AMPHIKTYONBOOKS

TRANSLATION IN MANY LANGUAGES

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ή ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΤΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ "Ε"

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΦΟΔΡΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ. ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ. ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ 13 ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ ΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ . ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΡΟΤΣΙΛΔ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ.

 Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΧΤΕΙ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΣΤΙΖΕΙ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ  ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΩΣ Η ΜΑΖΑ-ΥΛΗ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ. Η  ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΕΧΕΙ ΚΟΝΙΟΡΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΠΛΟΚΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ.  

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ  ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙΣΜΟΣ , ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ , ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ  κλπ  ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ   . Η ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ   ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤ' ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΕ ΝΕΟ ΒΑΘΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.

ΟΙ ΑΒΡΑΜΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ   ΘΕΟΚΡΑΤΩΝ ΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ  ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑΣ  ΕΞΟΥΣΙΑΣ .

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ  ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΟΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΝ ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΒΙΑΖΑΝ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ, ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ  ,ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΈΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. ΤΩΡΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΧΝΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ , Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ Η WALL STREET. 

ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΚΕΦΑΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΓΚΑΟΥΛΑΙΤΕΡ, ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ , ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΥΣ ΚΡΥΠΤΟΝΑΖΙΣΤΕΣ.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΚΥΟΦΟΡΕΙΤΑΙ . ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

ΜΠΡΟΣ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΟΠΟΥ  ΓΗΣ  ΠΟΥ  ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ  ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ   ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ  ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΣΩΘΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ  ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.

ΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΟΣΣΟΤΕΡΟ .

ΟΜΩΣ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟΝ. ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΑΝΘΩΠΟΙ.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ. ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "Ε" , ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΞΑΠΛΩΘΕΙ ΠΑΝΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΘΟΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ  . ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ  ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ. ΕΝΑΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΠΟΥ ΟΡΜΑΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "Ε" -ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΤΗΤΟΣ , ΧΡΩΜΑΤΟΣ , ΦΥΛΉΣ, ΦΥΛΟΥ  ΑΛΛΑ ΒΑΘΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΠΟΥ ΓΗΣ  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΟΠΛΑ . ΕΧΟΥΝ  ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ  . ΑΥΤΟΥΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ  ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ  , ΣΑΝ ΤΩΝ  ΗΓΕΤΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΚΟΣΜΟ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ   ΤΟΥΣ   ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ  .

ΟΛΟΙ  ΑΥΤΟΙ   ΚΑΚΗ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ   ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΦΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ  ΛΑΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ

