ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΣΟΦΩΝ
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΕΩΣ
Γράφει ο *Αμφικτύων
Είναι γεγονός ότι σήμερα σκεπτόμαστε εντελώς διαφορετικά απ’ ότι οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Και δεν εννοώ φυσικά την επίδραση λόγω του εκσυγχρονισμό που επέφερε η τεχνολογία . Η αλλαγή του φιλοσοφικού και πολιτισμικού υποβάθρου οφείλεται στην εισβολή διαφορετικής θρησκείας στο δυτικό κόσμο, η οποία επέφερε τον διαφορετικό τρόπο της σκέψεως . Ο Ελληνικός κόσμος σκεπτόταν σύμφωνα με τις αρχαιοελληνικές Αξίες της Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Σεβασμού του ατόμου, του Ωραίου, της Οικολογίας , της Αρμονίας και της Αλήθειας . Αντίθετα, ο σύγχρονος Εβραϊκός τρόπος της σκέψεως βασίζεται στην Βίβλο, στην μεταφυσική, στα θαύματα, στον φόβο Κυρίου, στον Υλισμό , Αυταρχισμό και στη Βαρβαρότητα. Η δυαδικότητα των πραγμάτων στο Σύμπαν είναι η βάση της φιλοσοφίας του Ηρακλείτου και όχι μόνον αυτού. Ο Ηράκλειτος παραπονιόταν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μόνον την μια όψη του πράγματος και δεν αντιλαμβάνονται το όλον, δηλαδή τον αντικειμενικό Λόγο. Γι’ αυτό έλεγε: «Αν ακούσετε όχι εμένα αλλά τον λόγο, είναι σοφό να ομολογείτε ότι τα πάντα είναι Ένα» Το "Εν και το Ον" της αρχαίας Ελληνικής κοσμοθέασης.
Επομένως δίνοντας τους δύο τρόπους σκέψεως μπορείτε συνθέτοντας τους να βρείτε την αντικειμενική αλήθεια, δεδομένου ότι ο κόσμος διακρίνεται από την ενότητα όλων των αντιθέτων, από ύλη και ενέργεια . Στην εποχή μας τούτο έχει ξεχασθεί και προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια από εδώ και από εκεί , όχι όμως στην σύνθεση των αντιθέτων.
Ας δούμε όμως αυτά τα επιγράμματα, που διαλύουν το πνευματικό σκότος και χαράζουν τους νέους δρόμους για να ξαναμπεί η ανθρωπότητα στο δρόμο του ορθολογισμού, του ανθρωπισμού και της γνώσης. Βέβαια ο χριστιανισμός αντέγραψε αρκετά από τα ελληνικά διδάγματα , αλλά επειδή στηρίζεται στο σάπιο φιλοσοφικό υπόβαθρο της Βίβλου η αντιγραφή ήτο επιφανειακή και δεν εφαρμόσθηκε στην πράξη. Ετσι όλα τα ηθικά διδάγματα του χριστιανισμού και της σύγχρονης κοινωνίας φαντάζουν υποκριτικά διότι δεν συμβαδίζει η θεωρία με την πράξη. Δυστυχώς ο σύγχρονος Ελληνας έγινε επιρρεπής στις ξενόφερτες «αξίες»-θα τις έλεγα αρκετές απ’ αυτές απαξίες- και σήμερα πληρώνει τα επίχειρα της ξενολαγνίας του. Με την δημοσίευση των αρχαίων γνωμικών ευελπισθούμε ότι θα συμβάλλουμε στην αλλαγή του σημερινού εβραϊκού τρόπου σκέψεως ο ο οποίος μας οδήγησε στα αδιέξοδα :
"Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν».
ΟΜΗΡΟΣ Ιλιάδα, Ζ 208
"We always excel and remain transcendent of others, we never ashame an ancestors' generation".
HOMER Iliad.
ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ – (Δελφικόν ΕΙ) Οι Έλληνες μέσα από τον διαλογισμό , αυτογνωσία , αυτοκριτική και τον δημοκρατικό διάλογο προσπαθούσαν να βρουν τον εαυτόν τους και την πραγματική αλήθεια
Τώρα έχουμε χάσει τον εσωτερικό μας εαυτό και δεν επικοινωνούνε με το «είναι» μας παρά μόνον για να ικανοποιήσουμε τα ένστικτα της αυτοσυντηρήσεως και αναπαραγωγής.
ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."- Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)
"ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το επικίνδυνο είναι ότι, όταν η διαφθορά εισχωρήσει στο κράτος, τότε ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ !" - Ηροδότου Ιστορία ( Βιβλίο Γ΄ "Θάλεια", Σελίδες 79-85)
ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΙΜΩΡΙΑΣ
"Δεν ωφελεί το να αδικεί κάποιος ξεγλιστρώντας και όταν δεν τιμωρείται, διότι γίνεται χειρότερος. Αντιθέτως, αυτός που τιμωρείται γαληνεύει μέσα του το θηρίο και εξημερώνεται, ενώ απελευθερώνεται το ήμερο και όλη η ψυχή ανυψώνεται μεταπίπτοντας στην άριστη φύση της, καθώς αποκτά σωφροσύνη (αυτο-έλεγχο), δικαιοσύνη, και φρόνηση (σοφία) συνδυασμένα, που του προσφέρουν μεγαλύτερη αξία από την σωματική δύναμη και υγεία, και την καλήν εμφάνιση, όπως ακριβώς ο νούς αξίζει περισσότερο από το σώμα;" - Σωκράτης, Πλάτωνος "Πολιτεία", 591 β.
ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ
Ο Σωκράτης για όσους δεν εγνώρισαν την Σοφία και την Αρετή:
« Άρα, όσοι δεν γνώρισαν την σοφία και την αρετή, και η ζωή τους είναι μόνον οι κοινές διασκεδάσεις, σπαταλούν τη ζωή τους σκόρπια πότε στον πάτο και πότε στη μέση της απεικόνισής μας (οι θαυματοποιοί του Σπηλαίου). Δεν θα μπορέσουν ποτέ να σηκώσουν το βλέμμα τους, να κοιτάξουν την αληθινή κορυφή που βρίσκεται επάνω, ούτε ποτέ θα γεμίσει η ψυχή τους με αληθινή ουσία, μήτε με επιβεβαιωμένη και ανόθευτη χαρά. Σκύβουν πάνω από τα τραπέζια τους, σαν τα πρόβατα που σκύβουν τα κεφάλια τους στο χορτάρι, και κοιτάζοντας κάτω το έδαφος, περιδρομιάζουν και συνουσιάζονται. Και ένεκα της ακόρεστης πλεονεξίας τους με βαριές ανάσες, τσινιές και κερατωσιές αλληλοσκοτώνονται διότι είναι ανικανοποίητοι, και δεν μπορούν ποτέ να μην είναι εφόσον παραγεμίζουν με φαντασιώσεις κάποιο μέρους του εαυτού τους το οποίο είναι χιμαιρικό ακριβώς λόγω της ακόρεστης δίψας τους για περισσότερα.»
Γλαύκων: "Ώ Σωκράτη, ακούγεσαι σαν να μαιεύεσαι έναν χρησμό για τη ζωή του ευτελούς ανθρώπου".
Σωκράτης: "Και δεν είναι οι ηδονές τέτοιας ζωής αναπόφευκτα σύμμεικτες με πόνο, και συνεπώς κάτι κενο-ψευδεπίγραφο και αμιγής φρεναπάτη της αληθινής ηδονής; Τόσον οι ηδονές όσο και οι πόνοι χρεωστούν την εμφανή σφοδρότητά τους στην αμοιβαία αντίθεσή τους, και εκτρέφουν φρενοβλαβείς πόθους στις καρδιές των γελοίων, που πολεμούν γι’ αυτές". - Πλάτων, "Πολιτεία", 586 a, b & c.
Του Μενάνδρου
"Ο κάθε ανόητος αναλίσκεται (κυριεύεται) με την αλαζονεία και τις φασαρίες"
"Πας ο μη φρονών αλαζονεία και ψόφους αλίσκεται"
Του Θουκυδίδου
"Και κατήντησαν να μεταβάλουν αυθερέτως την καθιερωμένην σημασίαν των λέξεων, δια των οποίων δηλούνται τα πράγματα" (Ιστορίαι", 82.10).
Θουκυδίδης (Α΄141) γράφει: «Όταν άνθρωποι προς τους οποίους είμαστε ίσοι, έρχονται, χωρίς καμιά διαιτησία και προβάλλουν απαιτήσεις, είτε αυτές είναι μικρές είτε είναι μεγάλες, τούτο σημαίνει ότι μας ζητούν υποταγή»
[«Περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια του εχθρού».
(Θουκυδίδης, Ιστορία, Α΄144)
[Η μεν υποτίμηση του αντιπάλου πρέπει να αποδεικνύεται μόνον δι’ έργων ανδρείας επί του πεδίου της μάχης] (Θουκυδίδου, Ιστοριών, ΣΤ’ 34).
«Διότι μόνο τότε εξασφαλίζει κανείς την ελευθερία του απέναντι των γειτόνων, όταν είναι ικανός κι έτοιμος να αντιμετωπίζει αυτούς» (Θουκυδίδου, Ιστοριών, Δ 92).
Σπαρτιάτη βασιλέως Αρχιδάμου:
«ενώ έχετε τέτοιον αντίπαλο, εξακολουθείτε ν’ αδρανήτε και δεν καταλαβαίνετε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσει κανείς μια σταθερή ειρήνη είναι, βέβαια, ν’ αποφεύγη να μεταχειρίζεται την δύναμή του για να αδική, αλλά και να δείχνη ότι
είναι αποφασισμένος να μην ανεχθή να τον αδικούν» (Α’ 71).
Του Δημοκρίτου
XΑΛΕΠΟΝ ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΥΠΟ ΧΕΡΕΙΟΝΟΣ
Δημοσθένους:
«Όποιος δεν λέει αυτά που πιστεύει προδίδει την πατρίδα του»
"Ουκ ήδειν ότι σον έστιν" έφη: "Ότι δε σον ουκ έστιν, ήδεις". Όταν λέει ο Δημοσθένης
Βίας ο Πριηνεύς γράφει:
"Δει δε τον αγαθόν άνδρα, παυόμενον της Αρχής, μη πλουσιότερον, αλλά μάλλον ενδοξότερον γεγονέναι"!
Του Ευριπίδου:
Απλούς μύθος της αληθείας έφυ. = Ἠ αλήθεια λέγεται με απλά λόγια!!!! Ευριπίδους Φοίνισσαι, 469
.....Μή ̛ πί δουλείας ποτέ (μή δούλος ποτέ) ζών εκών έλθης (ζών με τη θέληση σου γίνεις) παρόν σοι κατθανείν ελευθέρως (αφού μπορείς να πεθάνεις ελεύθερος).(Ευριπίδης)
Τά δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί.(Μένανδρος)
Θαρσείν χρή …. (Πρέπει να έχεις θάρρος) (Θεόκρητος).
Καιροί δε καταλύουσιν τας τυραννίδας (Οι κρίσιμες περιστάσεις καταλύουν τα τυραννικά πολιτεύματα).(Μένανδρος)
Οι τους οικείους προδιδόντες (αυτοί που τους δικούς τους προδίδουν) ού μόνον υπό των αδικουμένων μισούνται (όχι μόνον από τα θύματα τους μισούνται), αλλά και υπό τούτων οίς προδίδονται (αλλά και από αυτούς ακόμα όπου προδίδουν).(Αίσωπος)
Το ψεύδος ισχύν της αληθείας έχει ενίοτε μείζω και πιθανωτέραν όχλου (το ψεύδος ισχύν από την αλήθεια έχει ενίοτε μεγαλυτέραν και ικανωτέραν να πείθει τον όχλον).(Μένανδρος)
Ώ παίδες Ελλήνων (παιδιά των Ελλήνων), ίτε, ελευθερούτε πατρίδ ̛ ,(εμπρός ελευθερώστε την πατρίδα) ελευθερούται δε παίδας, γυναίκας, (ελευθερώστε δε τα παιδιά σας, τις γυναίκες σας) θεών τε πατρώων έδη (και των πατρώων θεών τα ιερά) θήκας τε προγόνων (και τους τάφους των προγόνων σας)˙ νύν υπέρ πάντων αγών (τώρα ο αγώνας γίνεται για όλα).(Αισχύλος)
«ΧΡΗ ΔΕ ΠΑΝ ΕΔΡΟΝΤΑ ΜΑΥΡΩΣΑΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ»
(Οταν τύχει να έρθεις αντιμέτωπος με τον εχθρό σου
επιβάλλεται να τον εξοντώσεις με οποιοδήποτε μέσο). - Πίνδαρος
ΟΜΑΔΑ «Ε»
Δύσκολο να βρεθεί κατι γιατί αν και το περιστατικό είναι γνωστό σε αρκετούς, κουκουλώθηκε αμέσως για να αποφευχθεί το σκάνδαλο που θα γινόταν. Παλαιότερα υπήρχαν περισσότερες αναφορές για αυτό, αλλά τώρα βρήκα αυτές:
''Ειδήσεις από την τηλεόραση στις 15/11/98 ανέφεραν ότι στην ανωτέρω ημερομηνία άρχισαν υποβρύχιες έρευνες στις υποθαλάσσιες αρχαιότητες πόλεως Πύλου, από τον Αλμπέρ Φαλκώ, συνεργάτη-δύτη του θανόντος γαλλο-εβραίου <<επιστήμονα>> Ζακ Κουστώ.Όταν ζούσε ο Κουστώ, με το πλοίο του <<ΚΑΛΥΨΩ>>, είχε ποντίσει φοινικικούς αμφορείς στην θάλασσα της Πύλου, ώστε σε μεταγενέστερες έρευνες (δηλαδή το 98 ) να <<αποδειχθεί>> ότι στην αρχαία Πύλο δεν ζούσαν Έλληνες, αλλά φοίνικες-Εβραίοι. Απώτερος σκοπός: να δικαιολογηθεί η παρουσία στην Πύλο ισραηλινών
και άλλων, δήθεν αρχαιολογικών αποστολών, και ο αποκλεισμός του νησιού από Έλληνες και ξένους τουρίστες με επίσημη δικαιολογία τηνγενική υποθαλάσσια και χερσαία αρχαιολογική εκσκαφή της περιοχής.''
''Εξ άλλου, έχουµε και την περίπτωση του ωκεανολόγου Ζακ Κουστώ, που είχε ποντίσει σύγχρονες πλάκες µε «παλαιοµένες» Σηµιτικές επιγραφές στα παράλια της Κρήτης. Εποµένως έχουµε κάθε λόγο να επαγρυπνούµε για να λάµψει όλη η ιστορική αλήθεια για τον ιστορικό του μέλλοντος''
ΤΟΥ ΧΙΛΩΝΟΣ:
«Τα μεν υψηλά ταπεινούν, τα δε ταπεινά υψούν»(Διογένης Λαέρτιος, Α, γ, 69).
«Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται και ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται» (Κατά Λουκάν, ιδ. 7-11)
Δυστυχώς ο Χριστιανισμός δεν το έκανε πράξη . Απλά αρκέσθηκε στη θεωρία προς εξαπάτηση του κόσμο(όρα την κεφαλή του ιερατείου)
ΤΟΥ ΧΙΛΩΝΟΣ:
«Τον τελευτηκότα μακάριζε» (Στοβαίου Ανθολογία Γ, παρ. 79ε)
Τώρα μακαρίζουν τους εν ζωή ανάξιους , ακόμη και τους εγκληματίες που πλούτισαν με κάθε θεμητόν και αθέμητον μέσον, ή υπηρέτησαν πιστώς το σύστημα. Πριν ακόμη πεθάνουν και γραφεί η ιστορία το σύστημα δημιουργει «εθνάρχες» , σοφούς, ανθρωπιστές κλπ που στο διάβα του ε αποδεικνύονται άνθρακες ο θησαυρός.
«Μακάριοι οι νεκροί» (Αποκάλυψη Ιωάννου ιδ, 13).
Ο Χριστιανισμός ενώ την παρούσα ζωή την απαξιώνει, δημιουργεί ελπίδες για την μεταθανάτια ζωή
«Πρεσβύτερον σέβου» (Συλλογή Δημητρίου Φαληρέως παρά Στοβαίου Γ, 74γ).
Σήμερα ενώ προσπαθούν να δώσουν χρόνια ζωής στους ηλικιωμένους και χρήμα άφθονο στους εμπόρους της υγείας , δεν τους χαρίζουν το προσήκον σέβας (όρα το ασφαλιστικό)Ούτε μια θέση στο μετρό. Γενικά οι τώρα κάνουν εσκεμμένη και ασεβή αποδόμηση των έργων των προηγουμένων γενεών (ιστορία, έθνος κ.α)και ρίχνουν τον πέπλο της αμνημοσύνης στο παρελθόν.
«Πρεσβυτέρω μη επιπλήξης» (Απόστολος Παύλος Α΄Προς Τιμόθεον, ε, 1).
Ο Χριστιανισμός υποκριτικά συμπλέει με το κράτος και το κατεστημένο και τα λόγια του είναι κενό γράμμα
Του Μενάνδρου
"Πας ο μη φρονών αλαζονεία και ψόφους αλίσκεται" - Μένανδρος
(Ο κάθε ανόητος αναλίσκεται (κυριεύεται) με την αλαζονεία και τις φασαρίες)
Του Ζήνωνος
"Το κατα Φύσιν ζήν, ταυτό του κατ' Αρετήν ζήν (εστί)". -
ΤΟΥ ΘΑΛΗ(640-536 π. Χ):
«Αγάπα τον πλησίον» (Γνωμ. Γ. Φιλάρετος, σελ. 53)
Τώρα ο καθένας έχει κλεισθεί στον εαυτόν του και ενεργεί για το ατομικό συμφέρον, παραγνωρίζοντας ότι ολόκληρο το ανθρώπινο γένος είναι ένας κοινός οργανισμός. Τότε η Τριμερής Φιλία(Θεού-Ανθρώπων- Φύσεως (μεταξύ τους και προς άλληλα) Τώρα η αγάπη του χρήματος, του κέρδους και της ύλης.
«Όσα νεμεσός των πλησίον αυτός μη ποιεί» (Συλλογή Δημ. Φαληρέως παρά Στοβαίου Α΄, παρ. 79ε)
Τώρα δεν γνωρίζουμε τον διπλανό της πολυκατοικίας μας και σκοτώνουμε τον πλησίον μας για λίγα Ευρώ.
«Αγαπήσης τον πλησίον σου ως σεαυτόν» (Κατά Ματθαίον, κβ, 39)
Η Εκκλησία υποκρίνεται ενώ στην πράξη δεν αγαπά τον άνθρωπο, παρά μόνον το χρήμα(όρα την εκκλησιαστική περιουσία εν μέσω φοβερής φτώχιας )
Το ισχυρότερο είναι η ανάγκη διότι κυριαρχεί σε όλα
Αντίθετα οι ιουδαιοχριστιανοί λένε ότι παντοδύναμος είναι ο θεός.
Το σοφότερο είναι ο Χρόνος διότι ανακαλύπτει τα πάντα.
Οι ιουδαιοχριστιανοί λένε ότι σοφότεροι είναι οι προφήτες
Το ταχύτερο είναι ο Νους διότι τρέχει παντού
Το μεγαλύτερο είναι ο Χώρος διότι χωράει τα πάντα
Κατά τους ιουδαιοχριστιανούς δεν χωράει το θεό , ο οποίος κατοικεί έξω του χώρου(είναι εξωσυμπαντικός
Το ωραιότερο είναι ο Κόσμος , διότι είναι έργο θεού.
Κατά τους ιουδαιοχριστιανούς είναι ο Παράδεισος ιουδαιοχριστιανούς
Το αρχαιότερο είναι ο θεός(σύμπαν) διότι είναι αγέννητος
Οι ιουδαιοχριστιανοί θεωρούν ότι τούτο το δημιούργησε ο Γιαχβέ
Το δυσκολότερο είναι να γνωρίσεις τον εαυτόν σου.
Η Αυτογνωσία εξέλειπε εδώ και 17 αιώνες αφ’ ότου επεβλήθη δια της βίας ο ιουδαιοχριστιανισμός μέσω της Ρωμαϊκής κατακτήσεως
Το ευκολότερο είναι να δίνεις συμβουλές σε άλλους.
Σήμερα όχι μόνον δίνουν συμβουλές προς το δικό τους συμφέρον οι πονηροί προς τους αφελείς (σύμβουλοι, think tank, γκάλοπ και οίκοι αξιολογήσεως κλπ) αλλά και χρυσοπληρώνονται γι’ αυτές
Το πιο ευχάριστο είναι η επιτυχία .
Αν ρωτήσετε σήμερα θα σας που το χρήμα.
Το πιο παράξενο ένας γέροντας τύραννος
Σήμερα στην εποχή του αυτοματισμού, κυβερνάει η γεροντοκρατία και οι ασφαλιστικοί νόμοι τους θέλουν να κυβερνούν ως τα βαθιά γεράματα.
Τα πολλά λόγια δεν είναι απόδειξη φρονιμάδας
Στην εποχή της διαλεκτικής, παρά την δύναμη της εικόνας , τα λόγια και το ψέμα είναι δύναμη στα χέρια των πονηρών
Θεϊκό είναι εκείνο που δεν έχει αρχή και τέλος
Για τους ιουδαιοχριστιανούς θεικό είναι ότι προέρχεται από τη Βίβλο και την Καινή Διαθήκη και προνοεί υπέρ των «εκλεκτών»
Ευτυχισμένος είναι αυτός που έχει σώμα υγιές, εφευρετικό μυαλό, και έμφυτη ικανότητα να δεχθεί την μόρφωση
Πόσοι άνθρωποι σήμερον φροντίζουν για τα τρία αυτά πράγματα; Ελάχιστοι.
Μην πλουτίζεις με άσχημο τρόπο και μην επηρεάζεσαι από τις κακολογίες σε βάρος αυτών που εμπιστεύεσαι
Συχνά όμως αυτούς που εμπιστεύεσαι πράττουν έκνομες πράξεις για πλουτισμό τους . Γι’ αυτό όταν πληροφορηθείς κάτι πρέπει να διατάξεις ανάκριση .
Ότι προσφέρεις στους γονείς σου τα ίδια περίμενε να πάρεις και από τα παιδιά σου.
Σήμερα έχουν αντιστραφεί τα πράγματα και οι γονείς μέχρι βαθιά γηρατιά προσφέρουν στα παιδιά τους.
Η επιορκία είναι χειρότερη και από τη μοιχεία.
Σήμερον ο όρκος έχει χάσει την ιερότητα του και τα δικαστήρια γέμουν
Να επιζητάς τη σοφία
Σήμερα μόνον τα χρήματα και τις υλικές απολαύσεις επιζητούν οι νέοι
Να επιλέγεις το καλό.
Σήμερα την εποχή της παρακμής και παραζάλης ελάχιστοι γνωρίζουν ποιο είναι το καλό
Οι ψυχές είναι αθάνατες
Οι διαφορά με τους ιουδαιοχριστιανούς είναι ότι αυτοί θεωρούν και την ανάσταση του σώματος
ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΟΣ (640-560 π.Χ)
Καμιά υπερβολή.
Δείτε σήμερα παντού υπερβολές και η έλλειψη μέτρου θεωρείται αποτυχία.
Τα λόγια είναι ο καθρέπτης των έργων
Αυτά συνέβαιναν τότε που υπήρχε εντιμότης και συνέπεια έργων και λόγων. Σήμερα ισχύει το ψέμα και ο δόλος για να επιτύχουν τον επιδιωκόμενο σκοπό και την συσσώρευση πλούτου.
Οι νόμοι μοιάζουν με ιστό αράχνης που συγκρατεί τα ελαφρά και αδύναμα αλλά σκίζει τα βαριά και μεγάλα.
Ο λόγος επισφραγίζεται από τη σιωπή και η σιωπή από τις περιστάσεις .
Οι γκαζοντενεκέδες χτυπούν πιο δυνατά λέει ο λαός, ενώ οι γεμάτοι δεν χτυπούν. Οι νουνεχείς λένε λίγα . Αν ο πρωθυπουργός μας Γ.Α.Π εφήρμοζε αυτή την αρχή σήμερα δεν θα είμαστε κάτω από το Δ.Ν.Τ
Ο κορεσμός γεννιέται από τον πλούτο και από τον κορεσμό η ύβρις.
Ακριβώς βρισκόμαστε στον πυρήνα του σημερινού ελληνικού προβλήματος και της χρεωκοπίας της χώρας.
