AMPHIKTYONBOOKS

TRANSLATION IN MANY LANGUAGES

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ;

  ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Οι θυσίες της Ελλάδος στο Β’ Π.Π υπήρξαν καθ’ ομολογίαν όλων  των ηγέτών του κόσμου αποφασιστικής σημασίας για την νικηφόραν έκβαση του Β’Π.Π . Και αυτή κράτησε καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου και όχι λίγες μόνον ημέρες  

Οι θυσίες της Ελλάδος  συνιστούν ένα πραγματικό Ολοκαύτωμα  και είναι αναλογικά με τον πληθυσμό  της και την οικονομία της  οι μεγαλύτερες μεταξύ όλων των συμμαχικών χωρών πλην της Σοβιετικής Ενώσεως

  Οι Ελληνες έδωσαν στον υπέρ πάντων  αγώνα το «Είναι» τους, το  «Παρελθόν», το "Παρών" και  το «Αύριο»,   την « Υλη» και το «Πνεύμα», το «Σπέρμα»τους  και το «Αίμα»,  την  «  Ενέργεια» και  την ίδια την «  Ψυχή » τους . Τίποτε δεν έμεινε έξω από αυτό το Ολοκαύτωμα ανεπηρέαστο. Επηρέασε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που δεν έδωσαν το παρόν μετά την απελευθέρωση , αλλά και  τους ζωντανούς όσους επέζησαν και αυτούς που δεν γεννήθηκαν ή πέθαναν πρόωρα  και όσους έμελλε να γεννηθούν  και για να ζήσουν  ξενιτεύτηκαν. Όλοι όσοι επέζησαν  μετά την κατοχή ,  σφραγισμένοι με τη σφραγίδα της Γερμανικής  Βέρμαχτ , των μπλόκων και των εκτελεστικών αποσπασμάτων   , της ορφάνιας και της άκρατης φτώχειας , της εξοντωτικής πείνας  και της απόλυτης εξαθλίωσης ,έφερε της ψυχής μας την αλλοίωση . Ποτέ εφ’ όλου του βίου δεν κατορθώσαμε εμείς να  γίναμε   άνθρωποι κανονικοί και ευτυχείς. Και κανείς δεν πλήρωσε για το Ολοκαύτωμα αυτό. Γιατί φωνάζουν από τους τάφους οι νεκροί;

Α. Ανθρώπινα θύματα

-Νεκροί στον πόλεμο 1940-41:  13.327

- Εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα κατοχής (Ιταλών, Γερμανών και  Βουλγάρων) :  56.225

(ένας εξ αυτών είναι και πατέρας μου που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς)

- Θάνατοι στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως: : 105.000.

- Αποθανόντες από βομβαρδισμούς: 7.120

- Θάνατοι κατά την διάρκεια των Μαχών της Εθνικής Αντίστασης κατά των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής : 20.650

-Θάνατο στον πόλεμο της Ερήμου Βορείου Αφρικής: 1.100

-Θάνατοι από απώλειες εμπορικών πλοίων 3.500

-Θάνατοι από πείνα κατά την διάρκεια της Κατοχής: 600.000

-Απώλειες από υπογεννητικότητα και κακές σχετικές συνθήκες: 300.000

Σύνολο απωλειών της Ελλάδος κατά την διάρκεια του Β’Π.Π  1.106.922  

Β. Οικονομικές (Υλικές) ζημίες

Η  οικονομική καταστροφή της χώρας υπήρξε πλήρης π.χ  140.000  οικίες κατεστράφησαν ολοσχερώς , ενώ 100.000 υπέστησαν μερική καταστροφή. Άρπαξε όλη την γεωργική παραγωγή της χώρας και την έστειλε είτε στην Γερμσνία είτε στην στρατιά του Ρόμελ στην Αφρική. Αυτό ήταν η αιτία  μέρος του πληθυσμού  να πεθάνει από πείνα και ο υπόλοιπος να υποστεί  ασιτία

