικά την παγκόσμια υπερθέρμανση, έτσι κρατείστε το μυστικό όσο ψεκάζουμε. Η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι η καραμέλα για όλους στις κυβερνήσεις. Εάν είσαι πιο έξυπνος και ρωτάς ενοχλητικά, σου λένε μια καλύτερη δικαιολογία. Μία ελάττωση του ηλιακού φωτός στον πλανήτη ελαττώνει λίγο την γεωργική παραγωγή. Αυτό είναι το προαπαιτούμενο για να δημιουργηθεί κρίση στα τρόφιμα και να επιφέρει λιμό. Αυτό είναι δεμένο με την εξαφάνιση των μελισσών, ώστε να μην γίνεται επικονίαση. (δώσε μια ματιά κι εδώ Monsanto και Bayer, δολοφονούν τις μέλισσες!)





















Υπερθέρμανση της Ατμόσφαιρας: Για να δημιουργηθούν σεισμοί και τυφώνες (τεχνητοί όπως η Katrina στη Νέα Ορλεάνη) η ατμόσφαιρα πρέπει να είναι περισσότερο αγώγιμη στον ηλεκτρισμό έτσι ώστε εγκαταστάσεις όπως το HAARP να κάνουν τα μαγικά τους. Έτσι ψεκάζουν εκατομμύρια τόνους αλουμίνιο και βάριο ώστε να δημιουργήσουν μια πιο αγώγιμη ανώτερη ατμόσφαιρα.





















Κατάρρευση της Υγείας: Συνήθως οι αεροψεκασμοί δεν είναι πρόβλημα για τους υγιείς ανθρώπους και για όσους προσέχουν πολύ την διατροφή τους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι κατά μέσον όρο θα πεθάνουν νωρίτερα από το προσδόκιμο και οποιαδήποτε επιπλοκή υγείας, έστω και ασήμαντη, είναι συνήθως θανάσιμη. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ψεκάσματος και επιθυμητό από αυτούς που το κάνουν. Κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να αυξήσουν τους θανάτους, να μειωθεί ο πληθυσμός, άλλωστε οι εντολές που έχουν είναι αυστηρές, χωρίς να αρχίσουν να κτυπάνε οι συναγερμοί, χωρίς να το καταλάβουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα πεζά κι ανόητα – ποδόσφαιρο – πολιτική – πόλεμοι, καλοπέραση – και δεν κάνουν τον κόπο να δουν το δάσος, αντί για ένα κλαδί απ το δέντρο.









Έλεγχος κλίματος: Καταστροφή των σοδειών, από την μια κρατάνε τον καιρό καλό, για τα μεγάλα γεγονότα, προπαγάνδας της «ελίτ», όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, ενώ από την άλλη προκαλούν τυφώνες κατά βούληση και με σφραγίδα μάλιστα.





















Διάδοση των Νανο-ινών: Οι νανο-ίνες (πολυμερή πυριτίου) είναι βασικά ένας μηχανισμός μεταφοράς. Τίποτε περισσότερο. Έχουν ένα φορτίο να παραδώσουν. Εικόνα Γ. Ένα φορτίο που αλλιώς θα καταστρεφόταν από τον ήλιο και την ατμόσφαιρα ή δεν θα έφτανε στον προορισμό του (το σώμα σας). Όπως ένας ιός, RNA, αλουμίνιο, νάνο-εξαρτήματα, κλπ. Οι ίνες είναι «αβλαβείς» και τις έχουμε όλοι μας. Δείγματα αυτών των ινών θα βρείτε σε όλο το ιντερνέτ ψάχνοντας για τη λέξη morgellons. «Βιο-έντομα Morgellons και Γενετικοί Δείκτες», «Παθογενές Μυκόπλασμα από το Ψέκασμα των Ουρανών»





