Να βασίζεσαι στην καλοκαγαθία περισσότερο απ΄ ότι στον όρκο.
Αν το άτομο δεν είναι αγαθό τότε ο όρκος παραβιάζεται ευκόλως. Επομένως, φρόντισε να πληροφορηθείς περί της ταυτότητος του ατόμου και μην εμπιστεύεσαι στους όρκους.
Μη λες ψέματα
Όταν χτίζουμε ένα κόσμο φανταστικό πάνω στο ψέμα στο τέλος πέφτει και μας πλακώνει ,όπως συνέβη στις μέρες μας.
Ασχολήσου με τα σπουδαία
Αν λύσεις τα σπουδαία τότε τα μικρά και ασήμαντα θα έχουν μόνα τους επιλυθεί ή δεν θα υπάρχουν. Σήμερα δυστυχώς αφήνουμε τα σπουδαία και καταπιανόμαστε με τα μικρά και ασήμαντα. Ορα τα κανάλια! Σε ένα κόσμο με πολίτες καλούς και αγαθούς , η πόλη λειτουργεί αρμονικά βάσει του γραπτού και αγράφου νόμου
Μην αποκτάς βιαστικά φίλους και όσους αποκτήσεις μην τους εγκαταλείπεις.
Πρέπει να γνωρίσεις εις βάθος ένα άνθρκαι γελάωσωστές
Όποιος θέλει το καλό μου με κάνει και κλαίω και όποιος το κακό με κά , λέει ο λαός
Ασε τη λογική να σε οδηγεί.
Η σύσταση της ψυχής χωρίζεται σε λογική, θυμικό και επιθυμητικό.
Η λογική κυβερνάει τη γνώση, το θυμικό σχετίζεται με την παρόρμηση και το επιθυμητόν με τις επιθυμίες. Ο άνθρωπος είναι ο Ηνίοχος που διευθύνει αυτό το άρμα με τα τρία άλογα
Μην συναναστρέφεσαι με κακούς
«Πές μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι λέει ο λαός», αλλά και « μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις αυτά τα γράμματα θα μάθεις» λέγει ο λαός.
Να τιμάς τους γονείς σου και να σέβεσαι τους θεούς
Οι γονείς θέλουν τιμή διότι σε γέννησαν σε ανέθρεψαν και σε μόρφωσαν . Οι θεοί θέλουν σεβασμό , αλλά όχι φόβο, διότι είναι φίλοι μας.
Ο καλύτερος τρόπος ζωής είναι εκεί που επικρατεί δικαιοσύνη και ισότητα.
Διότι με την δικαιοσύνη και την ισότητα επιτυγχάνεται η γαλήνη και ειρήνη, ενώ με την αδικία και την ανισότητα η βία και η ανωμαλία
Ο καλύτερος τρόπος ζωής είναι εκεί που επικρατεί δικαιοσύνη και ισότητα.
Διότι με την δικαιοσύνη και την ισότητα επιτυγχάνεται η γαλήνη και ειρήνη, ενώ με την αδικία και την ανισότητα η βία και η ανωμαλία
Το ιερατείο συνταράσσεται από φοβερά σκάνδαλα και τα κρύβει (οικονομικά, παιδεραστία κλπ)δίδοντας το κακό παράδειγμα στους πιστούς.
«Όρκω μη χρω» (Εις Χρυσολωράν, σελ. 64)
Σήμερα ο όρκος έχει χάσει την ιερότητα του και την αξία του. Ο όρκος στο ευαγγέλιο και , και συνεπώς σε μια κατασκευασμένη από τον Παύλο θρησκεία, που όλο της το οικοδόμημα στηρίζεται στην ψυχοφθόρο Ιουδαϊκή Βίβλο, δεν έχει καμία ηθική αξία και επομένως καμιά δέσμευση της συνειδήσεως δεν επιφέρει.
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
Ο γαρ ελαχίστας τας μεταμελείας εκ του χαρίζεσθαι τοις εναντίοις λαμβάνων ασφαλέστατος αν διατελοίη. - Θουκυδίδου Ιστορία, Α34)
(Διότι ο λαμβάνων ελάχιστες μεταμέλειες λόγω της ενδοτικής συμπεριφοράς προς στους αντιπάλους του, εν γαλήνη απολαμβάνει υψίστην Ασφάλεια.)
"Το μεν ουν ευδαίμον το ελεύθερον, το δ'ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μη περιοράσθε τους πολεμικούς κινδύνους". - Θουκυδίδης (Περικλέους Επιτάφιος).
Η ελευθερία στηρίζεται στη γενναιότητα. «Αυτούς λοιπόν (που έπεσαν στον πόλεμο) έχοντες εσείς για παράδειγμα και πιστεύοντας ότι η ευτυχία στηρίζεται στην ελευθερία, η δε ελευθερία στην γενναιότητα, μην αποφεύγετε τους κινδύνους του πολέμου». Από τον επιτάφιο λόγο, τον οποίο εκφώνησε ο Περικλής το χειμώνα του 431 π. Χ., κατά την ταφή των πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν. - Θουκυδίδου Ιστορία, Δ 61
(Δεν κατηγορώ εκείνους που επιζητούν τη δύναμή, αλλά εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχθούν.)
Θουκυδίδης
«Ο ισχυρός επιβάλλει τη θέλησή του όσο η δύναμή του το επιτρέπει και ο ανίσχυρος υποχωρεί όσο η αδυναμία του το επιβάλλει»-
Θουκυδίδη
«Το δε σώφρον του ανάνδρου πρόσχημα»
ΡΗΤΑ ΤΩΝ 7 ΣΟΦΩΝ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κρατίστην είναι δημοκρατίαν εν η πάντες ως τύρανον φοβούνται τον Νόμον (Βίας ο Πριηνεύς).
Κρατίστην είναι Δημοκρατίαν την μήτε πλουσίους άγαν μήτε πένητας έχουσαν πολίτες - ούτε υπερβολικά πλούσιους, ούτε φτωχούς ( Θαλής ο Μιλήσιος).
Κρατίστην είναι δημοκρατίαν όπου τοις πονηροίς ουκ έξεστιν άρχειν και τοις αγαθοίς μη έξεστιν μη άρχειν - Ισχυροτάτη είναι η Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους πονηρούς να κυβερνούν και στους αγαθούς δεν επιτρέπει να μην κυβερνούν (Πιττακός ο Μυτιληναίος).
Κρίνομεν ανάξιον να είμεθα δεσπόται και δούλοι αλλήλων (Πλάτων, Μενέξενος).
Πρεπει να μαχομεθα υπερ του Νομου οπως μαχομεθα για τα τειχη μας (Ηράκλειτος)
Αρχάς μητ' άγαν διώκεις μηδέ πολλάκις, ου σεμνόν, ου δημοκρατικόν η φιλαρχία - μην επιδιώκεις υπερβολικά ούτε πολλές φορές τα αξιώματα γιατί η φιλαρχία δεν είναι ούτε σεμνή ούτε δημοκρατική (Πλούταρχος, Π.Π.).
Νικά δ' ο μείων τον μέγαν, δίκας έχων - Νικά δε ο μικρός τον μεγάλον, όταν έχει το δίκαιον με το μέρος του (Πλάτων. Γοργίας).
Αχθομαι και φέρω βαρέως τα της πόλεως σαπέντα - μεταφέρω με θλίψη γογγύζοντας την σαπίλα της πόλης (Αριστοφάνης, Εκκλησιάζουσες).
Τα της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν - το ήθος όλων των πολιτών έχει την τάση να μοιάσει με αυτό των κυβερνόντων (Ισοκράτης προς Νικοκλέα)
Μη τους χείρονας των βελτιώνων άρχειν και τους δυνητέρους τοις φρονιμοτέροις προστάττειν - μη αφήνετε τους χειρότερους να άρχουν και να προστατεύουν δήθεν τους φρόνιμους (Ισοκράτης προς Νικοκλέα).
Άνδρας γαρ πόλις και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών καιναί - τους άνδρες τους φτιάχνει η πόλις και αυτοί την σώζουν και όχι τα τείχη και τα πλοία (Θουκυδίδης).
Ηράκλειτος:
«Παιδός ή βασιληίη» (απ. 52).
Ιησούς: Αφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με...των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία του Θεού». (Μρ. Ι΄ 14)
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
Κόσμον τόνδε,...ούτε τις θεών, ούτε ανθρώπων εποίησεν: Αυτόν τον κόσμο ούτε κανείς από τους θεούς ούτε από τους ανθρώπους έκανε»
οὑσίαν εἱμαρμένης ἀπεφαίνετο λόγον τὸν διὰ οὑσίας παντός διήκοντα.»
Δηλαδή: Ο Ηράκλειτος θεωρούσε ως ουσία της ειμαρμένης τον λόγο, ο οποίος διαποτίζει την ουσία του σύμπαντος.
“διὸ δεῖ ἕπεσθαι τῷ (ξυνῷ, τουτέστι) τῷ κοινῷ· ξυνὸς γὰρ ὁ κοινός· τοῦ λόγου δ᾽ ἐόντος ξυνοῦ ζώουσιν οἱ πολλοὶ ὡς ἱδίαν ἔχοντες φρόνησιν.”
Δηλαδή: Πρέπει ν' ακολουθήσουμε τον κοινό (Καθολικό/Κοσμικό/Συμπαντικό) λόγο. Ενώ όμως ο λόγος είναι κοινός, οι πολλοί ζουν σαν να έχουν δική τους φρόνηση.
“ξὺν νόῳ λέγοντας ἰσχυρίζεσθαι χρὴ τῷ ξυνῷ πάντων.”
Δηλαδή: Για να μιλήσει κανείς με σύνεση πρέπει να στηρίζει τους ισχυρισμούς του σε αυτό που είναι κοινό στα πάντα (τον κοινό λόγο).
“ξυνόν ἐστι πᾶσι τὸ φρονέειν.”
Δηλαδή: Η φρόνηση όλων είναι κοινή και είναι αυτή που βασίζεται στον κοινό λόγο.
“ἀνθρώποισι πᾶσι μέτεστι γινώσκειν ἑωυτοὺς καὶ σωφρονεῖν”
Δηλαδή: Σ' όλους τους ανθρώπους έχει δοθεί η δυνατότητα για αυτογνωσία και σωφροσύνη.
“ψυχῆς πείρατα ἰὼν οὐκ ἂν ἐξεύροιο πᾶσαν ἐπιπορευόμενος ὁδόν· οὕτω βαθὺν λόγον ἔχει.”
Δηλαδή: Τα πέρατα της ψυχής δε θα βρείς προχωρώντας, όσο μακριά και αν σε φέρει ο δρόμος σου• τόσο βαθύ λόγο περιέχει.
“ψυχῆς ἐστι λόγος ἑωυτὸν αὔξων.”
Δηλαδή: Στην ψυχή μέσα υπάρχει λόγος που αυξάνει από τον εαυτό του.
«οὐκ ἐμοῦ, ἀλλὰ τοῦ λόγου ἀκούσαντας ὁμολογεῖν σοφὸν ἐστίν ἕν πάντα εἶναι»
Δηλαδή: Αφού ακούσετε όχι εμένα αλλά τον Λόγο, είναι σοφό να ομολογήσετε ότι το Εν-Σοφό είναι τα πάντα και τα πάντα είναι ένα.
“τοῦ δὲ λόγου τοῦδ᾽ ἐόντος ἀεὶ ἀξύνετοι γίνονται ἄνθρωποι καὶ πρόσθεν ἢ ἀκοῦσαι καὶ ἀκούσαντες τὸ πρῶτον· γινομένων γὰρ πάντων κατὰ τὸν λόγον τόνδε ἀπείροισιν ἐοίκασι, πειρώμενοι καὶ ἐπέων καὶ ἔργων τοιούτων, ὁκοίων ἐγὼ διηγεῦμαι κατὰ φύσιν διαιρέων ἕκαστον καὶ φράζων ὅκως ἔχει· τοὺς δὲ ἄλλους ἀνθρώπους λανθάνει ὁκόσα ἀνθρώπους λανθάνει ὁκόσα ἐγερθέντες ποιοῦσιν, ὅκωσπερ ὁκόσα εὕδοντες ἐπιλανθάνονται.”
Δηλαδή: Τον λόγο αυτόν που υπάρχει αιώνια, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που είναι ανίκανοι να τον καταλάβουν και πριν τον ακούσουν και αφότου τον ακούσουν για πρώτη φορά. Γιατί, ενώ τα πάντα συντελούνται σύμφωνα με αυτόν το λόγο, αυτοί μοιάζουν άπειροι όταν καταπιάνονται με λόγια και έργα σαν αυτά που εγώ διηγούμαι, όποτε διακρίνω το κάθε τι σύμφωνα με την φύση του και το εκθέτω όπως έχει. Αλλά οι κοινοί άνθρωποι δεν έχουν συνείδηση για τα όσα πράττουν όταν είναι ξυπνητοί, ακριβώς όπως λησμονούν όσα είδαν στον ύπνο τους.
«ᾧ μάλιστα διηνεκῶς ὁμιλοῦσι λόγῳ, τῷ τά ὅλα διοικοῦντι, τούτῳ διαφέρονται, καὶ οἷς καθ᾽ ἡμέρην ἐγκυροῦσι, ταῦτα αὐτοῖς ξένα φαίνεται.»
Δηλαδή: Μ' όποιον πάνω απ' όλα αδιάκοπα συναναστρέφονται, τον λόγο, που τα διοικεί όλα, με αυτόν έχουν διαφορές, και έτσι όσα συναντούν κάθε μέρα, τους φαίνονται ξένα.
“ἀξύνετοι ἀκούσαντες κωφοῖσιν ἐοίκασι· φάτις αὐτοῖσιν μαρτυρεῖ παρεόντας ἀπεῖναι.”
Δηλαδή: Όσοι δεν κατανοούν τον λόγο, όταν τον ακούν μοιάζουν με κουφούς. Σ' αυτούς ταιριάζει η παροιμία: Παρόντες απόντες.
“Ἀλλὰ τῶν μὲν θείων τὰ πολλὰ, καθ' Ἡράκλειτον, ἀπιστίῃ διαφυγγάνει μὴ γιγνώσκεσθαι.”
Δηλαδή: Τα πιο πολλά από τα θεία πράγματα μας διαφεύγουν από απιστία, και έτσι δεν γίνονται γνωστά.
«βλὰξ ἄνθρωπος ἐπὶ παντὶ λόγωι ἐπτοῆσθαι φιλεῖ.»
Δηλαδή: Ο άνθρωπος που είναι βλάκας , μπροστά σε κάθε λόγο, δειλιάζει.
Τι είναι ο Λόγος κατά Ηράκλειτον;
Ο Λόγος είναι η Ουσία της Ειμαρμένης που κινεί και διοικεί τα πάντα στο Σύμπαν. Είναι εκείνο που βρίσκεται μέσα στα πάντα στο Σύμπαν και έτσι βρίσκεται και μέσα και στην Ψυχή του ανθρώπου. Και καθώς είναι κοινό στα πάντα, είναι αυτό που συνδέει τον κάθε άνθρωπο με το Όλον, με το Έν. Οι σώφρονες άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να ακούν τον Κοινό Λόγο, και να πορεύονται στην ζωή σύμφωνα με αυτόν. Και μόνο τα λόγια που στηρίζονται σε αυτόν τον Κοινό Λόγο είναι συνετά λόγια. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν τον Λόγο και έτσι όταν τον ακούν, είναι σαν να μην έχουν ακούσει τίποτε. Και έτσι είναι παρόντες απόντες.
Σε όλους όμως έχει δοθεί η δυνατότητα να ακούσουν και να καταλάβουν τον Λόγο. Αρκεί να τον αναζητήσουν μέσα στην Ψυχή τους και εφόσον συντονιστούν με τον Λόγο, όσο περισσότερο προχωρούν στον δρόμο τους, τόσο περισσότερο Λόγο θα ανακαλύπτουν , όμως όσο και να προχωρήσουν ποτέ δεν θα φτάσουν στο τέρμα…
Γιατί μια είναι η
σοφία: το να γνωρίζεις τη σκέψη που κυβερνάει όλα μέσα απ’ όλα
ἐὰν μὴ ἔλπηται
ἀνέλπιστον οὐκ ἐξευρήσει, ἀνεξερεύνητον ἐὸν καὶ ἄπορον.
Αν δεν ελπίζεις, δε θα βρεις το ανέλπιστο, που είναι ανεξερεύνητο και απλησίαστο.
Αν δεν ελπίζεις, δε θα βρεις το ανέλπιστο, που είναι ανεξερεύνητο και απλησίαστο.
Ἡ φήσιν· ἀκοῦσαι οὐκ
ἐπιστάμενοι οὐδ᾽ εἰπεῖν.
Δεν ξέρουν ούτε ν’ ακούν ούτε να λένε.
Δεν ξέρουν ούτε ν’ ακούν ούτε να λένε.
ἀξύνετοι ἀκούσαντες
κωφοῖσιν ἐοίκασι· φάτις αὐτοῖσιν μαρτυρεῖ παρεόντας ἀπεῖναι.
Όταν ακούν δεν καταλαβαίνουν και γι’ αυτό μοιάζουν με κουφούς. Σ’ αυτούς ταιριάζει η παροιμία: Παρόντες απουσιάζουν.
Όταν ακούν δεν καταλαβαίνουν και γι’ αυτό μοιάζουν με κουφούς. Σ’ αυτούς ταιριάζει η παροιμία: Παρόντες απουσιάζουν.
οὐ γὰρ φρονέουσι
τοιαῦτα πολλοί, ὁκόσοι ἐγκυρεῦσιν, οὐδὲ μαθόντες γινώσκουσιν, ἑωυτοῖσι δὲ
δοκέουσι.
Γιατί δε σκέφτονται οι πιο πολλοί απ’ τους ανθρώπους, πάνω σ’ αυτό που συναντούν, ούτε κι όταν το μάθουν, το γνωρίζουν, αλλά το φαντάζονται.
Γιατί δε σκέφτονται οι πιο πολλοί απ’ τους ανθρώπους, πάνω σ’ αυτό που συναντούν, ούτε κι όταν το μάθουν, το γνωρίζουν, αλλά το φαντάζονται.
ἀνθρώποισι πᾶσι
μέτεστι γινώσκειν ἑωυτοὺς καὶ σωφρονεῖν.
Σ’ όλους τους ανθρώπους έχει δοθεί η αυτογνωσία και η σωφροσύνη.
Σ’ όλους τους ανθρώπους έχει δοθεί η αυτογνωσία και η σωφροσύνη.
ψυχῆς πείρατα ἰὼν οὐκ
ἂν ἐξεύροιο πᾶσαν ἐπιπορευόμενος ὁδόν· οὕτω βαθὺν λόγον ἔχει.
Τα πέρατα της ψυχής δε θα βρεις προχωρώντας, όσο μακριά και αν σε φέρει ο δρόμος σου· τόσο βαθύ λόγο περιέχει.
Τα πέρατα της ψυχής δε θα βρεις προχωρώντας, όσο μακριά και αν σε φέρει ο δρόμος σου· τόσο βαθύ λόγο περιέχει.
τὸ ἀντίξουν συμφέρον
καὶ ἐκ τῶν διαφερόντων καλλίστην ἁρμονίαν (καὶ πάντα κατ’ ἔριν γίνεσθαι).
Το αντίθετο συγκλίνει, και απ’ τις διαφορές (γεννιέται) η πιο όμορφη αρμονία, και τα πάντα γίνονται με τη διχόνοια.
Το αντίθετο συγκλίνει, και απ’ τις διαφορές (γεννιέται) η πιο όμορφη αρμονία, και τα πάντα γίνονται με τη διχόνοια.
ὁδὸς ἄνω κάτω μία καὶ
ὡυτή.
Ο δρόμος που ανεβαίνει κι ο δρόμος που κατεβαίνει είναι ένας κι ο ίδιος δρόμος.
Ο δρόμος που ανεβαίνει κι ο δρόμος που κατεβαίνει είναι ένας κι ο ίδιος δρόμος.
συνάψιες ὅλα καὶ οὐχ
ὅλα, συμφερόμενον διαφερόμενον, συνᾷδον διᾷδον, καὶ ἐκ πάντων ἓν καὶ ἐξ ἑνὸς
πάντα.
Συνδέσεις όλα κι όχι όλα, ομόνοια, διχόνοια, συμφωνία, ασυμφωνία: το Ένα γεννιέται απ’ όλα και από το Ένα όλα.
Συνδέσεις όλα κι όχι όλα, ομόνοια, διχόνοια, συμφωνία, ασυμφωνία: το Ένα γεννιέται απ’ όλα και από το Ένα όλα.
τῷ οὖν τόξῳ ὄνομα
βίος, ἔργον δὲ θάνατος.
Του τόξου το όνομα είναι ζωή, αλλά το έργο θάνατος.
Του τόξου το όνομα είναι ζωή, αλλά το έργο θάνατος.
οὐ ξυνιᾶσιν ὅκως
διαφερόμενον ἑωυτῷ ὁμολογέει· παλίντονος ἁρμονίη ὅκωσπερ τόξου καὶ λύρης.
Δεν καταλαβαίνουν πως το διαφορετικό συνομολογεί με τον εαυτό του· αρμονία αντιθέτων εντάσεων όπως στο τόξο και τη λύρα.
Δεν καταλαβαίνουν πως το διαφορετικό συνομολογεί με τον εαυτό του· αρμονία αντιθέτων εντάσεων όπως στο τόξο και τη λύρα.
ἀθάνατοι θνητοί,
θνητοὶ ἀθάνατοι. ζῶντες τὸν ἐκείνων θάνατον, τὸν δὲ ἐκείνων βίον τεθνεῶτες.
Οι αθάνατοι είναι θνητοί και οι θνητοί αθάνατοι· αυτοί ζουν από το θάνατο εκείνων κι εκείνοι πεθαίνουν από τη ζωή αυτών.
Οι αθάνατοι είναι θνητοί και οι θνητοί αθάνατοι· αυτοί ζουν από το θάνατο εκείνων κι εκείνοι πεθαίνουν από τη ζωή αυτών.
ξυνὸν γὰρ ἀρχὴ καὶ
πέρας ἐπὶ κύκλου περιφερείας.
Στην περιφέρεια του κύκλου η αρχή και το πέρας συμπίπτουν.
Στην περιφέρεια του κύκλου η αρχή και το πέρας συμπίπτουν.
αἰὼν παῖς ἐστι παίζων
πεσσεύων· παιδὸς ἡ βασιληίη.
Ο αιώνας είναι ένα παιδί που παίζει, ρίχνοντας ζάρια· ενός παιδιού η βασιλεία.
Ο αιώνας είναι ένα παιδί που παίζει, ρίχνοντας ζάρια· ενός παιδιού η βασιλεία.
τὰ δὲ πάντα οἰακίζει
Κεραυνός.
Όλα τα κυβερνά ο Κεραυνός.
Όλα τα κυβερνά ο Κεραυνός.
κόσμον τόνδε, τὸν
αὐτὸν ἁπάντων, οὔτε τις θεῶν οὔτε ἀνθρώπων ἐποίησεν, ἀλλ᾽ ἦν ἀεὶ καὶ ἔστιν καὶ
ἔσται πῦρ ἀείζωον ἁπτόμενον μέτρα καὶ ἀποσβεννύμενον μέτρα.
Αυτόν εδώ τον κόσμο, τον ίδιο για όλους, ούτε κανείς θεός ούτε άνθρωπος τον έπλασε, αλλ’ ήταν από πάντα και είναι και θα είναι αιώνια ζωντανή φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο.
Αυτόν εδώ τον κόσμο, τον ίδιο για όλους, ούτε κανείς θεός ούτε άνθρωπος τον έπλασε, αλλ’ ήταν από πάντα και είναι και θα είναι αιώνια ζωντανή φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο.
Λήσεται μὲν γὰρ ἴσως
τὸ αἰσθητὸν φῶς τις, τὸ δὲ νοητὸν ἀδύνατον ἐστιν, ἢ ὡς φησιν Ἡράκλειτος· τὸ μὴ
δῦνόν ποτε πῶς ἂν τις λάθοι;
Θα ξεφύγει ίσως κανείς από το αισθητό φως, αλλά είναι αδύνατο να ξεφύγει από το νοητό. Ή, όπως λέει ο Ηράκλειτος, πως να κρυφτεί κανείς απ’ αυτό που δεν δύει ποτέ;
Θα ξεφύγει ίσως κανείς από το αισθητό φως, αλλά είναι αδύνατο να ξεφύγει από το νοητό. Ή, όπως λέει ο Ηράκλειτος, πως να κρυφτεί κανείς απ’ αυτό που δεν δύει ποτέ;
Ἔφη ὡς ἦθος ἀνθρώπῳ
δαίμων.
