AMPHIKTYONBOOKS

TRANSLATION IN MANY LANGUAGES

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΚΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΑ»
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Στις ημέρες μας μεγαλύτερη αξία έχουν οι οικονομικοί δείκτες από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Ομιλούν για την δήθεν «ελευθέρα αγορά» σαν να είναι ταμπού, έστω κι’ αν οι ίδιοι-όπου τους συμφέρει-την παραβιάζουν κατάφωρα με επιδοτήσεις και προστατευτισμούς. Αντίθετα, την χρησιμοποιούν σαν όπλο εναντίον των φτωχών για να τους ληστεύουν με το νόμο. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι σήμερα το πλουσιότερο και ισχυρότερο κράτος, οι ΗΠΑ, είναι η περισσότερο χρεωμένη χώρα του κόσμου (αριθμητικά και αναλογικά) και ζει με δανεικά κρατών και ιδιωτών (ακόμη και του Τρίτου Κόσμου), τότε δεν χρειάζεται άλλη επεξήγηση. Αυτό σημαίνει ότι κάποτε θα έλθει και η ώρα διαλύσεως της Αμερικής, όταν δεν θα χρειάζονται πλέον οι παγκόσμιοι εξουσιαστές την οικονομική και προ παντός την στρατιωτική της ισχύ. Όταν λες ή γράφεις τέτοια πράγματα δεν γίνεσαι αρεστός και σε βάζουν στο μαυροπίνακα. Όμως εμείς θα τα λέμε διότι δεν εξυπηρετούμε ιδιοτελή συμφέροντα. Πρόσφατα όταν ο Howard Dean ρώτησε τον Joe Lieberman(Σιωνιστής-Εβραίος του Δημοκρατικού κόμματος που προαλείφεται για υποψήφιος πρόεδρος ή αντιπρόεδρος) για την πολιτική του ψευτο-ελευθέρου εμπορίου, αμέσως τον κατηγόρησε ότι ήθελε να δημιουργήσει κρίση.
Γεγονός πάντως είναι ότι βάλλεται ανελέητα η μεσαία τάξη, (μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρομεσαίοι, υπάλληλοι , αγρότες κ. α) για να εξαφανισθούν από τον κοινωνικό/οικονομικό ορίζοντα και να παραμείνουν μόνο δύο τάξεις, ήτοι, ο μεγάλος πλούτος και το απέραντο προλεταριάτο. Επιδίωξη της Νέας Τάξεως Πραγμάτων είναι να περάσουν όλα στις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Πάντως παρά τις δηλώσεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οι μεγάλοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Η αύξηση της τιμής του χρυσού είναι ένδειξη ανασφάλειας . Οι άνθρωποι του Μαμμωνά προβλέπουν κρίση και για να κερδοσκοπήσουν, αγοράζουν χρυσό που θα πάρει αξία όταν έλθει η κρίση, όπως συνέβη και σε άλλες εποχές κρίσεων(Γερμανική Κατοχή κ.α) όπου οι συναλλαγές εγένοντο με χρυσές λίρες. Τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσφύγουμε στην αγορά χρυσού για την εξασφάλιση των αποταμιεύσεων μας διότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ποσότητες , με τις οποίες μπορούν να αυξομειώνουν τις τιμές του.
Το ερώτημα που τίθεται ενώπιον των κυβερνήσεων είναι : Ποία είναι τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η εξαγωγή θέσεων εργασίας και η εισαγωγή λαθρομεταναστών ; Τούτο μπορεί να γίνει μόνο με την επιβολή δασμών στις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα σε ξένες χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος (Βαλκάνια, Τουρκία, Κίνα κλπ) και τα πωλούν στις λοιπές χώρες με υψηλές τιμές. Κανονικά πρέπει να απαγορευθεί στις πολυεθνικές να πωλούν τα προϊόντα που παράγουν σε μια χώρα με χαμηλό κόστος εργασίας σε μια άλλη με υψηλό κόστος εργασίας, διότι αυτό σημαίνει αθέμιτο πλουτισμό των πολυεθνικών σε βάρος των λαών (φτωχών και πλουσίων) αλλά και κλοπή των λαών που τώρα ευημερούν Απαιτούμε λοιπόν «δικαία αγορά» και όχι «ελευθέρα αγορά» (15/10/03)
http://www.e-e-e.gr/_amfiktyon/
http://www.achilleous.com


ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Η κρίση στον τόπο μας οφείλεται κυρίως στην κακοδιοίκηση, αλλά και στα πάμπολλα προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες, πάνω στα οποία συσσωρεύονται νέα . Κατά την γνώμη μας χρειάζεται μια επαναστατική ειρηνική μεταρρύθμιση προς εξυγίανση του δημόσιου βίου, ήτοι:
1. Άμεση αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (επίδομα παιδιών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατοικίες- φορολογικές απαλλαγές πολυτέκνων, περιορισμός εκτρώσεων, πρόνοια για την μόρφωση των παιδιών πολυτέκνων κ.ο.κ)
2. Ανάπτυξη Πλουτοπαραγωγικών Πηγών της χώρας(Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ήπιες μορφές ενέργειας, Νέες Τεχνολογίες, Τουρισμός-Πολιτισμός κ.ο.κ)
3. Αναβάθμιση Παιδείας -Έρευνας &Τεχνολογίας(Αύξηση κονδυλίων για την παιδεία και έρευνα, προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών της Διασποράς, , βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, θέσπιση κινήτρων , ίδρυση Κλασσικών Λυκείων, Εκμάθηση Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, προσέλκυση ξένων φοιτητών και επαναπατρισμός των Ελλήνων από τα ξένα ΑΕΙ, Δημόσια και Ιδιωτική Παιδεία κλπ)
4. Κατάργηση ασκόπων δημοσίων δαπανών- Αυστηρός Ελεγχος στην Διαχείριση του Δημοσίου Χρήματος-Θέσπιση αυστηρών Ποινών για τους Καταχραστές (δήμευση περιουσιών, περιορισμός υπέρογκων εξόδων συμμετοχής μας στην Ε. Ε, κυβερνητικών δεξιώσεων, πληθώρας ταξιδίων δημοσίων λειτουργών, υπηρεσιακών οχημάτων, προσωπικών φρουρών σε νυν και σε πρώην αξιωματούχους, πολυδάπανων συνεδρίων που τα πληρώνουν οι ψηφοφόροι, άσκοπες επιτροπές, ανάθεση της ασφάλειας των αθλητικών σωματείων στις ΠΑΕ κ. α)
5. Μείωση της Ανεργίας-Αύξηση Παραγωγικότητος(Απαγόρευση εισόδου λαθρομεταναστών, εκδίωξη αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής, απαγόρευση εργασίας σε συνταξιούχους, μείωση ωραρίου εργασίας και χρόνου συνταξιοδότησης, μετεκπαιδεύσεις κ. α)
6. Μείωση του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων(Διορισμός ενός σε κάθε τρεις συνταξιοδοτούμενους)
7. Κατάργηση ετησίας επιχορηγήσεως Κομμάτων- Άρση εμποδίων στο κέντρο των Πόλεων(Απαγόρευση κλεισίματος του κέντρου των Αθηνών, απαγόρευση πορειών-εκδηλώσεων και προεκλογικών κομματικών συγκεντρώσεων στο κέντρο, απαγόρευση ηχορύπανσης, αφισορρύπανσης, σπατάλης χρημάτων. Είναι παράλογο να χρηματοδοτεί ο πολίτης κόμματα που δεν είναι ψηφοφόρος τους)
8. Περιορισμός Βουλευτών σε 200-Καθιέρωση μόνον δύο βουλευτικών θητειών -Περιορισμός Υπουργικού Συμβουλίου σε 10- Αποκέντρωση-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας (ΠρόεδροςΚυβερνήσεως, αντιπρόεδρος και 7-8 υπουργοί, να δοθεί ευθύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στην περιφέρεια και να σταματήσει η κομματική παρέμβαση στον κρατικό μηχανισμό, να αποκεντρωθεί το Αθηναϊκό κράτος κ. α )
9. Καθιέρωση της Απλής Αναλογικής σαν πάγιο εκλογικό σύστημα- Αναβάθμιση του κύρους του Κοινοβουλίου-Οργάνωση Δημοψηφισμάτων για σοβαρά θέματα -Συμμετοχή Αποδήμων .
10. Ανάδειξη «Νέας Μεγάλης Ιδέας», ήτοι προβολής του Ελληνικού Οικουμενικού Πνεύματος και παροχής οράματος και ιδανικών στους νέους( συμβολή στην έκδοση και μετάφραση Αρχαίων Κλασσικών Συγγραφέων, στήριξη του βιβλίου, δημιουργία βιβλιοθηκών , εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών, προβολή οπτικό-ακουστικών δημιουργιών, αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων, χρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών (Μεγαλέξανδρος κ .α) , ανάδειξη ιστορικής μας κληρονομιάς κ.ο.κ)
11. Εθνική Ανεξαρτησία και Απαλλαγή από την Σιωνιστική Εξάρτηση (διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, απεξάρτηση απο την Αμερικανοκρατία κ.α)
http://www.e-e-e.gr/_amfiktyon/
http://www.achilleous.com


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

(του Υποστρατήγου ε.α K. Χ. Κωνσταντινίδη)