-----------

«ΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ» (1ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Η δημοκρατική πορεία του ανθρώπου είναι μια συνεχής πρόκληση με συχνά πισωγυρίσματα που ποτέ δεν φθάνει στο τέρμα της . Την ξεκίνησαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας τότε που, ούτε τα βασίλεια της Δύσεως, ούτε οι απέραντες δεσποτείες της Ανατολής δεν συγκρότησαν μια τέτοιου είδους δημοκρατική κοινωνία σαν την Ελληνική. Επομένως δεν πρέπει να ελπίζουμε στην απόλυτη ελευθερία, μα ούτε να αποθαρρυνθούμε και να την εγκαταλείψουμε, αλλά ν’ αγωνιζόμαστε συνεχώς γι’ αυτήν. Πως όμως δημιουργήθηκε το Ελληνικό θαύμα ; Πρωτίστως οφείλεται στην:
α/ Αμφισβήτηση, η οποία είναι διάχυτη στους Έλληνες και
β/ Χαοτική κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό χώρο και στα μυαλά των Ελλήνων. [Πρώτος το διετύπωσε φιλοσοφικά ο Ηράκλειτος με τη φράση «Τα Πάντα Ρει». Ο Έλλην συγκλονίζεται κάθε στιγμή από τις συνεχείς χαοτικές αλλαγές, περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο στον κόσμο. Αρκεί να βρεθεί κανείς στον χαοτικό και φωτεινό χώρο του Αιγαίου για να νοιώσει την έκσταση και ν’ αισθανθεί το δέος αυτό] Σ’ αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος αιωρείται στο χώρο της φαντασίας, της λογικής, του συναισθήματος και του ονείρου και αποζητά :
1/ Αυτονομία (ν’ απελευθερωθεί από τα δεσμά του, ν’ αντιληφθεί τον Παγκόσμιο Συμπαντικό Νόμο και να προσαρμοσθεί σ’ αυτόν )
2/ Αυτοδιοίκηση( να φτιάξει το δίκαιο που εκείνος επιλέγει, όπως τον βολεύει)
3/ Αυτοτέλεια( να αυτοδιοικηθεί με την δική του διοίκηση που εκείνος επιλέγει.)
4/ Αυτοθέσμιση(να βάλει τους δικούς του θεσμούς που ο ίδιος επιλέγει για να κυβερνηθεί , που δεν του επιβάλλονται από τον εξωκοσμικό Γιαχβέ , ή τον ελέω δυνάμεως Πλανητάρχη , ή από προφήτη, μεσσία, υπερτάτη αρχή, γραφειοκρατία, οικογενειοκρατία ή νομενκλατούρα )
Το κράτος είναι συνώνυμο της βίας. [Κατά την Ελληνική Προϊστορία ο Ζεύς έστειλε το Κράτος και τ η Βία να δέσουν τον Προμηθέα] Ο Ελληνικός Πολιτισμός σχηματίσθηκε στο Άστυ , από τον Δήμο, που καμμιά σχέση δεν είχε με το κράτος . Από τον Δήμο λοιπόν πηγάζει η Δημο-κρατία. Κι’ αυτή βασίσθηκε στην Άμεση Δημοκρατία, όπου κανείς δεν μπορεί ν’ αντιπροσωπεύει τον πολίτη στην Εκκλησία του Δήμου. Με άλλα λόγια δεν υπήρχε αυτή η θεολογική σχέση, σύμφωνα με την οποία μια Κυριακή ανά τετραετία κατεβαίνει η επιφοίτηση του πνεύματος του πολίτη και μπαίνει για τέσσερα χρόνια στον «θείο κρανίο» του εκπροσώπου του που θα τον εκπροσωπεί αποτελεσματικά και δίκαια στο Κοινοβούλιο.
Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι απάτη που οδηγεί στην εκμετάλλευση των πολλών από τους ολίγους! Διότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν είναι καν δημοκρατία, αλλά «φιλελεύθερη ολιγαρχία». Αυτή γίνεται αποκρουστικότερη παρ’ ημίν όπου το Κοινοβούλιο έχει μεταβληθεί σε «Κληρονομική Ολιγαρχία» με τους γόνους των εξουσιαστικών οικογενειών. Επειδή ήδη εγείρονται στις κοινωνίες έντονοι προβληματισμοί για την απάτη που συμβαίνει σε βάρος των πολλών εκ μέρους της ολιγαρχίας του πλούτου , ορισμένοι πολιτικοί άρχισαν δειλά-δειλά να εγκαινιάζουν-στα λόγια φυσικά-την Συμμετοχική Δημοκρατία. Μακάρι κάποτε να οδηγηθούμε στις συλλογικές διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι να ορίζουν και διευθετούν τις ανάγκες τους, χωρίς μεσάζοντες , επαγγελματίες πολιτικούς, ολιγάρχες, καναλάρχες και κάθε λογής εξουσιαστές. Τούτο όμως θέλει δουλειά πολλή. (συνεχίζεται)(08/02/04)
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ(2ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Η ρήξη με το παλαιό και η πραγματοποίηση αλλαγών στις κοινωνίες δεν είναι υπόθεση κάποιας ιδεολογίας. Η εφαρμογή στην πράξη του σοσιαλισμού, δεν είναι ζήτημα ενός επαναστατικού «ιερατείου» που αναλαμβάνει να διαχειρισθεί την εξουσία . Διότι σε λίγο καταντά κατεστημένο εξ ίσου ολέθριο με το παλαιό, όπως συνέβη στην πρώην Σοβιετική Ένωση. [Εκεί αντί η επανάσταση να εξυπηρετήσει με τις αλλαγές τους λαούς, εξυπηρέτησε την καθεστηκυία κομματική νομενκλατούρα]
Οι κοινωνικές αλλαγές πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους και κινητήριος δύναμη είναι η ΑΝΑΓΚΗ (διότι «ανάγκας και οι θεοί πείθονται») Όταν ωριμάσουν οι ανάγκες και η κοινωνία είναι ελεύθερη τότε οι αλλαγές έρχονται μόνες τους, όπως βγαίνει το παιδί από την κοιλιά της μητέρας του σε φυσιολογικό τοκετό. Οι ιδεολογίες συχνά δογματίζουν και αποπροσανατολίζουν τις κοινωνίες από τις πραγματικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την έλευση των αλλαγών. Ολέθρια επιβράδυνση έφερε και ο Νεοφιλευθερισμός. Επιβληθείς εκ των άνω μετά την πτώση του διπολικού συστήματος, διόγκωσε την ολιγαρχία του πλούτου και όξυνε την φτώχεια και τα παγκόσμια προβλήματα . Όμως αργά ή γρήγορα κι’ αυτός θα απορριφθεί, διότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των λαών.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι μόνον οι ανάγκες οδήγησαν τις κοινωνίες στις βαθιές τομές (όπως λ. χ η μεταβολή των σχέσεων των δύο φύλων, η εκπαιδευτική φιλελευθεροποίηση, η μετάλλαξη των θεσμών από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε δημοκρατικότερα , η αλλαγή του προτύπου «Πατρίς –Θρησκεία-Οικογένεια» κ. α) Όσο περισσότερη είναι η Αυτονομία, Αυτοτέλεια, Αυτοδιοίκηση και η Αυτοθέσμιση μιάς κοινωνίας τόσο γρηγορότερα και ομαλότερα γίνονται οι αλλαγές. Επομένως το ιδανικότερο σύστημα που εγγυάται τις ομαλότερες αλλαγές είναι η Δημοκρατία.
Οδηγός μας πρέπει να είναι η Αθηναϊκή Δημοκρατία, διότι αποτελεί το πρώτο κύτταρο άμεσης δημοκρατίας στον κόσμο. Όχι ότι η Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία μπορεί να επαναληφθεί και να γίνει το πρότυπο μας σήμερα, γιατί οι τεχνολογικές, παραγωγικές και οργανωτικές συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην. Μπορεί όμως να λειτουργήσει σαν γονιμοποιό σπέρμα , σαν κέντρισμα και έμπνευση για να εμπλουτίσουμε την ρηχή και αναιμική Αντιπροσωπευτική μας Δημοκρατία.
Αν μελετήσουμε τις διαχρονικές αξίες της- που είναι κατά την γνώμη μου αναλλοίωτες στο διάβα τους- τότε μπορούμε και σήμερα που η τεχνολογική μας βάση το επιτρέπει, ν’ ασκήσουμε τη Συμμετοχική Δημοκρατία με την ενεργοποίηση και κοινωνικοποίηση των πολιτών, την προσφορά προς την κοινωνία, την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, τον πολιτισμό, την διακυβέρνηση και την πολιτική πρακτική. Επομένως, χρειαζόμαστε ένα νέο τρόπο προσέγγισης προς την Αρχαία Ελλάδα και όχι μέσα από την οδό του εθνικισμού , της θεολογίας ή του ρατσισμού που δεν ταιριάζει στο Ελληνικό Πνεύμα. Αν έμειναν απολιθώματα τα Μαρξιστικά κόμματα είναι διότι ,εξ αιτίας του θεσμού της δουλείας, υποτίμησαν τις διαχρονικές αξίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και δεν μπόρεσαν να εννοήσουν την δουλεία σαν ιστορικό φαινόμενος της εποχής του. Είναι δυνατή σήμερα η επιστροφή στην Άμεση Δημοκρατία;(στο επόμενον) (10/02/04)


ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;(3ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Ο Δανός ιστορικός Χάνσεν γράφει: «Οι σημερινές τεχνολογικές πρόοδοι –ιδιαίτερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής-μας επιτρέπουν στην επιστροφή της Αμεσης Δημοκρατίας» Και όσο γρηγορότερα γίνει τούτο τόσο το καλύτερο, διότι η δημοκρατία μας σήμερα βρίσκεται στα χέρια των αστών και των πλουσίων. Η εποχή μας θυμίζει την εποχή του Σόλωνος(640-560 π. Χ). Τότε η Αττική γη είχε υποθηκευθεί λόγω χρεών στους μεγάλο- γαιοκτήμονες και οι φτωχοί μικροκαλλιεργητές είτε είχαν εξορισθεί ή είχαν πέσει σε κατάσταση δουλείας. Ο Σόλων-γόνος παλαιάς βασιλικής οικογένειας-με κύρος μεταξύ του κατεστημένου έθεσε ευθέως το ζήτημα: «Η συμβιβαζόμαστε ή χάνουμε και το κεφάλι μας » Και ο συμβιβασμός ήτο η θέσπιση της πρώτης στον κόσμο Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Σήμερα η κρίση της πολιτικής δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα μιάς αποπολιτικοποίησης των πολιτών, όσο η ένδειξη μιάς αυξανόμενης αμφιβολίας για τη νομιμότητα του τωρινού τρόπου λειτουργίας της δημοκρατίας. Διότι σήμερα η εξουσία δεν ανήκει στον πολίτη και η λαϊκή κυριαρχία είναι μόνον κατ’ όνομα. Σ’ αυτόν το μόνο που του έχουν αφήσει είναι να εκλέγει κάθε τετραετία τους άρχοντες της πολιτείας που αυτοί ουσιαστικά του υποδεικνύουν δια των ελεγχομένων από τους ίδιους ΜΜΕ. Όμως κι’ αυτοί οι άρχοντες στην εποχή μας έχουν ξεπερασθεί και καταστεί «εντολοδόχοι» μιάς υπερεθνικής ολιγαρχίας αποτελουμένης από κροίσους των πολυεθνικών και από ειδικούς στη χειραγώγηση των αφηρημένων συμβόλων. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτήν την τεχνοκρατική ελίτ είναι να λειτουργεί ομαλά η παγκόσμια αγορά και να ευημερούν οι αριθμοί(ενδείκτες) της. Αν αυτό σημαίνει ανεργία , έλλειψη περίθαλψης, κακή παιδεία , καταστροφή για το περιβάλλον αυτοί δεν ενδιαφέρονται. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η Ασφάλεια. Η προσωπική τους ασφάλεια και η ασφάλεια των επενδύσεων τους. Επομένως το ζήτημα της Δημοκρατίας πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις. Σήμερα τα ΜΜΕ κάνουν παρέμβαση στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Δυστυχώς αυτά , ούτε την Αλήθεια λένε , ούτε εκφράζουν ελεύθερα την λαϊκή βάση και την κοινή γνώμη στο σύνολο της, αλλά μόνον επιλεκτικά. Πέραν τούτου έχουν διαμορφωθεί τεχνικές για την χειραγώγηση του πολίτη και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Έτσι ο πολίτης παραμένει θεατής , ωσάν τα τεκταινόμενα στο χώρο της πολικής και της κοινωνίας να μην τον αφορούν , αφού δεν μπορεί να τα επηρεάσει. Αυτό συνέβαλε στην :
1/ Επαγγελματοποίηση της πολιτικής.
2/ Απάθεια και απόσυρση των πολιτών και ιδία των νέων.
3/ Ανάδειξη μιάς τάξης τεχνοκρατών που κάνουν την δουλειά τους ερήμην του λαού , αλλά και των πολιτικών, που έχουν μεσάνυχτα σχετικά με την διεύθυνση των σύγχρονων επιχειρήσεων , την αγορά και την τεχνολογία. Βαίνομεν λοιπόν ολοταχώς προς μετάλλαξη της δημοκρατίας μας σε πρώτη φάση σε κοινοβουλευτική ολιγαρχία και σε δεύτερη σε υποτελή ανθυπατεία της Παγκόσμιας Αυτοκρατορίας( δικτατορία της Νέας Τάξεως Πραγμάτων) Η νέα γενιά συμφωνεί ; (Στο επόμενο «Ιουδαϊσμός ή Ελληνισμός;»)(11/02/04)