Ο κατακτητής   φεύγοντας    κατέστρεψε   ολοσχερώς άπασα  την υλικοτεχνική υποδομή της χώρας ήτοι:  οδικό , σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια , γέφυρες ,   έφραξε  με βαγόνια    τον  Ισθμό της Κορίνθου ,   κατέστρεψε τις  ηλεκτρικές εγκαταστάσεις  (η μόνη που γλύτωσε ήταν  η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών –Πειραιώς  χάρις στον ηρωισμό μιας  ομάδος της  Εθνική Αντίστασης  η οποία εξουδετέρωσε τα εμπυρεύματα των εκρηκτικών την ύστατη στιγμή )  Επίσης παντελώς κατεστραμμένο  άφησαν το νοσηλευτικό σύστημα, τα σχολεία δεν λειτουργούσε, τα λιγοστά αυτοκίνητα ήταν κατεστραμμένα  ή ακινητούσαν , το ζωικό κεφάλαιο(ίπποι) όσοι είχαν επιταχθεί κατά την διάρκεια του πολέμου χάθηκαν, τα λοιπά ζώα είχαν γίνει είτε τροφή ή είχαν αρπαχτεί από τον κατακτητή. Η εφοδιαστική αλυσίδα είχε παντελώς διακοπεί , καθώς και το τηλεφωνικό δίκτυο .      Το κράτος δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει όταν έφυγαν οι Γερμανοί κατακτητές.

 Τότε επενέβη ο  συμμαχικός  παράγων με την UNRA(οργάνωση ανακούφισης του πληθυσμού) η οποία   με  βαρέα μηχανήματα   έκανε  στοιχειώδη   διάνοιξη  του κατεστραμμένου οδικού , σιδηροδρομικού   και των λιμανιών  και  άρχισε  με συμμαχικά φορτηγά καμιόνια τον στοιχειώδη ανεφοδιασμό του λιμοκτονούντος  πληθυσμού   με εφόδια από το εξωτερικό.

Οι Γερμανοί άρπαξαν τα οικονομικά αποθέματα της χώρας  από την Τράπεζα της Ελλάδος εν είδη δανείου , ύψους υπολογισθέντος μετά τον πόλεμο σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια, απαίτησαν και έλαβαν μηνιαίες καταβολές από την Τράπεζα της Ελλάδος για την διατροφή του Γερμανικού Στρατού κατοχής ποσού ύψους 25 εκατομμυρίων μάρκων , Προκάλεσαν δε και την πλήρη καταστροφή του Εμπορικού Ναυτικού κλπ

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των θυσιών και του ολοκαυτώματος  της Ελλάδος των 7.300.000 κατοίκων , αναφέρω προς σύγκριση ότι οι απώλειες  των ΗΠΑ , που αριθμούσαν 180.000.000 κατοίκους  κατά την διάρκεια του Β’Π.Π ήταν 400.000, ενώ η Τουρκία  που ήταν σύμμαχος κατ’ αρχήν του άξονα (Γερμανίας –Ιαπωνίας) και αργότερα ουδέτερη όχι μόνο δεν προσέφερε τίποτα στον αγώνα των συμμάχων , αλλά απεναντίας τους ζημίωσε.( Εκείνη την περίοδο που η Ελλάδα αιμορραγούσε, η Τουρκία με νόμο επέβαλε δυσβάστακτες φορολογίες στους Έλληνες υπηκόους της με σκοπό να τους αρπάξει τις περιουσίες . Όσοι δε αδυνατούσαν να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους τους έστελναν στα στρατόπεδα Εργασίας στην Ανατόλια- τα διαβόητα «αμελέ ταμπουρού»  από όπου ελάχιστοι ξαναγύρισαν ) 

Η προισφορά της Κύπρου Εξαιρετικά μεγάλη υπήρξε και η προσφορά της Κύπρου στον αγώνα. Αν σκεφθεί κανείς ότι μόνο στα νεκροταφεία των Κυπρίων αγωνιστών που υπάρχουν στην Αφρική(Ελ Αλαμέιν) είναι θαμμένοι 550 Εθελοντές Κύπριοι οι οποίοι πολέμησαν στον Αγγλικό Στρατό. Σε 20.000 υπολογίζεται η συνεισφορά των Ελλήνων της Κύπρου στον κοινό αγώνα στα μέτωπα της Ερήμου και σε άλλες αποστολές στην Ευρώπη  και στην Αγγλία. Τέλος,  κατά την διάρκεια του πολέμου οι ηγέτες  των συμμαχικών χωρών είχαν δηλώσει:

