AMPHIKTYONBOOKS

TRANSLATION IN MANY LANGUAGES

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

«ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΟΠΛΑΣΤΟΥΝ» του Στάθη Καρρά

«ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΟΠΛΑΣΤΟΥΝ»
του Στάθη Καρρά
Γράφει ο *Αμφικτύων

Θα αρχίσω με τη στροφή του Ελύτη που λέει : « Θεέ μου τι μπλε ξόδεψες για να μην σε βλέπω» Και όμως ο καλός φίλος Στάθης Καρράς στο βιβλίο του «ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΟΠΛΑΣΤΟΥΝ» ΥΠΕΡΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ, Αθήνα 2011, μέσα από τον ορθό λόγο και το συναίσθημα μπόρεσε με την καλόπιστη διαλεκτική του να πλησιάσει, αν όχι τον αθέατο και αμφίβολο Δημιουργό , τουλάχιστον την Αλήθεια στο προαιώνιο ερώτημα : Υπάρχει Θεός ; Υπερπηδά σαν ολυμπιονίκης άλτης τα εμπόδια της Α-θείας, Α-θρησκείας , Αγνωστικισμού, αλλά και τα τοιαύτα των Θεολόγων, Ιερατείων και των Δογματικών και δίνει τις απόψεις όλων με οξεία κριτική αλλά και συγκατάβαση –όσο πικρές κι’ αν είναι για την κάθε πλευρά-σε όλα τα ηθικά και οντολογικά ερωτήματα του ανθρώπου . Βέβαια δεν παραλείπει να δώσει στο τέλος και τη δική του. Πάντα με ανοιχτό μυαλό και πέρα από προκαταλήψεις , αγκυλώσεις και δογματικές φορτίσεις.
Ο Στάθης Καρράς είναι έμπειρος λογοτέχνης , μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διαθέτει δεινή πέννα , φιλοσοφική ενατένιση του κόσμου , κριτική σκέψη, πηγαίο χιούμορ που κάνει ελκυστική την ανάγνωση ενός τέτοιου θέματος . Επίσης διαθέτει θετική ειρωνεία , σεβόμενος πάντα τον άνθρωπο, στηλιτεύοντας όμως τις πράξεις του. Ο φιλόσοφος Καρράς δεν χαρίζεται σε κανέναν. Δεν μάζεψε πολλά βιβλία , ούτε έγραψε πολλά για να εντυπωσιάσει, αλλά θέτει πολλά «ΓΙΑΤΙ» στον ευατόν του και στον αναγνώστη; Αυτά δίνουν την αξία του βιβλίου του. Η απλή πολυμάθεια δεν μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε. Η αναζήτηση σε βάθος πρέπει να προχωρεί ακαταπόνητα. «Η πλάνη, η αυταπάτη, η ψευτιά και η βλακεία είναι κι αυτές εξίσου υπαρκτές και είναι επίσης αληθινές.» Αν και ατελείς μορφές ,που εκφράζουν μονάχα ιδιαιτερότητες. αποτελούν αλλοτριώσεις της σοφίας. Ενώ η αλήθεια είναι συμπαντική, η πλάνη είναι ανθρώπινη κι ατομική. Αυτή την αλήθεια επιτυγχάνει να ξεσκεπάσει ο συγγραφέας. Εύγε φίλε Στάθη, σε παραδέχομαι!
Στον πρόλογο του αρχίζει με το απόσπασμα του Ξενοφάνη : «Πάντα οι άνθρωποι δίνουν στους θεούς τους τη δική τους μορφή. Οι Έλληνες τους φαντάζονται σαν Έλληνες και οι Αιθίοπες σαν Αιθίοπες» Επομένως οι θρησκείες είναι δημιουργήματα του ανθρώπου. Όπως γράφει και ο Δημήτρης Χαλιβελάκης στο πολύκροτο βιβλίο του «ΠΡΟ ΘΕΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» Διότι πριν τον άνθρωπο δεν υπήρχαν θρησκείες. Και όλα αυτά προέρχονται από έναν άνθρωπο που στα παιδικά του χρόνια πέρασε την αυστηρή χριστιανική κατήχηση της παλιάς επαρχίας, η οποία αρχίζει με το φοβερότατο μαρτύριο του νηπιοβαπτισμού και συνεχίζεται και μετά τον θάνατο τους με τα μνημόσυνα κλπ. Βέβαια όλες τις θρησκείες λένε χρήσιμα πράγματα στο ηθικό τους μέρος . Άλλο τώρα αν το ιερατείο το νοθεύει προς χάριν του χρυσίου. Ο Στάθης Καρράς ασκεί δριμεία , ανελέητη, όσο και καλόπιστη κριτική, στη Βίβλο και στα Ευαγγέλια , καθώς και στο Ιουδαιοχριστιανικό δόγμα.
Οι πραγματικοί φιλόσοφοι-σαν τον Στάθη Καρά-, παρά τις διαφορές τους, εκεί που βασικά συμφωνούν είναι το Ανθρώπινο «Είναι» που συνυπάρχει με το Συμπαντικό «Είναι». Ο συγγραφέας αισθάνεται λ. χ το Δημιουργό του Σύμπαντος, τον ψηλαφεί με την καρδιά , του το λένε και μερικοί ‘επιστήμονες’ ότι υπάρχει. Ο δημιουργός καθορίζει τα πάντα και έχει βάλει νόμους και αρμονία, αλλά δεν τον βλέπει και εκείθεν του δημιουργείται η αμφισβήτηση. Όμως υπάρχουν και άλλοι κοσμολόγοι που έχουν αντίθετη άποψη περί Δημιουργού . «Η αφανής αρμονία καλύτερη από την φανερή», λέγει ο Ηράκλειτος, αλλά αυτή είναι ιδιότητα του Σύμπαντος και όχι κάποιου Δημιουργού. Ιδιαίτερα θα επικαλεσθώ τον Ηράκλειτο –τον οποίον επικαλείται και ο συγγραφεύς- να κάνω την εξής απαραίτητη διευκρίνιση. Όταν ο Ηράκλειτος λέγει το γνωστό «κόσμον τόνδε , τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ’ ήν αεί και έσται πυρ αείζωον …» ομιλεί για τον γνωστό «κόσμον»(=το διακοσμημένο μέρος ) ο οποίος είναι μέρος του Σύμπαντος . Οι σύγχρονοι κοσμολόγοι όταν ομιλούν για το ΣΥΜΠΑΝ=UNIVERSE ομιλούν για τον κόσμο της Μεγάλης ΕκρηξηςBig Bang) τα πρώτα δευτερόλεπτα. Το Σύμπαν(ΣΥΝ-ΠΑΝ=ΑΠΑΝΤΑ) του Ηρακλείτου και των αρχαίων Ελλήνων, είναι άπειρο, αιώνιο , ατελεύτητο μέσα στη διαρκή ροή του(άπειρες γεννήσεις και θάνατοι κόσμων στο διηνεκές)