Οι ίνες πρέπει να ψεκαστούν μόνες τους, γιατί εάν αναμειγνυόταν στο καύσιμο του αεροπλάνου, τότε θα καταστρεφόταν το φορτίο. Έτσι, δεν είναι κρίσιμες οι ίνες, αλλά το φορτίο τους. Γιατί; Πρόκειται για περίπλοκη ερώτηση. Οι «άνθρωποι» που τα δημιούργησαν (το ίδιο γκρουπ που έφτιαξε τον HIV και άλλα) θέλουν να ελέγχουν απόλυτα τους ανθρώπους στην φάση μετατροπής τους σε κάτι άλλο ομοιόμορφο υπάκουο και το οποίο δεν θα αναπαράγεται με τον γνωστό τρόπο. Παρατηρείστε τους νέους ανθρώπους μέχρι τριάντα ετών. Ειδικά στις κοπέλες βλέπετε την ανυπαρξία λεκάνης με ότι συνεπάγεται αυτό για μια γέννα. Είναι πιο στενή και από τις πλάτες τους. Στους άνδρες συμβαίνει αντίστοιχα το αντίθετο.





















































Οι φάσεις της εισροής των Νανο-Ρομπότ στο σώμα: Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχει επηρεασθεί και εμπλέκεται σε αυτήν την αρχική φάση. Ο κάθε ένας σε διαφορετικό βαθμό βεβαίως έχει αυτές τις νανο-ίνες μέσα στο σώμα του και συνεπώς είναι «καλωδιωμένος». Αν φοβάστε το 666 μην σκάτε, έχετε πολλά εκατομμύρια Νανο-Τσιπάκια μέσα σας. Εάν έχετε φίλο μικροβιολόγο που έχει μικροσκόπιο που «βλέπει» σε νανοκλίμακα πηγαίνετε τα ούρα σας για μια μη συμβατική εξέταση.









Οι παρενέργειες, μπορούν να γίνουν αντιληπτές και περιλαμβάνουν ένα ήχο σαν «κλικ» μέσα στο κρανίο και αρθρώσεις που πονάνε, θα δούμε παρακάτω τα διάφορα συμπτώματα. Αυτή η φάση περιλαμβάνει πλήρη τηλεχειρισμό της ομιλίας σας και των σκέψεων σας μέσω υποβολής σκέψεως (υποσυνείδητα). Υποθέτουμε ότι στο 98,5 του πληθυσμού αυτή η φάση ελέγχου των λέξεων, σκέψεων και κατά προέκταση των συναισθημάτων, έχει ήδη ολοκληρωθεί.





















Εάν θέλετε να το διαπιστώσετε κάντε το εξής πείραμα, για το οποίο έχω ξαναγράψει. Πάρτε ένα μαντήλι από δίκλωνο καθαρό μετάξι χρώματος ιβουάρ παντελώς ανεπεξέργαστο και κάντε το μπαντάνα. Θα εκπλαγείτε από τα πρώτα λεπτά, όταν διαπιστώσετε ότι το 90% των σκέψεων σας απλά δεν υφίσταται. Κλασσικό «κόλπο» των «μυημένων» τρομάρα τους, οι οποίοι έχουν σεντόνια, μαξιλάρια, εσώρουχα και το εσωτερικό των καπέλων τους από ακατέργαστο μετάξι, για συγκεκριμένους λόγους.





















Τελική φάση: Αυτή η φάση πρέπει να ενεργοποιηθεί για να δουλέψει και είναι ακραία. Συμβιβάζει τελείως την υγεία σας και μπορούν να κάνουν τα πάντα από το να σας σκοτώσουν μέχρι το να σας παρακολουθούν. Αυτό το βήμα περιλαμβάνει πολλαπλούς νανο-αισθητήρες από τα μάτια μέχρι την καρδιά και όλα τα άλλα όργανα. Η τελική φάση παρέχει πλήρη τηλεχειρισμό και έλεγχο του σώματος, των σκέψεων, των σωματικών λειτουργιών και οτιδήποτε ενδιάμεσο.