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ:-Η Ελλάδα είναι από τις πιό εξηρτημένες και τις πιο σπάταλες σε πετρέλαιο χώρες στην Ε.Ε. Μολονότι εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό απο την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων , διαθέτει την πιό χαμηλή σε εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτρισμού απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (η ενεργειακή αυτοδυναμία μας σε πετρέλαιο είναι 70,7% , έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε. 50,2%.) Εάν δεν αλλάξει η ισχύουσα κατάσταση μέχρι το 2030, η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων θα οξυνθεί.
- Η Greenpeace εκτιμά ότι τα αποθέματα πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση επαρκούν για 8 χρόνια, τα αντίστοιχα του φυσικού αερίου για τα επόμενα 20 χρόνια και τα αποθέματα ουρανίου επαρκούν για 40 έτη.
-Παρότι είμαστε πλουσιοπάροχα προικισμένοι απο την φύση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πλούσια κοιτάσματα ουρανίου το σαθρό και διεφραρμένο πολιτικό μας σύστημα δεν τις αξιοποίησε για να μην χάσουν την πελατεία οι εγχώριες και ξένες Πετρελαικές Εταιρείας .
- Το 52% των καυσίμων καταναλώνεται για ψύξη και θέρμανση διότι έχουμε τα πλέον ενεργοβόρα σπίτια (τεράστια γυάλινα κτίρια, κακές μονώσεις, πιλοτές, ενεργοβόρα κλιματιστικά που πολλές φορές λειτουργούν άσκοπα), και η κακή χρήση του αυτοκινήτου επιβαρύνουν το περιβάλλον, κυρίως με διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και την τσέπη των πολιτών. Το 29% του διοξειδίου εκπέμπεται από τα σπίτια. Γιατί ;
- Η Ελλάς είναι από τις τελευταίες στην αξιοποίηση του ήλιου , ενώ μόλις τώρα αρχίζει η επέκταση χρήσης φυσικού αερίου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι διαθέτει την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Γιατί;
- Η χώρα μας είναι 8η σε Αιολική ενέργεια στην Ε.Ε ( 1η η Γερμανία με 12.001 GW (γιγαβάτ), ενώ η Ελλάς παράγει μόνον 287 GW) παρότι η χώρα μας διαθέτει την συχνότερη πνοή ανέμων . Και παρότι κατασπατάλησαν τεράστια ποσά για αιολικά πάρκα ποτέ δεν λειτούργησαν πολλά εξ αυτών. Γιατί;
- Η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά) στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλή αν αναλογιστεί κανείς την εξαιρετική ηλιοφάνεια και το πολύ καλό αιολικό δυναμικό της χώρας. Γιατί ;
-Και ενώ επικρατεί αυτή η εξάρτηση από εξωτερικές πηγές ενέργειας δεν θα έπρεπε το Πολυτεχνείο μας και τα λοιπά ΑΕΙ να επικεντρώσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα στις εγχώριες εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί να συμμετέχουν μεταπρατικά σε ξένα άσχετα με την εθνική μας οικονομία ερευνητικά προγράμματα; Γιατί;
- Ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε πρωτοπόροι στην τεχνολογία για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, η οποία προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και μειώνει συγχρόνως την εξάρτηση από εισαγόμενα και ρυπογόνα καύσιμα, εμείς συμπεριφερόμεθα σαν πετρελαιοπαραγωγός χώρα και καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και αυτοσυγκράτηση. Γιατί;
- Ιδιαίτερα ενεργοβόρα χαρακτηρίζονται τα γυάλινα κτίρια, όπου μόνον τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί συστήματα μόνωσης, ενώ παραμένουν οι αρνητικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της γύρω περιοχής, λόγω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας. Γιατί δεν λαμβάνει μέτρα η Πολιτεία να απαγορεύσει στους ανεγκέφαλους κατασκευαστές τέτοιων κτιρίων στην χώρα του Ηλίου;
- Με κατάλληλες παρεμβάσεις -εγκατάσταση κεντρικού συστήματος θέρμανσης-ψύξης, καλύτερη μόνωση, φύτευση στις ταράτσες, οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων- ακόμα και τα παλιά κτίρια μπορούν να ανανεωθούν αισθητικά, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, εξοικονομώντας συνάμα έως και 700 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ψυχολογικά οφέλη που προκύπτουν από τη βελτίωση της ποιότητας διαμονής. Γιατί δεν δίδονται κίνητρα απο την Πολιτεία;
- Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο καταναλώνει έως και 15 % επι πλέον καύσιμα . Χρειάζεται λοιπόν φειδώς στην χρήση του, που πρέπει να γίνεται μονον σε ακραίες θερμοκρασίες.
- Η οικονομική οδήγηση(οικονομικές ταχύτητες , χαμηλές στροφές κινητήρα , σωστός αέρας ελαστικών, καλή κατάσταση κινητήρα, αποφυγή απότομων επιταχύνσεων και επιβραδύνσεων, όχι άσκοπα βάρη στο αυτοκίνητο σας, οχι μπαγκαζιέρες-εσχάρες, όχι άσκοπη λειτουργία του κινητήρα εν στάσει κ. α) μειώνει την κατανάλωση των καυσίμων κατά πολύ. Την γνωρίζουν όμως οι νέοι οδηγοί που είναι συνεχώς με το πόδι στο γκάζι και στο φρένο ; Γιατί δεν ενημερώνουν τα ΜΜΕ;
- Στην χώρα μας γίνεται εκτεταμένη νοθεία καυσίμων με μαζούτ πλοίων κατά 95-100% και οι νοθεύουσες εταιρείες ή τα πρατήρια συνεχίζουν το ρυπογόνο και κερδοσκοπικό τους όργιο με κάποιο μικρό πρόστιμον αν συλληφθούν. Γιατί;
- Η καλύτερη οικονομία στα καύσιμα και η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται με την αποφυγή χρήσεως του ΙΧ, τη χρήση του απο περισσότερα άτομα και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς,
- Η κρίση του πετρελαίου θα έχει και την θετική της επίπτωση για το περιβάλλον , διότι θα δημιουργήσει ευνοικό κλίμα για την αντικατάσταση των υδρογοναθράκων με νέες μορφές ενέργειας.
- Στη χώρα μας το φυσικό αέριο είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στους καυστήρες, δηλαδή για θέρμανση. [Από τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρείες φυσικού αερίου προβλέπεται τιμή φθηνότερη τουλάχιστον κατά 20% από την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης].
- Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, το 40% του φυσικού αερίου εισάγεται από τη Ρωσία, ισοδυναμώντας με το 20% της κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίστοιχα, το 45% των εισαγωγών πετρελαίου των κρατών-μελών προέρχεται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
- Οι ΗΠΑ με τον ασφυκτικό έλεγχο των παγκοσμίων πετρελαικών κοιτασμάτων ουσιασιτκά ελέγχουν την ροή και τις τιμές του “μαύρου χρυσού” στον κόσμο.
- Η Κίνα και η Ινδία με το ήμισυ περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού διψούν για περισσότερη ενέργεια και θα επιτείνουν μακροπρόθεσμα το ενεργειακό πρόβλημα . Ωστόσο βραχυπρόθεσμα η απότομη αύξηση των τιμών οφείλεται στην διεθνή κερδοσκοπία.
- Τέλος οι εμπειρογνώμονες και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα πέσουν, αλλά θα ανεβαίνουν, διότι αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση από τις χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή την Κίνα και την Ινδία .
Ανάγκη λοιπόν να προσαρμοσθούμε οικολογικά και να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία πολιτικά.(2003)
http://www.e-e-e.gr/_amfiktyon/
http://www.achilleous.comΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ;

(του Υποστρατήγου ε. α K. Χ. Κωνσταντινίδη)