Επομένως το Σύμπαν του Ηρακλείτου –όπου ενυπάρχει ο δικός μας κόσμος( =έναστρος διάκοσμος)- διότι μας αφήνει υπόνοιες και για άλλους κόσμους με την λέξη «τόνδε»: είναι άπειρον, αιώνιον , αγέννητον , άφθαρτον, ακίνητον -κινούν, χωρά μέσα του τα πάντα και είναι ίσον με τον εαυτόν του. Είναι νοητόν μέσα στο άπειρο και αίωνιο Σύμπαν του Ηρακλείτου και Παρμενίδου να έλαβε χώρα μια και μοναδική (singular) μεγάλη έκρηξη (big bang) για να μας επιβεβαιώσει την ύπαρξη του Δημιουργού; Όταν ακόμη και με τα ατελή σημερινά αστρονομικά τηλεσκόπια βλέπουν οι αστρονόμοι αναλαμπές –σαν αστραπές – στις εσχατιές των ορίων του κόσμου τούτου(και όχι σύμπαντος) οι οποίες πιθανολογείται να οφείλονται στην σύγκρουση του δικού μας υλικού κόσμου με τον Κόσμο της Αντιύλης. Παράλληλα, με την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, υπάρχει και η θεωρία των Αέναων Εκρήξεων στο άπειρο και αιώνιο Σύμπαν. Διότι θα ήτο άτοπο να δεχθούμε ότι μετά 15 -20 δισεκατομμύρια χρόνια που υπολογίζεται ότι θα καταστραφεί ο παρόν Κόσμος(και όχι το άφθαρτο Σύμπαν ) θα εξαφανισθεί το Συμπαντικό Χάος και θα υπάρξει ‘αγρανάπαυλα’ του Δημιουργού. Αλλά και κατά τον Ησίοδο και τους σύγχρονους κοσμολόγους το Χάος είναι ο δημιουργός νέων Κόσμων. Η συνεχής δημιουργία νέας ύλης, από εν δυνάμει σωμάτια σε πραγματικά, φαίνεται να καταρρίπτει ένα άλλο μεταφυσικό αξίωμα , χωρίς την παρέμβαση του Δημιουργού. Οι σημερινές μορφές δεν είναι αιώνιες ούτε στον χώρο (είναι τοπικές μορφές) ούτε στον χρόνο (δεν υπήρχαν από άπειρο χρόνο, αναλλοίωτες, ούτε θα παραμείνουν αιώνιες) Άρα δικαιώνεται ο Ηράκλειτος με «τα πάντα ρει» Κατά συνέπειαν, όπως λέγει ο φιλόσοφος Μιχάλης Μπιτσάκης, « η κοσμολογία, εγκαταλείποντας την αφελή αξίωση να αποφανθεί για το Σύμπαν, αυτόπροσδιορίζεται ως τοπική επιστήμη(γένεσης του παρόντος κόσμου). Επομένως ισχύει το «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Όσον αφορά τα περί θεού των επιστημόνων, μάλλον πρέπει να επισκεφθούν την Ελλάδα τον δουν ολοζώντανο στις αγιογραφίες του διαπρεπούς αγιογράφου Γιάννη Καρούσου . Αλλά και για τον ‘θείο’ Αλμπέρτο Αϊνστάιν που επικαλείται ο συγγραφεύς ας επιτραπεί στην μικρότητα μου να έχω διαφορετική αντίληψη, διότι : 1/Εβραίος ών , ήτο επηρεασμένος από την Ιουδαϊκή θρησκεία 2/ Πολλά του καταμαρτυρούν οι αντίπαλοι του(σαν υποκλοπέα, «πλαγιαριστή», παραχαράκτη κ. α) 3/ Οι θεωρίες του(Ειδική και Γενική θεωρία Σχετικότητος) – προσέφεραν στην επιστήμη-αλλά ταυτόχρονα επεβλήθησαν δογματικά και κράτησαν τον επιστημονικό κόσμο όμηρο και αγκυλωμένο επί ένα σχεδόν αιώνα . Η Φύση χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις, όπως λ.χ την αναγκαιότητα και το τυχαίο.(Θεωρίες Αϊνστάιν, Ευτύχης Μπιτσάκης, εφημ ‘Βήμα’ 29/6/97)
Η αμφισβήτηση των θεών -γέννημα και θρέμμα των αρχαίων μας προγόνων- υπήρξε η αιτία της δημιουργίας του πρώτου ανθρώπινου πολιτισμού. Χωρίς λοιπόν το φιλοσοφικό λόγο σήμερα θα είμαστε στο Μεσαίωνα με τον θεολογικό και τον «εξ αποκαλύψεως » λόγο της Βίβλου. Κάθε θρησκεία είναι αντιδιαλεκτική. Ο Θεός δεν είναι το «Είναι», αλλά το «Μη Είναι», γέννημα της φαντασίας μας. Το πραγματικό «Είναι» είναι το Σύμπαν, η Φύση και ο Άνθρωπος. Μόνο για τους πιστούς είναι πραγματικό «Είναι» ο θεός. Ο Μπακούνιν έλεγε στο Βολταίρο: «Ακόμη και αν υπήρχε Θεός θα έπρεπε να τον καταργήσουμε..» Ο κατά φαντασίαν θεός ανακόπτει την πορεία προς την νομοτελειακή εξέλιξη του ανθρώπου από το ενθάδε «Είναι», «Εχειν» ή «Νοείν» στο εκείσε «Συνείναι» , «Συνέχειν» ή «Συννοείν» και εκείθεν στο επέκεινα «Υπερείναι» , «Υπερέχειν» και «Υπερνοείν» («Κριτική του Φιλοσοφικού και Πολιτικού Λόγου» Γιάννης Καρακώστας, εκδ. Δωδώνη, 2001,) Ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε-τον οποίον ο συγγραφεύς μυστηριωδώς αγνοεί- είπε: «Ο Θεός είναι νεκρός» και ακόμη πως: «Είναι ο άνθρωπος μήπως ένα λάθος του Θεού; Η μήπως ο Θεός είναι ένα λάθος του ανθρώπου;»