Παρενέργειες των Νανο-ινών





















Το παράδειγμα των νανο-ρομπότ των αεροψεκασμών. Βεβαίως με κάτι τόσο ακραίο όπως να εγκαθίσταται η Νανοτεχνολογία στα σώματα των ανθρώπων θα συμπεραίνετε ότι θα υπάρχουν προβλήματα υγείας και παρενέργειες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στα ΜΜΚ που δείχνουν πως οι παρενέργειες που περιγράφονται παρακάτω αναγνωρίζονται και συνδέονται με κάτι γελοίο η βλακώδες που εξουδετερώνει την αυθεντικότητα του μυαλού του θεατή. Σαν αποτέλεσμα πείθουν τον θεατή να απορρίψει μια πραγματική παρενέργεια σαν κάτι που είναι πολύ τρελό για να είναι αληθινό. Κάθε παρενέργεια αντιμετωπίζεται και με μια ταινία του Χόλυγουντ!





















Κλικ και Στριγκλίσματα στο Κρανίο: Μια παρενέργεια που ξεκινά από το 2001. Το τι ακριβώς συμβαίνει δεν είναι πλήρως γνωστό, αλλά εμπλέκεται με την εγκατάσταση/τηλεχειρισμό κάποιου είδους Νανο-chip στο κρανίο (το κεφάλι σας) του ξενιστή. Ο ήχος κλίκ/στρίγκλισμα συνήθως παρατηρείται κατά την νύχτα, διαρκεί δε κατά μέσο όρο ένα μήνα και κρατάει μόνον μερικά δευτερόλεπτα. Χωρίς να προκαλεί πόνο και εύκολα αγνοείται ή το προσπερνάει όποιος δεν είναι υποψιασμένος.





















Πόνοι στις αρθρώσεις, Πονοκέφαλοι, Κόπωση κλπ: Ο κορεσμός από Νανο-ίνες του σώματος έχει διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ο τεράστιος αριθμός των Νανο-ινών μέσα μας έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην υγεία σε διαφορετικούς ανθρώπους. Κάποιοι θα πάνε στο γιατρό που θα τους διαγνώσει Ινομυαλγία. (Η ινομυαλγία είναι μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μυς και τους συνδέσμους, αλλά όχι τις αρθρώσεις. Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες, είναι πιθανό όμως να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Καθώς δεν συνοδεύεται από ορατές, εξωτερικές ενδείξεις, οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας συχνά δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο και το αίσθημα κόπωσης που σας βασανίζουν. Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία συνήθως φαίνονται καλά στην όψη, ενώ αισθάνονται πολύ άσχημα. Ιατρική).





















Η Ινομυαλγία δημιουργήθηκε μόλις πριν μια δεκαετία και δίνει κάτι στους γιατρούς να πούνε στους ασθενείς τους, όταν παραπονούνται.









Συνεχής Φαγούρα στο Δέρμα: Συχνά ένα ειδικό κομμάτι του σώματος ενός ανθρώπου (για παράδειγμα ο αριστερός αγκώνας) έχει μόνιμη φαγούρα, πιο πολύ από το υπόλοιπο σώμα.









Μυρωδιά Καμένου: Όταν εισπνέουμε ή εκπνέουμε απότομα, συνήθως έχουμε μια μυρωδιά καμένου/καπνού. Είναι άγνωστο το γιατί, πρέπει να είναι μια παρενέργεια. Η με μεγαλύτερη ακρίβεια η ενσωμάτωση ενός νευρώνα στο σώμα που αφορά τις αισθήσεις (για παράδειγμα την όσφρηση, γεύση κλπ) πρέπει να δημιουργεί κάποιες μικρές παρενέργειες. Είναι ενδιαφέρον ότι όταν κλαίμε η όσφρηση ενισχύεται και μυρίζει σαν ποπ-κορν με βούτυρο





















Το αριστερό μάτι: Μια από τις ιδέες που προωθούν στις ταινίες είναι ότι το αριστερό μάτι είναι κακό για κάποιον λόγο!!! Στην τελική φάση μια πραγματική νανο-κάμερα εγκαθίσταται στο αριστερό μάτι. Οι άνθρωποι που ήδη την έχουν μπορούν να σχολιάσουν το πώς νοιώθουν, σαν να έχουν ένα μικρό οίδημα στο μάτι τους, υπό κάπως ξηρότερες συνθήκες, όπως όταν πηγαίνετε για ύπνο το βράδυ. Δείτε την εικόνα με το μάτι.