1/ Ο Αντιπρόεδρος τότε τον ΗΠΑ και μετέπειτα πρόεδρος Χάρι Τρούμαν τον Φεβρουάριο του 1944 δήλωσε : «Ποτέ δε θα λησμονήσουμε τις αδικίες που διαπράχτηκαν σε βάρος της Ελλάδος όταν έρθει η ημέρα της Κρίσεως»

2/ Ο πατέρας  της Νίκης Ουίνστον Τσόρτσιλ  κατά την διάρκεια του πολέμου είχε διακηρύξει ότι:«Ας μείνει ήσυχη η Ελλάδα , θα πάρει όλα όσα της ανήκουν, θα αποκτήσει τα εδάφη της στο ακέραιον και θα ζήσει υπερήφανη και ηρωική μέσα στους νικητές…»

3/ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Αντονι Ηντεν έλεγε: «Αν το αποτυχόν , χάρη στη νικηφόρα αντίσταση της Ελλάδος μεσογειακό σχέδιο του Χίτλερ  επετύγχανεν, η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της θα είχε όλως διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ήρωες που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιερά γη της Βορείου Ηπείρου θα είναι οδηγοί μας με τους Μαραθωνομάχους και θα φωτίζουν ανά τους αιώνες την οικουμένη…»

4/ Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ κατά την διάρκεια του πολέμου επίσης έλεγε:  «Ο αγώνας  της Ελλάδος και τα κατορθώματα της δημιουργούν για αυτών αναμφισβήτητα δικαιώματα ….».

5/ Η Σοβιετική Ένωση μέσω του επίσημου ραδιοσταθμού της (ΤΑΣ) διακήρυσσε τον Απρίλιο του 1942:  «Έλληνες σας ευγνωμονούμε και πλησιάζει ο καιρός που σε συνεργασία με τους Άγγλους θα σας πληρώσουμε για τη θυσία, με την Ελλάδα που θα κυριαρχήσει στη Μεσόγειο..»

6/ Το ίδιο πρακτορείο σε άλλο μήνυμα διεκήρυσσε : «Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πάνοπλων   και νικήσατε . Μικροί εναντίον Μεγάλων και επικρατήσατε . Δεν είναι δυνατόν να γίνει αλλιώς , διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμε χρόνον δια να αμυνθώμεν. Σαν Ρώσοι και σαν άνθρωποι σας ευγνωμονούμε…»

Παρόμοιες διακηρύξεις έκαναν όλοι οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών οι οποίοι παρότρυναν με υποσχέσεις  την Ελλάδα να γίνει ολοκαύτωμα , αλλά για λόγους ευνόητους παραλείπονται .

Κατά τον διακεκριμένο νομικό και διεθνολόγο κ. Θαλή Μυλωνά όταν τέτοιες υποσχέσεις δίδονται κατά την διάρκεια του αιματηρού πολέμου από τις ηγεσίες των χωρών, αυτές δεν έχουν τον χαρακτήρα απλά μιας διακήρυξης , αλλά νόμιμης υπόσχεσης , δηλαδή  έχουν δημιουργήσει μια νόμιμη υποχρέωση , μια  ‘συναλλακτική’  υπόσχεση. Αρα αποτελούν τεκμήρια διεκδικήσεων

Αυτή την υποχρέωση θα έπρεπε να είχαν εκπληρώσει οι Ελληνικές Κυβερνήσεις  μετά τον πόλεμο , πράγμα το οποίον δεν έγινε μέχρι σήμερα για τους εξής λόγους ;