Ως τώρα λέγαμε «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» Τώρα σύμφωνα με τις νέες οικονομικές θεωρίες του παραλόγου( made in USA) θα λέμε «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και φτωχοί πλουσιότεροι» Επομένως προλάβετε όσοι δεν είσθε ακόμη ούτε πλούσιοι , ούτε φτωχοί-δηλαδή η μεσαία τάξη- να γίνετε φτωχοί για να γίνετε κάποια μέρα πλουσιότεροι. Και που ξέρετε μπορεί να φθάσετε κάποτε και τον Μπιλ Γκέητ. Τέτοια τρελλά και παλαβά λέγονται σήμερον και δεν αποκλείεται να πάρουν και το Νόμπελ Οικονομίας. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται ακόμη έγλειστοι στο σπήλαιο του Πλάτωνος και έχουν άγνοια του τι εστί φτώχεια και Τρίτος Κοσμος. Ολοι έχουν βαλθεί -με τα λόγια φυσικά –να εξαλείψουν τη φτώχεια. Ομως ο Jeffrey Sachs, ένας απο τους πιό διάσημους οικονομολογόγους (είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Γη και ανήκει στην ομάδα του ΟΗΕ για την εξάλειψη της φτώχειας) έγραψε αυτή την συνταγή στο πρόσφατο βιβλίο του «End of Poverty»(Τέλος της Φτώχειας) Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται που οφείλεται η φτώχεια . Την θεωρεί κάτι ωσαν το προπατορικό αμάρτημα. Κάπου γράφει «στο παρελθόν όλοι σχεδόν ήσαν φτωχοί» και συνεχίζει «με την βιομηχανική επανάσταση μερικοί έγιναν πλούσιοι , αλλά πολλοί στον κόσμο ξέμειναν πίσω φτωχοί». Ουδέν ψευδέστερον. Φτωχοί δεν είναι αυτοί που έμειναν πίσω, αλλά αυτοί που ληστεύθηκαν. Κατά την Βιομηχανική Επανάσταση, ληστεύθηκε ο πλούτος απο την Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική και συγκεντρώθηκε στην Ευρώπη και Αμερική. Χωρίς την καταστροφή των Κλωστουφαντουργείων της Ινδίας, χωρίς την ανάληψη του εμπορίου των μπαχαρικών από τους Δυτικούς, χωρίς την Γενοκτονία των Ινδιάνων της Αμερικής και την εργασία των σκλάβων της Αφρικής, χωρίς τέλος τον Πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων που μεταγγίθηκε στην Ευρώπη κατά την Αναγέννηση, η Βιομηχανική Επανάσταση δεν θα είχε γίνει στην Ευρώπη και στην Αμερική. Αυτή έγινε με την βιαία αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση των αγορών του Τρίτου Κόσμου. Ετσι δημιουργήθηκε ο πλούτος στο Βορρά και η Φτώχεια στο Νότο. Ο Sachs προβάλλει δύο οικονομικούς μύθους :
Πρώτος Μύθοςι: Η καταστροφή της Φύσης και η στέρηση της ικανότητος των λαών να φροντίσουν τους ευατούς τους δεν φορτώνονται στην Βιομηχανική Επανάσταση και στην οικονομική αποικιοκρατία, αλλά στους ίδιους τους λαούς, Λένε ότι η φτώχεια προξενεί οικολογική καταστροφή. Ενώ συμβαίνει το αντίθετο , δηλαδή ότι η ανάπτυξη προξενεί την οικολογική καταστροφή. Η αρρώστεια λοιπόν προσφέρεται σαν ίαση. Περισσότερη οικονομική ανάπτυξη θεωρούν ότι θα λύσει το πρόβλημα της φτώχειας και της οικολογικής κατάρρευσης, όπερ άτοπον.
Δεύτερος Μύθος : Αν καταναλώνεις ό, τι παράγεις στην πραγματικότητα απο οικονομικής πλευράς δεν παράγεις. Οταν λ.χ καλλιεργείς την τροφή σου, έχεις το ζωικό σου κεφάλαιο, τον κήπο σου, φτιάχνεις τα ρούχα σου κλπ αυτά δεν μετρούν στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα(GNP) και επομένως δεν συνεισφέρουν στον πλούτο . Αντίθετα , αν αγοράζεις ψωμί (χωρίς σιτάρι), (βιολογικώς τροποποιημένα) κηπευτικά με ορμόνες , τρως κρέας (από ζώα με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια) και κότες( με τον ιό των πουλερικών), αν μένεις σε σπίτια (απο πλαστικό ή αμίαντο), φοράς ρούχα απο συνθετική ύλη, τότε παράγεις πλούτο στην εθνική οικονομία. Και όσο περισσότερο καταναλώνεις, τρως και καταστρέφεις τόσο το καλύτερο και τόσο περισσότερο πλούτο συσσωρεύεις στην οικονομία. Ετσι φθάνουμε στην ακραία κατάσταση καταστροφής και παραγωγής πλούτου που συμβαίνει με τους πολέμους.
Κατά τον κ. Sachs η συντήρηση της ζωής, την οποία η πλούσια Δύση αντιλαμβάνεται ως φτώχεια, δεν σημαίνει κατ’ ανάκγην μιά χαμηλής ποιότητος ζωή. Αντίθετα, με τις οικονομίες της ίδιας της φύσεως που βασίζονται στην στήριξη εξασφαλίζουν μιά υψηλή ποιότητα ζωής όταν μετρηθούν με όρους πρόσβασης σε καλή τροφή και νερό, ευκαιρίες για στήριξη ζωικού κεφαλαίου, αυξημένη κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα και ένα αίσθημα της έννοιας του ζειν μέσα στους λαούς . Επειδή οι φτωχοί δεν συμμετέχουν στα θεωρούμενα ως πλεονεκτήματα της οικονομικής αυξήσεως , αυτοί θεωρούνται ότι « έμειναν πίσω». Με αυτές τις δοξασίες οι «φωστήρες» της Δύσεως διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων –φτωχών
. Κατά τον Sachs η συνταγή για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι η οικονομική ανάπτυξη . Οταν η σχέση της κοινωνίας με την φύση βασίζεται στην συντήρηση, η φύση υπάρχει σαν ένας τύπος κοινού αγαθού. Αντίθετα, όταν γινεται πηγή κέρδους τότε γίνεται αντικείμενο άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης και καταστροφής. Το σημερινό οικονομικό μοντέλο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της οικονομίας της αγοράς κάνει ακριβώς αυτό, δηλαδή έχει μεταβάλλει την φύση σαν πηγή κέρδους και την εκμεταλλεύεται μέχρι εξαντλήσεως και καταστροφής της. Ολοι φυσικά και οι ανεπτυγμένοι και οι υπονάπτυκτοι λαοί εξαρτώνται απο την φύση για να αποκτήσουν τα προς το ζην(καθαρό νερό, εύφορο χώμα, βιογεννητική ποικιλότητα κλπ) Ομως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους μηχανικούς , χημικούς και μοριακούς ολετήρες του ανεπτυγμένου κόσμου που σκορπούν την μετάλλαξη και την ερήμωση στο περιβάλλον, με το πρωτόγονο τσεκούρι , την αξίνα και την βοιδάμαξα του τριτοκοσμικού. Οσο προχωράει η οικονομική ανάπτυξη τόσο αποστερεί και αποκληρώνει τους αγροτικούς πληθυσμούς από την γη τους , μεταβάλλοντας τους σε νεόπτωχους των πόλεων, που ζουν απο την κοινωνική πρόνοια. Ρωτήστε αυτούς κ. Sachs , είναι ευχαριστημένοι απο την νέα τους ζωή, μακρυά απο την φύση, παρότι στα χαρτιά είναι πλουσιότεροι απο τους τριτοκοσμικούς αγρότες; Το σημερινό οικονομικό σύστημα παράγει τρισεκατομμύρια για τις πολυθνικές και καταδικάζει εκατομμύρια κόσμο στην φτώχεια. Η Φτώχεια δεν είναι όπως λέγει ο κ, Sachs το αρχικό στάδιο της ανθρωπίνης προόδου . Είναι το τελικό στάδιο στο οποίον πέφτουν οι λαοί όταν η μονόπλευρη ανάπτυξη καταστρέφει το οικολογικό και κοινωνικό σύστημα το οποίον διατηρούσε ως τώρα την ζωή και την Υγεία των ανθρώπων στη Γη επί χιλιετίες. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κοσμος δεν πεθαίνει απο΄έλλειψη εισοδήματος αλλά απο έλλειψη των στοιχειωδών να ζήσει. Οσο οι αγρότες ήσαν στην γη τους και αυτή δεν είχε υποστεί οικολογική καταστροφή και δεν είχαν τα χρέη της τράπεζας και τον τοκογλύφο, μπορούσαν να έχουν μιά φτωχή μεν αλλά αξιοπρεπή και ευτυχισμένη ζωή. Γνώρισα τέτοιους ανθρώπους στην προπολεμική Ελληνική επαρχία , και πρόσφατα στην Μαδαγασκάρη. Χειρότερη φτώχεια είναι όταν δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι γιατί είναι ακριβό. Παραδείγματος χάριν οι γεωργοί στην Ινδία χάνουν κάθε χρόνο $26 δις. γιατί εισάγονται φθηνότερα προιόντα απο το εξωτερικό . Αποτέλεσμα να αυτοκτονούν χιλιάδες άνθρωποι μπρος στα αδιάξοδα τους. Μιά άλλη φοβερή εκμετάλλευση γίνεται στο πόσιμο νερό που πριν ήτο δωρεάν. Σήμερα κοστίζει στις ΗΠΑ $1 τρις δολάρια και φυσικά αυτά τα καρπούνται οι πολυεθνικές.
Θα ακούσετε τα ΜΜΕ να ομιλούν για «βοήθεια» της Δύσεως τον φτωχό Νότο, ύψους $50 δις ετησίως. Ομως αυτά είναι το 1/10 των $500 δις. που αρπάζει η Δύση με διάφορους μηχανισμούς και απο την τοκογλυφία από τον φτωχό Νότο, μέσω της Διεθνούς Τραπέζης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου( IMF). Αν πράγματι θέλουμε να καταπολεμήσουμε την φτώχεια πρέπει πρώτα να καταπολεμήσουμε και το σύστημα που την δημιουργεί και την πολλαπλασιάζει. Και πρέπει να αρχίσουμε απο την Ιστορία της φτώχειας. Πού οφείλεται και πότε ξεκίνησε αυτό το φαινόμενο; (2003)