Μόνιμη Μεταλλική Γεύση: Μερικοί άνθρωποι θα παραπονεθούν, για μια περίεργη μεταλλική γεύση στο στόμα. Συνήθως όταν πηγαίνουν για ύπνο γίνεται πιο έντονη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της παρακολούθησης. Όσο περισσότερο σας παρακολουθούν εσάς, τόσο περισσότερο έντονη θα είναι η μεταλλική γεύση. Δεν είναι παρενέργεια πιθανών φαρμάκων. Αυτή είναι η τυπική απάντηση που θα σας δώσει ο γιατρός σας. Εάν δεν παίρνετε φάρμακα ή είσθε τελείως υγιής και ξαφνικά έχετε μια μόνιμη μεταλλική γεύση στο στόμα, σας παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο, την εβδομάδα.









Morgellons: Τα Morgellons δυνητικά μπορούν να χτυπήσουν τον καθένα. Είναι ένα απ ευθείας πρόβλημα των νανο-ινών. Το ανοσοποιητικό των ανθρώπων δεν μπορεί να δει ή να αναγνωρίσει αυτές τις ίνες. Σημειώστε ότι τεχνικά ο καθένας μας μπορεί να έχει Morgellons (νανο-ίνες), τα συμπτώματα των Morgellons παρουσιάζονται όταν το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτά, με τον μόνο δυνατό τρόπο, που είναι η αποβολή από το δέρμα.



ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ: Το επαναλαμβάνω, Αντίμετρα, ΝΑΙ Υπάρχουν και είναι τα εξής:









1. Κατασκευή και τοποθέτηση CB, τουλάχιστον τρία ανά νομό σωστά κατασκευασμένα. Υπάρχουν δύο βασικά είδη. Το συμβατικό με κρυστάλλους πρέπει να έτσι κατασκευασμένο ώστε να ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ κάθε χρόνο, γιατί υφίσταται «κόπωση». Διάβασε Το Απόλυτο Αντίμετρο στο Χημικό Βιολογικό Ψέκασμα των Ουρανών Τα Induction CB δεν χρησιμοποιούν κρυστάλλους και δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Εκτός αυτού είναι και πολύ φθηνότερα. Διάβασε Επαγωγικό CB με 20 – 30 ευρώ.









2. Gifting, δηλαδή «δωράκια» οργονίτες στις κεραίες. Μην ξεχνάμε πως πρώτα εγκαταστάθηκε το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας και μετά άρχισε το συστηματικό ψέκασμα. Αυτό γίνεται με πάμφθηνους οργονίτες κόστους 10-30 cents ο ένας, εφόσον τους φτιάξετε μόνοι σας. Οδηγίες για την κατασκευή τους στο www.orgonodrome.gr.









3. Μπορείτε να κάνετε το εξής απλό για εσάς τους ίδιους. Ένα αληθινά καυτό μπάνιο στην μπανιέρα. Γεμίζετε την μπανιέρα σας με καυτό νερό, ρίχνετε μέσα 25 χάπια Alfalfa (πρόσθετο διατροφής από τους σπόρους τριφυλλιού, όπως της Nature Plus σε συσκευασία 300 χάπια ) και 5-10 χάπια St. Johns Wort ή Υπέρικος ή Βαλσαμόχορτο. Επίσης ένα ποτηράκι του κρασιού βιολογικού απορρυπαντικού πλυντηρίου Sonett. Μπαίνετε μέσα μόλις μπορέσετε να αντέξετε την θερμοκρασία και κάθεστε μια ώρα. Εάν έχετε Morgellons θα τα δείτε να βγαίνουν μαζικά από το σώμα σας. Επίσης μπορείτε να κάνετε μπάνιο με 50 σταγόνες MMS (Miracle Mineral Supplement), (chlorine dioxide) ψάξτε όσοι σας ενδιαφέρει να την βρείτεστο internet!