Ο δαίμονας για τον άνθρωπο είναι ο χαρακτήρας του.
Ο δαίμονας για τον άνθρωπο είναι ο χαρακτήρας του.
θυμῷ μάχεσθαι
χαλεπόν· ὅ τι γὰρ ἂν θέλῃ, ψυχῆς ὠνεῖται.
Είναι δύσκολο να πολεμά κανείς την καρδιά του· γιατί αυτό που θέλει, το αγοράζει με ψυχή.
Είναι δύσκολο να πολεμά κανείς την καρδιά του· γιατί αυτό που θέλει, το αγοράζει με ψυχή.
μόροι γὰρ μέζονες
μέζονας μοίρας λαγχάνουσι.
Οι πιο μεγάλοι θάνατοι έχουν την πιο μεγάλη μοίρα.
Οι πιο μεγάλοι θάνατοι έχουν την πιο μεγάλη μοίρα.
Ὁ Ἡράκλειτός φησι
τοῖς ἐγρηγορόσιν ἕνα καὶ κοινὸν κόσμον εἶναι, τῶν δὲ κοιμωμένων ἕκαστον εἰς
ἴδιον ἀποστρέφεσθαι.
Για τους ξύπνιους ένας και κοινός κόσμος υπάρχει, αλλά κάθε κοιμισμένος ξαναγυρνά στο δικό του ιδιαίτερο κόσμο.
Για τους ξύπνιους ένας και κοινός κόσμος υπάρχει, αλλά κάθε κοιμισμένος ξαναγυρνά στο δικό του ιδιαίτερο κόσμο.
φύσις δὲ καθ’
Ἡράκλειτον κρύπτεσθαι φιλεῖ.
Η φύση αγαπά να κρύβεται.
Η φύση αγαπά να κρύβεται.
ἥλιος γὰρ οὐχ
ὑπερβήσεται μέτρα· εἰ δὲ μή, Ἐρινύες μιν Δίκης ἐπίκουροι ἐξευρήσουσιν.
Γιατί ο ήλιος δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια του, αλλιώς θα τον βρουν οι Ερινύες που βοηθούν τη δικαιοσύνη.
Γιατί ο ήλιος δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια του, αλλιώς θα τον βρουν οι Ερινύες που βοηθούν τη δικαιοσύνη.
εἶναι γὰρ ἓν τὸ
σοφόν, ἐπίστασθαι γνώμην, ὁτέη ἐκυβέρνησε πάντα διὰ πάντων.
Γιατί μια είναι η σοφία: το να γνωρίζεις τη σκέψη που κυβερνάει όλα μέσα απ’ όλα.
Γιατί μια είναι η σοφία: το να γνωρίζεις τη σκέψη που κυβερνάει όλα μέσα απ’ όλα.
πολυμαθίη νόον
<ἔχειν> οὐ διδάσκει·
Η πολυμάθεια δε διδάσκει να έχεις νου.
Η πολυμάθεια δε διδάσκει να έχεις νου.
ἐδιζησάμην ἐμεωυτόν.
Αναζήτησα τον εαυτό μου.
Αναζήτησα τον εαυτό μου.
Πόσῳ δὴ οὖν βέλτιον
Ἡράκλειτος παῖδες ἀθύρματα νενόμικεν εἶναι τὰ ἀνθρώπινα δοξάσματα.
Οι ανθρώπινες σκέψεις είναι παιχνίδια παιδιών.
Οι ανθρώπινες σκέψεις είναι παιχνίδια παιδιών.
αἱρεῦνται γὰρ ἓν ἀντὶ
ἁπάντων οἱ ἄριστοι, κλέος ἀέναον θνητῶν, οἱ δὲ πολλοὶ κεκόρηνται ὅκωσπερ
κτήνεα.
Οι άριστοι προτιμούν το ένα από όλα, την αιώνια δόξα των θνητών. Αλλά οι πολλοί χορταίνουν σαν τα κτήνη.
Οι άριστοι προτιμούν το ένα από όλα, την αιώνια δόξα των θνητών. Αλλά οι πολλοί χορταίνουν σαν τα κτήνη.
πᾶν γὰρ ἑρπετὸν πληγῇ
νέμεται.
Κάθε τι που έρπει εξουσιάζεται με χτυπήματα.
Κάθε τι που έρπει εξουσιάζεται με χτυπήματα.
ὕβριν χρὴ σβεννύναι
μᾶλλον ἢ πυρκαϊήν.
Την υπεροψία πρέπει κανείς να σβήνει περισσότερο παρά την πυρκαγιά.
Την υπεροψία πρέπει κανείς να σβήνει περισσότερο παρά την πυρκαγιά.
μάχεσθαι χρὴ τὸν
δῆμον ὑπὲρ τοῦ νόμου ὅκωσπερ τείχεος.
Ο λαός πρέπει να μάχεται για το νόμο όπως ακριβώς για τα τείχη του.
Ο λαός πρέπει να μάχεται για το νόμο όπως ακριβώς για τα τείχη του.
βλὰξ ἄνθρωπος ἐπὶ
παντὶ λόγωι ἐπτοῆσθαι φιλεῖ.
Ο βλάκας μπροστά σε κάθε λόγο αγαπά να τρομάζει.
Ο βλάκας μπροστά σε κάθε λόγο αγαπά να τρομάζει.
ἀνθρώποις γίνεσθαι
ὁκόσα θέλουσιν οὐκ ἄμεινον.
Για τους ανθρώπους δεν είναι το καλύτερο να γίνονται όσα θέλουν.
Για τους ανθρώπους δεν είναι το καλύτερο να γίνονται όσα θέλουν.
κακοὶ μάρτυρες
ἀνθρώποισιν ὀφθαλμοὶ καὶ ὦτα βαρβάρους ψυχὰς ἐχόντων.
Τα μάτια και τα αυτιά είναι κακοί μάρτυρες για τους ανθρώπους που έχουν βάρβαρες ψυχές.
Τα μάτια και τα αυτιά είναι κακοί μάρτυρες για τους ανθρώπους που έχουν βάρβαρες ψυχές.
ἀγχιβασίη
πλησίασμα
πλησίασμα
μὴ ἐπιλίποι ὑμᾶς
πλοῦτος, <ἔφη,> Ἐφέσιοι, ἵν᾽ ἐξελέγχοισθε πονηρευόμενοι.
Ποτέ να μη σας λείψει ο πλούτος, Εφέσιοι, για να βγαίνει στη φόρα η πονηριά σας.
Ποτέ να μη σας λείψει ο πλούτος, Εφέσιοι, για να βγαίνει στη φόρα η πονηριά σας.
Ὥσπερ σάρμα εἰκῆ
κεχυμένων ὁ κάλλιστος, φησὶν Ἡράκλειτος, ὁ κόσμος.
Ο πιο όμορφος κόσμος είναι σα σωρός σκουπίδια χυμένα στην τύχη.
Ο πιο όμορφος κόσμος είναι σα σωρός σκουπίδια χυμένα στην τύχη.
[ Επιμέλεια αρχαίου
κειμένου: Ζαν Μπραν «Ηράκλειτος» από τις εκδόσεις «ΠΛΕΘΡΟΝ». Η μετάφραση των
αποσπασμάτων είναι της Πόλυς Γκίκα, ενώ το αρχαίο κείμενο είναι από το βιβλίο
του Hermann Diels, αναθεωρημένο και συμπληρωμένο από τον Walther Kranz: Die
Fragmente der Vorsokratiker (9η εκδ. Βερολίνο 1960). ]
Εμείς το διαβάσαμε
στο e-keimena.gr
Ανθολόγηση: Κ.
Καρεμφύλλης
Πηγή: mikrosapoplous.gr
Αριστοτέλης
Metaph 1078a.36 ` to Metaph 1078b.2
τοῦ δὲ καλοῦ μέγιστα εἴδη
1078b τάξις καὶ συμμετρία καὶ τὸ ὡρισμένον, ἃ μάλιστα δει-
κνύουσιν αἱ μαθηματικαὶ ἐπιστῆμαι.
Πλούταρχος:
«οράν και μη οράν και ακούοντες μη ακούειν» («Περί παίδων εκπαιδεύσεως» 13ε).
Ιησούς: «βλέποντες μη βλέπωσι και ακούοντες μη ακούωσι» (Μτ. ΙΓ’13).
Χείλων ό Λακεδαιμόνιος:
«ο Ζεύς τά μέν υψηλά ταπεινών, τά δέ ταπεινά υψών».(κατά Διογ. Λαέρ. Α’69)
Ιησούς: «Οστις δέ υψώσει εαυτόν, θέλει ταπεινωθήσεται, και ί όστις ταπεινώσει εαυτόν, υψωθήσεται» (Ματθ.ΚΓ.12)
Πρόδικος: «....χαλεπήν και μακράν την οδόν επί τας σωφροσύνας....ραδίαν και βραχείαν οδόν επί την ευδαιμονίαν» («Ωραι»).
Ησίοδος: «Λείη μέν οδός (πρός κακότητα)...μακρύς δέ καί όρθιος οίμος είς αυτήν (την αρετήν)”. “Εργα και Ημ.» 287).
Ιησούς: «Ευρύχωρος ή οδός ή απάγουσα είς τήν απώλειαν ...καί τεθλιμμένη ή οδός ή απάγουσα είς τήν ζωήν». (Ματθ. Ζ’ 13)
Απολλώνιος Τυανεύς: «Αδύνατον ώς φιλόσοφοι νά μισούμε καί νά μήν βοηθούμε τόν συνάνθρωπόν μας».
Ιησούς: «Αγαπάτε καί τούς εχθρούς υμών».
Πλάτων: («Πολιτεία» 189) «Ο Αριστος είναι ως άνθρωπος μεταξύ αγρίων θηρίων».
Ιησούς: “Ουαί υμίν όταν οι άνθρωποι επαινέσωσιν υμάς».
Σωκράτης: «Σκοπός τού ανθρώπου είναι ή πραγμάτωσις τού Αγαθού χωρίς νά υπολογίζη τούς κινδύνους πού αυτή ή επιδίωξις συνεπάγεται γιά τήν ζωή του».
Ιησούς: « Σάς στέλνω ώς πρόβατα μεταξύ τών λύκων».
Δημόκριτος: «Κίβδυλοι καί υποκριτές, κάνουν τά πάντα μέ τά λόγια, αλλά στήν πράξι τίποτα, ενώ πράτουν τά αίσχιστα, εκφωνούν άριστους λόγους» (Δημόκριτος Β53α).
Ιησούς: « Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριταί ».
Τώρα έχουμε γίνει κομπορρήμονες και οιηματίες, επιδειξίες και μιμητικά ζώα.
Πίνδαρος: «Εν ανδρών, έν Θεών γένος», ‘Ο ’Αρατος τό επανέλαβε «τού γάρ (Θεού) καί γένος εσμέν». (είμεθα έκ τού Θεού τό γένος).
Ιησούς: «Ο Θεός είναι πατέρας μας», άρα είμεθα τού γένους του.
"Το κατα Φύσιν ζήν, ταυτό του κατ' Αρετήν ζήν (εστί)". - Ζήνων
Θρασύμαχος: « Η δικαιοσύνη είναι ή πιό σπουδαία αρετή».
Ιησούς: «Μακάριοι οί πεινώντες καί διψώντες διά δικαιοσύνην».
Δημόκριτος: «’Αγαθόν ού τό μή αδικείν, αλλά τό μή θέλειν».
Ιησούς: « ά σύ μισείς, εταίρω μή ποιήσεις».
Ιησούς: “Αμαρτίαν συνιστά όχι μόνον η άδικος πράξις, αλλά και η σκέψις προς διάπραξίν της».
Φωκίων: «Ού μνησικακείν Αθηναίοις». (είπε στόν υιόν του, για τους Αθηναίους που τον κατεδίκασαν πίνοντας τό κώνειον, 318 π.Χ.).
Ιησούς: « Αφες αυτοίς. Ού γάρ οίδασιν τί ποιούσιν».
(Πλουτ. «Αλέξανδρος»): «Ο Θεός είναι πατήρ όλων των ανθρώπων, αλλά καθιστά τους καλύτερους ιδιαιτέρως δικούς του»
Ιησούς: «Πολλοί οι κεκλημένοι, ολίγοι δε οι εκλεκτοί». ( Ματθ. ΚΒ’ 14 και Λκ. ΙΔ’ 24).
Πιττακός: «Οσα νεμεσείς τω πλησίον αυτός μη ποίει».
Κλεόβουλος: “Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» (Εμβλημα της σχολής του στη Ρόδο, στ’ αι. π. Χ.).
Ιησούς: «Πάντα ούν όσα αν θέλητε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, ούτω και υμείς ποιήτε αυτοίς».
(Ματθ. Ζ’ 12).
Αντίοχος: “Η βασιλεία ημών ένδοξος είναι δουλεία»
Ιησούς: “αλλ’ ός θέλη γενέσθαι μέγας εν υμίν, έσται ύμών διάκονος, και ός εάν θέλη υμών γενέσθαι πρώτος, έσται πάντων δούλος» Μαρκ. Ι’ 43-45
Σοφοκλής: “άκουε άν ούς έχων» (C 674)
Ιησούς: “Ο Εχων ώτα ακούειν ακουέτω». Ματ. ΙΑ’ 15).
Ηράκλειτος: “νέκυες γαρ κοπρίων εκβλητότεροι” απ. (96)
Ιησούς: “Αφες τους νεκρούς θάψε τους εαυτόν νεκρούς» (Ματ. Η’22)
Ισοκράτoυς
«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων...»(Ισοκράτoυς «Πανηγυρικός»)
του Μεγάλου Αλεξάνδρου : Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες
Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του ?)
1] Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
2] Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει [ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους] να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
3] Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.
Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.
Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:
1] Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!
2] Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!
3] Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!
" Ο ΧΡΟΝΟΣ" είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε, γιατί είναι περιορισμένος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε χρήμα, αλλά όχι περισσότερο χρόνο .
Πλάτων
"Η συνέπεια της αδιαφορίας των πολιτών για τα κοινά
είναι η δημιουργία διεφθαρμένων κυβερνήσεων." – Πλάτων
Πλάτων :
«Ει δ’ αναγκαίον ήν αδικείν ή αδικείσθαι, ελοίμην αν μάλλον αδικείσθαι ή αδικείν»! (Γοργίας, 469 c, 1-2) που σημαίνει "εάν ήταν αναγκαίο να αδικήσω ή να αδικηθώ, θα προτιμούσα περισσότερο να αδικηθώ, παρά να αδικήσω"! (Λόγοι Σωκράτους)
ΠΛΑΤΩΝ- ΝΟΜΟΙ
Αντίθετα, την παιδεία που αποβλέπει στην απόκτηση χρημάτων ή δύναμης ή σοφίας χωρίς λογική και δικαιοσύνη, θα πρέπει να την θεωρούμε ανελεύθερη και βάναυση - κάτι δηλαδή που δεν αξίζει να ονομάζουμε Παιδεία.
Πλάτων:
"Πολιτεία" του (339 a) έγραφε ότι «η κάθε αρχή νομοθετεί σύμφωνα με το συμφέρον της. Η δημοκρατία θεσπίζει νόμους δημοκρατικούς, η τυραννίδα τυραννικούς κ.ο.κ. Και όταν θεσπίζουν νόμους, ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το δίκαιο, και όποιος παραβαίνει τον νόμο, τον τιμωρούν ως παρανομήσαντα και άδικο»..
Πλάτων στον "Γοργία" (479 d) έχει γράψει:
«Δεύτερον άρα εστίν των κακών μεγέθει το αδικείν· το δε αδικούντα μη διδόναι δίκην πάντων μέγιστόν τε και πρώτον κακών πέφυκεν», που σημαίνει "κατά συνέπεια η αδικία (το αδικείν) είναι το δεύτερο σε μέγεθος εκ των κακών. Αλλά εκείνο, το οποίο είναι αληθινά το μέγιστο και το πρώτο μεταξύ όλων, είναι το να μη τιμωρείται κανείς, ενώ αδικεί"!!!
ΠΛΑΤΩΝ Αρχές Ηγεσίας:
Βασικές αρχές: Η Φρόνηση, η Σωφροσύνη, η Δικαιοσύνη και η Ανδρεία
1. Η Ηγεσία
2. Η Διαλεκτική
3. Το Μέτρον
4. Η Ενότητα
5. Η Πρωτοβουλία και ο Νόμος
Πλάτων
Οι Έλληνες είναι λαός του λόγου . Το ουσιώδες γνώρισμα του Ελληνικού ανθρωπίνου τύπου το φιλομαθές και το φιλόσοφο,
αντίθετα γνώρισμα των βαρβάρων το θυμοειδές, το επιθυμητικό και το φιλοχρήματο, γνωρίσματα κατά τον ίδιον κατώτερα.
ΠΛΑΤΩΝ
«Πραγματικά, όταν λέμε ότι οι Έλληνες απέκρουσαν τον εχθρό δεν μιλάμε σωστά. Αν δεν υπήρχε η κοινή απόφαση Αθηναίων και Σπαρτιατών να αντισταθούν στον κίνδυνο της δουλείας, θα είχαμε τώρα ολοκληρωτική επιμειξία ανάμεσα σε όλες τις ελληνικές φυλές αλλά κι ανάμεσα σε Έλληνες και βαρβάρους –και το αντίστροφο. Αυτό ακριβώς είχε γίνει ανάμεσα στους λαούς που είναι σήμερα υπόδουλοι στους Πέρσες. οι διάφορες φυλές διασπάστηκαν και μετά ανακατεύτηκαν με τις άλλες, σχηματίζοντας νέες κοινότητες» (Πλάτων, «Νόμοι», 693a).
Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ
Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών. Έχουν και οι δυο πνοή ζωής μόνο από μια μητέρα. Χωριστές όμως δυνάμεις μας κρατάνε μοιρασμένους, και η μια είναι τίποτε, ενώ η άλλη έχει τον ορειχάλκινο ουρανό για σίγουρη Ακρόπολη. Και όμως έχουμε κάποια ομοιότητα σε μεγάλη ευφυΐα και δύναμη με τους Αθανάτους, κι’ ας μην ξέρουμε τι θα μας φέρει η μέρα. ΠΙΝΔΑΡΟΣ (ΣΤ ' Ωδή Νεμεονίκου)
ΟΡΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (ΑΝΔΟΚΙΔΟΥ, ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ)
Ομόσαι δ' Αθηναίους άπαντας καθ' ιερών τελείων, κατά φυλάς και κατά δήμους, αποκτενείν τον ταύτα ποιήσαντα. Ο δε όρκος έστω όδε:
"Κτενώ και λόγω και έργω και ψήφω και τη εμαυτού χειρί, αν δυνατός ώ, ός αν καταλύση την δημοκρατίαν την Αθήνησι. Και εάν τις άρξη τιν' αρχήν καταλελυμένης της δημοκρατίας το λοιπόν, και εάν τις τυραννείν επαναστή ή τον τύραννον συγκαταστήση. Και εάν τις άλλος αποκτείνη, όσιον αυτόν νομιώ είναι και προς θεών και δαιμόνων, ως πολέμιον κτείναντα τον Αθηναίων, και τα κτήματα του αποθανόντος πάντα αποδόμενος αποδώσω τα ημίσεα τω αποκτείναντι, και ουκ αποστερήσω ουδέν.
Εάν δε τις κτείνων τινά τούτων αποθάνη ή επιχειρών, εύ ποιήσω αυτόν τε και τους παίδας τους εκείνου καθάπερ Αρμόδιόν τε και Αριστογείτονα και τους απογόνους αυτών. Οπόσοι δε όρκοι ομώμονται Αθήνησιν ή εν τω στρατοπέδω ή άλλοθί που εναντίοι τω δήμω τω Αθηναίων, λύω και αφίημι".
Ταύτα δε ομοσάντων Αθηναίοι πάντες καθ' ιερών τελείων, τον νόμιμον όρκον, πρό Διονυσίων και επεύχεσθαι ευορκούντι μέν είναι πολλά και αγαθά, επιορκούντι δ' εξώλη αυτόν είναι και γένος.
Ομοίως ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ:
«Μηδέ ομνύναι θεούς&» (Διογένης Λαέρτιος, Ηα, παρ. 22).
«Μη ομόσαι όλως& μήτε εν τω ουρανώ& μήτε εν τη γη» (Κατά Ματθαίον Ε΄ 34-38).
>ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ:
>«Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά».
>«Μη δώτε τα άγια τοις κυσί, και θέτετε τους μαργαρίας ενώπιον των χοίρων».
>ΤΟΥ ΘΑΛΗ:
>«Ένιοι δε και αυτών πρώτον (τον Θάλητα) ειπείν φασίν αθανάτους τας ψυχάς» (Διογ. Λαέρτιος Α.α παρ. 24).
>«Και μη φοβηθήτε αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένους αποκτείναι» (Κατά Ματθαίον, ι.28).
>
>ΤΟΥ ΒΙΑ:
>«Αφροσύνη μη προσδέχου» (Συλλογή Δημ. Φαληρέως παρά Στοβαίου, τόμος Α, σελ. 109, παρ. 79).
>Παραβολή του Άφρονος Πλουσίου, Κ. Διαθήκη.
>ΤΟΥ ΒΙΑ:
>«Περί θεών λέγε ως είσιν».
>«Αποδώσατε τα του θεού, τω θεώ». Ιησούς.
>
>ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΟΣ:
>«Κριτής μη καθήσο. Ει δε μη, τω ληφθέντι εχθρός έση».
>«Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε», Κ. Διαθήκη.
>ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΟΣ:
>«Γονείς αίδου».
>«Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου», Αγ. Γραφή.
>ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΟΣ:
>«Τα σπουδαία μελέτα».
>«Ερευνάτε τας γραφάς». Κ. Διαθήκη.
>ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΟΣ:
>«Άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήση».
>«Ουχ ούτω δε έσται εν υμίν, αλλ' ος θέλει γενέσθαι μέγας εν υμίν, αλλ' ος θέλει γενέσθαι μέγας εν υμίν, έσται διάκονος υμών». (Κατά Μάρκον, ι.42, 45).
>ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΟΣ:
>«Μη ψεύδου αλλ' αλήθευε».
>«Ου ψευδομαρτυρήσεις&». Αγ. Γραφή.
>ΤΟΥ ΧΙΛΩΝΟΣ
>«Τί εστί πλούτος; Θησαυρός κακών, εφόδιον ατυχημάτων, χορηγία πονηρίας»;
>«Μη θησαυρίζετε θησαυρούς επί της γης!» Παραβολή.
>
>ΤΟΥ ΘΑΛΗ:
>«Ειρήνην αγάπα».
>«Ειρήνη υμίν». Γνωστή ρήση του Ιησού.
>
>ΤΟΥ ΠΙΤΤΑΚΟΥ:
>«Αργός μη ίσθι, μηδ' αν πλουτής».
>«Ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω». Απ. Παύλος.
>
>ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ:
>«Διαβολήν μίσει».
>«Ου κατηγορήσεις τον πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή». Αγ. Γραφή.
>ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ:
>«Αρχούσιν είκε».
>«Αποδώσατε τα του καίσαρος τω καίσαρι&». Κ. Διαθήκη.
>
>Αλλά η διδασκαλία των Ελλήνων φιλοσόφων διδάσκει τους λαούς της οικουμένης και οι ρήσεις τους εμφανίζονται και πάλι στα λόγια του Ιησού.
>
>ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ:
>«Τί σε στενοχωρεί, φίλε, δώσε μου μέρος από τις φροντίδες σου, για να σε ξελαφρώσω».
>«Δεύτε πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς».
>
>ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ:
>«Κι αν ακόμα σε βρίσουν κι αν εξευτελίσουν ή σε χαστουκίσουν μη θυμώνεις».
>«Όστις σε ραπίσει επί της μιας σιαγόνας, στρέψον αυτού και την άλλην».
>
>ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ:
>«Καταφέρετε να βλέπετε τον χειρότερο εχθρό σας σαν φίλο σας με την ίδια λαχτάρα».
>«Αγαπάτε τους εχθρούς υμών».
>
>Όπως αναφέρεται στον πίνακα που ακολουθεί, τα επιγράμματα απαριθμούν ο,τιδήποτε ενδιαφέρει τον άνθρωπο και τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του. Το Μαντείο των Δελφών φανερώνει ότι ο «λόγος» του είναι «Τράπεζα Πληροφοριών», συμβολίζοντας με το περίφημο (Ε) τη διαχρονικότητα του λόγου του.