Οι μονοθεϊστικές , κοσμοπολιτικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός και οι αιρέσεις ) οδηγούν τον άνθρωπο νηπιόθεν στο ψέμα-ακόμη δε και στο θρησκευτικό έγκλημα-και τον καθιστούν ποίμνιο και δούλο. Σήμερα έχουμε σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας διότι οι πολιτείες επηρεάζονται από τα ιερατεία και την παγκόσμια Εβραϊκή οικονομική ολιγαρχία, η οποία λειτουργεί με κανόνες δογματικής σατανιστικής θρησκείας . Οι σύγχρονες εβραιογενείς ιδεολογίες (λ.χ Σοσιαλισμός, Κομμουνισμός, Νεοφιλελευθερισμός, κρατικοδίαιτος Καπιταλισμός κ.α) είναι δογματικές , μυστικιστικές , κατηχητικές και λειτουργούν σαν θρησκευτικά δόγματα και σαν ‘συμμορίες ‘ για την διαρπαγή του πλούτου και την εξουθένωση του ανθρώπου.
Οι θρησκείες και οι ιδεολογίες δεν μπορούν να αλλάξουν τη δομή του κόσμου και το δίπολο « Εξουσιαστής –Εξουσιαζόμενος». Επομένως πρέπει να αλλάξουμε τον άνθρωπο, καθιερώνοντας καινούργιες Αξίες έξω από τις θρησκείες. Αυτές θα τις βρούμε θαμμένες για 17 περίπου αιώνες στις σκέψεις και πράξεις του διαχρονικού Ελληνικού Πνεύματος. Ο συγγραφέας ασκεί καλόπιστη κριτική –θα έλεγα μαστίγωμα- στις Εβραιογενείς θρησκείες χωρίς να χαρίζεται και στον καθ’ ήμάς Χριστιανισμό , ο οποίος είναι ο καταστροφέας του Ελληνισμού και του ωραιότερου στον κόσμο Ελληνικού Πολιτισμού . Αυτός υποβίβασε τον Έλληνα στην κατάσταση του ποιμνίου και σε δούλο του Γιαχβέ και των εν τη Γη εξουσιαστών του (βασιλέων, πατριαρχών, πολιτικών κ.α,) . Ο Χριστιανισμός είναι η αρχαιότερη «πολυεθνική εταιρεία» που συνεχώς έχει ανάγκη επεκτάσεως για την απόκτηση νέων αγορών πιστών. Το εμπόρευμα της: «η εμπορία του θεού και της ελπίδας για την μετά θάνατον …ανάσταση»
Η πραγματική φιλοσοφία σίγασε με τον τελευταίο Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο. Η περίοδος του Νεοπλατωνισμού –στον οποίον λέγεται ότι φοίτησε και ο Χριστός- δεν κατόρθωσε να αναβιώσει την αίγλη και τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Αντίθετα, στο διάστημα αυτό αλλοιώθηκε , παραμορφώθηκε , παρερμηνεύθηκε και κακοποιήθηκε η φιλοσοφία και ιδιαίτερα του Πλάτωνα, Σωκράτους , Αριστοτέλους, Επικούρου κ.α. Ο οδοστρωτήρας του Χριστιανισμού με το τερατώδες βιβλίο, τη Βίβλο, σταμάτησε βιαίως την εξέλιξη του πολιτισμού . Και όμως εμείς υμνούμε και δοξάζουμε την Αγία Σιών. Από τον 3ον αιώνα ως την Αναγέννηση δέσποζε ο σκοταδιστικός θεοκρατικός Μεσαίωνας και ο δογματικός λόγος. Ποτέ η Αναγέννηση δεν μπόρεσε να γίνει ο συνεχιστής του Ελληνικού Λόγου. Το κακό έχει γίνει . Ο Χριστιανισμός αντικατέστησε τη Γνώση με την πίστη. Η Παλαιά και Καινή Διαθήκη επέβαλαν στον κόσμο τον «λόγο » του θεού, ήτοι το «υπακούειν» και «πειθαρχείν» και το «αμαρτάνειν » και «τιμωρείν» Η καλύτερη απάντηση στον θεολογικό λόγο είναι το Παράδοξο του Επικούρου :
«- Θέλει ο θεός να αποτρέψει το κακό και δεν μπορεί;
Τότε δεν είναι παντοδύναμος…
-Μπορεί, αλλά δεν το επιθυμεί;
Τότε είναι κακός..
-Είναι και ικανός και το επιθυμεί;
Τότε από πού προέρχεται το κακό;
-Μήπως είναι και ανίκανος και δεν το θέλει;
Τότε γιατί τον αποκαλούμε θεό; »
Η Φιλοσοφία προϋποθέτει ελευθερία σκέψεως για να πλησιάσει την Α-λήθεια( το μη υποκείμενο σε λήθη) και αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί ο συγγραφεύς στην εξέταση ενός τόσο ακανθώδους θέματος , όπου ο ανθρώπινος εγκέφαλος -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν δύναται να εισδύσει στα μυστικά του Σύμπαντος. Επομένως είναι δύσκολο χωρίς αποδείξεις να απαντηθούν τα κοσμολογικά και υπαρξιακά ερωτήματα. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τη γνώση αρχαίων και νεωτέρων σοφών για να φθάσει στην τέλεια Γνώση , στην Αρετή και καθαρότητα του Λόγου. Δεν παρασύρεται από κάποιο ισχυρότερο ρεύμα και προσπαθεί σαν δεξιοτέχνης βαρκάρης να πλέει το σκάφος του στο μέσον, ώστε να αποφύγει και τη Σκύλλα του θεού και τη Χάρυβδη της αθεΐας . Επομένως , ας τον κατατάξουμε σαν Αγνωστικιστή με υποψία του Δημιουργού. Και θα κλείσω με τον Αϊνστάιν, τον οποίον ελαφρώς αμφισβήτησα, που είπε:« Δυο πράγματα είναι άπειρα. Το Σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα ...δεν είμαι τόσο σίγουρος για το Σύμπαν» Ο γράφων είναι σίγουρος ότι ο Στάθης Καρράς στο θαυμάσιο βιβλίο του «ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΟΠΛΑΣΤΟΥΝ» έδειξε ότι διαθέτει τον Ορθό Λόγο και το χάρισμα της ελκυστικής συγγραφής, φθάνοντας στην Ιθάκη αλώβητος . Σας το συνιστώ ανενδοιάστως.
Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης-Συγγραφεύς-Ποιητής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
http://amphiktyon.org/
http://amphiktyon.blogspot.com