4. Πάρτε κόκκινο κρασί, μόνο καλής ποιότητας και κάντε μπουκώματα το πρωί μόλις ξυπνήσετε. Το κάθε μπούκωμα πρέπει να κρατάει 3-5 λεπτά. Σύνολο 15 λεπτά κάθε πρωί. Όταν θα φτύνετε κοιτάξτε τον νεροχύτη σας, αρκεί να φτύνετε στο πλάι. Δείτε, κοιτάξτε την φωτογραφία με τον νεροχύτη για το τι πρέπει να περιμένετε. Φυσικά μπορείτε να κάνετε το ίδιο με ελαιόλαδο, αλλά για 15 λεπτά και στις δύο περιπτώσεις προσέξτε να μην το καταπιείτε. Εικόνα Δ πάνω.









5. Χρησιμοποιείστε το χάλκινο μενταγιόν του www.orgonodrome.gr φτιάχτηκε λαμβάνοντας και τα nano-robot υπ όψιν. Μια και στο site δεν γράφονται όλες οι δυνατότητες για ευνόητους λόγους. Σταματάνε οι ήχοι στο κρανίο, η μυρωδιά του καμένου, η μεταλλική γεύση κλπ. Η όλη κατασκευή επιδρά στα νανο-ρομπότ τα καταστρέφει και τα αποβάλει μέσα από τα ούρα κυρίως, διαλύοντας τα. Μπορείτε να το νοιώσετε τον πρώτο μήνα παρακολουθώντας το χρώμα των ούρων σας από τις πρώτες μέρες και την αλλαγή στην μυρωδιά.




Πηγή: ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ



24/06/2012 14:01 - Οικολογικά τζιν που χρειάζονται 92% λιγότερο νερό



24/06/2012 13:05 - Γιατί η GREENPEACE παραμένει σιωπηλή στα CHEMTRAILS, HAARP κλπ;;; Μήπως αποτελεί κι αυτή ένα πιόνι του συστήματος;;;




24/06/2012 13:05 - ΙΝΚΑ: "Μην παραλάβετε την Κάρτα Φακελώματος του Πολίτη"



Παλαιότερα άρθρα:









23/06/2012 16:36 - Τηλεπάθεια: Ένα άκρως απόρρητο βίντεο της KGB









30/05/2012 13:00 - Έρχεται η γενιά χωρίς AIDS









28/05/2012 17:03 - Κοιτάτε το φεγγάρι: αλλά μην αγγίζετε, λέει η NASA



Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=46129:nanobots-aytos-einai-o-skopos-ton-aerosekasmon&catid=24:katxriseis-i-xrrisima&Itemid=204#ixzz1yn9phIjA



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - Αμερικανός Μετεωρολόγος αποκαλύπτει την αλήθεια για τους αεροψεκασμούς


Σάββατο, 23 Ιούνιος 2012 17:07


in Martin, είναι Αμερικανός Μετεωρολόγος ο οποίος υπήρξε αρνητικός στο θέμα των chemtrails και για μεγάλο διάστημα, εξαρτώμενος αλλά και απειλούμενος επαγγελματικά αντιμετώπιζε το θέμα όπως η πλειοψηφία των επιστημόνων: Αρνούταν πεισματικά την ύπαρξη των chemtrails.Τα ακραία όμως καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών καθώς και η αλλαγή στην πορεία της υγείας του,τον έκαναν....

να αποκαλύψει όσα ξέρει για το θέμα και να δραστηριοποιηθεί δυναμικά,ζητώντας τη βοήθεια όλων μας για να σταματήσει αυτή η καταστρεπτική για τον πλανήτη και τον άνθρωπο-δραστηριότητα..