«Νεκρόν θεραπευειν ή γέροντα νουθετείν ταυτόν». Αρχαία Ελληνική παροιμία
"Υγιής είναι ένας άνθρωπος, που σε σωματικό επίπεδο είναι ελεύθερος από τον πόνο και νιώθει σωματική ευεξία, που στο ψυχικό επίπεδο είναι ελεύθερος από πάθη, με εσωτερική γαλήνη και σε πνευματικό επίπεδο είναι ελεύθερος από τον εγωϊσμό και έτσι μπορεί να έχει επαφή με την Αλήθεια ή με τον χώρο των Ιδεών." - Γεώργιος Βυθούλκας ομοιοπαθητικός (κάτοχος του Εναλλακτικού Νόμπελ
του Σουηδικού Κοινοβουλίου 1996 και επικεφαλής της Διεθνούς Ακαδημίας
Κλασσικής Ομοιοπαθητικής).
Αρθρο 120 του Συντάγματος :
"Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία".
Του Καραισκάκη
Αν γίνω καλά θα τον χαλάσω εγώ αυτόν που με βάρεσε εάν ψοφήσω κλάστε μου το μπούτσο”
………..«Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, – γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!»
>Στοβαίος Δημητρίου Φαληρέως των επτά σοφών αποφθέγματα. Βιβλίο τρίτο, Ανθολόγιο:
>Στην αρχαιότητα υπήρχαν πολλοί πίνακες δελφικών παραγγελμάτων, όπως ο πίνακας του Σωσιάδη «Των Επτά Σοφών υποθήκαι», που περιλάμβανε 147 παραγγέλματα, το κάθε ένα αποτελούμενο από δύο λέξεις, με πρώτο το «Έπου θεώ»:
ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
>Έπου θεώ. Ακολούθα τον θεό.
>Νόμω πείθου. Να πειθαρχείς στο Νόμο.
>Θεούς σέβου. Να σέβεσαι τους θεούς.
>Γονείς αίδου. Να σέβεσαι τους γονείς σου.
>Ηττώ υπέρ δικαίου. Να καταβάλεσαι για το δίκαιο.
>Γνώθι μαθών. Γνώρισε αφού μάθεις.
>Ακούσας νόει. Κατανόησε αφού ακούσεις.
>Σαυτόν ίσθι. Γνώρισε τον εαυτό σου.
>Εστίαν τίμα. Να τιμάς την εστία σου.
>Άρχε σε αυτού. Να κυριαρχείς τον εαυτό σου.
>Φίλους βοήθει. Να βοηθάς τους φίλους.
>Θυμού κράτε. Να συγκρατείς το θυμό σου.
>Όρκω μη χρω. Να μην ορκίζεσαι.
>Φιλίαν αγάπα. Να αγαπάς τη φιλία.
>Παιδείας αντέχου. Να προσηλώνεσαι στην εκπαίδευσή σου.
>Σοφίαν ζήτει. Να αναζητάς τη σοφία.
>Ψέγε μηδένα. Να μην κατηγορείς κανένα.
>Επαίνει αρετήν. Να επαινείς την αρετή.
>Πράττε δίκαια. Να πράττεις δίκαια.
>Φίλοις ευνόει. Να ευνοείς τους φίλους.
>Εχθρούς αμύνου. Να προφυλάσσεσαι από τους εχθρούς.
>Ευγένειαν άσκει. Να είσαι ευγενής.
>Κακίας απέχου. Να απέχεις από την κακία.
>Εύφημος ίσθι. Να έχεις καλή φήμη.
>Άκουε πάντα. Να ακούς τα πάντα.
>Μηδέν άγαν. Να μην υπερβάλλεις.
>Χρόνου φείδου. Να μη σπαταλάς το χρόνο.
>Ύβριν μίσει. Να μισείς την ύβρη.
>Ικέτας αίδου. Να σέβεσαι τους ικέτες.
>Υιούς παίδευε. Να εκπαιδεύεις τους γιους σου.
>Έχων χαρίζου. Όταν έχεις, να χαρίζεις.
>Δόλον φοβού. Να φοβάσαι το δόλο.
>Ευλόγει πάντας. Να λες καλά λόγια για όλους.
>Φιλόσοφος γίνου. Να γίνεις φιλόσοφος.
>Όσια κρίνε. Να κρίνεις τα όσια.
>Γνους πράττε. Να πράττεις με επίγνωση.
>Φόνου απέχου. Να μη φονεύεις.
>Σοφοίς χρω. Να συναναστρέφεσαι με σοφούς.
>Ήθος δοκίμαζε. Να επιδοκιμάζεις το ήθος.
>Υφορώ μηδένα. Να μην είσαι καχύποπτος.
>Τέχνη χρω. Να ασκείς την Τέχνη.
>Ευεργεσίας τίμα. Να τιμάς τις ευεργεσίες.
>Φθόνει μηδενί. Να μη φθονείς κανένα.
>Ελπίδα αίνει. Να δοξάζεις την ελπίδα.
>Διαβολήν μίσει. Να μισείς τη διαβολή.
>Δικαίως κτω. Να αποκτάς δίκαια.
>Αγαθούς τίμα. Να τιμάς τους αγαθούς.
>Αισχύνην σέβου. Να σέβεσαι την εντροπή.
>Ευτυχίαν εύχου. Να εύχεσαι ευτυχία.
>Εργάσου κτητά. Να κοπιάζεις για πράγματα άξια κτήσης.
>Έριν μίσει. Να μισείς την έριδα.
>Όνειδος έχθαιρε. Να εχθρεύεσαι τον χλευασμό.
>Γλώσσαν ίσχε. Να συγκρατείς τη γλώσσα σου.
>Ύβριν αμύνου. Να προφυλάσσεσαι από την ύβρη.
>Κρίνε δίκαια. Να κρίνεις δίκαια.
>Λέγε ειδώς. Να λες γνωρίζοντας.
>Βίας μη έχου. Να μην έχεις βία.
>Ομίλει πράως. Να ομιλείς με πραότητα.
>Φιλοφρόνει πάσιν. Να είσαι φιλικός με όλους.
>Γλώττης άρχε. Να κυριαρχείς τη γλώσσα σου.
>Σεαυτόν ευ ποίει. Να ευεργετείς τον εαυτό σου.
>Ευπροσήγορος γίνου. Να είσαι ευπροσήγορος.
>Αποκρίνου εν καιρώ. Να αποκρίνεσαι στον κατάλληλο καιρό.
>Πόνει μετά δικαίου. Να κοπιάζεις δίκαια.
>Πράττε αμετανοήτως. Να πράττεις με σιγουριά.
>Αμαρτάνων μετανόει. Όταν σφάλλεις, να μετανοείς.
>Οφθαλμού κράτει. Να κυριαρχείς των οφθαλμών σου.
>Βουλεύου χρήσιμα. Να σκέπτεσαι τα χρήσιμα.
>Φιλίαν φύλασσε. Να φυλάττεις τη φιλία.
>Ευγνώμων γίνου. Να είσαι ευγνώμων.
>Ομόνοιαν δίωκε. Να επιδιώκεις την ομόνοια.
>Άρρητα μη λέγε. Να μην λες τα άρρητα.
>Έχθρας διάλυε. Να διαλύεις τις έχθρες.
>Γήρας προσδέχου. Να αποδέχεσαι το γήρας.
>Επί ρώμη μη καυχώ. Να μην καυχιέσαι για τη δύναμή σου.
>Ευφημίαν άσκει. Να επιδιώκεις καλή φήμη.
>Απέχθειαν φεύγε. Να αποφεύγεις την απέχθεια.
>Πλούτει δικαίως. Να πλουτίζεις δίκαια.
>Κακίαν μίσει. Να μισείς την κακία.
>Μανθάνων μη κάμνε. Να μην κουράζεσαι να μαθαίνεις.
>Ους τρέφεις αγάπα. Να αγαπάς αυτούς που τρέφεις.
>Απόντι μη μάχου. Να μην μάχεσαι αυτόν που είναι απών.
>Πρεσβύτερον αιδού. Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους.
>Νεώτερον δίδασκε. Να διδάσκεις τους νεότερους.
>Πλούτω απόστει. Να αποστασιοποιείσαι από τον πλούτο.
>Σεαυτόν αιδού. Να σέβεσαι τον εαυτό σου.
>Μη άρχε υβρίζων. Να μην κυριαρχείς με αλαζονεία.
>Προγόνους στεφάνου. Να στεφανώνεις τους προγόνους σου.
>Θνήσκε υπέρ πατρίδος. Να πεθάνεις για την πατρίδα σου.
>Επί νεκρώ μη γέλα. Να μην περιγελάς τους νεκρούς.
>Ατυχούντι συνάχθου. Να συμπάσχεις με το δυστυχή.
>Τύχη μη πίστευε. Να μην πιστεύεις την τύχη.
>Τελεύτα άλυπος. Να πεθαίνεις χωρίς λύπη.
>
>Αυτά ήσαν μόνο μερικά από τα δελφικά παραγγέλματα και τις ηθικές υποθήκες των προγόνων μας.
>
>Και θα κλείσουμε αυτή την αναφορά με ένα ρητό, ταυτόχρονα και ένα μήνυμα με παντοδαπούς αποδέκτες.
ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ (1)
Ἑπτὰ Σοφῶν Κλεόβουλε, σὲ μὲν τεκνώσατα Λίνδος
Ἀμφὶ δὲ Σισυφία χθὼν Περίανδρον ἔχει
Πιττακὸν ἡ Μιτυλήνα, Βίαντα δὲ διὰ Πριήνη,
Μίλητος δὲ Θαλῆν, ἄκρον ἔρεισμα δίκας.
Ἃ Σπάρτα Χείλωνα, Σόλωνα δὲ Κεκροπὶς αἶα.
Πάντας ἀριζάλου σωφροσύνας φύλακας. (μετάφραση)
Ἀπὸ τοὺς Ἑπτὰ σοφοὺς Κλεόβουλε, ἐσένα μὲν σὲ γέννησε ἡ Λίνδος
Ἡ Πατρίδα δὲ τοῦ Σισύφου, ἔκαμε τὸν Περίανδρον.
Τὸν Πιττακὸν τὸν γέννησε ἡ Μυτιλήνη, τὸν Βίαντα δὲ ἡ περιφανὴς Πριήνη,
Ἡ Μίλητος ὁμοίως τὸν Θαλῆν, τὸν μεγαλύτερο ὑπέρμαχο τῆς Δικαιοσύνης.
Ἡ Σπάρτη ἔχει τὸν Χείλωνα, τὸν Σόλωνα δὲ ἡ γῆ τοῦ Κέκροπος.
Ὅλοι δὲ ὑπήρξατε Οἱ φύλακες τῆς ὑπέροχης σωφροσύνης.
ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΥ ΣΙΔΩΝΙΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ 60ον
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ (2)
Ἑπτὰ σοφῶν ἐρεῷ κατ᾿ ἔπος πόλιν, οὔνομα, φωνήν.
Μέτρον μὲν Κλεόβουλος ὁ Λίνδιος εἶπεν ἄριστον.
Χίλων δ᾿ ἐν κοίλῃ Λακεδαίμονι. Γνῶθι σεαυτόν.
Ὃς δὲ Κόρινθον ἔναιε, χόλου κρατέειν Περίανδρος.
Πιττακὸς οὐδὲν ἄγαν, ὃς ἑὴν γένος ἐκ Μυτιλήνης.
Τέρμα δ᾿ ὁρᾶν βιότοιο, Σόλων ἱεραῖς ἐν Ἀθήναις.
Τοὺς πλέονας κακίους δὲ Βίας ἀπέφηνε Πριηνεύς.
Ἐγγύην φεύγειν δὲ Θαλῆς Μιλήσιος ηὔδα. (μετάφραση)
Θὰ μνημονεύσω σύντομα, τὸ ὄνομα, τὴν πατρίδα καὶ ἀπὸ ἕνα γνωμικὸ τῶν Ἑπτὰ σοφῶν:
Ὁ μὲν Κλεόβουλος ὁ Λίνδιος, εἶπεν ὅτι κάθε τί ποὺ γίνεται μὲ μέτρο εἶναι τὸ καλύτερο.
Ὁ Χείλων δὲ εἰς τὴν κοίλην Λακεδαίμονα, τὸ Γνῶθι σαυτόν.
Ὁ Περίανδρος ποὺ ἐδόξασε τὴν Κόρινθο, ὅτι πρέπει νὰ συγκρατεῖς τὸ θυμό σου.
Ὁ Πιτακός που καταγόταν ἀπὸ τὴν Μυτιλήνη, νὰ μὴν εἶσαι σὲ τίποτα ὑπερβολικός.
Ὁ Σόλων ἀπὸ τὴν ἱερὴ Ἀθῆνα, ὅτι πρέπει πάντοτε νὰ βλέπεις ποῦ θὰ εἶναι τὸ τέλος τῆς ζωῆς σου.
Οἱ περισσότεροι ἄνθρωποι εἶναι κακοί, εἶπε ὁ Βίας ὁ Πριηνεὺς καὶ
Νὰ ἀποφεύγεις τὴν ἐγγυήση, ὁ Θαλῆς ὁ Μιλήσιος.
Αnthologia Graeca Griedericus Jacobs.
Τόμος 4ος, Ἐπίγραμμα ΧΧΧ
ΒΙΑΣ
Οἱ ἀγαθοὶ εὐαπάτητοι. Οἱ καλοὶ εὔκολα ἐξαπατῶνται.
Μήτε εὐήθης ἴσθι μήτε κακοήθης. Οὔτε ἀγαθιάρης νὰ εἶσαι, οὔτε κακοήθης.
Ὃ ἂν ἕλῃ, βεβαίως τηρῶν διάμενε. Ἐκεῖνο τὸ ὁποῖο ἤθελες ἐκλέξει νὰ κανείς, συνέχισέ το σταθερά.
Βραδέως ἐγχείρει τοῖς πραττομένοις. Ἐγχειρίσας δὲ πρᾶττε βεβαίως. Νὰ ἐπιχειρεῖς ἀργὰ (καὶ κατόπιν σκέψεως) αὐτὰ τὰ ὁποῖα πρόκειται νὰ κάνεις. Ὅταν ὅμως τὰ ξεκινήσεις νὰ ἐνεργεῖς μὲ ἀποφασιστικότητα.
Βραδέως ἐγχείρει, ὃ δ᾿ ἂν ἄρξῃ διαβεβαιοῦ. Βραδέως νὰ ἐπιχειρεῖς κάτι. Ἐκεῖνο ὅμως που θὰ ἀρχίσεις νὰ κανεὶς νὰ τὸ παρακολουθεῖς ὅτι θὰ γίνει.
Ἀτυχῆ εἶναι τὸν ἀτυχίαν μὴ φέροντα. Ἀτυχὴς εἶναι ἐκεῖνος ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ ὑποφέρει τὴν ἀτυχία.
Τὸ γνῶθι σαυτὸν χρήσιμον εἰς νουθεσίαν τῶν ἀλαζόνων, οἳ ὑπὲρ τὴν ἑαυτῶν δύναμιν φλυαροῦσιν. Τὸ νὰ γνωρίσει κανεὶς τὸν ἑαυτό του εἶναι ὠφέλιμο στους ἀλαζόνες, οἱ ὁποῖοι φλυαροῦν ὑπερβάλλοντες τὴν δύναμη τους.
Ἀφροσύνην μὴ προσδέχου. Τὴν ἀφροσύνη νὰ μὴν τὴν παραδέχεσαι.
Φρόνησιν ἀγάπα. Νὰ ἀγαπᾷς τὴν σύνεση.
Δοκεῖ ἔνδοξος γενέσθαι καὶ βασιλεὺς καὶ τύραννος εἰ τρόποις χρῶτο τοῖς νόμοις τῆς πατρίδος. Εἶναι φανερὸ ὅτι θὰ γινόταν ἔνδοξος καὶ Βασιλεὺς καὶ Τύραννος, ἐὰν συμπεριφερόταν σύμφωνα μὲ τοὺς Νόμους τῆς Πατρίδας.
Ἄρχεσθαι μαθών, ἄρχειν ἐπιστήσῃ. Ἂν μάθεις πρῶτα νὰ κυβερνάσαι, θὰ μάθεις καὶ νὰ κυβερνᾷς.
Κρατίστην εἶναι δημοκρατίαν ἐν ᾗ πάντες ὡς τύραννον φοβοῦνται τὸν νόμον. Ἡ πλέον καλὴ ἀπὸ ὄλες τις δημοκρατίες, εἶναι ἐκείνη στην ὁποία ὅλοι σὰν τύραννο φοβοῦνται τὸν νόμο.
Τί γλυκὺ ἀνθρώποις; Ἐλπίς. Τί εἶναι γλυκὸ στοὺς ἀνθρώπους; Ἡ Ἐλπίδα.
Ἀνάξιον ἄνδρα μὴ ἐπαίνει διὰ πλοῦτον. Τὸν ἀνάξιο ἄνδρα μὴν τὸν ἐπαινεῖς για τὰ πλούτη του.
Νόσος ψυχῆς, τὸ τῶν ἀδυνάτων ἐρᾶν. Εἶναι ἀρρώστεια τῆς ψυχῆς, τὸ νὰ ἐπιθυμεῖ κανεὶς τὰ ἀδύνατα.
Τῶν θανάτων κακός ἐστιν ὁ ἀπὸ τῶν νόμων ἐπαγόμενος. Ἀπὸ τοὺς θανάτους κακὸς εἶναι ἐκεῖνος, ὁ ὁποῖος προκαλεῖται ἀπὸ τὴν ἐπιβολὴ τοῦ Νόμου.
Ζῆν κρίττόν ἐστι ἐπὶ στοιβάδος κατακείμενον καὶ θαρρεῖν ἢ ταράττεσθαι χρυσὴν ἔχοντα κλίνην. Εἶναι προτιμότερο νὰ ζει κανεὶς ξαπλωμένος πάνω σὲ στρῶμα φτωχικὸ καὶ νὰ διατηρεὶ τὸ θάρρος του, παρὰ νὰ ἀγωνιᾶ πάνω σὲ χρυσὸ κρεβάτι.
Περὶ θεῶν λέγε, ὥς εἰσιν. Γιὰ τοὺς θεοὺς νὰ μιλᾶς ὅπως τοὺς ἁρμόζει.
Τῶν ζῴων χαλεπώτατόν ἐστι, τῶν μὲν ἀγρίων ὁ τύραννος, τῶν δὲ ἡμέρων ὁ κόλαξ. Ἀπὸ ὅλα τὰ ζῷα τὰ χειρότερα εἶναι, ἀπὸ τὰ μὲν ἄγρια ὁ τύραννος, ἀπὸ τὰ δὲ ἥμερα ὁ κόλακας.
Λάλει καίρια. Νὰ λὲς τὰ σωστά.
Μὴ ταχὺ λάλει. Μανίαν γὰρ ἐμφαίνει. Νὰ μὴν βιάζεσαι νὰ μιλᾶς. Γιατὶ αὐτὸ δείχνει ἄνθρωπο μανιακό.
Φίλει μὲν ὡς ὁ μισήσων, μίσει δὲ ὡς φιλήσων. Νὰ ἀγαπᾷς, σὰν νὰ πρόκειται νὰ μισήσεις, καὶ νὰ μισεῖς σὰν νὰ πρόκειται νὰ ἀγαπήσεις.
Ἄριστον δοκεῖν, οἶκον εἶναι ἐν ᾧ τοιοῦτός ἐστιν ὁ δεσπότης δι᾿ αὐτόν, οἷος ἔξω διὰ τὸν νόμον. Ἀρίστη μοῦ φαίνεται ἡ οἰκία στην ὁποία ὁ οἰκοδεσπότης της μέσα σὲ αὐτὴν συμπεριφέρεται μὲ τὸν ἴδιο τρόπο ἐπειδὴ τὴν σέβεται, ὅπως συμπεριφέρεται κι ἔξω ἐπειδὴ σέβεται τὸν νόμον.
Τὸ μὲν ἰσχυρὸν γενέσθαι, τῆς φύσεως ἔργον. Τὸ δὲ λέγειν δύνασθαι τὰ συμφέροντα τῇ πατρίδι, ψυχῆς ἴδιον καὶ φρονήσεως. Τὸ νὰ εἶναι κανεὶς ἰσχυρὸς εἶναι ἔργο τῆς φύσῃς. Τὸ νὰ μπορεῖ νὰ λέει ὅμως αὐτά ποὺ συμφέρουν τὴν πατρίδα εἶναι γνώρισμα τῆς ψυχῆς καὶ τῆς σύνεσης.
Πείσας λαβέ, μὴ βιασάμενος. Νὰ παίρνεις ὅταν ἔχεις πείσει τὸν ἄλλον, ὄχι μὲ τὴν βία.
Νόει τὸ πραττόμενον. Νὰ κατανοεῖς αὐτὸ τὸ ὁποῖο κάνεις.
Ὅ,τι ἂν ἀγαθὸν πράττῃς, Θεοὺς μὴ σεαυτὸν αἰτιῶν. Ὅ,τι καλὸ κάνεις, νὰ τὸ ἀποδίδεις στοὺς θεοὺς ὄχι στον ἑαυτό σου.
Κτῆσαι ἐν μὲν νεότητι εὐπραξίαν, ἐν δὲ τῷ γηρᾷ σοφίαν. Νὰ ἀποκτᾶς στὴν μὲν νεότητά σου τὴν εὐτυχία ἀπὸ τὶς σωστὲς πράξεις, στὴν γεροντική σου δὲ ἡλικία, σοφία.
Ἐφόδιον ἀπὸ νεότητος εἰς γήρας ἀναλαμβάνε σοφίαν. Βεβαιότερον γὰρ τοῦτο ἄλλων κτημάτων. Ἀπὸ τῇ νεανικῇ σοῦ ἡλικίᾳ νὰ παίρνεις σὰν ἀναγκαῖο ἐφόδιο για τὰ γηρατειὰ τὴν σοφία. Γιατὶ αὐτὴ εἶναι τὸ σταθερότερο ἀπόκτημα ἀπὸ ὅλα τὰ ἄλλα.
Ὧν ἡ τύχη κυρία δοῦναι καὶ ἀφελέσθαι, οὐ δεήσει οὐδενός. Δὲν ἔχεις ἀνάγκη κανενὸς πράγματος, ἀπὸ ἐκεῖνα ποὺ ἡ τύχη ἔχει τὸ δικαίωμα νὰ σοῦ τὰ δίδει ἢ νὰ σοῦ τὰ ἀφαιρεῖ.
________________________________________
ΘΑΛΗΣ
Πῶς ἄν τις ἀτυχίαν ῥάστα φέρει; Εἰ τοὺς ἐχθροὺς χεῖρον πράσσοντας βλέποι. Πῶς εἶναι δυνατὸν νὰ ὑποφέρει κανεὶς τὴν ἀτυχία πιὸ εὔκολα; Ἂν βλέπει τοὺς ἐχθρούς του νὰ δυστυχοῦν περισσότερο ἀπὸ ἐκεῖνον.
Τί δύσκολον; Τὸ ἑαυτὸν γνῶναι. Τί εἶναι δύσκολο; Τὸ νὰ γνωρίσει κανεὶς τὸν ἑαυτό του.
Εὐδαιμονίαν ἄρχοντος νομίζειν, εἰ τελευτήσειε γηράσας κατὰ φύσιν. Νὰ θεωρεῖς εὐτυχισμένο τὸν ἄρχοντα ὁ ὁποῖος θὰ κατορθώσει πρῶτ᾿ ἀπ᾿ ὅλα νὰ γεράσει, καὶ ἔπειτα νὰ πεθάνει ἀπὸ φυσικὸ θάνατο.
Τί δύσκολον θεᾶσαι; γέροντα τύραννον. Τί εἶναι δύσκολο νὰ δεῖ κανεὶς ; Τύραννο ποὺ πρόφτασε νὰ γεράσει.
Γεωργοῦ αὔρας καὶ ὀνωνίδας ἀντὶ πυρῶν καὶ κριθῶν συγκομίζειν ἐθέλοντος, οὐδὲν διαφέρει τύραννος ἀνδραπόδων μᾶλλον ἄρχειν ἢ ἀνδρῶν βουλόμενος. Ὁ τύραννος ποὺ θέλει νὰ κυβερνᾷ περισσότερο δούλους παρὰ ἀνθρώπους ἐλευθέρους, δεν διαφέρει καθόλου ἀπὸ τὸν γεωργό που προτιμᾷ νὰ συγκομίζει ἥρας καὶ παράσιτα παρὰ σιτάρι καὶ κριθάρι.