Ο ΝΕΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ενας σατανικος μηχανισμός έχει σκεπάσει την γη, το διάστημα και τους ωκεανούς και παρακολουθεί τα πάντα. Σκοπός του το Πράσινο Δολλάριο και η παγκόσμια επικράτηση της “Αυτοκρατορίας”.
Οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση του “Σιδηρού Παραπετάσματος” βρήκαν κερδοφόρα εργασία για τον κολοσσιαίο μηχανισμό των Μυστικών Υπηρεσιών τους(CIA,NSA,DIA κλπ) Τις έστρεψαν εναντίον των πρώην συμμάχων τους, αλλά και εναντίον της Κίνας, Βραζιλίας, Ινδιών για την συλλογή εμπορικών πληροφοριών προς όφελος των Αμερικανικών επιχειρήσεων. Η μάχη των εμπορικών συμβολαίων έχει ξεσπάσει άγρια και ξεπέρασε κάθε όριο. Ο κυριότερος στόχος των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών είναι η Ε.Ε και η Ιαπωνία, καθ’ όσον τυγχάνουν οι κυριότεροι εμπορικοί ανταγωνιστές των ΗΠΑ. Η Βρετανία συνεργάζεται στενότατα με τις ΗΠΑ στο σύστημα ECHELON, στην κατασκοπία σε βάρος της Ευρώπης. Τι κι’ αν είναι μέλος της Ε.Ε; Οταν οι ΗΠΑ τις λένε να συνωμοτεί σε βάρος των εταίρων της εκείνη υπερβάλλει σε ατιμία και δόλο; Σήμερα όχι μόνον οι τοίχοι έχουν αυτιά και μάτια, αλλά ακόμη και οι δορυφορικοί δίαυλοι στο διάστημα και τα υποβρύχια καλώδια στα βάθη των ωκεανών υποκλέπτονται. Πριν ακόμη δημιουργηθεί ο κυβερνοχώρος αυτοί έστησαν το σατανικό τους δίκτυο παρακολούθησης του. Εχουν ιδρύσει ειδική υπηρεσία συνδέσμου των μυστικών υπηρεσιών με το Υπουργείο Εμπορίου προκειμένου να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για την προσφορά των ανταγωνιστών τους της Ε.Ε, Ιαπωνίας, Κίνας, Ινδιών κλπ. Επίσης τις ενημερώνουν για τυχόν σκάνδαλα εξαγοράς και λαδωμάτων στο κλείσιμο των συμβολαίων, ώστε να προσβάλλουν τον διαγωνισμό. Η δουλιά γίνεται άλλοτε με ανώνυμο τηλεφώνημα, φαξ, ή e -mail, άλλοτε φανερά και πάντα με το αζημίωτο, αφού όλα στις ΗΠΑ είναι μπίζνες. Ετσι έχασε ο Γάλλος τ. πρωθυπουργός Μπαλαντίρ συμβόλαιο 6 δισ. USD για πώληση όπλων και Α/Φ Airbus, στην Σαουδική Αραβία, όταν η CIA ενημέρωσε τους ανταγωνιστές της τις τιμές και πιό πολύ τα λαδώματα ορισμένων επισήμων. Κοντολογίς βρισκόμαστε ενώπιον μιάς νέας μορφής πειρατίας του 21 αιώνοςΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