Αυτή είναι η αποκάλυψη του Kevin Martin:

“Ασχολούμαι με την πρόγνωση του καιρού για περισσότερο από 10 χρόνια. Έχω δει πολλά πράγματα στον ουρανό μας. Πολλοί με ρώτησαν το λόγο που με ώθησε από αρνητής του φαινομένου να γίνω σκεπτικιστής. Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω κάτι. Αν είχατε ένα επάγγελμα που σχετίζεται με κάποια επιχείρηση για την οποία δεν επιτρέπεται να μιλήσετε – τι θα κάνατε; Τι θα μπορούσε να συμβεί;

Ακριβώς αυτό. Εσείς θα το αποφεύγατε. Έχω χάσει θέσεις εργασίας, και ακόμη κλήθηκα να εγκαταλείψω μια συνέντευξη για θέσεις μετεωρολογίας εξ αιτίας των chemtrails.

Μετεωρολόγοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν. Γνωρίζουμε πως αυξάνονται. Αλλά οι περισσότεροι μετεωρολόγοι δεν θα αποκαλύψουν οποιοδήποτε μέρος του προγράμματος. Οι περισσότεροι εργάζονται για μεγάλα μέσα ενημέρωσης και τη δουλειά τους ακολουθεί τη «γραμμή». Εγώ όχι, γι’ αυτό και πηγαίνω «ενάντια» σε πολλούς Οργανισμούς Πρόβλεψης Καιρού, ακόμη και σε ολόκληρο το οπλοστάσιο της NOAA και των οργανισμών πρόβλεψης τυφώνων, ανεμοστρόβιλων, ακόμη και για τις τοπικές καιρικές προβλέψεις. Με ενδιαφέρει λιγότερο ποιοι είναι ή τι ξέρουν. Το μόνο που ξέρω είναι, πως αυτό που ξέρουν δεν μπορούν να το πουν.

Κατά τα τελευταία 3-4 χρόνια αρρωσταίνω ολοένα και περισσότερο. Συνήθως αρρώσταινα κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 2 χρόνια. Αυτό μέχρι το 2004, όταν άρχισα να αρρωσταίνω ετησίως. Τώρα αρρωσταίνω 3-4 φορές το χρόνο, και έχω προβλήματα στο στήθος / καρδιακά. Θέλω να πω έλα; Στην ηλικία μου και καρδιακά προβλήματα; Αυτά ήρθαν ξαφνικά και ακόμα δεν έχω ιδέα γιατί τώρα.

Πολλοί μου λένε, πως οι προβλέψεις μου είναι εξαιρετικές. Αλλά έχω παρατηρήσει, πως η ικανότητά μου να προβλέψω Τυφώνες έχει μειωθεί. Γιατί; Επειδή κατευθύνονται ή επηρεάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντίθετα από το παραδοσιακό κλίμα. Αυτό το ξέρω, και αυτό είναι που επηρεάζει τη μέθοδο πρόβλεψης που χρησιμοποιούσα για πολλά χρόνια.

Να σε διώχνουν από συνεντεύξεις για θέσεις μετεωρολόγων, αλλαγή μεθόδου πρόβλεψης, η υγεία μου, όλα τα σημεία οδηγούν σε ένα πράγμα: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτά τα chemtrails χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση των καιρικών συστημάτων. Ο λόγος που πολλοί αρρωσταίνουν περισσότερο το χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ψεκασμός γίνεται στα μετωπικά συστήματα . Πολλές εκατοντάδες μίλια μπροστά τους. Οι χημικές ουσίες των ψεκασμών πέφτουν κάτω όταν οι καταιγίδες χτυπούν με τη μορφή βροχής ή το χιονιού. Αυτό είναι αλλιώς γνωστό ως όξινη βροχή. Αυτό σίγουρα μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία του πλανήτη. Στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μένω μέσα, όταν έχω προβλέψει chemtrails σε όλη την Νότια Καλιφόρνια, και σίγουρα έχω σταματήσει να βγαίνω όταν έχει καταιγίδες όταν ξέρω ότι θα βρέξει ή θα χιονίσει ταυτόχρονα χημικές ουσίες.

HAARP και Chemtrails – Ναι. και τα δύο χρειάζονται. Πειράματα με τη χρήση των μετάλλων που υπάρχουν στη σούπα των chemtrail χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν σε περιοχές τις οποίες χτυπούν με επαναλαμβανόμενα σήματα από το HAARP. Η θέρμανση των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στη μετάδοση της θερμότητας, που είναι ευρύτερα γνωστή ως αλλαγή ροής του ανέμου. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ταχύρρευμα (jet stream) του πλανήτη και μπορεί να έχουν ως στόχο να κατευθύνουν τα συστήματα με ανώμαλους τρόπους.