α/ Η Ελλάδα πριν από τη λήξη του πολέμου  βυθίστηκε στον   Εμφύλιο Πόλεμο . Μετά τον εμφύλιο ήτο ηθικά τόσο εξασθενημένη και καθημαγμένη ώστε καμία κυβέρνηση δεν είχε  το κύρος    να διεκδικήσει τις εθνικές μας διεκδικήσεις .Τότε οι Έλληνες ήταν διαιρεμένοι σε Αγγλόφιλους, Κομμουνιστές πειθήνια της Μόσχας  και η τάξη που είχε συνεργασθεί με τον κατακτητή ήταν  Γερμανόφιλοι. ( Αν μιλούσε τότε κάποιος για Βορ. Ήπειρο οι αριστεροί  θα τον χαρακτήριζαν για φασίστα και θα το πλήρωνε με τη ζωή  του από την ΟΠΛΑ  του ΚΚΕ. Αν πάλι κάποιος πατριώτης  μιλούσε για  διεκδίκηση της Κύπρου από τους Άγγλους θα τον θεωρούσαν οι «εθνικόφρονες» σαν  κομμουνιστή και θα κινδύνευε από τους "Χίτες"  . Με τέτοια παραφροσύνη ποια κυβέρνηση μπορούσε να διεκδικήσει τα εθνικά μας δίκαια;)  . Ο Εμφύλιος  ματαίωσε  την   Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και φυσικά οι Άγγλοι δεν θα εύρισκαν καλύτερη ευκαιρία να μη εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους. Βέβαια οι πολεμικές κυβερνήσεις έδωσαν τη θέση τους σε αριστερές και αυτές λησμόνησαν όλες τις υποσχέσεις.

β/ Οι ηγέτες που προέκυψαν μετά τον Εμφύλιο ήταν ή εξαρτημένοι από τους Άγγλους νικητές  ή πρώην  συνεργάτες  των Γερμανών που εισχώρησαν στην εξουσία λόγω του ψυχρού πολέμου   ή τέλος  ανήκαν σε οικογένειες που είχαν ισχυρό δεσμό με το  Ράιχ. Τούτο δυσκόλευε την απαίτηση επιστροφής  των Πολεμικών Επανορθώσεων  από την Γερμανία.

γ/ Εμπόδιο η διαίρεση του Κόσμου σε δύο μπλόκ (Δύση-Ανατολή) άλλαξε εντελώς το χάρτη του πολέμου . Ο νέος χάρτης διαίρεσης της Γερμανίας στάθηκε σαν αιτία ΜΗ επιστροφής των πολεμικών αποζημιώσεων μέχρι της επανενώσεως της Γερμανίας   Όσον αφορά δε την απαίτηση μας στη Βόρειο Ήπειρο αυτή προσέκρουσε στην επιβολή κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία κάτω αρχικά από την αιγίδα της Μόσχας και βραδύτερον υπό  την αιγίδα του Πεκίνου.

Τα Θύματα  την δικαίωση αναμένουν .Έτσι μέχρι σήμερον ενώ το Ισραήλ έχει αποζημιωθεί για τα εγκλήματα κατά των Εβραίων σχεδόν στο σύνολο τους εμείς δεν πήραμε σχεδόν τίποτα . Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις μας για ψηφοθηρικούς λόγους θέτουν  το θέμα στις συζητήσεις στις Γερμανικές Κυβερνήσεις αλλά καμία δεν χρησιμοποίησε τα υπάρχοντα ένδικα μέσα για την πληρωμή των χρημάτων. Κυριαρχεί το «πολιτικό συμφέρον» το «φοβικό σύνδρομο»  και τα ατομικά συμφέροντα των γερμανοτραφών ηγετών μας .