Οι Αγγλοι πειρατές πέθαναν. Ζήτω οι Αμερικανοί! Οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση του “Σιδηρού Παραπετάσματος” βρήκαν κερδοφόρα επιχείρηση για τον κολοσσιαίο μηχανισμό των Μυστικών Υπηρεσιών τους(CIA, NSA, FBI, DIA κλπ) Τις έστρεψαν εναντίον των πρώην συμμάχων τους, αλλά και της Κίνας, Βραζιλίας, Ινδιών για την συλλογή εμπορικών πληροφοριών προς όφελος των Αμερικανικών επιχειρήσεων. Ενας σατανικός μηχανισμός έχει σκεπάσει ολόκληρη την γη, το διάστημα και τους ωκεανούς και παρακολουθεί τα πάντα. Ολα για το δολλάριο και την παγκόσμια επιβολή της “Αυτοκρατορίας”.
Η μάχη για την επίτευξη εμπορικών συμβολαίων έχει ξεσπάσει άγρια. Κύριοι στόχοι των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι η Ε.Ε και η Ιαπωνία, καθ’ όσον τυγχάνουν οι κυριότεροι εμπορικοί ανταγωνιστές των ΗΠΑ. Η γηραιά Αλβιών συνεργάζεται στενότατα με τις ΗΠΑ στο σύστημα ECHELON, σε βάρος της Ευρώπης. Τι κι’ αν είναι μέλος της Ε.Ε. Οταν οι ΗΠΑ την καλούν αυτή συνωμοτεί με υπερβάλλοντα δόλο και ατιμία!
Σήμερα όχι μόνον οι τοίχοι έχουν αυτιά και μάτια, αλλά ακόμη και το διάστημα και ο βυθός των ωκεανών . Πριν ακόμη δημιουργηθεί ο κυβερνοχώρος αυτοί έστησαν σατανικό δίκτυο παρακολούθησης του. Ειδική Υπηρεσία συνδέει και τις Μυστικές Υπηρεσίες με το Υπουργείο Εμπορίου(Υπηρεσία Εκτελεστικής Υποστήριξης) για να ενημερώνει τις Αμερικανικές επιχειρήσεις σχετικά με τις προσφορές των ανταγωνιστών τους στην Ε.Ε, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδίες κλπ. Επίσης τις ενημερώνουν για τυχόν σκάνδαλα εξαγοράς και “λαδωμάτων” για το κλείσιμο των συμβολαίων, ώστε να προσβάλλουν τον διαγωνισμό. Η δουλιά γίνεται άλλοτε με ανώνυμο τηλεφώνημα, φαξ, ή e -mail, και άλλοτε φανερά. Πάντα όμως με το αζημίωτο, αφού όλα στις ΗΠΑ είναι μπίζνες. Ετσι έχασε ο τέως Γάλλος πρωθυπουργός Μπαλαντίρ βέβαιο συμβόλαιο $6 δισ. USD για πώληση όπλων και Α/Φ Airbus, στην Σαουδική Αραβία, όταν η CIA ενημέρωσε τους ανταγωνιστές της σχετικά με τις προσφερθείσες τιμές αλλά και τα λαδώματα ορισμένων επισήμων. Κοντολογίς βρισκόμαστε ενώπιον μιάς νέας μορφής πειρατίας του 21 αιώνος. Τόση δε έκταση έχει λάβει η κατασκοπία ώστε οι Κινέζοι στέλνουν τα εμπορικά τους έγγραφα με διπλωματικό σάκκο. Αυτή η αήθης παρακολούθηση πλήττει πρωτίστως το ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω του Ιντερνέτ. Να λοιπόν γιατί οι πράκτορες της CIA μεταφέρουν το αρχείο στο σπίτι τους, όπως ο τέως Αμερικανοεβραίος διευθυντής της John Deuch. Με το αζημίωτο θα διοχευτεύσει πληροφορίες στο Ισραήλ ή στις Αμερικανικές επιχειρήσεις. Και ο “αυτοκράτωρ” ομιλεί για Οικονομία της Αγοράς, για ελεύθερο ανταγωνισμό, για διαφάνεια κ. λ. π. Οποία υποκρισία !
Κ. Χ. Κωνσταντινίδης
Υποστράτηγος ε.α


ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ

Η αναδυόμενη οικονομία του Ιντερνέτ (νέα οικονομία) έχει εκτοπίσει την παλιά οικονομία. Παράλληλα, η παραγωγή υλικών αγαθών τείνει να αντικατασταθεί με την παραγωγή άυλων αγαθών(υπηρεσιών). Αλλοι λοιπόν πάνε με βολίδα και άλλοι με πόστα. Οι πρώτοι γίνονται εν μιά νυκτί πολυ-εκατομμυριούχοι, ενώ οι δεύτεροι βλέπουν τις περιουσίες τους να φθίνουν. Τα κέρδη στους πρώτους έρχονται βροχή αρκεί να βρίσκονται συνεχώς μπρος στην οθόνη του Η/Υ και να παρακολουθούν τις μεταβολές γρηγορότερα απο τους άλλους.
Αυτά περίπου έλεγε το 1920 και ο Κάρολος Πόζνι. Είχε σκαρώσει μιά κερδοσκοπική επιχείρηση και εκμεταλλευόταν την βλακεία των άλλων. Ελεγε ότι κέρδιζε απο την δήθεν “υποτιμολόγηση των διεθνών ταχυδρομικών κουπονιών”. Ο κοσμάκης εύπιστος έβαζε τα λεφτά του για να εισπράττει τόκο. Τους πρώτους πλήρωσε το δεύτερο κύμα, τους δεύτερους το τρίτο κ. ο. κ. Η επιχείρηση έκανε τζίρο εκατομμύρια δολλάρια, έως ότου έσπασε η φούσκα, όπως συνέβη με τις Αλβανικές πυραμίδες του Μπερίσσα. Τότε οι μεν πρώτοι πρόλαβαν και πήραν μέρος των χρημάτων τους, ενώ οι τελευταίοι τα έχασαν όλα.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα στην διεθνή αγορά, κατά τον καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Yale κ. Robert Shiller. Στις ΗΠΑ -και όχι μόνον- έχει δημιουργηθεί μιά πελώρια φούσκα με τις νέες τεχνολογίες, που κοντεύει να σπάσει. Διότι η οικονομία δεν λειτουργεί με βάση τους αριθμούς, αλλά με βάση τη μαζική ψυχολογία, την απάτη και τον δόλο. Και καλά, οι εκατομμυριούχοι θα χάσουν μέρος του περισσεύματος τους . Ομως οι εργαζόμενοι πως θα αντιδράσουν αν μειωθεί κάθετα ο γλίσχρος μισθός ή το μεροκάματο τους, ή αν πεταχθούν στην ανεργία ; Ποιά κοινωνική συνοχή θα υπάρξει τότε ; Ποιά Αστυνομία ή Στρατό θα επικαλεσθούν οι έχοντες για να προστατευθούν απο τους εξαγριωμένους μη έχοντες ; Τώρα μάλιστα που έχουν διαλυθεί οι Εργατικές Ενώσεις ποιός θα τους συγκρατήσει ; Ποιά Πυροσβεστική θα σβήσει τις φωτιές ενός τέτοιου ξεσπάσματος λαικής οργής, αν γίνει κραχ σαν αυτό του 1929 ;
Κατά τον καθηγητή Robert Shiller δεν είναι απίθανον ο Dow Jone να πέσει στις 5.000 και μετά ν’ αρχίσει βραδέως ν’ ανεβαίνει στις 10.000 ως το 2020 , συμβουλεύει δε τους αναγνώστες του άρθρου ‘Is the Market a Pozni Scheme ? ‘ να πωλήσουν τις μετοχές τους τώρα, πριν κατρακυλήσουν. Αν όμως όλοι μαζί πωλήσουν, τότε το παγκόσμιο κραχ θα είναι ισχυρότερο και απο την Κατακλυσμιαία Καταστροφή που εξαφάνισε τον μεγαλιθικό πολιτισμό των Πελασγών. Κρατείστε λοιπόν την φούσκα και την ελπίδα ζωντανή, γιατί χαθήκαμε. Εκτός απο τα χρήματα μας να μην χάσουμε και την ζωή μας !
Κ. Χ. Κωνσταντινίδης
Υποστράτηγος ε.αΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ.... Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ....


Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και

συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150 !
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι,
Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος
των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την
εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού. Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί
υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.
Εμείς ερωτάμε.... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ;
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ..
Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για
δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα
ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και
λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους
Σύμβολο του νομού Καβάλας.
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ.
Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (το 1998) ήταν 20..000 δολάρια το γραμμάριο !.
Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο
τόνος δηλ. συνολικά $ 960.000.000.000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι : 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια !!!!
ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000
Διαβάστε το δυνατά (96 δισεκατομμύρια δολάρια) !!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ..ΦΤΩΧΟΙ !!!
Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία....


Πώς φορολογούσαν οι Αρχαίοι;
Κυριακή, 09 Οκτώβριος 2011 11:00 .12345( 4 Αξιολογήσεις )

Εμφανίσεις: 272


Εάν οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν ήταν μάστορες στην επιβολή και την είσπραξη φόρων, σήμερα ίσως να μην υπήρχε ο Παρθενώνας. Υπερβολή; Κι όμως, χάρη στο χαράτσι που πλήρωναν οι άλλες πόλεις κατά την Α' Αθηναϊκή Συμμαχία -ειδικότερα από το 454 π.Χ., το ένα εξηκοστό του ετήσιου φόρου πήγαινε υπέρ της... θεάς Αθηνάς- ο Περικλής εξοικονόμησε τα χρήματα για να χτιστεί ο περίφημος ναός.

Πριν από 2.500 χρόνια τα κρατικά ταμεία της Αθήνας ήταν γεμάτα, χωρίς τη βοήθεια των οικονομολόγων του Χάρβαρντ. Η οικονομική κρίση ήταν άγνωστη λέξη και το πλεόνασμα έφτανε σε τέτοιο ύψος που αν το είχε σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έκλαιγε από χαρά. Και τότε όμως, χωρίς την πίεση των ευρωπαίων εταίρων, έμπαιναν φόροι με διάφορες ονομασίες, τακτικοί και έκτακτοι, άμεσοι και έμμεσοι, για δημόσια έργα, για στρατιωτικό εξοπλισμό, κ.λπ. Ουδείς διέφευγε. Πλήρωναν οι έχοντες και κατέχοντες, πλήρωναν όμως και οι μέτοικοι, οι ξένοι δηλαδή, πλήρωναν και οι πόρνες!

Οι αρχαίοι φόροι έμπαιναν με την έγκριση της Βουλής. Οσο για τη διαφάνεια, τα ονόματα όσων πλήρωναν αναγράφονταν στους φορολογικούς καταλόγους της εποχής, που βρίσκονταν σε κοινή θέα. Πάνω σε πέτρινες πλάκες και στήλες δηλαδή, σαν αυτές που υπάρχουν στο Επιγραφικό Μουσείο, ένα γνωστό-άγνωστο αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο στην οδό Τοσίτσα 1, που αναδεικνύει και τεκμηριώνει κομμάτια της Ιστορίας.

Εκεί βρήκαμε τη μνημειώδη «Στήλη της εξηκοστής», έναν λίθινο φορολογικό κατάλογο ύψους 3,5 μέτρων όπου είναι καταγεγραμμένες κατά γεωγραφικές ενότητες οι καταβολές των συμμάχων της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας την περίοδο 454/3-440/39 π.Χ., προκειμένου να υπάρχει μια «καβάντζα» για να αντιμετωπιστούν οι Πέρσες. Οι εισφορές ήταν ανάλογες με την οικονομική κατάσταση των 265 συμμάχων. Βλέπουμε δηλαδή από τους Ιωνες οι Κυμαίοι να πληρώνουν 12 τάλαντα (6.000 δραχμές) και οι Νισύριοι μόλις ένα, ενώ από τη Θράκη οι Μενδαίοι έδιναν εννέα τάλαντα και οι Θάσιοι 30!