Κρατίστην εἶναι δημοκρατίαν τὴν μήτε πλουσίους ἄγαν μήτε πένητας ἔχουσαν πολίτας.
Τί κοινότατον; Ἐλπίς. καὶ γὰρ οἷς ἄλλο μηδέν, αὕτη παρέστη. Τί εἶναι τὸ πιὸ κοινὸ σὲ ὅλους; Ἡ Ἐλπίδα. Γιατὶ καὶ τίποτα ἄλλο νὰ μὴν ὑπάρχει, αὐτὴ παρευρίσκεται.
Τί πρεσβύτερον; Θεός. Ἀγέννητον γάρ ἐστιν. Τί εἶναι πρεσβύτερον; Ὁ Θεός. Γιατὶ εἶναι ἀγέννητος (προϋπάρχει).
Πιστὸν γῆ, ἄπιστον θάλασσα, ἄπληστον κέρδος. Ἀσφαλὴς εἶναι ἡ στεριά, ἐπισφαλὴς ἡ θάλασσα, ἀχόρταγο τὸ κέρδος.
Ἀγάπα τὸν πλησίον. Νὰ ἀγαπᾷς τὸν πλησίον σου.
Τί ἰσχυρότατον; Ἀνάγκη. Μόνον γὰρ ἀνίκητον. Τί εἶναι ἰσχυρότατο; Ἡ ἀνάγκη. Γιατὶ μόνο αὐτὴ δεν νικᾶται.
Τῆς γῆς ἀναιρεσθείσης σύγχυσιν τὸν ὅλον ἕξειν κόσμον. Ἂν ἡ γῆ καταστραφεῖ, ὁλόκληρος ὁ κόσμος (Σύμπαν) θὰ ἀναστατωθεῖ.
Γεώδη τὰ ἄστρα. Τὰ ἄστρα ἀποτελοῦνται ἀπὸ τὰ ἴδια συστατικὰ μὲ τὴν γῆ.
Εἰρήνην ἀγάπα. Νὰ ἀγαπᾷς τὴν εἰρήνη.
Καιρὸν γνῶθι. Νὰ γνωρίζεις τὴν ἀξία τοῦ καιροῦ.
Τί σοφώτερον; Χρόνος. Τὰ μὲν γὰρ εὕρηκεν οὖτος ἤδη, τὰ δ᾿ εὑρήσει. Τί εἶναι τὸ πιὸ σοφό; Ὁ χρόνος. Γιατὶ αὐτὰ μὲν αὐτὸς τὰ ἔχει ἀνακαλύψει ἤδη, τὰ ἄλλα δὲ θὰ τὰ ἀνακαλύψει στο μέλλον.
Τί βλαβερώτατον; Κακία. Καὶ γὰρ τὰ χρηστὰ βλάπτει παραγενομένη. Τί εἶναι τὸ πιὸ βλαβερό; Ἡ κακία. Γιατὶ βλάπτει καὶ τὰ καλὰ ὅταν τὰ πλησιάσει.
Τί κάλλιστον; Κόσμος. Πᾶν γὰρ τὸ κατὰ τάξιν τούτου μέρος ἐστί. Τί εἶναι ὡραιότατο; Ὁ Κόσμος. Γιατὶ ὀτιδήποτε γίνεται μὲ τάξη, εἶναι δικό του μέρος.
Κάλλιστον Κόσμος. Ποίημα γὰρ Θεοῦ. Τὸ ὡραιότερο πρᾶγμα εἶναι ὁ Κόσμος. Γιατὶ εἶναι ἔργο τοῦ Θεοῦ.
Τί τάχιστον; Νοῦς. Διὰ παντὸς γὰρ τρέχει. Τί εἶναι ταχύτατο; Ὁ Νοῦς. Γιατὶ τρέχει διὰ μέσου ὅλων.
Ἀπραγοῦντας μὴ ὀνειδίζε. Ἐπὶ γὰρ τούτους νέμεσις Θεῶν κάθηται. Τοὺς ὀκνηροὺς μὴν τοὺς κατηγορεῖς. Γιατὶ πάνω τους κάθεται ἀπὸ τώρα ἡ τιμωρία τῶν θεῶν.
Οὐ χεῖρον μοιχείας ἐπιορκία. Ἡ καταπάτηση τοῦ ὅρκου δεν εἶναι λιγότερο ἀνήθικη πράξη ἀπὸ τὴν μοιχεία.
Τὸ παρὸν εὖ ποίει. Νὰ καθιστᾶς εὐχάριστο τὸν παρόντα καιρό σου.
Ὅσα νεμεσᾷς τῷ πλησίῳ, αὐτὸς μὴ ποίει. Ὅσα μισεῖς στὸν διπλανό σου, ἐσὺ ὁ ἴδιος μὴν τὰ κάνεις.
Μὴ διαβαλλέτω σὲ λόγος πρὸς τοὺς πίστεως κεκοινωνηκότας. Ἡ συκοφαντία νὰ μὴ σὲ κάνει νὰ χάνεις τὴν ἐμπιστοσύνη σου, ἀπὸ ἐκείνους μὲ τοὺς ὁποίους συναλλάσσεσαι.
Τί εὔκολον; Τὸ ἄλλῳ ὑποτίθεσθαι. Τί εἶναι εὔκολο; Τὸ νὰ συμβουλεύει κανεὶς τὸν ἄλλον.
Φίλων παρόντων καὶ ἀπόντων μεμνῆσθαι. Πρέπει νὰ ἐνθυμούμεθα τοὺς φίλους ὄχι μόνο ὅταν εἶναι παρόντες ἀλλὰ καὶ ὅταν εἶναι ἀπόντες.
Τὸν φίλον κακῶς μὴ λέγε, μὴ δ᾿ εὖ τὸν ἐχθρόν. Ἀσυλλόγιστον γὰρ τὸ τοιοῦτον. Τὸν φίλο σου νὰ μὴν τὸν κακολογεῖς, οὔτε καὶ νὰ ἐπαινεῖς τὸν ἐχθρό. Γιατὶ αὐτὸ εἶναι ἀνόητο.
________________________________________
ΧΙΛΩΝ
Ἀτυχοῦντα μὴ ἐπιγελᾷν. Ἐκεῖνον ποὺ ἀτύχησε νὰ μὴν τὸν περιγελοῦμε.
Γνῶθι σαὑτόν. Νὰ γνωρίζεις τὸν ἑαυτό σου.
Χαλεπώτατον τὸ γνώσκειν ἑαυτόν. Πολλὰ γὰρ ὑπὸ φιλαυτίας ἕκαστον ἑαυτῷ προστιθέναι. Δυσκολότατο εἶναι νὰ γνωρίσει κανεὶς τὸν ἑαυτό του. Διότι κάθε ἕνας, λόγῳ τοῦ ἐγωισμοῦ του, προσθέτει πολλὰ καλὰ στο ἄτομό του (ποὺ δὲν τὰ ἔχει).
Κάλλιστον εἶναι βασιλέα τὸν μὴ μόνον τοῦ φοβερὸν εἶναι φροντίζοντα. Παρὰ πολὺ κακὸς εἶναι ὁ βασιλιὰς ἐκεῖνος, ὁ ὁποῖος φροντίζει νὰ μὴν προξενεῖ μόνο φόβο.
Τὸν ἄρχοντα χρῆναι μηδὲν φρονεῖν θνητὸν ἀλλὰ πάντ᾿ ἀθάνατα. Ὁ Ἄρχων πρέπει τίποτα νὰ μὴν σκέπτεται σὰν θνητός, ἀλλὰ σὰν ἀθάνατος.
Τὸν τεθνηκότα μὴ κακολογεῖν. Ἐκεῖνον ποὺ ἔχει πεθάνει νὰ μὴν τὸν κακολογεῖς.
Ζημίαν αἱρεῖσθαι μᾶλλον, ἢ κέρδος αἰσχρόν. Ἡ μὲν ἅπαξ ἐλύπησε. Τὸ δὲ διὰ παντός. Νὰ προτιμᾷς τὴν ζημία, ἀπὸ τὸ αἰσχρὸ κέρδος. Γιατὶ ἡ μὲν ζημία μία φορὰ προξενεῖ λύπη, ἐνῶ τὸ τέτοιου εἴδους κέρδος σὲ λυπεῖ συνεχῶς.
Γλώττης κρατεῖν καὶ μάλιστα ἐν συμποσίῳ. Νὰ συγκρατεῖς τὴν γλῶσσά σου καὶ προπάντων σὲ συμπόσια.
Γλῶττα μὴ προτρεχέτω τοῦ νοῦ. Νὰ μὴν προτρέχει ἡ γλῶσσα τῆς σκέψης.
Ἐν λιθίναις ἀκόναις ὁ χρυσὸς ἐξετάζεται διδοὺς βάσανον φανεράν. Ἐν δὲ χρυσῷ ἀνδρῶν ἀγαθῶν τε κακῶν τε νοῦς ἔδωκ᾿ ἔλεγχον. Ὁ χρυσὸς ἐλέγχεται πάνω σὲ πέτρινα ἀκόνια, δίδοντας ἔτσι ἀποδείξη τῆς γνησιότητάς του. Πάνω ὅμως στὸν χρυσό, ἡ λογικὴ ἐλέγχει τὸν χαρακτῆρα τῶν καλῶν καὶ τῶν κακῶν ἀνθρώπων.
Χρόνου φείδου. Νὰ κάνεις οἰκονομία στὸν χρόνο σου.
________________________________________
ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ
Εὐδαιμονίαν ἄρχοντος νομίζειν εἰ μηδενὶ πιστεύοι τῶν συνόντων. Νὰ θεωρεῖτε ὡς εὐτυχῆ τὸν ἄρχοντα ἐκεῖνον, ὁ ὁποῖος δεν ἔχει ἐμπιστοσύνη σὲ κανένα ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ τὸν περιβάλλουν.
Εὐποροῦντα μὴ ὑπερήφανον εἶναι, ἀποροῦντα μὴ ταπεινοῦσθαι. Ὅταν εἶσαι πλούσιος νὰ μὴν εἶσαι ὑπερήφανος, ὅταν δὲ εἶσαι φτωχὸς νὰ μὴν ταπεινώνεσαι.
Ὅταν τις ἐξιῇ τῆς οἰκίας ζητείτω, πρώτερον τί μέλλει πράσσειν καὶ ὅταν εἰσέλθῃ πάλιν ζητείτω τί ἔπραξε. Ὅταν κάποιος ἐξέρχεται ἀπὸ τὸ σπίτι του ἂς ἐξετάζει τί πρόκειται νὰ κάνει καὶ ὅταν εἰσέλθει πάλι ἂς ἐξετάζει τί ἔκανε.
Ὀψιμανθῆ εἶναι μᾶλλον ἢ ἀμαθῆ. Καλλίτερα νὰ μαθαίνεις ἔστω καὶ ἀργὰ παρὰ νὰ παραμένεις ἀμαθής.
Ἀρετῆς οἰκεῖον εἶναι, κακίας ἀλλότριον. Γνώρισμα τῆς ἀρετῆς εἶναι, κάθετί που εἶναι ξένο στὴν κακία.
Λόγων τε πλῆθος. Ἀλλ᾿ ὁ καιρὸς ἀρκέσει. Ἀπὸ λόγια ὑπάρχουν πλῆθος. Ἀλλὰ ὁ καιρὸς θὰ δείξει.
Γυναικὶ μὴ φιλοφρονεῖσθαι, μηδενὶ μάχεσθαι, ἀλλοτρίων παρόντων. Τὸ μὲν γὰρ ἄνοιαν, τὸ δὲ μανίαν σημαίνειν. Πρὸς τὴν γυναῖκα σου μπροστὰ σὲ ξένους οὔτε πολλὲς φιλοφρονήσεις νὰ τῆς κάμεις, οὔτε νὰ εἶσαι ἐριστικὸς μαζί της. Γιατὶ τὸ μὲν πρῶτο φανερώνει μωρία, τὸ δὲ δεύτερο παραφροσύνη.
Βία μηδὲν πράττειν. Τίποτα μὴν κάνεις μὲ τὴν βία.
Μὴ ματαίως ἄχαρις γινέσθω. Νὰ μὴν γίνεσαι δυσάρεστος χωρὶς λόγο.
Ἔχθραν διαλύειν. Νὰ διαλύεις τὴν ἔχθρα ποὺ ἔχεις μὲ κάποιον.
Δεῖ παιδεύεσθαι καὶ τὰς παρθένους. Πρέπει νὰ μορφώνονται καὶ τὰ κορίτσια.
Τὸν τοῦ δήμου ἐχθρὸν πολέμιον νομίζειν. Τὸν ἐχθρὸ τοῦ λαοῦ νὰ τὸν θεωρεῖς καὶ δικό σου ἐχθρό.
Φρόνει τὸ κεδνόν. Νὰ σκέπτεσαι κάτι πολύτιμο (ποὺ νὰ ἀξίζει).
________________________________________
ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ
Τοὺς μέλλοντας ἀσφαλῶς τυραννήσειν, δεῖ τῇ εὐνοίᾳ δορυφορεῖσθαι καὶ μὴ τοῖς ὅπλοις. Ἐκεῖνοι ποὺ θέλουν νὰ διατηρήσουν μὲ βεβαιότητα τὴν ἐξουσία, πρέπει νὰ μὴν τὴν ἐπιβάλλουν μὲ τὴ βία ἀλλὰ μὲ τὴν καλοσύνη.
Τῷ κατ᾿ ἀνάγκην ἄρχοντα καὶ τὸ ἑκουσίως ἀποστῆναι κίνδυνον φέρει. Σὲ ἐκεῖνον ποὺ κυβερνᾷ μὲ τὴν βία καὶ ἡ ἑκούσια ἀκόμη ἀπομάκρυνσή του ἀπὸ τὴν ἀρχή, περιέχει κινδύνους.
Κέρδος αἰσχρὸν βαρὺ κειμήλιον. Τὸ ἀνήθικο κέρδος εἶναι βαρειὰ κληρονομιά.
Λοιδόρει ὡς ταχὺ φίλος ἐσόμενος. Ὅταν κατηγορεῖς κάποιον, νὰ τὸ κάνεις σὰν νὰ πρόκειται σύντομα νὰ γίνεις φίλος του.
Ἐλευθερία ἐστὶ ἀγαθὴ συνείδησις. Ἐλευθερία εἶναι ἡ ἤρεμη συνείδηση.
Καιρὸν πρόσμενε. Περίμενε τὸν κατάλληλο καιρό.
Φίλοις εὐτυχοῦσι καὶ ἀτυχοῦσιν ὁ αὐτὸς ἴσθι. Στοὺς φίλους νὰ συμπεριφέρεσαι τὸ ἴδιο καὶ ἂν εὐτυχοῦν καὶ ἂν δυστυχοῦν.
Ἀληθείας ἔχου. Νὰ λὲς τὴν ἀλήθεια.
Θνητὰ φρόνει. Νὰ σκέπτεσαι ὅπως ἁρμόζει σὲ θνητούς.
Σαυτοῦ μὴ ἀμελεῖ. Νὰ μὴν παραμελεῖς τὸν ἑαυτό σου.
Δυστυχῶν, κρύπτε, ἵνα μὴ τοὺς ἐχθροὺς εὐφράνῃς. Ὅταν δυστυχεῖς ἀπόκρυβε τὴν δυστυχία σου, για νὰ μὴν εὐχαριστήσεις τοὺς ἐχθρούς σου.
Ἔριν μίσει. Νὰ μισεῖς τις φιλονικίες.
Μελέτα τὸ πᾶν. Νὰ ἐρευνᾷς τὰ πάντα.
Χάριν ἀπόδος. Νὰ ἀνταποδίδεις μιὰ χάρη ποὺ σοῦ ἔκαναν.
Εὐεργέτας τίμα. Νὰ τιμᾶς τοὺς εὐεργέτες σου.
Λόγων ἀπορρήτων ἐκφορὰς μὴ ποιοῦ. Νὰ μὴν ἀποκαλύπτεις μυστικὰ λόγια.
Μὴ ἐπὶ παντὶ λυποῦ. Νὰ μὴν λυπάσαι για τὸ κάθε τι.
Ἁμαρτὼν μεταβουλεύου. Ἐὰν κάμεις κάποιο σφάλμα νὰ τὸ ἀναγνωρίζεις καὶ νὰ μετανοεῖς.
Φθονέεσθαι κρέσσον ἐστὶν ἢ οἰκτείρεσθαι. Εἶναι καλύτερα νὰ σὲ φθονοῦν παρὰ νὰ σὲ λυποῦνται.
Θνῇσκε ὑπὲρ Πατρίδος. Νὰ πεθαίνεις γιὰ τὴν Πατρίδα σου.
Χόλου κρατέειν. Νὰ κυριαρχεῖς τοῦ θυμοῦ σου.
Ἐπισφαλὴς προπέτεια. Ἡ ἀπερισκέπτη βιασύνη εἶναι ἐπικίνδυνη.
Ἱκέτας ἐλέει. Νὰ συγχωρεῖς αὐτοὺς ποὺ σὲ παρακαλοῦν.
Διαβολὴν μίσει. Νὰ μισεῖς τὶς διαβολές.
Σοφοῖς χρῴ. Νὰ συναναστρέφεσαι τοὺς σοφούς.
Μὴ μόνον τοὺς ἁμαρτάνοντας κόλαζε ἀλλὰ καὶ τοὺς μέλλοντας κωλῦε. Νὰ μὴν ἀρκεῖσαι στο νὰ τιμωρεῖς αὐτούς που διαπράττουν σφάλματα ἀλλὰ νὰ ἐμποδίζεις καὶ ἐκείνους ποὺ πρόκειται νὰ τὸ κάνουν.
Ὃ ἂν ὁμολογήσῃς, διατήρει. Ἐκεῖνο για τὸ ὁποῖο θὰ συμφωνήσεις, νὰ τὸ διαφυλάτεις (νὰ κρατᾶς τὸν λόγο σου).
________________________________________
ΠΙΤΤΑΚΟΣ
Ἀτυχίαν μὴ ὀνειδίζειν, νέμεσιν αἰδούμενον. Τὴν ἀτυχία νὰ μὴν τὴν κοροϊδεύεις, σεβόμενος τὴν θεία δικαιοσύνη.
Σωφροσύνην φιλεῖν. Νὰ ἀγαπᾷς τὴν σωφροσύνη.
Οὐδὲν ἄγαν. Τίποτα μὴν κάνεις σὲ ὑπερβολικὸ βαθμό (δίχως μέτρο).
Ἀρχὴ ἄνδρα δείκνυσιν. Ἡ ἐξουσία δείχνει τὸν ἄνδρα.
Ἄρχων, κόσμει σαυτόν. Ὅταν κυβερνᾷς νὰ στολίζεσαι (μὲ ἀρετές).
Τοὺς ὑπηκόους ὁ ἄρχων παρασκευάσειε φοβεῖσθαι μὴ αὐτὸν ἀλλ᾿ ὑπὲρ αὐτοῦ. Ὁ ἄρχων πρέπει νὰ κάνει τοὺς ὑπηκόους του νὰ φοβοῦνται ὄχι αὐτὸν ἀλλὰ μήπως αὐτὸς πάθει τίποτα.
Κρατίστην εἶναι δημοκρατίαν ὅπου τοῖς πονηροῖς οὐκ ἔξεστιν ἄρχειν καὶ τοῖς ἀγαθοῖς οὐκ ἔξεστιν μὴ ἄρχειν. Ἰσχυροτάτη εἶναι ἡ δημοκρατία ἐκείνη ὅπου στοὺς μὲν πονηροὺς δὲν ἐπιτρέπεται νὰ κυβερνοῦν, στους δὲ καλοὺς δὲν ἐπιτρέπεται νὰ μὴν κυβερνοῦν.
Ἀργὸς μὴ ἴσθι, μήδ᾿ ἂν πλουτῇς. Μὴν μένεις χωρὶς ἐργασία ἄκομα καὶ ἂν εἶσαι πλούσιος.
Ἀνάγκα δ᾿ οὐδὲ θέοι μάχονται. Ἐναντίον τῆς ἀνάγκης, οὔτε καὶ οἱ Θεοὶ μποροῦν νὰ δώσουν μάχη.
Χαλεπὸν τὸ εὖ γνῶναι. Εἶναι δύσκολο πρᾶγμα νὰ ξέρεις τί εἶναι τὸ σωστό.
Μὴ πᾶσι πίστευε. Νὰ μὴν πιστεύεις σὲ ὅλους.
Φοβοῦ τὰ αἰσχρά. Νὰ φοβάσαι αὐτὰ ποὺ εἶναι ἀνήθικα.
Κάτοπτρον εἴδους χαλκός ἐστιν, οἶνος δὲ νοῦ. Ὁ χαλκὸς εἶναι καθρέπτης τοῦ προσώπου, ὁ οἶνος δὲ τοῦ μυαλοῦ.
Διδάσκε καὶ μανθάνε τὸ ἄμεινον. Νὰ διδάσκεις καὶ νὰ μαθαίνεις ὅ,τι εἶναι τὸ καλύτερο.
Μὴ πλούτει κακῶς. Νὰ μὴν ἀποκτὰς πλούτη μὲ κακὸ τρόπο.
________________________________________
ΣΟΛΩΝ
Ἄρχεσθαι μαθών, ἄρχειν ἐπιστήσῃ. Ἂν μάθεις πρῶτα νὰ κυβερνᾶσαι, θὰ μάθεις καὶ νὰ κυβερνᾷς.
Μετριώτερον ἄρχοντα ποιεῖ καὶ τύραννον ἐπιεικέστερον ὁ πείθων ὡς ἄμεινον εἴη τὸ μὴ ἄρχειν ἢ τὸ ἄρχειν. Μετριοπαθέστερο κάνει τὸν ἄρχοντα καὶ ἐπιεικέστερο τὸν τύραννο, ἐκεῖνος ποὺ θὰ μποροῦσε νὰ τοὺς πείσει ὅτι προτιμότερο θὰ ἦταν νὰ μὴν κυβερνοῦν παρὰ νὰ κυβερνοῦν.
Ἀνδρῶν δ᾿ ἐκ μεγάλων πόλις ὄλλυται. Ἡ πατρίδα ἀπὸ τοὺς μεγάλους ἄνδρες καταστρέφεται.
Ὁ τῶν περισσῶν ζῆλος, εὐθὺς ἀκολουθεῖ καὶ συνοικίζεται τῇ χρείᾳ τῶν ἀναγκαίων. Ἡ σφοδρὴ ἐπιθυμία για τὴν ἀποκτήση περιττῶν πραγμάτων, ἀκολουθεῖ εὐθὺς ἀμέσως μετὰ τὴν ἀποκτήση τῶν ἀναγκαίων.
Μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε. Κανένα νὰ μὴν καλοτυχίζεις πρὶν νὰ δεῖς τὸ τέλος τῆς ζωῆς του.
Χρῲ τοῖς Θεοῖς. Νὰ χρησιμοποιεῖς (ἐπικαλεῖσαι) τοὺς θεούς.
Πάντη δ᾿ ἀθανάτων ἀφανὴς νόος ἀνθρώποισιν. Ἡ σκέψη τῶν ἀθανάτων θεῶν εἶναι ἀνεξερεύνητη ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους.
Τὸ Θεῖον φθονερὸν καὶ ταραχῶδες. Οἱ Θεοὶ εἶναι γεμάτοι φθόνο καὶ δημιουργοῦν ταραχές.
Τὸν λόγον εἴδωλον εἶναι τῶν ἔργων. Ὁ λόγος εἶναι ἡ εἰκόνα τῶν ἔργων.
Ὅσον ἐν πολέμῳ δύναται σίδηρος τοσούτον ἐν πολιτείᾳ λόγος εὖ ἔχων ἰσχύει. Ὅση δύναμη ἔχει στον πόλεμο ὁ σίδηρος, ἄλλη τόση δύναμη ἔχει στην Πολιτεία ὁ λόγος.
Τοῖς σεαυτοῦ πρᾶος ἴσθι. Στοὺς δικούς σου ἀνθρώπους νὰ εἶσαι πρᾶος.
Γηράσκων δ᾿ αἰεὶ πολλὰ διδασκόμενος. Γηράσκω συνεχῶς καὶ πάντοτε μαθαίνοντας.
Τὰ σπουδαῖα μελέτα. Νὰ μελετᾷς ὅ,τι ἀξίζει νὰ μελετηθεῖ.