Ευδαίμονες όσοι τιμούν την προ Χριστιανισμού, μοναδική ελληνική παράδοση
Πέμπτη, 02 Μάιος 2013 22:25

1 2 3 4 5

( 9 Αξιολογήσεις )

Share

Εμφανίσεις: 353

Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης

Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας

Αριστοτέλους 22, Αθήναι

Αιθεροτηλέφωνο: 6977225644

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Μητρόπολη Πειραιώς (Υπόψη Γραφείου Αιρέσεων και Παραθρησκειών).

ΘΕΜΑ: Ευδαίμονες όσοι τιμούν την προ Χριστιανισμού, μοναδική ελληνική παράδοση.

Παρά την κόπωση και την πικρία οι οποίες με διακατέχουν κάθε φορά που η συνείδησή μου με καλεί να σχολιάσω τις λίβελους που πυκνά συχνά εξαπολύουν οι Μητροπόλεις και περισσότερο όλων, η Μητρόπολη του Πειραιά, κατά των Ελλήνων Εθνικών ή Πολυθεϊστών ή Δωδεκαθεϊστών, ή Παγανιστών ή Νεοπαγανιστών ή Ειδωλολατρών ή όπως άλλως εκ των ποικίλων χαρακτηρισμών που προσδίδουν οι Χριστιανοί ιεράρχες στους Έλληνες οι οποίοι εμμένουν στην πατρώα προ χριστιανική λατρεία, θα το κάνω πάλι, με λόγια απλά, εκτιμώντας ότι όσο δύνασαι οφείλεις να αρθρώνεις τον ορθό αντίλογο στον παραποιημένο λόγο.

Αφορμή αυτή τη φορά, η από 25/4/2013 ανακοίνωση της Μητρόπολης του Πειραιά για τον ''Νεοπαγανισμό'', η οποία αρχίζει γράφοντας τα εξής:

1.Ένα από τα σοβαρά πνευματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι και το φαινόμενο του Νεοπαγανισμού. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο των νεωτέρων χρόνων του οποίου ο πραγματικός στόχος, μέσα από την αναβίωση των αρχαίων ξεχασμένων εδώ και αιώνες παγανιστικών θρησκευμάτων, είναι η δημιουργία ενός ιδιότυπου θρησκευτικού εθνικισμού στους διάφορους λαούς προκειμένου να χτυπηθεί ο Χριστιανισμός.

Απάντηση:

α)Το σοβαρότερο πρόβλημα που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει (διαχρονικά) τις κοινωνίες των Ελλήνων Ανθρώπων, είναι η Ιουδαιοχριστιανική δογματική θρησκεία (παλαιά και καινή διαθήκη), η οποία στην αρχή βιαίως και εν συνεχεία με την από θηλασμού γαλούχηση και προσηλυτιστική σχολική εκπαίδευση, μετάλλαξε τα μυαλά των Ελλήνων μετατρέποντας τους σε προσκυνημένους νεοραγιάδες με ότι αυτό συνεπάγεται κοινωνικά και πολιτικά από την εποχή του Βυζαντίου, του σκοταδιστικού μεσαίωνα μέχρι την σημερινή πληρέστατη υποταγή στο πολιτικοϊδεολογικό μόρφωμα το οποίο βιώνει ο νεοέλληνας, ως αποτέλεσμα της προσκύνησης με τη στενή και την ευρεία έννοια του όρου.

β) Ο όρος ''Νεοπαγανισμός'' είναι αδόκιμος. Τον χρησιμοποιούν οι λεξοπλάστες εκπρόσωποι της κρατούσας θρησκείας για να υποδηλώσουν ότι ο Παγανισμός είχε εξαφανιστεί και ότι κάποιοι Νέο-Παγανιστές προσπαθούν να τον επαναφέρουν. Στην πραγματικότητα ο Παγανισμός (χαρακτηρισμός που επίσης χρησιμοποιούν υποτιμητικά οι εκπρόσωποι της θεοκρατίας οι οποίοι κυβερνούν την χώρα σφιχταγκαλιασμένοι με τους εκάστοτε πολιτικούς), ουδέποτε έπαψε να υπάρχει διότι δεν είναι δυνατόν να σταματήσει ποτέ η ανθρώπινη λατρεία για την φύση που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι η μοναδική γενεσιουργός αιτία κάθε ζωντανού οργανισμού μη εξαιρουμένου του ανθρώπινου. Εξ άλλου το Παγανιστικό σύστημα αντίληψης των πολυθεϊστών προγόνων μας ήταν αυτό που γέννησε την Δημοκρατία (όχι βεβαίως αυτήν που ονοματίζουν Δημοκρατία σήμερα) κι όχι ο Χριστιανισμός και οι εξαδέλφες του μονοθεϊστικές θρησκείες οι οποίες την αντέγραψαν και μάλιστα κακέκτυπα.