ΙΟΥΔΑΙΟΣ Η ΕΛΛΗΝΑΣ ; (4ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Στις μέρες μας έπεσαν οι ιδεολογίες και στην θέση τους έμειναν οι Ελληνικές διαχρονικές αξίες, που πρώτος ο λαός αυτός τους έδωσε σάρκα και οστά . Οι ιδεολογίες ενώ φάνηκαν ότι έδωσαν κάποιο ανώτερο « ηθικό» νόημα στην πολική, στην πράξη στάθηκαν εμπόδιο στην ελεύθερη και ομαλή εξέλιξη των θεσμών , της οικονομίας και της κοινωνίας. Δημιούργησαν αγκυλώσεις και επιβράδυναν τις νέες τεχνολογικές μεταβολές ή άργησαν να προσαρμώσουν τους νέους θεσμούς υπέρ του κοινωνικού συνόλου . Στις μέρες μας όλοι οι-ισμοί- πλην του Ελληνισμού έπεσαν. Ο Ελληνισμός είναι διαχρονικός διότι είναι πλουραλιστικός και τα είπε όλα. Ακόμη και ο δογματικός Μάο είχε πει «αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν»[Ο Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Λι Χσάο Πίνγκ είχε πει : «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια» Και με βάση την ρεαλιστική αυτή αρχή οι Κινέζοι προχώρησαν στην ελεύθερη οικονομία και πέτυχαν το μέγα θαύμα της ταχύρυθμης ανάπτυξης τους. Βέβαια δημοκρατία δεν έχτισαν . Αλλά εκεί πρωτεύει η επιβίωση και η συνοχή του 1,3 περίπου δις. κατοίκων].
Σύγχρονοι αμαθείς και πληρωμένοι κονδυλοφόροι του συστήματος λένε ότι «υπάρχουν κι’ άλλοι πολιτισμοί » και αναφέρονται στον πολιτισμό της Μαύρης Αφρικής, των ανύπαρκτων Ινδοευρωπαίων, Φοινίκων, Ατλαντίων, Ινδών , Κινέζων και των Μικρασιατικών και Μεσανατολικών λαών της αρχαιότητος. Πράγματι και στις Ινδίες και στην Κίνα υπήρξε κάποιο είδος πολιτισμού. Όμως φιλοσοφία με την πραγματική έννοια μόνο στην αρχαία Ελλάδα υπήρξε. Επίσης η επιστήμες (Ιατρική , Αστρονομία, Μαθηματικά, Θέατρο, Τέχνες , Θεσμοί, Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ) από εδώ ξεκίνησαν. Το βασικό επιχείρημα έγκειται στο γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα η φιλοσοφία ήτο φιλοσοφία των πολιτών που συζητούν στην αγορά με άλλους πολίτες , ενώ η φιλοσοφία των Ινδών και Κινέζων έμεινε φιλοσοφία του ιερατείου, ή φιλοσοφία των αυλικών και μανδαρίνων. Κορύφωση λοιπόν αυτής της κοινοτικής ωριμότητος και παράδοσης των Ελλήνων υπήρξε η άνθηση της δημοκρατίας, γεγονός που δεν συνέβη πουθενά στον κόσμο έως προσφάτως .
Ο μέγας Έλλην φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης κάνει ουσιαστικά έκκληση στην παραπαίουσα ανθρωπότητα να στραφεί εκ νέου στον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό ως την δεξαμενή από την οποία θα λάβει τα ζωογόνα νάματα που θα της επιτρέψουν να επανατοποθετήσει την πορεία της με ανθρωποκεντρικό και ελεύθερο χαρακτήρα.« Οι Έλληνες ,είπε, είναι για μας ένα σπέρμα διότι δεν έπαψαν ποτέ να σκέφτονται το εξής ερώτημα: Τι οφείλει να πραγματοποιήσει η θέσμιση της κοινωνίας; Και η απάντηση είναι έτοιμη:Να δημιουργήσει όντα που ζουν μαζί με την ομορφιά, που ζουν μαζί με την σοφία, και που αγαπούν το κοινό καλό(Χώροι του Ανθρώπου σελ. 209-Περιοδ.Ελλανιον Ημαρ τ.23)
Κατά τον Καστοριάδη το δράμα του σύγχρονου Ελληνισμού , είναι ότι αγνοεί ή απαρνείται τις πνευματικές του ρίζες που θα του έδιναν την δυνατότητα να μεγαλουργήσει και πάλιν. Ο Ελληνισμός είναι δέσμιος της χριστιανικής του πίστης που του ενστάλαξε τις ανατολικές εβραιογενείς νοοτροπίες του δεσποτισμού, της θεοκρατίας και του παραλογισμού. Είναι η Εθνική μας Σχιζοφρένεια. Τούτο δεν επιτρέπει να αναπτύξουμε υψηλού επιπέδου πολικούς θεσμούς και πολιτισμική δημιουργία όπως στο παρελθόν, αλλά μιμούμεθα ξένα βαρβαρικά πρότυπα (Ρωμαίους, Τούρκους, και τώρα Δυτικούς) Ως πότε όμως θα κρατάει ο Μεγάλος μας Ύπνος;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ(5ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Είναι καιρός εμείς οι Έλληνες –και όχι μόνον –να επαναχαράξουμε την πολιτική, πολιτιστική και πνευματική μας κοσμοθέαση, δια της επιστροφής στις διαχρονικές πολιτιστικές μας αξίες που βρίσκονται στις προχριστιανικές μας ρίζες . Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας: Tι είμαστε; Από πού ερχόμαστε; Που πηγαίνουμε ;
Η διπλή και ταυτόχρονη αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα(Ελληνισμός) και στο Βυζάντιο(Ιουδαιοχριστιανισμός), που αποτέλεσε το επίσημο «πιστεύω» του Νέο-Ελληνικού Κράτους και του κατεστημένου της χώρας μας οδήγησε στα σημερινά οικτρά αδιέξοδα. Η προσκόλληση μας αυτή οδήγησε και οδηγεί σε αδιέξοδο , διότι οι δύο αυθεντίες που επικαλείται βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση μεταξύ τους:
1/ Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είναι πολιτισμός ελευθερίας , αυτονομίας και δημοκρατίας. Ανοικτός στην πρόοδο και στον ορθολογισμό.
2/ Ο Βυζαντινός πολιτισμός είναι πολιτισμός θεοκρατικής ετερονομίας, αυτοκρατορικού αυταρχισμού και πνευματικού δογματισμού. Στο Βυζάντιο δεν υπήρχαν πολίτες αλλά υπήκοοι, δεν υπήρχαν στοχαστές αλλά μελετητές Γραφών, δεν υπήρχε πρόοδος και εκσυγχρονισμός αλλά συντήρηση και σκοταδισμός.
Η προσπάθεια συνδυασμού των δύο είναι υπεύθυνη για την νέκρωση κάθε δημιουργικής προσπάθειας στον τόπο μας. Διότι το τελικό αποτέλεσμα της συνενώσεως ενός θετικού και ενός αρνητικού πόλου είναι το μηδέν. Ένας στείρος σχολαστικισμός και συντηρητισμός που σκεπάζει ασφυκτικά όχι μόνον το κράτος αλλά και το «Ελληνοχριστιανικό» πνευματικό κατεστημένο Έτσι κατόρθωσαν εδώ και 17 αιώνες ν’ αδρανοποιήσουν το δημιουργικό Ελληνικό λαό, να τον αποκόψουν από την πνευματική του δημιουργία και να τον ρίξουν στο θεοκρατικό σκοτάδι..
Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες ανορθώσεως της Ελληνικής κοινωνίας από την κακοδαιμονία της το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Νωθρότητα του λαού, αντιπαλότητα προς τους θεσμούς, ανευθυνότητα της πολικής ηγεσίας, αντιδημοκρατική νοοτροπία(περιφρόνηση του λαού ) ασφυκτικός εναγκαλισμός της κρατικής μηχανής από την Εκκλησία, ομφαλοσκόπηση της εγχώριας διανόησης, αποπληροφόρηση των ΜΜΕ, κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός και παιδεία κ. α. Η Παιδεία όχι μόνον δεν προχώρησε στην απελευθέρωση της από τον εκκλησιαστικό βρόχο, αλλά απεναντίας πρωτοστατεί στην διατήρηση της τύφλωσης και του πνευματικού Μεσαίωνα. Ο μέγας φιλόσοφος Καστοριάδης δικαίως τους αποκαλεί «θεομηνίες » και «αναλφάβητους Ελληνοχριστιανούς καθηγητές πανεπιστημίων»
Επομένως ο αντικειμενικός σκοπός κάθε ανανεωτικού και εκσυγχρονιστικού κινήματος είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας ικανής να αυτοκυβερνάται, χωρίς εξωτερικούς μηχανισμούς παρέμβασης(από την ημεδαπή ή αλλοδαπή), να μπορεί να είναι ελεύθερη και δημιουργική χωρίς δογματικούς, ή άλλους περιορισμούς , να απελευθερώσει τις παραγωγικές της δυνάμεις, να μπορεί να αλλάζει θεσμούς, νόμους και παραδόσεις, εφ’ όσον αυτές δεν είναι συμβατές με το κοινωνικό αίσθημα και οδηγούν στην οπισθοδρόμηση. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να στραφεί εκ νέου προς την αρχαία Ελληνική Σκέψη, αξιοποιώντας το επιτυχημένο παρελθόν προς όφελος του Ελληνισμού και ολόκληρης της ανθρωπότητος. Διότι δεν πρέπει να ελπίζουμε στην Ελευθερία και Δημοκρατία αν δεν αγωνισθούμε γι’ αυτήν. ΤΕΛΟΣ (12/02/04)
http://www.e-e-e.gr/_amfiktyon/
http://www.achilleous.com
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


«ΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ» (1ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Η δημοκρατική πορεία του ανθρώπου είναι μια συνεχής πρόκληση με συχνά πισωγυρίσματα που ποτέ δεν φθάνει στο τέρμα της . Την ξεκίνησαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας τότε που, ούτε τα βασίλεια της Δύσεως, ούτε οι απέραντες δεσποτείες της Ανατολής δεν συγκρότησαν μια τέτοιου είδους δημοκρατική κοινωνία σαν την Ελληνική. Επομένως δεν πρέπει να ελπίζουμε στην απόλυτη ελευθερία, μα ούτε να αποθαρρυνθούμε και να την εγκαταλείψουμε, αλλά ν’ αγωνιζόμαστε συνεχώς γι’ αυτήν. Πως όμως δημιουργήθηκε το Ελληνικό θαύμα ; Πρωτίστως οφείλεται στην:
α/ Αμφισβήτηση, η οποία είναι διάχυτη στους Έλληνες και
β/ Χαοτική κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό χώρο και στα μυαλά των Ελλήνων. [Πρώτος το διετύπωσε φιλοσοφικά ο Ηράκλειτος με τη φράση «Τα Πάντα Ρει». Ο Έλλην συγκλονίζεται κάθε στιγμή από τις συνεχείς χαοτικές αλλαγές, περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο στον κόσμο. Αρκεί να βρεθεί κανείς στον χαοτικό και φωτεινό χώρο του Αιγαίου για να νοιώσει την έκσταση και ν’ αισθανθεί το δέος αυτό] Σ’ αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος αιωρείται στο χώρο της φαντασίας, της λογικής, του συναισθήματος και του ονείρου και αποζητά :
1/ Αυτονομία (ν’ απελευθερωθεί από τα δεσμά του, ν’ αντιληφθεί τον Παγκόσμιο Συμπαντικό Νόμο και να προσαρμοσθεί σ’ αυτόν )
2/ Αυτοδιοίκηση( να φτιάξει το δίκαιο που εκείνος επιλέγει, όπως τον βολεύει)
3/ Αυτοτέλεια( να αυτοδιοικηθεί με την δική του διοίκηση που εκείνος επιλέγει.)
4/ Αυτοθέσμιση(να βάλει τους δικούς του θεσμούς που ο ίδιος επιλέγει για να κυβερνηθεί , που δεν του επιβάλλονται από τον εξωκοσμικό Γιαχβέ , ή τον ελέω δυνάμεως Πλανητάρχη , ή από προφήτη, μεσσία, υπερτάτη αρχή, γραφειοκρατία, οικογενειοκρατία ή νομενκλατούρα )
Το κράτος είναι συνώνυμο της βίας. [Κατά την Ελληνική Προϊστορία ο Ζεύς έστειλε το Κράτος και τ η Βία να δέσουν τον Προμηθέα] Ο Ελληνικός Πολιτισμός σχηματίσθηκε στο Άστυ , από τον Δήμο, που καμμιά σχέση δεν είχε με το κράτος . Από τον Δήμο λοιπόν πηγάζει η Δημο-κρατία. Κι’ αυτή βασίσθηκε στην Άμεση Δημοκρατία, όπου κανείς δεν μπορεί ν’ αντιπροσωπεύει τον πολίτη στην Εκκλησία του Δήμου. Με άλλα λόγια δεν υπήρχε αυτή η θεολογική σχέση, σύμφωνα με την οποία μια Κυριακή ανά τετραετία κατεβαίνει η επιφοίτηση του πνεύματος του πολίτη και μπαίνει για τέσσερα χρόνια στον «θείο κρανίο» του εκπροσώπου του που θα τον εκπροσωπεί αποτελεσματικά και δίκαια στο Κοινοβούλιο.
Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι απάτη που οδηγεί στην εκμετάλλευση των πολλών από τους ολίγους! Διότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν είναι καν δημοκρατία, αλλά «φιλελεύθερη ολιγαρχία». Αυτή γίνεται αποκρουστικότερη παρ’ ημίν όπου το Κοινοβούλιο έχει μεταβληθεί σε «Κληρονομική Ολιγαρχία» με τους γόνους των εξουσιαστικών οικογενειών. Επειδή ήδη εγείρονται στις κοινωνίες έντονοι προβληματισμοί για την απάτη που συμβαίνει σε βάρος των πολλών εκ μέρους της ολιγαρχίας του πλούτου , ορισμένοι πολιτικοί άρχισαν δειλά-δειλά να εγκαινιάζουν-στα λόγια φυσικά-την Συμμετοχική Δημοκρατία. Μακάρι κάποτε να οδηγηθούμε στις συλλογικές διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι να ορίζουν και διευθετούν τις ανάγκες τους, χωρίς μεσάζοντες , επαγγελματίες πολιτικούς, ολιγάρχες, καναλάρχες και κάθε λογής εξουσιαστές. Τούτο όμως θέλει δουλειά πολλή. (συνεχίζεται)(08/02/04)
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ(2ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Η ρήξη με το παλαιό και η πραγματοποίηση αλλαγών στις κοινωνίες δεν είναι υπόθεση κάποιας ιδεολογίας. Η εφαρμογή στην πράξη του σοσιαλισμού, δεν είναι ζήτημα ενός επαναστατικού «ιερατείου» που αναλαμβάνει να διαχειρισθεί την εξουσία . Διότι σε λίγο καταντά κατεστημένο εξ ίσου ολέθριο με το παλαιό, όπως συνέβη στην πρώην Σοβιετική Ένωση. [Εκεί αντί η επανάσταση να εξυπηρετήσει με τις αλλαγές τους λαούς, εξυπηρέτησε την καθεστηκυία κομματική νομενκλατούρα]
Οι κοινωνικές αλλαγές πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους και κινητήριος δύναμη είναι η ΑΝΑΓΚΗ (διότι «ανάγκας και οι θεοί πείθονται») Όταν ωριμάσουν οι ανάγκες και η κοινωνία είναι ελεύθερη τότε οι αλλαγές έρχονται μόνες τους, όπως βγαίνει το παιδί από την κοιλιά της μητέρας του σε φυσιολογικό τοκετό. Οι ιδεολογίες συχνά δογματίζουν και αποπροσανατολίζουν τις κοινωνίες από τις πραγματικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την έλευση των αλλαγών. Ολέθρια επιβράδυνση έφερε και ο Νεοφιλευθερισμός. Επιβληθείς εκ των άνω μετά την πτώση του διπολικού συστήματος, διόγκωσε την ολιγαρχία του πλούτου και όξυνε την φτώχεια και τα παγκόσμια προβλήματα . Όμως αργά ή γρήγορα κι’ αυτός θα απορριφθεί, διότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των λαών.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι μόνον οι ανάγκες οδήγησαν τις κοινωνίες στις βαθιές τομές (όπως λ. χ η μεταβολή των σχέσεων των δύο φύλων, η εκπαιδευτική φιλελευθεροποίηση, η μετάλλαξη των θεσμών από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε δημοκρατικότερα , η αλλαγή του προτύπου «Πατρίς –Θρησκεία-Οικογένεια» κ. α) Όσο περισσότερη είναι η Αυτονομία, Αυτοτέλεια, Αυτοδιοίκηση και η Αυτοθέσμιση μιάς κοινωνίας τόσο γρηγορότερα και ομαλότερα γίνονται οι αλλαγές. Επομένως το ιδανικότερο σύστημα που εγγυάται τις ομαλότερες αλλαγές είναι η Δημοκρατία.
Οδηγός μας πρέπει να είναι η Αθηναϊκή Δημοκρατία, διότι αποτελεί το πρώτο κύτταρο άμεσης δημοκρατίας στον κόσμο. Όχι ότι η Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία μπορεί να επαναληφθεί και να γίνει το πρότυπο μας σήμερα, γιατί οι τεχνολογικές, παραγωγικές και οργανωτικές συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην. Μπορεί όμως να λειτουργήσει σαν γονιμοποιό σπέρμα , σαν κέντρισμα και έμπνευση για να εμπλουτίσουμε την ρηχή και αναιμική Αντιπροσωπευτική μας Δημοκρατία.
Αν μελετήσουμε τις διαχρονικές αξίες της- που είναι κατά την γνώμη μου αναλλοίωτες στο διάβα τους- τότε μπορούμε και σήμερα που η τεχνολογική μας βάση το επιτρέπει, ν’ ασκήσουμε τη Συμμετοχική Δημοκρατία με την ενεργοποίηση και κοινωνικοποίηση των πολιτών, την προσφορά προς την κοινωνία, την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, τον πολιτισμό, την διακυβέρνηση και την πολιτική πρακτική. Επομένως, χρειαζόμαστε ένα νέο τρόπο προσέγγισης προς την Αρχαία Ελλάδα και όχι μέσα από την οδό του εθνικισμού , της θεολογίας ή του ρατσισμού που δεν ταιριάζει στο Ελληνικό Πνεύμα. Αν έμειναν απολιθώματα τα Μαρξιστικά κόμματα είναι διότι ,εξ αιτίας του θεσμού της δουλείας, υποτίμησαν τις διαχρονικές αξίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και δεν μπόρεσαν να εννοήσουν την δουλεία σαν ιστορικό φαινόμενος της εποχής του. Είναι δυνατή σήμερα η επιστροφή στην Άμεση Δημοκρατία;(στο επόμενον) (10/02/04)


ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;(3ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Ο Δανός ιστορικός Χάνσεν γράφει: «Οι σημερινές τεχνολογικές πρόοδοι –ιδιαίτερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής-μας επιτρέπουν στην επιστροφή της Αμεσης Δημοκρατίας» Και όσο γρηγορότερα γίνει τούτο τόσο το καλύτερο, διότι η δημοκρατία μας σήμερα βρίσκεται στα χέρια των αστών και των πλουσίων. Η εποχή μας θυμίζει την εποχή του Σόλωνος(640-560 π. Χ). Τότε η Αττική γη είχε υποθηκευθεί λόγω χρεών στους μεγάλο- γαιοκτήμονες και οι φτωχοί μικροκαλλιεργητές είτε είχαν εξορισθεί ή είχαν πέσει σε κατάσταση δουλείας. Ο Σόλων-γόνος παλαιάς βασιλικής οικογένειας-με κύρος μεταξύ του κατεστημένου έθεσε ευθέως το ζήτημα: «Η συμβιβαζόμαστε ή χάνουμε και το κεφάλι μας » Και ο συμβιβασμός ήτο η θέσπιση της πρώτης στον κόσμο Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Σήμερα η κρίση της πολιτικής δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα μιάς αποπολιτικοποίησης των πολιτών, όσο η ένδειξη μιάς αυξανόμενης αμφιβολίας για τη νομιμότητα του τωρινού τρόπου λειτουργίας της δημοκρατίας. Διότι σήμερα η εξουσία δεν ανήκει στον πολίτη και η λαϊκή κυριαρχία είναι μόνον κατ’ όνομα. Σ’ αυτόν το μόνο που του έχουν αφήσει είναι να εκλέγει κάθε τετραετία τους άρχοντες της πολιτείας που αυτοί ουσιαστικά του υποδεικνύουν δια των ελεγχομένων από τους ίδιους ΜΜΕ. Όμως κι’ αυτοί οι άρχοντες στην εποχή μας έχουν ξεπερασθεί και καταστεί «εντολοδόχοι» μιάς υπερεθνικής ολιγαρχίας αποτελουμένης από κροίσους των πολυεθνικών και από ειδικούς στη χειραγώγηση των αφηρημένων συμβόλων. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτήν την τεχνοκρατική ελίτ είναι να λειτουργεί ομαλά η παγκόσμια αγορά και να ευημερούν οι αριθμοί(ενδείκτες) της. Αν αυτό σημαίνει ανεργία , έλλειψη περίθαλψης, κακή παιδεία , καταστροφή για το περιβάλλον αυτοί δεν ενδιαφέρονται. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η Ασφάλεια. Η προσωπική τους ασφάλεια και η ασφάλεια των επενδύσεων τους. Επομένως το ζήτημα της Δημοκρατίας πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις. Σήμερα τα ΜΜΕ κάνουν παρέμβαση στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Δυστυχώς αυτά , ούτε την Αλήθεια λένε , ούτε εκφράζουν ελεύθερα την λαϊκή βάση και την κοινή γνώμη στο σύνολο της, αλλά μόνον επιλεκτικά. Πέραν τούτου έχουν διαμορφωθεί τεχνικές για την χειραγώγηση του πολίτη και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Έτσι ο πολίτης παραμένει θεατής , ωσάν τα τεκταινόμενα στο χώρο της πολικής και της κοινωνίας να μην τον αφορούν , αφού δεν μπορεί να τα επηρεάσει. Αυτό συνέβαλε στην :
1/ Επαγγελματοποίηση της πολιτικής.
2/ Απάθεια και απόσυρση των πολιτών και ιδία των νέων.
3/ Ανάδειξη μιάς τάξης τεχνοκρατών που κάνουν την δουλειά τους ερήμην του λαού , αλλά και των πολιτικών, που έχουν μεσάνυχτα σχετικά με την διεύθυνση των σύγχρονων επιχειρήσεων , την αγορά και την τεχνολογία. Βαίνομεν λοιπόν ολοταχώς προς μετάλλαξη της δημοκρατίας μας σε πρώτη φάση σε κοινοβουλευτική ολιγαρχία και σε δεύτερη σε υποτελή ανθυπατεία της Παγκόσμιας Αυτοκρατορίας( δικτατορία της Νέας Τάξεως Πραγμάτων) Η νέα γενιά συμφωνεί ; (Στο επόμενο «Ιουδαϊσμός ή Ελληνισμός;»)(11/02/04)