Καιρός να γίνει η αρχή Κατά τους νομικούς κύκλους θα ήταν η αρχή αν κάποια Ελληνική Κυβέρνηση κατέθετε στο  Πρωτοδικείο  του Μονάχου μια αγωγή εναντίον κάποιων Γερμανικών Επιχειρήσεων  που έβλαψαν κατά την διάρκεια της Κατοχής  την Ελλάδα. Αν δεν πληρωνόταν θα προσέφευγε  στο κλιμακωτά ως το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο και αν πάλι απορρίπτετο θα μπορούσε να αποταθεί στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο και εν συνεχεία  Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο μεταξύ η Γερμανική Κυβέρνηση θα είχε πειστεί ότι πρέπει να καθίσει στην τράπεζα διαπραγματεύσεων και να δώσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα . Αμέσως μετά την υποβολή αγωγής κατά των Γερμανικών Εταιρειών η Ελληνική Κυβέρνηση θα έπρεπε να εγγράψει το Γερμανικό Δάνειο στον Π/Υ του κράτους . Τότε η Ελλάς δεν θα είχε την προτελευταία θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών σαν η δεύτερη  φτωχότερη χώρα  αλλά θα ήταν μια ευημερούσα χώρα. Αυτό θα συνέβαινε φυσικά και με άλλες Πατριωτικές Κυβερνήσεις οι οποίες θα εκμεταλλεύονταν τους Ελληνικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, όπως λόγου χάρη τους Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο ,  Κρήτη κλπ.

Οι Τουρκολάγνοι Σήμερα βέβαια υπάρχει και μια άλλη μερίδα στην άρχουσα τάξη που παίρνει εντολές ή συνεργάζεται στενά με την Τουρκία. Παλιά ήταν οι Φαναριώτες. Τώρα εκφράζεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ  με κυριότερο εκπρόσωπο του  τον καθηγητή Χρήστο Ροζενστάιν ή Ροζάκη της ομάδος του Κώστα Σημίτη(Ααρόν Αβουρί). Αυτοί σε γενικές γραμμές θέλουν πάση θυσία την εκχώρηση του μισού Αιγαίου στους Τούρκους , συνεκμετάλλευση του και ουσιαστικά την Ελλάδα να ενεργεί σαν προτεκτοράτο της Τουρκίας και σε γενικές γραμμές το έχουν εδώ και δεκαετίες επιτύχει μέσα από τις θέσεις-κλειδιά που κατέχουν με όλες τις Κυβερνήσεις

Η πολιτική όλων των μεταπολιτευτικών Κυβερνήσεων με τις συνεχείς υποχωρήσεις προς την Τουρκία μετέβαλαν το Αιγαίο από Ελληνική Θάλασσα και Αρχιπέλαγος σε «Γκρίζα  Ζώνη» . Προσφάτως η τουρκική βουλιμία   προχώρησε   στο γκριζάρισμα  και του Ιονίου πελάγους

Αλλά με το ΘΑ και το ΕΑΝ δεν   έρχεται η αλλαγή παρά μόνο με την συνειδητή ψήφο του Έλληνα πολίτη σε πατριώτες πολιτικούς και  κόμματα  που θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς το λαό και δεν θα κλέβουν τον εθνικό πλούτο και τον Π/Υ

Οι  Νομικοί ας ενεργήσουν Όμως κατά τους νομικούς οι υποσχέσεις αποτελούν οιονοί δίκαιο και ποτέ δεν χάνουν την αξία τους . Εκείνο όμως που παραμένει ισχυρότατο και ποτέ δεν παραγράφεται μέχρι της πλήρους εξοφλήσεως του είναι :

1/ Το Κατοχικό Δάνειο   ύψους μετά τον πόλεμο σε Έντεκα( 11) δισεκατομμύρια δολάρια

2/ Οι Πολεμικές Επανορθώσεις και ιδιαιτέρως εκείνες που έχουν σχέση με εγκλήματα πολέμου , γενοκτονίες αμάχων και αίμα , όπως αυτές που αναφέρονται στις θυσίες του Ελληνικού λαού

3/ Η  Επιστροφή  των κλαπέντων Αρχαιολογικών Θησαυρών    γεγονός που  δεν παραγράφεται όσοι αιώνες κι’ αν περάσουν

Θα διαπράξουμε Υβρη στους νεκρούς μας αν λησμονήσουμε τις θυσίες τους και αφήσουμε τους εγκληματίες ατιμώρητους χωρίς δίκη (12/4/24)