Ἔργασιν ἐν μεγάλοις, πᾶσιν ᾄδειν χαλεπόν. Σὲ μεγάλα ἔργα εἶναι δύσκολο νὰ εἶναι ὅλοι εὐχαριστημένοι.
Συμβούλευε μὴ τὰ ἥδιστα, ἀλλὰ τὰ βέλτιστα. Νὰ συμβουλεύεις ὄχι τὰ πιὸ εὐχάριστα, ἀλλὰ τὰ πιὸ ὠφέλιμα.
Φίλους μὴ ταχὺ κτῷ, οὖς δ᾿ ἂν κτήσῃ, μὴ ταχὺ ἀποδοκίμαζε. Φίλους νὰ μὴν ἀποκτᾶς σύντομα, ἐκείνους ὅμως ποὺ θὰ ἀποκτήσεις νὰ μὴν τοὺς ἀποδοκιμάζεις εὔκολα.
Μὴ ψεύδου, ἀλλ᾿ ἀλήθευε. Νὰ μὴν λες ψεύδη, ἀλλὰ τὴν ἀλήθεια.
>«Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες».
Ηράκλειτος ο Εφέσιος είπε:
"Σκοτεινό φιλόσοφο", τον είπαν όσοι δεν τον καταλάβαιναν...
Είναι αγαπημένος μου πολύ, και είπα να σας τον συστήσω. Για να πάρετε μια ιδέα, όταν ο Σωκράτης διάβασε το έργο του Ηράκλειτου, είπε: "αυτά που κατάλαβα είναι σπουδαία, νομίζω όμως ότι είναι εξίσου σπουδαία και αυτά που δεν μπόρεσα να καταλάβω...Ωστόσο χρειάζεται να είσαι ένας δεινός κολυμβητής σαν αυτούς από τη Δήλο για να μην πνιγείς μέσα στο βιβλίο του".
Ο Ηράκλειτος λοιπόν γεννήθηκε στην Έφεσο κατά το 544 πΧ. Ο θάνατός του δεν έχει ορισθεί επακριβώς. Αν λάβουμε όμως υπόψη ότι η ακμή του συμπίπτει με την 69η Ολυμπιάδα (504 πΧ.-501 πΧ) και ότι έζησε 60 έτη μπορούμε να δεχθούμε ότι πέθανε το 484 πΧ. Πατέρας του αναφέρεται ο Βλύσων (ή Βλόσων) ή Ηράκων. Ανήκε στο γένος των Ανδροκλειδών, εκείνων δηλαδή που υπό την αρχηγία του Ανδρόκλου, του γιου του Βασιλέα των Αθηνών Κόδρου, ξεκίνησαν από την Αθήνα και έκτισαν στην Ιωνία (Μ. Ασία) την Έφεσο.
Αριστοκράτης στην καταγωγή, ήταν αντίπαλος τόσο της τυραννίας, όσο και της δημοκρατίας. Πήρε μέρος στους πολιτικούς αγώνες της πατρίδας του, στο πλευρό πάντοτε των αριστοκρατών, καταδικάζοντας την αρχή της ισότητας. Τον θεωρούσαν από τους πιο βαθυστόχαστους φιλοσόφους στην εποχή του, αλλά και σήμερα τον κατατάσσουν, μαζί με το Δημόκριτο, στους προδρόμους των σύγχρονων φυσικών επιστημών. Τη φιλοσοφία του τη διατύπωσε στο σύγγραμμά του Περί φύσεως, χωρίς ακριβείς αποδείξεις, με χτυπητούς αφορισμούς, σύντομους, που να μοιάζουν σαν χρησμοί. Για το ύφος του αυτό τον ονόμασαν "σκοτεινό".
To αντικείμενο της φιλοσοφίας του δεν είναι η υλική αρχή αυτού του κόσμου αλλά ο εσωτερικός ρυθμός, ο Λόγος για τον οποίο κινείται και ρυθμίζεται. Ο Ηράκλειτος είναι ο φιλόσοφος του αιώνιου γίγνεσθαι. Η κίνηση αυτή του γίγνεσθαι εκφράζεται με την συνεχή ροή του ποταμού που ολοένα ανανεώνεται. Μέσα στον Λόγο, ο Ηράκλειτος, δένει ένα μόνο υλικό στοιχείο, το Πυρ. Η ύπαρξη του Πυρός δημιουργεί μαζί με τον Λόγο ένα κόσμο άπειρο, άναρχο, ανώλεθρο, αυτορυθμιζόμενο που μετατρέπεται σε ποικίλες μορφές. Ο κόσμος αυτός είναι η αρμονία των αντιθέσεων. Οι αντιθέσεις δημιουργούν την ενότητα των πάντων με την σύνθεση τους. Το καλό και το κακό είναι οι αντίθετες όψεις του ίδιου πράγματος. "Για τον Θεό όλα είναι ωραία και καλά και δίκαια, όμως οι άνθρωποι άλλα θεωρούν άδικα κι άλλα δίκαια" λέει. Από τα λιγοστά αποσπάσματα που έχουν διασωθεί φαίνεται πως ο χαρακτήρας του γραπτού έργου του είναι αποφθεγματικός. Η δομή και η σύνθεση των αφορισμών του είναι λεπτομερειακά επεξεργασμένη και το ύφος του αινιγματικό. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος για τον οποίο αποκλήθηκε «σκοτεινός».
Ο βασιλιάς στον οποίο ανήκει το δελφικό μαντείο ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά δίνει σημάδια. Χαρακτηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το έργο του, ο Ηράκλειτος υποδεικνύει ότι δεν αποκαλύπτει τη σκέψη του με άμεσο τρόπο, ούτε όμως επιχειρεί να παραπλανήσει τους ακροατές του. Παρέχει τα σημάδια, τα οποία εκείνοι καλούνται να εννοήσουν με τον ορθό τρόπο. Η φιλοσοφία του, δεν είναι μια αυθαίρετη και υποκειμενική κατασκευή αλλά μια έκφραση του Λόγου που διέπει τα πάντα, όσο και αν μένει απρόσιτος στους πολλούς. Η δυσκολία κατανόησης του λόγου του δεν οφείλεται επομένως σε δική του ιδιορρυθμία, αλλά στην αδυναμία των πολλών να εννοήσουν όχι τα λόγια του αλλά τον ίδιο τον «Λόγο». Στον Ηράκλειτο η έννοια Λόγος έχει πολλές σημασίες και εννοιακές αποχρώσεις. Σημαίνει ομιλία (προφορικός λόγος) αλλά και ρυθμιστική αρχή που διέπει το σύνολο της πραγματικότητας και συνδέει με σχέσεις αναλογίας τα πάντα.
Μέλημα του φιλόσοφου είναι η αφύπνιση των ανθρώπων και η καθοδήγησή τους προς την ομολογία, προς τη λογική σκέψη που καθορίζει και συνδέει τη βαθύτερη φύση των πραγμάτων. Όπως και ο Ξενοφάνης, ο Ηράκλειτος ξεκινά από την παρατήρηση του κόσμου, τον οποίο θεωρεί και αυτός ως ενιαίο όλο, που ως τέτοιο ούτε γεννήθηκε ούτε και θα χαθεί ποτέ. Και ενώ εκείνος την ουσία του Κόσμου τη βρίσκει στη θεότητα, ο Ηράκλειτος τη βλέπει σε μία νοητική αρχή, το Λόγο. Η αδιάκοπη αλλαγή, αστάθεια κάθε μερικού, του δημιουργεί τόσο δυνατή εντύπωση, ώστε σ' αυτό βλέπει τον καθολικό Κοσμικό Νόμο, σε αντίθεση με τον Ξενοφάνη και την Ελεατική Σχολή, που πίστευε στην ακινησία του "είναι", του όντος.
Ο Ηράκλειτος διακήρυττε πως όλα μεταβάλλονται, τίποτε δε μένει σταθερό, ακίνητο: «τα πάντα ρει, δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης», "αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και μηδέποτε το αυτό μένειν". Την αδιάκοπη αυτή κίνηση (ροή), κατά την οποία τα πάντα γίνονται και καταστρέφονται, ο Ηράκλειτος την έβλεπε ως μια αέναη πάλη αντίθετων αρχών, "εναντιοδρομία": πάντα κατ' έριν γίγνεσθαι. Την κίνηση αυτή και την αλλαγή την υπηρετούν ευεργετικές αντιθέσεις: το αντίξοον συμφέρον και εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίην. Πηγή για τις σωστές αυτές γνώσεις είναι το λογικό, ο Λόγος. Ο Λόγος, στον Ηράκλειτο δεν είναι δεμένος με μεταφυσικές, ιδεαλιστικές αντιλήψεις.
Για το Λόγο έκανε μια έκθεση, που η επίδρασή της φτάνει μέχρι τα χρόνια μας. Όλα στον κόσμο γίνονται λογικά, σύμφωνα μ' έναν αυστηρό νόμο, αδιάφορα αν δεν το αισθάνονται οι άνθρωποι. Ο Λόγος είναι ο κοσμικός νόμος, η δύναμη που βρίσκεται μέσα στα πράγματα. Το ανθρώπινο λογικό είναι ένα κομμάτι, μια συνέπεια του Κοσμικού Λόγου. Παίρνοντας μέρος σ' αυτόν οι άνθρωποι γίνονται λογικοί. Γι' αυτό ο Λόγος είναι κοινός και υποχρεωτικός για όλους, μ' όλο που οι άνθρωποι φαντάζονται και συλλογιούνται και ενεργούν ελεύθερα. Δικαιοσύνη και ηθική την πηγή τους την έχουν στον Κοσμικό Λόγο.
Παρακάτω παραθέτω μερικούς εκ των Ηρακλειτίων αφορισμών, θαυμάστε τους...
fragmentum B 10
συλλάψιες όλα και ουχ όλα, συμφερόμενον διαφερόμενον, συναίδον διαίδον, και εκ πάντων εν και εξ ενός πάντα.= Συνάφειες είναι : ολότητα και μη ολότητα, ομόρροπο και αντίρροπο, σύμφωνο και παράφωνο. Από όλα ένα και από ένα όλα.
fragmentum B 30
κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε άνθρώπων εποίησεν, αλλ' ην αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα.= τον κόσμο αυτό ίδιο για όλους, ούτε κάποιος απ'τους θεούς ούτε κάποιος απ'τους ανθρώπους τον έφτιαξε, αλλά ήταν πάντα και είναι και θα είναι φωτιά ζώσα που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο.
fragmentum B 27
ανθρώπους μένει αποθανόντας, άσσα ουκ έλπονται ουδέ δοκέουσιν = Τους ανθρώπους όταν πεθάνουν τους περιμένουν πράγματα που δεν τα ελπίζουν και δεν τα υποθέτουν
fragmentum B 34
αξύνετοι ακούσαντες κωφοίσιν εοίκασι• φάτις αυτοίσιν μαρτυρεί παρεόντας απείναι.=Οι ανόητοι κι αν ακούσουν με κουφούς μοιάζουν , έχουν τη φήμη πως και παρόντες είναι απόντες
fragmentum B 45
ψυχής πείρατα ιών ουκ αν εξεύροιο πάσαν επιπορευόμενος οδόν• ούτω βαθύν λόγον έχει.= Της ψυχής τα πέρατα δεν θα τα βρεις, όποιο δρόμο κι αν πορευθείς, τόσο βαθύ λόγο έχει
fragmentum B 47
μη εική περί των μεγίστων συμβαλλώμεθα.= Να μην συμπεραίνουμε τυχαία για τα πολύ μεγάλα γεγονότα
fragmentum B 49
είς εμοί μύριοι, εάν άριστος ήι.= Ο ένας για μένα αξίζει μυριάδες αν είναι άριστος
fragmentum B 70
παίδες τα αθύρματα άνδρες γενόμενοι απέρριψαν.= Παιδικά παιχνίδια οι ανθρώπινες δοξασίες
fragmentum B 75
τους καθεύδοντας εργάτας είναι και συνεργούς των εν τωι κόσμωι γινομένων.=Αυτοί που κοιμούνται είναι εργάτες και συνεργοί σε όσα γίνονται στον κόσμο
fragmentum B 100
. . . πάντων, α φέρουσιν ώραι = Όλα τα πράγματα έρχονται στην ώρα τους
fragmentum B 124
όκωσπερ σάρμα είκη κεχυμένων ο κάλλιστος κόσμος = Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα είναι ο ομορφότερος κόσμος
fragmentum B 115
ψυχής έστι λόγος εωυτόν αύξων.= Η ψυχή έχει κάθε λόγο να αυξάνει τον εαυτό της
Αυτά τα ολίγα. Για περισσότερα θα πρέπει να ψάξετε κι εσείς -αν σας έκανε κλικ ο φιλόσοφος- Εγώ πάντως πολύ τον αγαπώ τον παππού-Ηράκλειτο...
Ο όρος ΞΕΝΙΑ(φιλοξενία) για τους Ελληνες
Τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης) προπαγανδίζουν υπό των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων (και αυτά υπό των ξένων Πρεσβειών, και αυτές υπό των Διεθνών Τραπεζιτών) την ασύμμετρη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν τον όρο "Φιλοξενία" που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για να πείσουν... είναι όμως έτσι τα πράγματα; για να δούμε:
Ας ορίσουμε την έννοια ΞΕΝΙΑ (Φιλοξενία) όπως την όριζαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι που τα σοσιαλιστικά - κομμουνιστικά κόμματα χρησιμοποίησαν και παραποίησαν.
Διαβάζουμε λοιπόν στην μεγάλη εγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΣ στο λήμμα ΞΕΝΙΑ (τόμος 14ος σελ. 691)
• παρά τοις αρχαίοις Ελλήσιν η "ξενία" δεν επεξετείνετο και επί μη Ελλήνων "ξένων" αυτοί αντιθέτως εθεωρούντω εχθροί ως βάρβαροι και δεν είναι άσχετος προς την αντίληψιν ταύτην η υπό της αρχαιοτέρας λατινικής χρησιμοποιούμενη, ως αντίστοιχος της Ελληνικής λέξεως "ξένος" λέξις Hostis (η οποία κυριολεκτικώς σημαίνει εχθρός).
• Διέφερε όμως το πράγμα δια τους εξ άλλων ελληνικών πόλεων προερχόμενους "ξένους".
• είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξις "ξένος" εχρησιμοποιείτο ως συνώνυμον της λέξης "φίλος"
• οι ξένοι ενομίζοντο και ικέται του Διός της ανώτατης θεότητος, άρα και προστατευόμενοι του "Ξένιου Διός" ή "Ικετησίου Διός"
ΑΡΑ "ξενία" (φιλοξενία) κατά τους προγόνους μας ίσχυε μεταξύ Ελλήνων και ξένο ονόμαζαν τον φίλο από άλλη Ελληνική πόλη-κράτος!!!
επίσης "ξένο" μη Έλληνα ονόμαζαν τον εχθρό!!!
Το γνωστό επίγραμμα του Σιμωνίδου για τους Λακεδαιμόνιους "Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ..." σημαίνει επ ακριβώς "ω φίλε να αναγγείλεις..."
Ας μην το λησμονούν κάποιοι. Διότι η λήθη παρέρχεται όταν λάμπει η α-λήθεια.
(ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΦΟΙ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΛΑ(φιλόσοφος ΝΙΤΣΕ) :
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ;
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ;
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΥΜΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΣΑΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ;
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΠΕΛΩΡΙΑ ΠΛΑΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ, ΤΗ ΣΟΦΙΑ, ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΡΟΓΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΜΑΣ ΣΕ "ΙΟΥΔΗΛΟΥΣ"(μισοί Ιουδαίοι και μισοί Ελληνες;
Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΕΩΣ ΜΑΣ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
Δρ. Φρέδρικ Τόμπεν(Αυστραλιανός επιστήμων αρνητής του Ολοκαυτώματος)
"Μην κατηγορείς τους Εβραίους, κατηγόρησε εκείνους που υποτάσσονται στις πιέσεις τους."
ΤΟΥ ΑΜΦΙΚΤΥΩΝΑ
Σε ένα κόσμο διαρκούς ροής και αέναης μεταβολής(Ηράκλειτος) δεν είναι δυνατόν να μένουν τα πράγματα στάσιμα, ούτε να γυρίσουν πίσω , όπως θέλει να κάνει ο Εβραϊκός τρόπος σκέψεως (Μια ντουζίνα εβραϊκές οικογένειες κατέχουν τον παγκόσμιο πλούτο . Τώρα θέλουν να γυρίσουν το ρολόι του κόσμου στον Μεσαίωνα και στην δουλοπαροικία.
Του Αμφικτύωνα
Στην εποχή μας οι μεγάλοι ηγέτες εγκληματίες πολέμου , οι μεγάλοι τραπεζίτες , οι κλέφτες , απατεώνες , εγκληματίες , καταχραστές, βιαστές, δολοφόνοι, κερδοσκόποι, οι ‘σορτάκηδες’, ναρκέμποροι, οπλέμποροι και τα λοιπά καθάρματα της διεθνούς πλουτοκρατίας μένουν ατιμώρητα. Αντίθετα τιμωρούνται αυτοί που διαπράττουν μικροαπάτες και μικροεγκλήματα .
ΤΟΥ ΑΜΦΙΚΤΥΩΝΑ
«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΟΥ»
Το της πόλεως ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν-Αμφικτύων
Του Κ. Καρυωτάκη
«Μικράν, μικράν κατάπτυστον ψυχήν έχουν αι μάζαι -
ιδιοτελή καρδίαν - και παρειάν αναίσθητον εις τους
κολάφους».
Του Σεφέρη
«Ο κόσμος κατάντησε ένα απέραντο
ξενοδοχείο»
«Έτσι ανίδεοι και χορτάτοι ξαπλώσαμε στης γης την πλάτη» (Γ. Σεφέρης).
του Νίκου Καζαντζάκη
Η ανώτατη αρετή δεν είναι νά 'σαι ελεύτερος, παρά να μάχεσαι για ελευτερία.
Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!
Από την "Ασκητική".
Του Εθνομάρτη Ρήγα Βελεστινλή
"Ένα έθνος έχει το δίκαιον πάντοτε να μετασχηματίσει και να μεταλλάξει την νομοθεσίαν του, αλλά μιας γενεάς πρόσωπα δεν ημπορούν να καθυποτάξουν εις τους νόμους των τα πρόσωπα όπου θέλουν γεννηθή κατόπιν τους".
Του Κωστή Παλαμά:
"Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί".
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ:ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ
"...Ο καθένας πρέπει να ξέρει ότι σ' αυτόν έλαχε να σώσει το Έθνος του, έτσι θα προσπαθήσουν πολλοί και θα το σώσει όποιος μπορέσει......Δε με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το Έθνος, και το ξέρω επειδή γι αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μού έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό......Όταν ένας του Γένους δε θέλει να χαθεί το Γένος, πώς μπορεί το Γένος να χαθεί? Αφού εγώ δεν το θέλω, πώς μπορεί να χαθεί το Έθνος μου? Ιων Δραγούμης (Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα)
ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΩΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
Η πατροπαράδοτη θρησκεία (Swadharma) φέρει ευτυχία και αίσθημα πληρότητας. Ενώ μια ξένη θρησκεία (Pardharma) δημιουργεί δυστυχία και προκαλεί συμφορές. - Ινδική παροιμία.
Ποια όμως είναι για μας τους Έλληνες η πατροπαράδοτη θρησκεία; Όχι φυσικά ο Ιουδαιοχριστιανισμός , αλλά η πατρώα Ολυμπιακή θρησκεία. Αυτή φέρνει Αυτογνωσία , Σωφροσύνη και Σοφία.
Του Δ.Ι.Λάμπρου
Δεν νοείται και δεν υπάρχει Ελλάδα, όπου κυριαρχεί η Ρωμιοσύνη. Όπως δεν νοείται και δεν υπάρχει Ρωμιοσύνη, όπου κυριαρχεί η Ελλάδα. Δείτε την Ιστορία: Όταν υπήρχε Ελλάδα, η Ρωμιοσύνη ήταν ανύπαρκτη, κι όταν επιβλήθηκε (με την Ρωμαιοϊουδαϊκή πολιτική και πνευματική βία η Ρωμιοσύνη), η Ελλάδα δολοφονήθηκε ιστορικά και ιδεολογικά. Διαλέγουμε και παίρνουμε. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη και αντιμετώπιση της σημερινής Ελληνικής Τραγωδίας είναι εκτός τόπου, εκτός χρόνου, εκτός πραγματικότητας και μαθηματικά καταδικασμένη να βωλοδέρνει μέσα στον φαύλο κύκλο της αποτυχίας, της παρακμής και του όλο και πιο βαθιά καταποντισμού μας στο όνειδος της "παλιοψάθας των εθνών", όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης- ΔΑΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ: ΕΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ 200 π.Χ
Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.
Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.
Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη•
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική•
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.
Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε•
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.
Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.—
Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα• είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία.
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.
ΚΑΒΑΦΗΣ: ΗΓΕΜΩΝ ΕΚ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
Άρεσε γενικώς στην Αλεξάνδρεια,
τες δέκα μέρες που διέμεινεν αυτού,
ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης
Αριστομένης, υιός του Μενελάου.
Ως τ' όνομά του, κ' η περιβολή, κοσμίως, ελληνική.
Δέχονταν ευχαρίστως τες τιμές, αλλά
δεν τες επιζητούσεν• ήταν μετριόφρων.
Αγόραζε βιβλία ελληνικά,
ιδίως ιστορικά και φιλοσοφικά.
Προ πάντων δε άνθρωπος λιγομίλητος.
Θάταν βαθύς στες σκέψεις, διεδίδετο,
κ' οι τέτοιοι τόχουν φυσικό να μη μιλούν πολλά.
Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε.
Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος.
Πήρε όνομα ελληνικό, ντύθηκε σαν τους Έλληνας,
έμαθ' επάνω, κάτω σαν τους Έλληνας να φέρεται•
κ' έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν
χαλάσει την καλούτσικην εντύπωσι
μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά,
κ' οι Αλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό,
ως είναι το συνήθειο τους, οι απαίσιοι.
Γι' αυτό και περιορίζονταν σε λίγες λέξεις,
προσέχοντας με δέος τες κλίσεις και την προφορά•
κ' έπληττεν ουκ ολίγον έχοντας
κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του.
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ: ΑΡΧΗΓΟΙ
……………………………………….
…………………………………………
Ἐμπρός! μὲ πόζα ἀρχηγοῦ καθένας ἂς προβάλλη,
ἀπ᾿ ὅλους ἂς κυβερνηθῆ ἡ προσφιλὴς Ἑλλάς·
ἂς γίνῃ ὁ Ἡμέτερος, ἂς γίνουν ὅμως κι᾿ ἄλλοι,
ἂς γίνῃ κι ὁ Κατσικαπῆς κι᾿ αὐτὸς ὁ Μπουλελᾶς.
Ἂς πλημμυρίσῃ μ᾿ ἀρχηγοὺς τὸ ἔθνος πέρα πέρα,
ἂς μᾶς σηκώσῃ ἔξαφνα καὶ ἡ Ροζοῦ παντιέρα.
Μονάχα ἕνας βασιλεὺς μὴ μένη ᾿ς τὸ Παλάτι,
πενῆντα δυὸ τουλάχιστον ἂς ἦνε βασιλεῖς,
ὅλοι ἂς ἔβγουν κύριοι ᾿ς τῶν ἄλλων τὸ γεινάτι,
κι᾿ ὀγδόντα πέντε Πρόεδροι ἂς γίνουν τῆς Βουλῆς.
Ὅλοι τρανοὶ πολιτικοί, κανένας ἰδιώτης,
ὅλοι ποζάτοι στρατηγοί, κανένας στρατιώτης.
Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος
κι απ΄τα πολλά πια τα σκατά μου πιάστηκε κι ο κώλος.
Έρχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε.
ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ: ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ
Εμείς επολεμήσαμε για να ‘χετε εσείς τα γράμματα και το ψωμί που δεν είχαμε και να μη χρειάζεστε θάματα για να ζήσετε μια ζωή ανθρωπινή…Έι Παπαφλέσσα, σήκω κι έλα βοήθα. Αφήστε το δικό μας αγώνα και κοιτάτε το δικό σας.
Φίλοι κι αδέρφια, μανάδες, γέροι και παιδιά,
στα παραθύρια βγείτε και θωρείτε
ποιοι περπατούν στα σκοτεινά
και σεριανούν μες τα στενά
φίλοι κι αδέρφια, μανάδες, γέροι και παιδιά.