γ) Όσο αφορά τα περί ''θρησκευτικού εθνικισμού'' στον οποίο αποσκοπούν δήθεν οι Παγανιστικές θρησκείες, αυτός ανήκει αποκλειστικά στον Ιουδαϊσμό και τις πρωτοξάδελφες αιρέσεις του, Χριστιανισμό και Μουσουλμανισμό οι οποίες εν ονόματι εθνικιστικών και όχι εθνικών συμφερόντων, μάχονται χρόνια μεταξύ τους προβαίνοντας σε πολέμους και σε μαζικά ή και μεμονωμένα τρομοκρατικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όχι βεβαίως για τις θρησκευτικές διαφορές τις οποίες ουδέποτε είχαν! Αλλά για το πιο εκ των τριών ''τόξων'' θα επικρατήσει για να ελέγξει πολιτικοϊδεολογικά τις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Εξ ου και πυκνά συχνά εμφανίζονται εγκληματικά περιστατικά αμφοτέρων των πλευρών, Χριστιανών και Μουσουλμάνων (οι Εβραίοι έχουν περάσει στη φάση του να τους συμπονά η ανθρωπότητα) όπως λόγου χάρη φανατικοί Ισλαμιστές κατά απίστων Χριστιανών (βλέπε δίδυμοι πύργοι). Απαντούν οι Χριστιανοί με αντι-ισλαμιστές που δηλώνουν Ναΐτες του χριστιανικού τάγματος των ιπποτών (θυμίζω την μαζική δολοφονία 76 ανθρώπων που έγινε τον Ιούλιο του 2011 από τον Νορβηγό ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να γλυτώσει την χριστιανοσύνη της Ευρώπης από την πλημμυρίδα του Ισλάμ). Ανταπαντούν οι Ισλαμιστές κατά Χριστιανών (βλέπε πρόσφατη περίπτωση της βομβιστικής ενέργειας των δύο αδελφών, μελών της Τζιχάντ στη Βοστώνη) και το παιγνίδι του αιματοκυλίσματος μεταξύ των μονοθεϊστικών θρησκειών συνεχίζεται, όχι βεβαίως για το αν ο αληθινός Θεός είναι ο Γιαχβέ ή ο Αλλάχ αφού πρόκειται για τον ίδιο Θεό, (μη το αναπτύξω, με κουράζει), αλλά για λόγους εθνικιστικών συμφερόντων.

2. Οι δοξασίες του Νεοπαγανισμού (συνεχίζει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Πειραιά), συμπίπτουν απόλυτα με τις δοξασίες της ''Νέας Εποχής''. Ο Νεοπαγανισμός είναι κατασκεύασμα της ''Νέας Εποχής''. Όπως σε όλο τον κόσμο αναβίωσε και στη χώρα μας ένα ισχυρό Νεοπαγανιστικό ρεύμα, με πολυάριθμες ομάδες, τις οποίες χωρίζουν αγεφύρωτες διαφορές, όσον αφορά την φύση της ''πατρώας θρησκείας'', που θέλουν να αναβιώσουν. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για την ''φύση'' των ''Θεών''. Άλλοι τους πιστεύουν ως πρόσωπα, άλλοι ως απρόσωπες φυσικές δυνάμεις, άλλοι ως εξελιγμένες ανθρώπινες υπάρξεις, κλπ! Δεν συμφωνούν επίσης ως προς το τελετουργικό και την άσκηση λατρείας, διότι διασώθηκαν ελάχιστα στοιχεία από τα τελετουργικά της αρχαιοελληνικής παγανιστικής θρησκείας και άρα οι σύγχρονοι Νεοπαγανιστές είναι αναγκασμένοι να αυτοσχεδιάζουν. Ο κυριότερος λόγος που δεν συμφωνούν μεταξύ τους είναι η αρχομανία των επικεφαλής των διαφόρων ομάδων, οι οποίοι διεκδικούν το αλάθητο και το πρωτείο για τον εαυτόν τους.

Απάντηση:

α)Πως αλήθεια, οι γράφοντες την ανακοίνωση της Μητροπόλεως, μπορούν να συσχετίζουν τον Φάντη με το ρετσινόλαδο; Που βρήκανε τη σχέση μεταξύ των ανατολικών θρησκειών και τους αποκρυφιστές αστρολόγους της ''Νέας Εποχής'' με την καθάρια Κοσμοθέαση των Ελλήνων Εθνικών; (Νεοπαγανιστών όπως τους αποκαλούν). Που συναντώνται οι μαύρες μαγείες και οι μαγγανείες των δηλητηριοχρηστών αποκρυφιστών με τα πάτρια των Ελλήνων ειωθότα και νομιζόμενα; Μήπως κρίνουν εξ ιδίων καθότι οι αποκρυφιστές της ''Νέας Εποχής'', στα ασυνάρτητα ψευδοϊδεολογήματά τους αναφέρονται στον ραβίνο Ιησού (βλέπε Υδροχοϊκό Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού) και δεν αναφέρονται στους Ορφικούς Ύμνους που αποτελούν το Ευαγγέλιο των Ελλήνων Εθνικών. Μήπως κρίνουν εξ ιδίων, εφ` όσον πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των μοναστηριών τους, αλλά και δημοσίως με απευθείας βιντεοσκόπηση τηλεοπτικής αναμετάδοσης, Χριστιανοί ιερείς προβαίνουν σε εξορκισμούς των ''κακών πνευμάτων'' διαβάζοντας ευχολόγια του τύπου ''απεταξάμην τον Σατανά'', για να θεραπεύσουν δήθεν, ανθρώπους ψυχοπνευματικά άρωστους; Ή μήπως δεν είναι ευρέως γνωστός ο ναός των ανατολικών προαστίων όπου τις Κυριακές οι πιστοί μπορούν να φέρουν τα καινούργια τους αυτοκίνητα, ναι τα καινούργια τους αυτοκίνητα! προκειμένου να ''διαβαστούν'' από τους ιερείς για να είναι καλοτάξιδα; Αρκεί. Η μαγγανεία και οι αποκρυφιστικές δοξασίες, είναι ίδιον των Χριστιανοϊουδαίων από τότε που οι Χαλδαίοι ιερείς δολοφόνησαν τον Αλέξανδρο.(μη το αναπτύξω, με κουράζει).