ΙΟΥΔΑΙΟΣ Η ΕΛΛΗΝΑΣ ; (4ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Στις μέρες μας έπεσαν οι ιδεολογίες και στην θέση τους έμειναν οι Ελληνικές διαχρονικές αξίες, που πρώτος ο λαός αυτός τους έδωσε σάρκα και οστά . Οι ιδεολογίες ενώ φάνηκαν ότι έδωσαν κάποιο ανώτερο « ηθικό» νόημα στην πολική, στην πράξη στάθηκαν εμπόδιο στην ελεύθερη και ομαλή εξέλιξη των θεσμών , της οικονομίας και της κοινωνίας. Δημιούργησαν αγκυλώσεις και επιβράδυναν τις νέες τεχνολογικές μεταβολές ή άργησαν να προσαρμώσουν τους νέους θεσμούς υπέρ του κοινωνικού συνόλου . Στις μέρες μας όλοι οι-ισμοί- πλην του Ελληνισμού έπεσαν. Ο Ελληνισμός είναι διαχρονικός διότι είναι πλουραλιστικός και τα είπε όλα. Ακόμη και ο δογματικός Μάο είχε πει «αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν»[Ο Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Λι Χσάο Πίνγκ είχε πει : «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια» Και με βάση την ρεαλιστική αυτή αρχή οι Κινέζοι προχώρησαν στην ελεύθερη οικονομία και πέτυχαν το μέγα θαύμα της ταχύρυθμης ανάπτυξης τους. Βέβαια δημοκρατία δεν έχτισαν . Αλλά εκεί πρωτεύει η επιβίωση και η συνοχή του 1,3 περίπου δις. κατοίκων].
Σύγχρονοι αμαθείς και πληρωμένοι κονδυλοφόροι του συστήματος λένε ότι «υπάρχουν κι’ άλλοι πολιτισμοί » και αναφέρονται στον πολιτισμό της Μαύρης Αφρικής, των ανύπαρκτων Ινδοευρωπαίων, Φοινίκων, Ατλαντίων, Ινδών , Κινέζων και των Μικρασιατικών και Μεσανατολικών λαών της αρχαιότητος. Πράγματι και στις Ινδίες και στην Κίνα υπήρξε κάποιο είδος πολιτισμού. Όμως φιλοσοφία με την πραγματική έννοια μόνο στην αρχαία Ελλάδα υπήρξε. Επίσης η επιστήμες (Ιατρική , Αστρονομία, Μαθηματικά, Θέατρο, Τέχνες , Θεσμοί, Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ) από εδώ ξεκίνησαν. Το βασικό επιχείρημα έγκειται στο γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα η φιλοσοφία ήτο φιλοσοφία των πολιτών που συζητούν στην αγορά με άλλους πολίτες , ενώ η φιλοσοφία των Ινδών και Κινέζων έμεινε φιλοσοφία του ιερατείου, ή φιλοσοφία των αυλικών και μανδαρίνων. Κορύφωση λοιπόν αυτής της κοινοτικής ωριμότητος και παράδοσης των Ελλήνων υπήρξε η άνθηση της δημοκρατίας, γεγονός που δεν συνέβη πουθενά στον κόσμο έως προσφάτως .
Ο μέγας Έλλην φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης κάνει ουσιαστικά έκκληση στην παραπαίουσα ανθρωπότητα να στραφεί εκ νέου στον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό ως την δεξαμενή από την οποία θα λάβει τα ζωογόνα νάματα που θα της επιτρέψουν να επανατοποθετήσει την πορεία της με ανθρωποκεντρικό και ελεύθερο χαρακτήρα.« Οι Έλληνες ,είπε, είναι για μας ένα σπέρμα διότι δεν έπαψαν ποτέ να σκέφτονται το εξής ερώτημα: Τι οφείλει να πραγματοποιήσει η θέσμιση της κοινωνίας; Και η απάντηση είναι έτοιμη:Να δημιουργήσει όντα που ζουν μαζί με την ομορφιά, που ζουν μαζί με την σοφία, και που αγαπούν το κοινό καλό(Χώροι του Ανθρώπου σελ. 209-Περιοδ.Ελλανιον Ημαρ τ.23)
Κατά τον Καστοριάδη το δράμα του σύγχρονου Ελληνισμού , είναι ότι αγνοεί ή απαρνείται τις πνευματικές του ρίζες που θα του έδιναν την δυνατότητα να μεγαλουργήσει και πάλιν. Ο Ελληνισμός είναι δέσμιος της χριστιανικής του πίστης που του ενστάλαξε τις ανατολικές εβραιογενείς νοοτροπίες του δεσποτισμού, της θεοκρατίας και του παραλογισμού. Είναι η Εθνική μας Σχιζοφρένεια. Τούτο δεν επιτρέπει να αναπτύξουμε υψηλού επιπέδου πολικούς θεσμούς και πολιτισμική δημιουργία όπως στο παρελθόν, αλλά μιμούμεθα ξένα βαρβαρικά πρότυπα (Ρωμαίους, Τούρκους, και τώρα Δυτικούς) Ως πότε όμως θα κρατάει ο Μεγάλος μας Ύπνος;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ(5ον)