Ήταν στρατιώτες, καπεταναίοι λαϊκοί,
όρκο σταυρώσαν βάλαν στο σπαθί τους,
η λευτεριά να μη χαθεί,
όρκο σταυρώσαν στο σπαθί,
καπεταναίοι στρατιώτες λαϊκοί.
ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
“…Για ακούτε βρε τωρινοί Έλληνες.
Άμα σας φέρνουνε για παράδειγμα εμάς τους πεθαμένους, μάθετε να ξεχωρίζετε με ποια πονηριά σας το λένε…
Κι άμα σας λένε για την ελευθεριά που πολεμήσαμε, να τη βλέπετε πρώτα αν έχει τέσσερα μάτια. Δυο μπροστά για να βλέπει τον κατακτητή και δυο πίσω για να βλέπει εκείνον που θέλει να φύγει ο κατακτητής, για να γίνει αφέντης αυτός.
Προσέχετε Έλληνες, εμείς οι παλιοί όσο ζούσαμε πολλά επικραθήκαμε κι αδικηθήκαμε…Κι αν θέτε στ’ αλήθεια να τιμήσετε εμάς τους παλιούς, μη μας τηράτε πλέον. Κάμετε το δικό σας δρόμο, πάτε μπροστά και αγωνιστείτε!
ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ:ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ
"....δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!..."
Γιώργος Σεφέρης
«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα».
Ι. Συκουτρής
Και εδώ ακριβώς κείται η τραγικότης του ηρωικού ανθρώπου. Ριζωμένος είναι βαθύτατα εις το παρελθόν, του οποίου είναι το εκλεκτότερον κάρπισμα. Μέσα του συμπυκνώνει εις μοναδικόν βαθμόν εντάσεως το παρόν. Και όμως αρνείται το παρόν και το μάχεται εν ονόματι του μέλλοντος, το οποίον ζη ο ίδιος προληπτικώς μόνον ως πραγματικότητα μέσα του”.
"Η Ηρωική Αντίληψις Της Ζωής" – Ι. Συκουτρής
ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
Οι παρακάτω προφητείες αναφέρονται σε όσα συμβαίνουν τώρα. Υπάρχουν και πολλές άλλες για αυτά που θα ακολουθήσουν πιο μετά (η πείνα, ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος κλπ).
«Θα σας επιβάλουν μεγάλο και δυσβάστακτο φόρο, αλλά δεν θα προφθάσουν».
«Θα βάλουν φόρο στις κόττες και στα παράθυρα».
«Θα σας ρίξουν παρά (=χρήμα) πολύ• θα σας ζητήσουν να τον πάρουν πίσω, αλλά δεν θα μπορέσουν».
«Οι άνθρωποι θα μείνουν πτωχοί, γιατί δεν θάχουν αγάπη στα δένδρα». «Όσοι δεν αγαπούν τα δένδρα και τα φυτά, θα ζουν φτωχικά».
«Το κακό θα σας έρθει από τους διαβασμένους». (Στην Αρναία Χαλκιδικής είπε: «Όταν θα κυβερνήσουν οι νέοι θα γίνει κακό».)
«Θάρθει πρώτα ένα ψευτορωμαίικο• να μη το πιστέψετε• θα φύγη πίσω».
«Θα γίνη ένα χαρτοβασίλειο, που θα έχη μέγα μέλλον στην Ανατολή».
«Πολλά θα συμβούν. Οι πολιτείες θα καταντήσουν σαν μπαράγκες».
«Θαρθή καιρός που θα βγη ο καταραμένος δαίμονας από το καυκί του».
Πηγές: Αυγουστίνου Ν. Καντιώτου, “Κοσμάς ο Αιτωλός”, εκδ. Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος “Ο Σταυρός”, σελ. 342, 343, 348, 349 και “Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο πατροΚοσμάς της Ρωμιοσύνης”, εκδ. Μικρά Ζύμη, Θέρμον Αιτωλίας, σ. 69
Του Γεώργιου Βυθούλκα:
"Υγιής είναι ένας άνθρωπος, που σε σωματικό επίπεδο είναι ελεύθερος από τον πόνο και νιώθει σωματική ευεξία, που στο ψυχικό επίπεδο είναι ελεύθερος από πάθη, με εσωτερική γαλήνη και σε πνευματικό επίπεδο είναι ελεύθερος από τον εγωϊσμό και έτσι μπορεί να έχει επαφή με την Αλήθεια ή με τον χώρο των Ιδεών." - Γεώργιος Βυθούλκας ομοιοπαθητικός (κάτοχος του Εναλλακτικού Νόμπελ του Σουηδικού Κοινοβουλίου 1996 και επικεφαλής της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής).
ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
Καί χορό τριγύρω σου θα στήσουν
Με βιολιά καί με ζουρνάδες
γύφτοι, Εβραίοι, αράπηδες, πασάδες
καί τα γόνατά τους θα λυγίσουν,
οι τρανοί σου
καί θα γίνουν των ραγιάδων
οι ραγιάδες...Κωστής Παλαμάς-«Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου
Του Κωστή Παλαμά
Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα,
ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι...
Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι,
και Μαμμωνάδες βάρβαροι και χαύνοι λεβαντίνοι,
λύκοι ώ κοπάδια οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι
κι οι χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη!
Του Κωστή Παλαμά
Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος στον άνθρωπο και εγώ είμαι εθνικιστής
Κ. Παλαμάς
Κωστής Παλαμάς
"Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας οι λύκοι! Οι λύκοι!
Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί,
καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι,
για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί."
Τάσος Λειβαδίτης
" Ίσως όταν θα ξαναϊδωθούμε να μην ξέρει πια καθόλου ο ένας τον άλλον. Έτσι που επιτέλους να μπορέσουμε να γνωριστούμε"-Τάσος Λειβαδίτης
Δημοσθένης.
"Στηρίζεσθαι εις εαυτούς ημών αυτών έτσι"[=στηριζεσθε στις δικές σας δυνάμεις"]
Του Α. Κάλβου:
Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι• θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.(Α.Κάλβος)
Του Wittgenstein
«Η γλώσσα μου είναι ο κόσμος μου» (Wittgenstein).
Του Βρετανού Ν. Μπαίκερ
Τότε, λοιπόν, μέσα στο ζόφο της γερμανικής κατοχής και του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα, ο Αγγλος υφυπουργός Ν. Μπαίκερ, έλεγε και τα εξής σχετικά στα ραδιόφωνο: «Σε όλες τις χώρες και τις Ηπείρους του Κόσμου, τα παιδιά διδάσκονται στα σχολεία, μαζί με τα μεγαλουργήματα του Ελληνικού Πνεύματος πως πολέμησαν και πως δεχτήκαν το θάνατο, οι μαχητές του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών, προστατεύοντας τη λευτεριά και τον πολιτισμό της μικρής τους Πατρίδας, μπροστά σε μια πανίσχυρη Ασιατική Αυτοκρατορία».
Του Αινστάιν
«Δυο πραγματα ειναι απειρα. Το Συμπαν και η ανθρωπινη ηλιθιοτητα ...δεν ειμαι τοσο σιγουρος για το Συμπαν»-Αινστάιν
Του Χίτλερ
"...Η αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών-το διαπιστώνω ενταύθα χάριν της Ιστορικής αλήθειας- ήτο εξαιρετικώς γενναία...
...Χάριν της Ιστορικής όμως δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι εκ των αντιπάλων οίτινες μας αντιμετώπισαν ο Έλλην στρατιώτης επολέμησεν με παρατολνον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν πρός τον θάνατον,εσυνθηκολόγει τότε μόνον όταν πάσα περαιτέρω αντίστασις απέβαινεν αδύνατος και απολύτως ματαία.
...Όσον αφορά τα Ελληνικά Στρατεύματα Μακεδονίας και Ηπείρου πρέπει να λεχθεί ότι υποχρεώθησαν να συνθηκολογήσουν όταν χάρις εις τας Γερμανοιταλικάς επιχειρήσεις εκυκλώθησαν ταύτα τελείως.
Οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθησαν ελεύθεροι λόγω της γενικής ανδρείας στάσεως των στρατιωτών αυτών.
...Ο Ελληνικός Λαός ηγωνίσθη τόσον γενναίως ώστε και αυτοί οι εχθροί του ακόμη δεν δύναται να αρνηθώσιν την πρός αυτόν εκτίμησιν"[Λόγος του Χίτλερ την 5/5/1941]
Του Λαού
“Μην πλησιάζεις την φοράδα από πίσω, τον τράγο από μπρός και τον βλάκα γύρω-γύρω.”
By GEORGE PATTON
“It is my present thought . . . that when I finish this job, which will be around the first of the year, I shall resign, not retire, because if I retire I will still have a gag(fimotro) in my mouth . . . I should not start a limited counterattack, which would be contrary to my military theories, but should wait until I can start an all-out offensive . . . .”
Benjamin Franklin
“The man who trades freedom for security does not deserve nor will he ever receive either.” –
Benjamin Franklin 1787 partial quote;
"...and your ancestors will be slaving in the fields, while the Jews will be in the counting houses rubbing their hands."
George Orwell
"Who controls the past controls the future."
"Who controls the present controls the past."
[Who controls the telescreens controls the present.]
"Never believe anything, until it’s officially denied!"
— Claude Cockburn
Mahatma Gandhi
“There is enough food in this world for man’s need but not enough for man’s greed”
By LEN CRANFORD
Today, there is no Melody, just like in Philosophy; there is no Individualism, Constructive Idealism, no Objective Judgement no "healthy" instincts, etc. All the ancient Healthy Instincts and "Objective Reasoning" of the Superior Thinker are BLOCKED OUT by the Establishment.
From Nietzsche`s teaching [1880`s];
The JEWS TODAY ARE CONTROLLING ""ALL"" the PERSPECTIVES - ABSOLUTELY ALL OF THEM! - The Great Secret today.
By Nathan Mayer Rothschild
"I care not what puppet is placed upon
the throne of England to rule the Empire
on which the sun never sets.
The man who controls Britain’s money
supply controls the British Empire, and
I control the British money supply." — Nathan Mayer Rothschild, 1815
Ariel Sharon:
"Every time we do something you tell me America will do this and will do that . . . I want to tell you something very clear: Don't worry about American pressure on Israel. We, the Jewish people, control America, and the Americans know it." - Israeli Prime Minister, Ariel Sharon, October 3, 2001,
Carl Sagan
"One of the saddest lessons of history is this: If we've been bamboozled long enough, we tend to reject any evidence of the Bamboozle. We're no longer interested in finding out the truth. The Bamboozle has captured us. It is simply too painful to acknowledge - even to ourselves - that we've been so credulous."
"A strong body makes the mind strong. As to species of exercises, I advise the gun. While this gives moderate excercise to the body, it gives boldness, enterprise and independence to the mind. Games played with the ball, and others of that nature, are too violent for the body and stamp no character on the mind. Let your gun, therefore, be your constant companion of your walks." - Thomas Jefferson, letter to Peter Carr, August 19, 1785.
Θωμάς Τζέφερσον:
"Ένα δυνατό σώμα δυναμώνει και τον νου. Όσον αφορά τα είδη ασκήσεων, προτείνω το όπλον. Που ενώ επιβάλλει μέτρια άσκηση στο σώμα, προσφέρει τόλμη, επιχειρηματικότητα και ανεξαρτησία στη σκέψη. Αγωνίσματα που παίζονται με μπάλα, και άλλα τέτοιας ιδιοσυγκρασίας, παρα-είναι βίαια για το σώμα και δεν αναπτύσσουν χαρακτήρα στο πνεύμα. Επέτρεψε στο όπλο σου, λοιπόν, να είναι ο σταθερός σου σύντροφός στον τρόπο ζωής σου." - Θωμάς Τζέφερσον, επιστολή προς Πήτερ Καρ, 19 Αυγούστου, 1785. (Μετάφραση Πολύδωρου [μη Αμερικανόφιλου]).
ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ
Το να προτίθεσαι να εκπολιτίσεις την Τουρκία, δίνοντάς της ατμόπλοια και σιδηροδρόμους, εκπαιδεύοντας τον στρατό της και μαθαίνοντάς την να χειρίζεται τον στόλο της, δεν σημαίνει ότι επεκτείνεις τον πολιτισμό στην Ανατολή, αλλ' ότι εισάγεις την βαρβαρότητα στην Δύση. Μελλοντικοί Ιμπραήμηδες θα μπορούν να οδηγήσουν το μέλλον μας στην εποχή του Καρόλου Μαρτέλ.
ΤΟΥ ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ
«ΤΑΥΤΗΝ ΓΑΡ ΟΙΚΟΥΜΕΝ ΟΥΧ ΕΤΕΡΟΥΣ ΕΚΒΑΛΟΝΤΕΣ ΟΥΔ’ ΡΗΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΝΤΕΣ ΟΥΔ’ ΕΚ ΠΟΛΛΩΝ ΕΘΝΩΝ ΜΙΓΑΔΕΣ ΣΥΛΛΕΓΕΝΤΕΣ, ΑΛΛ’ ΟΥΤΩ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΩΣ ΓΕΓΟΝΑΜΕΝ ΩΣΤ’ ΕΞ ΗΣΠΕΡ ΕΦΥΜΕΝ, ΤΑΥΤΗΝ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝ ΔΙΑΤΕΛΟΥΜΕΝ, ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΟΙΣ ΑΥΤΟΙΣ ΟΙΣΠΕΡ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΤΑΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΣΕΙΠΕΙΝ»
Fyodor Dostoevsky
Μόνον η ομορφιά θα σώσει τον Κόσμο" - 'Έγκλημα και Τιμωρία'
Του ΕΠΙΧΑΡΜΟΥ
''Νήφε και μέμνησο απιστείν'' - Νά παραμένης νηφάλιος καί νά θυμάσαι νά δυσπιστής (Επίχαρμος, 5ος αιών π.ν.χ.)
Καθηγητής κ. Γιώργος Πιπερόπουλος
"Οι επιλογές προσώπων που κάνουν τα Κόμματα γίνονται με επιδερμικά κριτήρια και, χωρίς να κατηγορώ και τους 300 της Βουλής, όταν το ψάξει κανείς το θέμα θα βρει ότι πάρα, μα πάρα πολλοί Εθνοπατέρες και Εθνομητέρες είναι άνθρωποι που ποτέ τους δεν προσέφεραν το παραμικρό στο κοινωνικό σύνολο. Επιλέγονται είτε επειδή έγιναν γνωστοί από την τηλεόραση είτε επειδή δεν πρόκειται να πούνε ποτέ "όχι" ή να ρωτήσουνε "γιατί" σε κάτι που θα τους υπαγορεύσει το Κόμμα!!! Κρίμα...». –
Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος
«Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής».
Αμφικτύων
Έλληνες, εστέ υπερήφανοι που ομιλείτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών
Σίλλερ (1759-1805) Γερμανός συγγραφέας και ποιητής
'' Καταραμένε Έλληνα!
Οπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά πρώτος και αξεπέραστος. Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος. Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα εσύ μπροστά μου ασυναγώνιστος και ανεπισκίαστος. Καταραμένε Ελληνα, καταραμένη γνώση.....Γιατί να σε αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;''
Ο Σίλλερ (1759-1805) Γερμανός συγγραφέας – ποιητής και
ένθερμος φιλέλλην
"Όφις ει μη φάγοι όφιν, δράκων ου γενήσεται" - Αρχαία παροιμία σημαίνουσα την ανέλιξη του είδους. Το 'φαγείν' έχει διπλό συμβολισμό: 1. κατανόηση, συνδιαμόρφωση χαρακτήρων, εσωτερίκευση, αλληλουχία, συνουσία (Ο Δίας έφαγε συμβολικά την Μίτη) με ομοειδή αγαπημένο. 2. κατατρόπωση, αφανισμό, και εκμηδένιση σε ανταγωνισμό με ομοειδή αντίπαλο. [Η λέξη "γενήσεται" (όχι γεννήσεται) προέρχεται από το ουσιαστικό "γένος -εος, -ους" ρίζα: γένη-, γίγνομαι = καταγωγή, γενιά, γένος, απόγονος, φυλή, φύλο, τάξη, είδος, άθροισμα ομοειδών.]
Ελεύθερη απόδοση ρητού:
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ
Θέλει ο θεός να αποτρέψει το κακό και δεν μπορεί;
Τότε δεν είναι παντοδύναμος…
Μπορεί, αλλά δεν το επιθυμεί;
Τότε είναι κακός..
Είναι και ικανός και το επιθυμεί;
Τότε από πού προέρχεται το κακό;
Μήπως είναι και ανίκανος και δεν το θέλει;
Τότε γιατί τον αποκαλούμε θεό;
Του Επικούρου:
«Τις κακιές συνήθειες, όπως τους κακούς ανθρώπους που μας έβλαπταν για πολύ
καιρό, τελείως ας τις αποβάλλουμε». – Επίκουρος
Του Ισοκράτους:
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."
Του Ομήρου:
Οὖλέ τε καὶ μάλα χαῖρε, θεοὶ δὲ τοι ὄλβια δοῖεν
Νὰ εἶσαι καλὰ καὶ νὰ χαίρεσαι, οἱ θεοὶ δὲ νὰ σοῦ δίδουν εὐτυχίαν. (Οδύσσεια ω 402.) (Όπου «θεοί», βάλε «ΦΥΣΙΣ»)
Αισχύλος : «Γιατί μόνον εμείς, (οι Έλληνες) αντίθετα από τους βαρβάρους δεν μετράμε ποτέ το πλήθος του εχθρού»
«Εμοί δε έλασσον Ζηνός ή μηδέν μέλει»( πιο λίγο κι απ το τίποτα ο Δίας με μέλει): κραυγάζει σταυρωμένος στο βράχο ο Προμηθέας στον «εμοί δε έλασσον Ζηνός ή
μηδέν μέλει πιο λίγο κι απ το τίποτα ο Δίας με μέλει:»
κραυγάζει σταυρωμένος στο βράχο ο προμηθέας στον
Ερμή, «τον τυράννου τον νέον διάκονον». Ερμή, «τον τυράννου τον νέον διάκονον».
Του Σοφοκλή
Αντιγόνη, χιλιάδες χρόνια πριν από τον Ναζωραίο: «ου συνέχθειν αλλά συμφιλείν έφυν»: (Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για ν’ αγαπώ).
Αιάκειον, 4/17.11.1917
"Πρέπει εις πάσαν ώραν να είμεθα ηθικώς και υλικώς έτοιμοι να αποθάνωμεν."
Αιάκειον, 11/24.11.1917
"Δεν αρκεί να γνωρίζωμεν μόνον ότι θα αποθάνωμεν, πρέπει και να το συναισθανώμεθα. Η πλήρης συναίσθησις του ότι κάποτε θα αποθάνωμεν δίδει την πραγματικήν αξίαν εις όλα τα πράγματα της ζωής." - Ιωάννης Μεταξάς
Του Αριστοτέλη Ωνάση
«Θα ρθεί μέρα, που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους, που οι πολλοί μη κατέχοντες θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση.» -Αριστοτέλης Ωνάσης
"Εμείς οι Εβραίοι, εμείς οι καταστροφείς, θα παραμείνουμε οι καταστροφείς για πάντα. Ό,τι κι αν κάνετε δεν θα ικανοποιηθούν τις ανάγκες και οι απαιτήσεις μας. Θα καταστρέφουμε για πάντα διότι χρειαζόμαστε έναν Κόσμο (δεν μιλά για χώρα) κατά-δικό μας" - Maurice Samuel, 'You Gentiles', 1924.
"Αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία, η Τουρκία θάτανε σήμερα πεθαμένη και ΄μείς μεγάλη Ελλάδα. Γιαυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε". - "Ριζοσπάστης", 12 Ιουλίου 1935.
11/08/13 - 21:58
Σύμφωνα με τον σπουδαίο Ινδό ηγέτη, Μαχάτμα Γκάντι, τα παρακάτω συνιστούν τα 7 μεγάλα αμαρτήματα της κοινωνίας.
Στην κοινωνία που αυτός οραματίστηκε οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν:
1. Πλούτο χωρίς μόχθο
2. Απόλαυση χωρίς συναίσθημα
3. Εμπόριο χωρίς ήθος
4. Γνώση χωρίς χαρακτήρα
5. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
6. Λατρεία χωρίς θυσία
7. Πολιτική χωρίς αρχές
Στην κοινωνία που αυτός οραματίστηκε οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν:
1. Πλούτο χωρίς μόχθο
2. Απόλαυση χωρίς συναίσθημα
3. Εμπόριο χωρίς ήθος
4. Γνώση χωρίς χαρακτήρα
5. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
6. Λατρεία χωρίς θυσία
7. Πολιτική χωρίς αρχές
Του Μπέτραντ Ράσσελ
"Τα περισσότερα από τα μεγάλα δεινά που έχει επιβάλει ο άνθρωπος στον άνθρωπο προέρχεται από άτομα απολύτως βέβαια για κάτι που αποδείχτηκε πλάνη.
Πάμπλο Νερούντα
Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν διακινδυνεύει την βεβαιότητα γιά την αβεβαιότητα γιά να κυνηγήσει ένα όνειρο!
Φρανσουά ντε Σατωβριάν - Memoires
Το να προτίθεσαι να εκπολιτίσεις την Τουρκία, δίνοντάς της ατμόπλοια και σιδηροδρόμους, εκπαιδεύοντας τον στρατό της και μαθαίνοντάς την να χειρίζεται τον στόλο της, δεν σημαίνει ότι επεκτείνεις τον πολιτισμό στην Ανατολή, αλλ' ότι εισάγεις την βαρβαρότητα στην Δύση. Μελλοντικοί Ιμπραήμηδες θα μπορούν να οδηγήσουν το μέλλον μας στην εποχή του Καρόλου Μαρτέλ. (714-741 μ.Χ.).
Χένρι Τζον Πάλμερστον:
«Δεν έχουμε αιώνιους εχθρούς και δεν έχουμε αιώνιους φίλους. Μόνο τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και αυτά πρέπει να υπηρετούμε».
ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:
α) Σε χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο.
β) Σε χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.
γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ´ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.
δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.
ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).
στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.
Μηνυμα του Ραδιοφωνικου Σταθμου Μοσχας 27ης Απριλίου 1942,
"..Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον Μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ητο δυνατόν να γίνει αλλοιώς διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον διά να αμυνθώμεν.
Ως Ρωσοι και ως άνθρωποι θα σας ευγνωμονούμεν"
"Αν δεν κάνεις θυσίες για τις Ιδέες σου ή εσύ δεν αξίζεις ή οι Ιδέες σου" - Ezra Pound
“The Jews rule the world by proxy.
They get others to fight and die for them.”
— Dr Mahathir Mohamed
“Anti-Semitism is indispensable to them
for the management of their lesser brethren.”
— The Protocols of the Elders of Zion
“The attack on the Protocols in the 1920’s proved above all else the truth of their contention…
Probably so much money and energy were never before in history expended on the effort to suppress a single document.”
- Douglas Reed, The Controversy of Zion, (1956), P. 212
"Don’t blame the Jews;
blame those who bend to their pressure."
— Dr. FREDRICK TÖBEN
"I do not blame those who yearn for power,
but those who are willing to submit to them."
— THUCYDIDES, Historia, D 61
“Who controls the past controls the future.”
“Who controls the present controls the past.”
— George Orwell
“In politics, nothing happens by accident.
If it happens, you can bet it was planned that way.”
— Franklin Roosevelt
By Sun Tzu 500 - 320 B.C. from The Art of War
"The opportunity to secure ourselves against defeat lies in our own hands, but the opportunity of defeating the enemy is provided by the enemy himself. . . . Attack him where he is unprepared, appear where you are not expected."
BY JIMMY CARTER FOR ISRAELI “A” BOMBS
{Israhell`s "Sampson Option" again confirmed; Ex-Pres. Jimmy Carter said Israhell has 1350+ Nuclear Bombs. To be dropped on European Capitols and American Cities. PLUS whatever they actually control in Foreign Nations.}
"I've lived in prison for a long time…
and I've met a lot of men who were motivated
to commit violence just like me.
And without exception every one of them
was deeply involved in pornography --
deeply influenced by an addiction.
There is no question about it.
Adolf Hitler
"Τα Οικονομικά πράγματα είναι δευτερεύον θέμα. Η παγκόσμια Ιστορία μας διδάσκει πως ουδένας λαός έγινε μεγάλος μέσω οικονομικής πολιτικής: όμως, ήταν η οικονομική κατάσταση που τους έφερε στο όλεθρο. Ένας λαός πεθαίνει όταν η φυλή του διαλύεται." - Λόγοι του Χίτλερ, Baynes.