β) Εάν όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μητροπόλεως, η επιστροφή στις παγανιστικές θρησκείες είναι παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο συναντάται και σε λαούς άλλων χωρών, τότε αυτό θα πρέπει να προβληματίζει τον απανταχού κρατούντα Χριστιανισμό κι όχι τους Έλληνες Εθνικούς. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Υποτίθεται ότι στην βαρβαρίζουσα μεσαιωνική Ευρώπη η επιβολή του Χριστιανισμού με σπαθί, αλλά και η διάδοση του με σταυρό, έφερε και θετικά αποτελέσματα. (Κυριολεκτώ).

γ) Οι ''ομάδες'' των ''Νεοπαγανιστών'', όπως υποτιμητικά χαρακτηρίζει τους συλλογικούς φορείς των Ελλήνων Εθνικών, η ανακοίνωση της Μητροπόλεως, πρώτον, είναι συνήθως νόμιμες Αστικές Εταιρείες ή Σύλλογοι (μιας και η αρχιεπισκοπή μέσω των υποταγμένων της πολιτειακών οργάνων δεν τους επιτρέπει να είναι τίποτε άλλο). Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας δογματικός λόγος και καμία κατευθυντήρια γραμμή ώστε να συμφωνούν μεταξύ τους για την φύση των Θεών (πρόσωπα, ή φυσικές δυνάμεις, ή εξελιγμένες ανθρώπινες υπάρξεις) κι αυτό διότι ουδέποτε οι Έλληνες Εθνικοί είχαν θρησκεία (η λέξη ''θρησκεία'' χρησιμοποιείται απ` τους Εθνικούς για λόγους συνεννόησης και μόνο) και τρίτον έχουν πλήρες τελετουργικό π.χ. ονοματοδοσιών, γάμων, κηδειών και λοιπών τελετών, κοινό για όλους, αναρτημένο στις ιστοσελίδες του διαδικτύου για κάθε ενδιαφερόμενο και δημοσιευμένο κατ` επανάληψη σε βιβλία, θεολογικές μελέτες και πονήματα (δεν θα προβώ σε διαφήμιση) στο οποίο τελετουργικό, κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων τελετών, συμφωνούν απαξάπαντες οι Έλληνες Εθνικοί ανεξαρτήτως των όποιων θεολογικών τους ερμηνειών οι οποίες στο πλαίσιο του πλουραλιστικού ελληνικού πνεύματος, επιβάλλεται να υπάρχουν όπως άλλοτε υπήρχαν και στην Κοσμοθέαση των προγόνων μας.

Αλλά ας το δούμε και ανάποδα. Ας υποθέσουμε ότι κακώς δεν συμφωνούν όλοι οι Εθνικοί μεταξύ τους για την φύση των Θεών. Γιατί να συμφωνούν αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως, οι ''Νεοπαγανιστές'' έχουν εμφανιστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια; Λίγος καιρός δεν είναι, συγκριτικά με τα 1.600 χρόνια των Χριστιανών οι οποίοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους, ούτε για την φύση του Θεού τους, ούτε για το τελετουργικό! Χίλια εξακόσια χρόνια είναι διασπασμένοι σε δεκάδες χριστιανικών αιρέσεων που πρεσβεύουν αντίστοιχο αριθμό θεολογικών ερμηνευτικών παραλλαγών και διαφορετικών τελετών! Γι` αυτό και έχουν προβλέψει την ύπαρξη Γραφείου Αιρέσεων και Παραθρησκειών.

Ενδεικτικά: Ορθόδοξοι. Καθολικοί (οι μεν αποκαλούν τους δε, πλανημένους αδελφούς τους), Ιεχωβάδες. Μοναρχιανιστές ( οι οποίοι θεωρούν ότι το ήθος του Ιησού τον ανέδειξε σε γιο του Θεού και ότι δεν ήταν Θεός). Αρειανιστές (κατ` αυτούς Θεός είναι μόνο ο θεός Γιαχβέ. Ο Ιησούς και το άγιο πνεύμα είναι δημιουργήματά του). Μονοφυσίτες (η θεϊκή φύση του Ιησού απορρόφησε την ανθρώπινη). Εικονομάχοι (απορρίπτουν τις εικόνες και τη δυνατότητα απεικόνισης του Ιησού). Νεστοριανιστές (κατ` αυτούς, μέσα στην ανθρώπινη φύση του Ιησού κατοικεί η θεϊκή και η παναγία είναι Χριστοτόκος κι όχι θεοτόκος). Πεντηκοστιανοί. Μορμόνοι. Προτεστάντες. Ένας πολυσέλιδος κατάλογος Χριστιανών (με κουράζει να τον αναπτύξω) οι οποίοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τη φύση του Εβραίου Θεού τους. (Είπα Εβραίου; Τελευταία υπάρχει κι ένα κίνημα Νεορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι επειδή είναι και αρχαιόφιλοι! και δεν τους πάει να είναι Εβραίος ο Τζεσούα (Ιησούς), προσπαθούν να αποδείξουν σώνει και καλά, ότι ο Ιησούς ήταν Έλληνας).