(του υποστρατήγου ε. α Κ. Χ. Κωνσταντινίδη)
Είναι καιρός εμείς οι Έλληνες –και όχι μόνον –να επαναχαράξουμε την πολιτική, πολιτιστική και πνευματική μας κοσμοθέαση, δια της επιστροφής στις διαχρονικές πολιτιστικές μας αξίες που βρίσκονται στις προχριστιανικές μας ρίζες . Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας: Tι είμαστε; Από πού ερχόμαστε; Που πηγαίνουμε ;
Η διπλή και ταυτόχρονη αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα(Ελληνισμός) και στο Βυζάντιο(Ιουδαιοχριστιανισμός), που αποτέλεσε το επίσημο «πιστεύω» του Νέο-Ελληνικού Κράτους και του κατεστημένου της χώρας μας οδήγησε στα σημερινά οικτρά αδιέξοδα. Η προσκόλληση μας αυτή οδήγησε και οδηγεί σε αδιέξοδο , διότι οι δύο αυθεντίες που επικαλείται βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση μεταξύ τους:
1/ Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είναι πολιτισμός ελευθερίας , αυτονομίας και δημοκρατίας. Ανοικτός στην πρόοδο και στον ορθολογισμό.
2/ Ο Βυζαντινός πολιτισμός είναι πολιτισμός θεοκρατικής ετερονομίας, αυτοκρατορικού αυταρχισμού και πνευματικού δογματισμού. Στο Βυζάντιο δεν υπήρχαν πολίτες αλλά υπήκοοι, δεν υπήρχαν στοχαστές αλλά μελετητές Γραφών, δεν υπήρχε πρόοδος και εκσυγχρονισμός αλλά συντήρηση και σκοταδισμός.
Η προσπάθεια συνδυασμού των δύο είναι υπεύθυνη για την νέκρωση κάθε δημιουργικής προσπάθειας στον τόπο μας. Διότι το τελικό αποτέλεσμα της συνενώσεως ενός θετικού και ενός αρνητικού πόλου είναι το μηδέν. Ένας στείρος σχολαστικισμός και συντηρητισμός που σκεπάζει ασφυκτικά όχι μόνον το κράτος αλλά και το «Ελληνοχριστιανικό» πνευματικό κατεστημένο Έτσι κατόρθωσαν εδώ και 17 αιώνες ν’ αδρανοποιήσουν το δημιουργικό Ελληνικό λαό, να τον αποκόψουν από την πνευματική του δημιουργία και να τον ρίξουν στο θεοκρατικό σκοτάδι..
Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες ανορθώσεως της Ελληνικής κοινωνίας από την κακοδαιμονία της το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Νωθρότητα του λαού, αντιπαλότητα προς τους θεσμούς, ανευθυνότητα της πολικής ηγεσίας, αντιδημοκρατική νοοτροπία(περιφρόνηση του λαού ) ασφυκτικός εναγκαλισμός της κρατικής μηχανής από την Εκκλησία, ομφαλοσκόπηση της εγχώριας διανόησης, αποπληροφόρηση των ΜΜΕ, κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός και παιδεία κ. α. Η Παιδεία όχι μόνον δεν προχώρησε στην απελευθέρωση της από τον εκκλησιαστικό βρόχο, αλλά απεναντίας πρωτοστατεί στην διατήρηση της τύφλωσης και του πνευματικού Μεσαίωνα. Ο μέγας φιλόσοφος Καστοριάδης δικαίως τους αποκαλεί «θεομηνίες » και «αναλφάβητους Ελληνοχριστιανούς καθηγητές πανεπιστημίων»
Επομένως ο αντικειμενικός σκοπός κάθε ανανεωτικού και εκσυγχρονιστικού κινήματος είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας ικανής να αυτοκυβερνάται, χωρίς εξωτερικούς μηχανισμούς παρέμβασης(από την ημεδαπή ή αλλοδαπή), να μπορεί να είναι ελεύθερη και δημιουργική χωρίς δογματικούς, ή άλλους περιορισμούς , να απελευθερώσει τις παραγωγικές της δυνάμεις, να μπορεί να αλλάζει θεσμούς, νόμους και παραδόσεις, εφ’ όσον αυτές δεν είναι συμβατές με το κοινωνικό αίσθημα και οδηγούν στην οπισθοδρόμηση. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να στραφεί εκ νέου προς την αρχαία Ελληνική Σκέψη, αξιοποιώντας το επιτυχημένο παρελθόν προς όφελος του Ελληνισμού και ολόκληρης της ανθρωπότητος. Διότι δεν πρέπει να ελπίζουμε στην Ελευθερία και Δημοκρατία αν δεν αγωνισθούμε γι’ αυτήν. ΤΕΛΟΣ (12/02/04)