«Εκτός από αυτόν τον τακτικό φόρο, από το 440 π.Χ. η Αθήνα επέβαλλε στους συμμάχους της και έκτακτη εφάπαξ εισφορά, τη λεγόμενη επιφορά», μας πληροφορεί η διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη. «Η δε είσπραξη είχε ανατεθεί σε ειδικούς άρχοντες, τους Ελληνοταμίες».

Οπως αποδεικνύεται, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν πολλά κόλπα για την είσπραξη των φόρων. Οταν οι άλλες πόλεις άρχισαν να διαμαρτύρονται ενόψει της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας, οι Αθηναίοι τους υποσχέθηκαν ότι θα καταργήσουν τον συμμαχικό φόρο. Αυτό που έκαναν τελικά ήταν να του αλλάξουν όνομα και να τον πουν «σύνταξη».

Η κυρίαρχη αθηναϊκή πολιτεία είχε διάφορες πηγές για να γεμίζει το δημόσιο ταμείο. Υπήρχαν οι καταβολές για εκμίσθωση δημόσιας περιουσίας (κτήματα, οικοδομήματα ή τα μεταλλεία του Λαυρίου), υπήρχαν και οι δικαστικές καταβολές.

Κι άλλα τακτικά τέλη γέμιζαν τον κρατικό κορβανά: για να εισαχθούν και να εξαχθούν προϊόντα από τα αττικά λιμάνια (πεντηκοστή), ή για να εισαχθούν εμπορεύματα από τις πύλες της πόλης (διαπύλιον). Καμία εξαίρεση. Οι μέτοικοι έπρεπε να ανανεώνουν επί πληρωμή μία φορά το χρόνο την άδεια παραμονής τους στην Αθήνα (μετοίκιον), ενώ κατέβαλλαν και επιπρόσθετο τέλος για να έχουν το δικαίωμα να εργασθούν (ξενικόν). Οι δε οίκοι έδιναν τον... πορνικό φόρο.


Οι αμυντικές δαπάνες

Μέρος των κρατικών εσόδων πήγαινε για δημόσια έργα. Σε μια στήλη του μουσείου (432/1 π.Χ.) σώζονται δύο τροπολογίες σε ψήφισμα που σχετίζονται πιθανότατα με τη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης της Αθήνας ή την κατασκευή και επισκευή των κρηνών. «Το έργο είχε προγραμματιστεί να γίνει 'από ολιγίστων χρημάτων', αλλά κατά προτεραιότητα», εξηγεί η Μ. Λαγογιάννη. «Η οικογένεια του Περικλή μάλλον προσφέρθηκε να καλύψει τη δαπάνη, αλλά η πόλη αποφάσισε τα χρήματα να δοθούν από τον φόρο των συμμαχικών πόλεων».

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φρόντιζαν, επίσης, να εξασφαλίσουν κονδύλια για την άμυνα. «Οι πιο εύποροι ήταν υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν την 'τριηραρχία', την ετήσια δαπάνη για εξοπλισμό ενός πολεμικού πλοίου και τη σίτιση των ναυτών, που καθορίζονταν σε μια δραχμή ανά ναύτη ημερησίως», συνεχίζει η διευθύντρια του μουσείου, το οποίο εκθέτει μια σχετική στήλη του 481/0 π.Χ.

Χρειαζόταν τόλμη για να αρνηθεί κάποιος αυτό το σημαντικό έξοδο. Σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να υποδείξει κάποιον άλλον, που θεωρούσε πιο πλούσιο, και να προτείνει αντίδοση. Να ανταλλάξει, δηλαδή, την περιουσία του με την περιουσία του πλουσιότερου. Αν ο άλλος πολίτης αρνιόταν, τότε η ανάθεση γινόταν από τα αρμόδια δικαστήρια.

Υποχρεωτική, αλλά ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η χορηγία, η ανάληψη της δαπάνης για την προετοιμασία του χορού, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, τις παραστάσεις των δραματικών αγώνων. «Η χορηγία στοίχιζε 300-5.000 δρχ., όταν τον 5ο αιώνα ο ετήσιος μισθός της ιέρειας της Αθηνάς Νίκης ήταν 50 δρχ.», τονίζει η Μ. Λαγογιάννη, καθώς μας δείχνει μια στήλη του 313/2 π.Χ. Πρόκειται για τιμητικό ψήφισμα του Δήμου Αιξωνής (η σημερινή Γλυφάδα) για δύο χορηγούς, τον Αυτέα και τον Φιλοξενίδη, οι οποίοι «καλώς και φιλοτίμως εχορήγησαν».

Σαν να μην έφταναν και τότε τα τακτικά μέτρα, υπήρχαν και έκτακτα. Οπως η «επίδοσις» (σε χρήματα ή για την εκτέλεση συγκεκριμένου δημόσιου έργου) την οποία κατέβαλλαν οι πλούσιοι αλλά και οι μέτοικοι για την ενίσχυση της πόλης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κι ακόμα η «εισφορά» σε περίοδο πολέμου για στρατιωτικές δαπάνες.

Κι αν κάποιος πιανόταν να φοροδιαφεύγει, ο νόμος ήταν αυστηρός, ακόμα και για τον φοροεισπράκτορα. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει ένα ψήφισμα του 510 π.Χ. για τους αθηναίους κληρούχους στη Σαλαμίνα, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο, να εκτελούν τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ δεν επιτρέπονταν να εκμισθώσουν τη γη που τους είχε παραχωρηθεί. Εάν τα παραβίαζαν, πλήρωναν πρόστιμο, το τριπλάσιο του μισθώματος, στο Δημόσιο.
Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=44247:2011-10-09-110000&catid=50:mathaino-tin-ellada&Itemid=337#ixzz1aMV1CJad