Αλλά γιατί ο Χριστιανισμός έχει διασπαστεί σε τόσες θεολογικοθρησκευτικές αιρέσεις; Μήπως δεν συμφωνούν μεταξύ τους, λόγω της αρχομανίας των επικεφαλής ιερατείων τους (δυτικού και ανατολικού) τα οποία διεκδικούν το αλάθητο και το πρωτείο για τον εαυτόν τους;

Τέλος, αν ερωτηθεί ο κάθε νεοέλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός τι Θεό πιστεύει και ποια είναι η φύση του Θεού που πιστεύει, όσοι θα ερωτηθούν, τόσες θα είναι και οι ασύμφωνες αιρετικές απαντήσεις που θα δοθούν, κι ας αστυνομεύει ο Χριστιανισμός την σκέψη τους απ` τη στιγμή που γεννιούνται.

Κι ύστερα απ` όλα αυτά, η ανακοίνωση της Μητροπόλεως Πειραιά κόπτεται για την θεολογική ασυμφωνία των ''Νεοπαγανιστών''.

3. (Και συνεχίζει η ανακοίνωση της Μητροπόλεως Πειραιά):

.Δεν είμαστε εμείς που δεν θέλουμε να συνυπάρξουμε με τους Νεοπαγανιστές. Αυτοί δεν θέλουν να συνυπάρξουν με εμάς τους Χριστιανούς! Κι αυτό διότι δεν μας θεωρούν Έλληνες, αλλά κατακτητές της Ελλάδος και τύραννους των Ελλήνων, εδώ και 1.600 χρόνια. Αρνούνται την ιδιότητά μας ως Έλληνες! Γνήσιοι Έλληνες κατ` αυτούς είναι οι λάτρεις της αρχαιοελληνικής παγανιστικής θρησκείας. Γι` αυτούς ο Χριστιανισμός είναι ''ξένο σώμα'' στο σώμα του Ελληνισμού. Μελετώντας τα κείμενά τους, διαπιστώνουμε φρικτές ύβρεις και ασύστολες συκοφαντίες κατά της Εκκλησίας μας και υμών των Χριστιανών. Ότι δήθεν με αυτοκρατορικά διατάγματα, απαγορεύτηκε η αρχαία θρησκεία, ότι κατεδαφίστηκαν τα παγανιστικά ''ιερά'', ότι κάηκαν οι βιβλιοθήκες, σφάχτηκαν οι φιλόσοφοι, έκλεισαν οι φιλοσοφικές σχολές, ότι σφάχτηκαν εκατομμύρια εθνικοί, οι οποίοι δεν θέλησαν να ασπαστούν την νέα Θρησκεία! Βεβαίως όλα αυτά είναι ψευδείς γελοιότητες, αυθαίρετα κατασκευάσματα, για εντυπωσιασμό των αφελών και τη δημιουργία φανατισμένων οπαδών τους. Και φυσικά δεν είναι του παρόντος, να ανασκευάσουμε εδώ αυτά τα ψεύδη και τις συκοφαντίες τους.

Απάντηση:

α) Και βέβαια είναι Έλληνες οι Χριστιανοί. Έχουν τα δύο απ` τα τέσσερα των ελληνικών συστατικών. Το όμαιμο και το ομόγλωσσο. Τους λείπει το ομόθρησκο και το ομότροπο. Συνεπώς είναι Έλληνες μόνο ως προς την καταγωγή. Κατά τα άλλα έχουν απλώς αλλαξοπιστήσει. Αλλά αρκεί η καταγωγή για να είσαι Έλληνας;

ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ. Oι Έλληνες, δεν «κύπτουν», ούτε και όταν προσεύχονται. Είναι γνωστό ότι επικαλούνται τους επουράνιους θεούς δι' απλής ανατάσεως των χεριών, «άρσεως», εξ ου αρα = προσευχή, αράομαι = προσεύχομαι. «Η προσκύνησις ανθρώπου από άνθρωπο αντιμετωπίζετο και ώς μεγάλη βλακεία και αφέλεια», γράφει ο Φιλόστρατος, στον βίο Απολλώνιου του Τυανέως Κέφ. XXVII. Και φυσικά οι Έλληνες ήταν και είναι φίλοι και όχι δούλοι των Θεών τους. «Ω φίλε ΠΑΝ, και σεις άλλοι θεοί», έλεγε ο Σωκράτης. Αλλά και ο Αριστοτέλης: "Η προσκύνηση είναι ίδιον των βαρβάρων''. Αριστοτέλους Ρητορική 1361 α,9 (μη το αναπτύξω, με κουράζει).

β)Μερικά από τα αυτοκρατορικά διατάγματα που απαγόρευσαν την αρχαία ελληνική θρησκεία, που οδήγησαν σε εγκλήματα κατά των Ελλήνων Εθνικών και που η Μητρόπολη τα αποκαλεί ''ψευδείς γελοιότητες'', αλλά δεν μπαίνει στον κόπο να τα ανασκευάσει, είναι τα ακόλουθα:

*Αυτοκράτορας Κωνστάντιος προς Ταύρο, Έπαρχο Πραιτορίου. Δεκέμβριος 354 μετά χριστιανικού ημερολογίου:

''Απαιτούμε να κλείσουν όλοι οι ναοί των πόλεων και επαρχιών στην οικουμένη και να απαγορευθεί η είσοδος σ` αυτούς. Αν κάποιος παραβεί το νόμο θα τιμωρηθεί με αποκεφαλισμό και αν οι διοικητές των επαρχιών αμελήσουν να τιμωρήσουν τέτοια αδικήματα, θα τιμωρηθούν αυτοί με προγραφή και αντίστοιχη τιμωρία''.