Τα Chemtrails είναι μόνο συμπύκνωση (contrails) λέτε;

Αυτό το νομίζετε μόνο και μόνο επειδή «οι ουρές» έχουν τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό των κινητήρων που, αυτοί προκαλούν ένα contrail; Λοιπόν ας το ξανασκεφτούν …

Ξέρω ότι αυτό είναι ένα απλό γεγονός και μπορείτε να το πάρετε όπως είναι …Τα συστήματα Chemtrail επισυνάπτονται ακριβώς κοντά ή κάτω από το επίπεδο των κινητήρων. Γίνονται ένα καλό μείγμα με τις κανονικές συμπυκνώσεις (contrail) και διαρκούν πολύ περισσότερο. Αν νομίζετε πως μόνο λόγω του αριθμού των αεροπλάνων αυτά είναι μόνο κανονικές συμπυκνώσεις ας το ξανασκεφτείτε. Η κυβερνητικές εξουσίες είναι εξυπνότερες από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι και διατηρούν τα συστήματα «γραμμής» ώστε να είναι σύμφωνα με τον αριθμό των κινητήρων του τύπου αεροπλάνου που χρησιμοποιούν. Είναι πάντα σταθερό.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε θα χτυπήσουν; Λοιπόν δεν μπορώ να αποκαλύψω την προσωπική επαφή μου, που μου λέει περίπου το 33% των επερχόμενων εργασιών ψεκασμού. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι αυτή με τα «φώτα λειτουργίας» πάνω τους, αποτελεί μέρος από τις εξωτερικές πληροφορίες που λαμβάνω. Για την ασφάλειά τους Ποτέ δεν θα αποκαλύψω ποιος είναι αυτός ή αυτή.

Έτσι, όπως γνωρίζετε, εμείς ως μετεωρολόγοι γνωρίζουμε τον εναέριο χώρο μας. Γνωρίζουμε τι ακριβώς περνά μέσα σε αυτόν και πότε. Πρέπει να το γνωρίζουμε. Αυτό είναι που παρακολουθείτε. Πριν από χρόνια ρωτήθηκα για τις ουρές(τα chemtrails) … “Τι ουρές;” και έπρεπε να τα απομυθοποιώ (να τα αρνούμαι) και τα στέλνω στην πορεία τους. Αυτό έπρεπε να κάνω. Τίποτε περισσότερο. Υπάρχουν τα chemtrails και πρέπει να γνωρίζετε σχετικά…

Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό;


Γιατί δεν βοηθάτε την εκστρατεία έξω; Εμείς συλλέγουμε τα αποδεικτικά στοιχεία μας και αυτό θα διαρκέσει για όσο είναι δυνατόν πριν από τον τερματισμό λειτουργίας.


Οι προβλέψεις είναι 90% ακριβές. Με ρωτήσατε πώς μπορούν να ακριβή. 90% είναι το καλύτερο που μπορώ να δώσω, επειδή τίποτα δεν είναι 100%. Θα μπορούσαν να ακυρώσουν μια επιχείρηση σε ένα λεπτό.

Ελπίζω πως η τοποθέτηση σας βοήθησε να καταλάβετε το ιστορικό αυτού που κάνω, γιατί άλλαξα, και τι ξέρω …”

Ο K.Martin , εκτός από την ιστοσελίδα που διατηρεί και στην οποία αναρτεί τις προβλέψεις του για τον καιρό, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα- χάρτη το οποίο ονόμασε: chemtrails alert και με το οποίο προειδοποιεί για τους επερχόμενους αεροψεκασμούς παγκοσμίως.

Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=46128:apokalypsi-amerikanos-meteorologos-apokalyptei-tin-alitheia-gia-toys-aerosekasmoys&catid=52:episthmonika&Itemid=350#ixzz1yn98IJCA