*Το 395 μετά χριστιανικού ημερολογίου, ο ευνούχος πρωθυπουργός του αυτοκράτορα Αρκαδίου Ρουφίνος κατευθύνει τις ορδές των Γότθων Χριστιανών του Αλάριχου προς τον ελλαδικό χώρο. Ακολουθούμενοι από πλήθη φανατισμένων μοναχών, οι Γότθοι του Αλάριχου, ο οποίος είχε πολεμήσει με τον Θεοδόσιο κατά των Εθνικών του Φλαβιανού, κατασφάζουν αμέτρητους Εθνικούς Έλληνες και καταστρέφουν πόλεις και ιερά στο Δίον, τη Θεσσαλία, τους Δελφούς, τη Βοιωτία, την Αττική, τα Μέγαρα, την Κόρινθο, τη Φενεό, το Άργος, τη Νεμέα, τη Σπάρτη, τη Μεσσήνη, την Ολυμπία. Στην Ελευσίνα πυρπολείτε το εκεί πανάρχαιο ιερό και θανατώνονται στην πυρά ο Θεσπιεύς Ιεροφάντης Ιλάριος και όλοι οι ιερείς των Ελλήνων Εθνικών.

*Ιωάννης Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως (344-407 μετά χριστιανικού ημερολογίου). Εις τον Άγιον Ιωάννην τον Ευαγγελιστήν. Ομιλία Ξ Σ ΄ 59.369.12-370.11.:

''Αν τα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) κοιτάξεις, θα δεις τέφρα και σκόνη και υγιές ουδέν, αλλά τάφος ανεωγμένος ο λάρυγξ αυτών, (των Ελλήνων φιλοσόφων) τα πάντα δε γεμάτα ακαθαρσίες και ιχώρ, (έμπυο) και πάντα τα δόγματά τους βρίθουν σκωλήκων. Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες από των φιλοσόφων λαβόντες. Ημείς δε ου παραιτούμεθα της κατ` αυτών μάχης'' .

*Ιουστινιάνειος Κώδικας. Αυτοκράτορες Λέων και Ανθέμιος Σεβαστοί προς Διόσκωρο, Έπαρχο Πραιτωρίου. 472 μετά χριστιανικού ημερολογίου:

.Επειδή μερικοί, αν και αξιώθηκαν το χριστιανικό βάπτισμα, εξακολουθούν να διακατέχονται από την πλάνη των μυσαρών Ελλήνων και διαπράττουν εκείνα που δικαιολογημένα εξοργίζουν τον φιλάνθρωπο Θεό μας, θα υποβληθούν στην αντίστοιχη τιμωρία και μάλιστα με πνεύμα επιείκειας κι αν επιμένουν στην πλάνη των Ελλήνων θα υποβληθούν στην εσχάτη των ποινών. Αν δεν έχουν αξιωθεί ακόμα το σεβαστό βάπτισμα, θα πρέπει να παρουσιαστούν στις ιερότατες εκκλησίες μας μαζί με τις συζύγους, τα παιδιά και όλα τα μέλη του οίκου τους για να διδαχθούν την αληθινή πίστη των Χριστιανών κι αφού αποβάλουν την πλάνη που τους διακατείχε προηγουμένως, θα πρέπει να ζητήσουν το σωτήριο βάπτισμα. Διαφορετικά ας γνωρίζουν ότι αν δεν το κάνουν δεν θα έχουν κανένα πολιτικό δικαίωμα, δεν θα είναι ιδιοκτήτες κινητής και ακίνητης περιουσίας, θα τους αφαιρεθούν τα πάντα, θα εγκαταλειφθούν στην ένδεια και επιπλέον θα υποβληθούν στις έσχατες τιμωρίες. Θα παρεμποδίσουμε δε κάθε μάθημα που διδάσκεται από όσους πάσχουν από τη νόσο των ανόσιων Ελλήνων, ώστε να μην μπορούν να διαφθείρουν τις ψυχές των μαθητών τους με δήθεν αλήθειες.

Θεσπίζουμε δε και νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλα τα μικρά παιδιά θα πρέπει να βαπτίζονται αμέσως και χωρίς αναβολή, ώστε όπως και οι μεγαλύτεροι να μπορούν να εκκλησιάζονται και να κατηχούνται στις θείες γραφές και τους θείους κανόνες. Έτσι θα μπορούν να διαφυλάξουν την αληθινή πίστη των ορθόδοξων Χριστιανών και δεν θα επιστρέψουν ξανά στην παλιά πλάνη.

*Το 950-988 μετά χριστιανικού ημερολογίου, εκχριστιανίζονται με τη βία οι τελευταίοι Έλληνες Εθνικοί της Λακωνίας από τον Αρμένιο ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΗ Νίκωνα τον ''Μετανοείται'' και τους ένοπλους μοναχούς του.

γ)Τι να πούμε για την σπουδαία ''Σεραπείω'' βιβλιοθήκη ονομασθείσα έτσι, εκ του ανθρωπομορφικού ειδώλου του Θεού Σέραπι που την έκαψε ο χριστιανικός όχλος και που στην ακμάζουσα περίοδό της, περιείχε 500.000 έως 700.000 χειρόγραφους τόμους και που την είχε χτίσει ο Σωματοφύλακας και Σύμβουλος στην Ανώτατη Διοίκηση του Ηγεμόνα, Πτολεμαίος, όταν ανέλαβε τον θρόνο της Αιγύπτου. Τι να πούμε για το ποιοι και γιατί σκότωσαν την φιλόσοφο Υπατία; Τι να πούμε για το ποιοι και γιατί έκλεισαν δια παντός την Ακαδημία του Πλάτωνα; Αρκετά!

Γράφει κι άλλα η ανακοίνωση της Μητροπόλεως Πειραιά τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της, αλλά δεν θα συνεχίσω διότι η πικρία μου είναι ισχυρότερη της κοπώσεώς μου.

Μετά τιμής και πικρίας, εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΕΣΑΧ (ΠΑΣΧΑ).

Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης

Αθήναι 1/5/2013 μετά χριστιανικού ημερολογίου.

Πηγή: ηλ.τα.

Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=51617:2013-05-02-192559&catid=13:xenos-christianismos&Itemid=194#ixzz2SGLB9CQE