ΤΟΥ LEN CRRANFORD
Latest statistics in USA; 80% of real Wealth belongs to 10% of the population - 2% are Jews. 20% of the wealth belongs to 90% of the population. [It`s probably worse!]
Του Ιωάννη Καποδίστρια
"Πρέπει να προσφέρω τον εαυτό μου θυσία στους Αγώνες για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα κι αυτόν τον δρόμο της θυσίας πρέπει να τον βαδίσω μόνος μου".
Ο Ιωάννης Μεταξάς στο Διεθνές Δικαστήριο για το χρέος
η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε:"Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο" (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25).
SIMONE LE BARON : Να μην αφήσετε ποτέ τους άλλους να γράψουν την ιστορία σας, αντί για εσάς”
Albert Einstein
"The world is a dangerous place to live; not because of the people who are evil, but because of the people who don't do anything about it"
By Albert Camus
A free press can, of course, be good or bad, but, most certainly without freedom, the press will never be anything but bad.
Albert Camus
A guilty conscience needs to confess. A work of art is a confession.
Albert Camus
A man without ethics is a wild beast loosed upon this world.
Albert Camus
A man's work is nothing but this slow trek to rediscover, through the detours of art, those two or three great and simple images in whose presence his heart first opened.
Albert Camus
A taste for truth at any cost is a passion which spares nothing.
Albert Camus
Abstract Art: A product of the untalented, sold by the unprincipled to the utterly bewildered.
Albert Camus
After all manner of professors have done their best for us, the place we are to get knowledge is in books. The true university of these days is a collection of books.
Albert Camus
After all, every murderer when he kills runs the risk of the most dreadful of deaths, whereas those who kill him risk nothing except promotion.
Albert Camus
Ah, mon cher, for anyone who is alone, without God and without a master, the weight of days is dreadful.
Albert Camus
Alas, after a certain age every man is responsible for his face.
Albert Camus
All great deeds and all great thoughts have a ridiculous beginning. Great works are often born on a street corner or in a restaurant's revolving door.
Albert Camus
All modern revolutions have ended in a reinforcement of the power of the State.
Albert Camus
An intellectual is someone whose mind watches itself.
Albert Camus
As a remedy to life in society I would suggest the big city. Nowadays, it is the only desert within our means.
Albert Camus
At 30 a man should know himself like the palm of his hand, know the exact number of his defects and qualities, know how far he can go, foretell his failures - be what he is. And, above all, accept these things.
Albert Camus
At any street corner the feeling of absurdity can strike any man in the face.
Albert Camus
Autumn is a second spring when every leaf is a flower.
Albert Camus
Beauty is unbearable, drives us to despair, offering us for a minute the glimpse of an eternity that we should like to stretch out over the whole of time.
Albert Camus
Blessed are the hearts that can bend; they shall never be broken.
Albert Camus
But what is happiness except the simple harmony between a man and the life he leads?
Albert Camus
"There is no crueler tyranny than that
which is perpetuated under the shield
of law and in the name of justice."
— Montesquieu
"The tyranny of a prince in an oligarchy
is not so dangerous to the public welfare
as the apathy of a citizen in a democracy."
— Montesquieu
"An empire founded by war has to maintain
itself by war." — Montesquieu
Του Ελβετου βοτανολόγου Δρ Καμίλ Ντρόζ
“Μην συγχύζεσαι άνθρωπε… Ο γκρινιάρης εξασθενεί, γιατί αυτοδηλητηριάζεται… Κάνε ζωή κοντά στη φύση… Διατροφή με χορτοφαγία… Ζήσε χωρίς το δηλητήριο της φιλοδοξίας”…
Επίκουρος(341-270 π.Χ.)Σάμιος φιλόσοφος:
"Δεν είναι ασεβής εκείνος που απορρίπτει τους θεούς του πλήθους, αλλά εκείνος που δέχεται τη γνώμη του πλήθους για τους θεούς" (Αναφέρεται από τον Κ. Μαρξ στη διδακτορική του διατριβή: "Διαφορά μεταξύ Επικούριας και Δημοκρίτιας φυσικής φιλοσοφίας" Αθήνα, 1983)
Μίλαν Κούντερα <το βιβλίο του γέλιου και της λήθης>
«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις την μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και π...οιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμη γρηγορότερα»
Πλάτων ( 427-347 π.Χ. , Φιλόσοφος
Δεν υπάρχει πιο ακριβής ένδειξη κακής οργάνωσης της πολιτείας, από την αφθονία γιατρών και νομικών.
Του Αριστοτέλης
«Η ΜΕΝ ΓΑΡ ΠΟΙΗΣΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ, Η ΔΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΚΑΘ' ΕΚΑΣΤΟΝ ΛΕΓΕΙ»
Γουέρνερ Σόμπαρτ
"Ο Πόλεμος είναι η σοδειά των Εβραίων" -
Στο «Ανθολόγιον » του Ιωάννου Στοβαίου θα βρείτε ένα πραγματικό πλούτο γνωμικών σοφών ανδρών (ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ» Ιωάννου Στοβαίου, Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, Εκδ. Γεωργιάδη)
Αυτός είναι ο νέος τρόπος σκέψεως που θα μας βγάλει από το σημερινό τέλμα της θεοκρατίας, της απολυταρχίας, της απληστείας, της υπερβολής, της ματαιοδοξίας, της σκληρότητος και παρακμής. Αν το θεωρείς ανθρωποσωτήριο διέδωσε του παντού.
Συντηρητισμός είναι να μην κάνεις καμιά αλλαγή
και όταν αμφιβάλεις, να ρωτάς τη μαμά σου.
Woodrow Wilson, 1856-1924, Αμερικανός Πρόεδρος
Οικονομική πολιτική σημαίνει: αν κάτι κινείται φορολόγησέ το, αν συνεχίζει
να κινείται ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται επιδότησέ το.
Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός Πρόεδρος
Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι' αυτό που κάνουμε αλλά
και γι' αυτό που δεν κάνουμε.
Μολιέρος, 1622-1673, Γάλλος συγγραφέας
Το ιδανικό των ανδρών είναι η έμπειρη παρθένα.
Ανώνυμος
Κύριε, χάρισέ μου εγκράτεια και αγνότητα, αλλά όχι ακόμα.
Ιερός Αυγουστίνος, 354-430, Αγιος
Η διαφορά μεταξύ πορνογραφίας και ερωτισμού είναι στο φωτισμό.
Gloria Leonard, γ.1940, Αμερικανίδα ηθοποιός
Αν αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό και τις γυναίκες,
δεν ζεις περισσότερο. Απλώς σου φαίνεται ότι διαρκεί περισσότερο.
Clement Freud, γ. 1924, Βρετανός συγγραφέας
Δεν ξέρω αν είμαι Χριστιανός, αλλά Ορθόδοξος είμαι οπωσδήποτε.
Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ποιητής
Το μέλλον είναι εδώ, απλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ακόμη.
William Gibson, Αμερικανός συγγραφέας
Η γυναίκα είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα του Θεού,
κυρίως όταν έχει το διάβολο στο κορμί της.
Alphonse Allais, 1854-1905, Γάλλος χιουμορίστας
Αν δεν υπήρχαν γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν σημασία.
Αριστοτέλης Ωνάσης, 1900-1975, Έλληνας εφοπλιστής
Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: οι καλοί και οι κακοί. Οι καλοί
κοιμούνται καλύτερα, αλλά οι κακοί φαίνεται ότι περνούν καλύτερα ξύπνιοι.
Γούντυ Αλλεν, γ. 1935, Αμερικανός σκηνοθέτης
Μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι σοβαρός,
αλλά δεν μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι αστείος.
Sacha Guitry, 1885-1957, Γάλλος συγγραφέας
Το να κατορθώνεις το ακατόρθωτο, απλά σημαίνει ότι το αφεντικό σου
θα προσθέσει το κατόρθωμα στα κανονικά σου καθήκοντα.
Doug Larson, Αγνώστων λοιπών στοιχείων
Ο Κολόμβος όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε που πήγαινε
και όταν έφτασε, δεν ήξερε πού βρισκόταν.
Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθ/γός
Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη.
Οδυσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979
Οι άνδρες κυνηγούν. Οι γυναίκες ψαρεύουν.
Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος Συγγραφέας
Είναι ευκολότερο να πεθάνεις για μια γυναίκα
παρά να ζήσεις μαζί της.
Λόρδος Βύρων, 1788-1824, Βρετανός ποιητής
Όταν κάποιος σε κατηγορεί ότι κάνεις μόνο ό,τι θέλεις εσύ,
συνήθως εννοεί ότι δεν κάνεις ό,τι θέλει αυτός.
Μανώλης Δουκίδης, Συγγραφέας
Τα λεφτά είναι σαν την κοπριά. Αν τα σκορπίσεις τριγύρω, κάνουν καλό.
Αν τα μαζέψεις σ' ένα σωρό, βρωμάνε απαίσια.
Φραγκίσκος Βάκων, 1561-1626, Αγγλος φιλόσοφος
Όταν δυο άνθρωποι μαλώνουν, φταίει εκείνος που είναι πιο έξυπνος.
Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός Ποιητής
Η γυναίκα θέλει πολλά πράγματα από έναν άνδρα,
ενώ ο άνδρας θέλει ένα πράγμα, αλλά από πολλές γυναίκες.
Κονσταντίν Μελιχάν, Ρώσος χιουμορίστας
Το χρήμα δεν φέρνει τη ευτυχία, ιδίως σ' αυτούς που δεν το έχουν.
Ανώνυμος
Είμαι ο αρχηγός τους. Πρέπει να τους ακολουθήσω.
Andrew Bonar Law, 1858-1923, Βρετανός Πρωθυπουργός
Ζεις μονάχα μια φορά, αλλά αν το κάνεις σωστά, μια φορά είναι αρκετή.
Mae West, 1892-1980, Αμερικανίδα ηθοποιός
Από βιολογική σκοπιά, αν κάτι σε δαγκώσει,
το πιο πιθανό είναι να είναι θηλυκό.
Desmond Morris, γ. 1928, Βρετανός ζωολόγος
Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο,
τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα.
Mario Andretti, γ. 1940, Ιταλός οδηγός αγώνων
Ομαδική προσπάθεια σημαίνει μια ομάδα ανθρώπων που κάνει αυτό που λέω εγώ.
Michael Winner, γ. 1935, Βρετανός σκηνοθέτης
Πίσω από κάθε γυναίκα που ξεχώρισε βρίσκεται ένας άντρας που την παράτησε.
Ανώνυμος
Ο Dr. Marc Faber, Αμερικανός γκουρού των επενδύσεων, ολοκλήρωσε τη μηνιαία
αναφορά του με τα παρακάτω σχόλια:
"Αν ξοδεύουμε τα χρήματά μας στο Wal-Mart, αυτά καταλήγουν στην Κίνα. Αν
τα ξοδέψουμε σε βενζίνη, πάνε στους Αραβες. Αν αγοράσουμε PC, πάνε στην
Ινδία. Αν αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά, πάνε στο Μεξικό, την Ονδούρα και
τη Γουατεμάλα. Αν αγοράσουμε καλό αυτοκίνητο, πάνε στη Γερμανία. Τίποτε απ'
αυτά δε βοηθάει την Αμερικανική Οικονομία.
Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα λεφτά εντός συνόρων είναι να τα ξοδέψουμε
σε πουτάνες και μπύρες, γιατί αυτά είναι τα μόνα προϊόντα πια, που
παράγονται στις ΗΠΑ...Εγώ κάνω ό,τι μπορώ...."
Λοιπόν... στην Ελλάδα οι μπύρες είναι Γερμανικές, και οι πουτάνες Ρωσίδες...
Να γιατί δεν πάει μπροστά αυτός ο τόπος...
Νόαμ Τσόμσκι: «Η Ελλάδα καταστρέφεται βάσει σχεδίου»
Ο Μαζοπολτοποιημένος ανθρωπος
Ο φιλελευθερισμός και ο κομουνισμός προσπαθούν να καταστρέψουν με την μιγαδοποίηση τις καθαρές φυλές των ανθρώπων και να κατασκευάσουν ένα διεθνές υβρίδιο, δηλ. ανθρώπους χωρίς ταυτότητα, χωρίς φυλετικές ιδιαιτερότητες, χωρίς εθνική ιστορία, χωρίς εθνικό πολιτισμό, χωρίς εθνική κοσμοθεωρία και ψυχοσύνθεση. Αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της φύσης το διαπράττουν επειδή μόνο σε μια κοινωνία χωρίς εθνική ταυτότητα μπορούν να επικρατήσουν οι ιδέες τους
Πυνακίδα στη Σεβίλλη γράφει:
Η κοινωνία είναι κάπως έτσι:
Ο φτωχός δουλεύει
Ο πλούσιος τον εκμεταλεύεται
Ο στρατιωτικός φυλάει και τους δυο
Ο φορολογούμενος πληρώνει και για τους τρεις
Ο βαγαμπόντης ξεκουράζεται και για τους τέσσερις
Ο μπεκρούλιακας πίνει και για τους πέντε
Ο τραπεζίτης καταχράζεται και τους έξι
Ο δικηγόρος κοροιδεύει και τους επτά
Ο γιατρός σκοτώνει και τους οκτώ
Ο νεκροθάφτης θάβει και τους εννέα
Ο πολιτικός ζει στις πλάτες και των δέκα...!
Ο τελευταίος χρησμός της Πυθίας, Νικάνδρας :
Νικάνδρας ήταν ο εξής:
Εστ’ ήμαρ ότε Φοίβος(Απόλλων)πάλιν ελεύσεται!
(Θα έρθει μέρα που ο Φοίβος θα επιστρέψει!
Ο Β.Μ Αβδέεβ, Ρώσος καθηγητής κοινωνιολογίας , αναφέρει στο βιβλίο του «Φυλετισμός»:
«Στα ανθρώπινα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως στην κατασκευή και διαστάσεις του εγκεφάλου, στους νευρώνες του εγκεφάλου και σε λεπτομέρειες της βιολογίας και βιοχημείας, σε επίπεδο κυττάρων, ψυχισμού και ήθους είναι ευδιάκριτα κάποια χαρακτηριστικά αλληλένδετα με την ιστορική αλυσίδα του ανθρώπινου είδους και τα οποία συνδέουν τον άνθρωπο τόσο με τους προγόνους του όσο και με τους απογόνους του. Γι’ αυτό και φτάνει έστω και ένα βλέμμα ή απλή ανταλλαγή λέξεων ή χαιρετισμού για να ξεχωρίσει κανείς τον ξένο από τον φυλετικά όμοιό του. Το κριτήριο που λειτουργεί εδώ βασίζεται σε όλο εκείνο το πλέγμα των ιστορικών και πνευματικών εξελίξεων που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας. Βιολογικός αποπροσανατολισμός του κριτηρίου όμοιος /ξένος ισοδυναμεί με ιστορική διακοπή και θάνατο φυσικής ροής της φυλής».
Του Διόδωρου Σικελιώτη για την Ελευσίνα
Γιατί "μόνοις Ἐλευσινίοις ὑγίαινεν ἡ Ἑλλάς"; (…Αἴλιος Ἀριστείδης)
Γιατί ἦτο "ὄλβιος ὅς τάδ' ὄπωπεν ἐπιχθονίων ἀνθρώπων"; (…Ὁμηρ. Ὕμνος εἰς Δήμητρα)
Γιατί "ἐγίνοντο εὐσεβέστεροι καί δικαιότεροι καί κατά πᾶν βελτίωνες ἑαυτῶν οἱ τῶν Μυστηρίων κοινωνήσαντες";)
Γιατί λέγει ὁ Πίνδαρος "οἶδε μέν βίου τελευτᾶν, οἶδε δέ Διόσδοτον ἀρχάν";
"Τίς γάρ Ἑλλήνων ἤ τίς βαρβάρων οὕτω σκαιῶς ἤ ἀνήκοος, ὅστις οὐ κοινόν τι τῆς γῆς τέμενος τήν Ἐλευσῖνα ἡγεῖτο, καί πάντων ὅσα θεῖα ἀνθρώποις"; Δηλαδή, ποιός Ἕλλην ἤ βάρβαρος (μόνον ἀνήκοος), δέν γνωρίζει ὅτι ἡ Ἐλευσίς εἶναι ὁ ναός τῆς οἰκουμένης, ἡ ἕδρα τοῦ θείου λόγου; (…Αἴλιος Ἀριστείδης)
Περικλέους Επιτάφιος
Μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν ….
Του Ιωάννη Μακρυγιάννη
"...αυτήνη η πατρίδα δε λευτερώθη με παραμύθια, λευτερώθη με άρματα και θυσίες..."
Ενός ανώνυμου μπλόγκερ
Το Ελληνικό διαφέρει από το ελλαδικό σαν η σάρκα και το αίμα από την ομίχλη και το νερό. Το Ελληνικό είναι Ελληνικό όχι μόνο για την σάρκα και το αίμα, αλλά και για το πνεύμα και την ψυχή. Αντίθετα το ελλαδικό δεν διαθέτει ούτε πνεύμα ούτε ψυχή: αυτά δεν θα μπορούσαν να γεννηθούν σε κάτι που είναι πλαστό, είναι δημιούργημα της ξενοκρατικής μηχανής και λειτουργεί όχι για τις ανάγκες των Ελλήνων, αλλά για την εκπλήρωση των αναγκών του κράτους και της πλουτοκρατικής τάξης του. Αντί της ψυχής και του πνεύματος το κάθε τι ελλαδικό έχει μέσα του μόνο κενό, είναι μια φούσκα. Όσα προπαγανδιστικά τεχνάσματα και να επινοεί το ελλαδικό κράτος και η κυβέρνησή του, ο κάθε πραγματικός Έλλην οπωσδήποτε θα «ακούσει» την μητρική «φωνή» του αίματος, θα αισθανθεί το πνεύμα και την ψυχή που θα τον καλεί. Μπορεί ο κάθε Έλλην αυτό να μην το καταλαβαίνει με το νου, αλλά η καρδιά του νιώθει το ψέμα και την απάτη….
"Our Democracy is destroying itself as it abused the right of freedom and equality, as it taught citizens to treat insolence as a right, illegality as a freedom, impudence of speech as equality and anarchy as bliss."Isocrates (4th century B.C).
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Το Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή του Χρυσού Αιώνα της Δημοκρατίας της ...Ελλάδας ΜΑΣ. Οι νόμοι είναι του Σόλωνα.
Aναφέρεται εδώ η περίπτωση του πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής.
Ο νόμος απαιτούσε τα εξής:
1) Να είναι Έλλην πολίτης
2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία
3) Nα ΜΗΝ είναι κίναιδος και
4) Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του κυρίου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.
Εάν τηρούνταν όλα αυτά τότε ο εν λόγω κύριος, μπορούσε να γίνει βουλευτής.
Αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.
Αν δεν έφθανε η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατεί να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.
Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο κύριος αυτός, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα
η ποινή ήταν :
AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ !!!
5ος π..Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ΧΡΥΣΟYΣ ΑΙΩΝ
21ος μ.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ;;;;;
«Γέλως καλός».
ΑΡΧΑΙΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΑΘΑΝΑΤΟ
(Αμυντική ανάρτηση - κόντρα στους καιρούς)
Το γέλιο είναι υγεία ψυχική και σωματική.
Αιματώνονται οι πνεύμονες, μπαίνει οξυγόνο, λειτουργεί καλύτερα η καρδιά,
έρχεται ευεξία, ανεβαίνει το ηθικό, επιδρά καλά στις αρρώστιες,
λιγοστεύει τις ψυχοσωματικές παθήσεις.
Το πραγματικό γέλιο φέρνει χαρά, γαλήνη, ειρήνη, συμφιλίωση.
Το γέλιο χαλαρώνει το στρες.
Τα παιδιά γελάνε περισσότερο επειδή έχουν λίγες έγνοιες και αναπαυμένη ψυχή.
Οι μεγάλοι άνδρες (πραγματικοί) ακόμα και μπροστά στο θάνατο είναι γαλήνιοι και γελαστοί.
Ο Σωκράτης πριν πιει το κώνειο το χαρακτήρισε φιλικό ποτήρι, κέρασμα από τους Αθηναίους.
Το γέλιο ταιριάζει στους πολιτισμένους, στους καλλιεργημένους, στους πνευματικά ανώτερους.
Οι άγριοι λαοί δεν είχαν χιούμορ.
Το Χιούμορ είναι απ' την Ελληνική λέξη χυμόρ=χυμός (Αριστοτέλης Περί Ψυχής).
HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος,
το τελικό ' ς ' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
Η πρώτη αναγωγή της προέλευσης του αγγλικού όρου humor γίνεται στην "περί των χυμών του σώματος" θεωρία
του Ιπποκράτη. Βάσει αυτής της ιατρικής θεωρίας υφίστανται τέσσερεις κράσεις, που κάθε μία έχει σχέση με την
επικράτηση ενός από τους τέσσερεις χυμούς του ανθρώπινου σώματος (χολή, φλέγμα, μέλαινα χολή, αίμα).
Όταν υπάρχει αρμονική μίξη των χυμών του σώματος, ο άνθρωπος είναι υγιής και με καλή διάθεση.
Από την ευβοϊκή διάλεκτο το χυμόρ πέρασε στη λατινική γλώσσα ως (h)umor και σήμαινε εκτός από το υγρό,
την υγρασία, το χυμό, και τη διάθεση.
Ο γέλως, ως ευεργετική δύναμη ελατρεύετο στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο Λυκούργος πρώτος έφτιαξε άγαλμα της Θεότητος του Γέλωτος στη Σπάρτη, αναφέρει ο Πλούταρχος.
Και οι Θεσσαλοί τον ετιμούσαν τον γέλωτα αρκετά. Στο Βρετανικό Μουσείο εκτίθεται αγγείο του Γέλωτος με τη φράση
«Γέλως καλός». Υπάρχει ένα πολύ καλό βιβλίο «Ο ΓΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» (Κεντρική διάθεση ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ).
Ο Διογένης βλέποντας κάποιον να δείχνει ερωτευμένος με μια πλούσια γριά, είπε: «Σ' αυτήν δεν κάρφωσε τα μάτια του, αλλά τα δόντια του».
Κάποια άλλη στιγμή ζητούσε ελεημοσύνη από ένα άγαλμα κι όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο, εκείνος απάντησε «εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι από την αναισθησία των ανθρώπων».
Και κάποτε ζητώντας βοήθεια από κάποιον του είπε: «Αν έδωσες σε άλλον, δώσε και σε μένα. Αν δεν έδωσες σε κανέναν, τότε άρχισε από μένα».
Όταν ένας φαλακρός άρχισε να τον βρίζει, ο Διογένης του είπε:
«Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές, αλλά θα ήθελα να πω ένα "μπράβο" στις
τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».
Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του. Ο φιλόσοφος ζήτησε ως αμοιβή 500 δραχμές και
ο πατέρας άρχισε τα παζάρια θεωρώντας το ποσό υπερβολικό.
«Με τόσα χρήματα θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο» είπε. «Αγόρασε», του απάντησε ο Αρίστιππος. «Έτσι θα έχεις δύο».
Και όταν κάποιος του είπε ότι η Λαΐδα (η γνωστή εταίρα) δεν τον αγαπά αλλά προσποιείται, εκείνος του αποκρίθηκε:
«Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».
Κάποιος κλώτσησε τον Σωκράτη, χωρίς ο τελευταίος να αντιδράσει. Οι σύντροφοί του ταράχτηκαν και τον ρώτησαν
πώς ανέχεται, άπραγος, μια τέτοια συμπεριφορά κι εκείνος τους απάντησε:
«Αν με κλωτσούσε γάιδαρος μήπως θα έπρεπε να του ανταποδώσω την κλωτσιά;».
Κι όταν ρωτήθηκε αν είναι καλό να παντρεύεται κανείς ή όχι απάντησε: «ότι από τα δυο κι αν κάνει κάποιος, θα μετανιώσει».
-Κάποιος ταξιδιώτης ρώτησε έναν μάντη πώς είναι η οικογένειά του. Ο μάντης απάντησε «όλοι καλά, το ίδιο
κι ο πατέρας σου».
Ο ταξιδιώτης επισήμανε πως ο πατέρας του έχει πεθάνει εδώ και χρόνια.
Και ο μάντης του είπε: «Μιλάμε για τον πραγματικό σου πατέρα...».
Ενας έβαλε πάνω σε μια ασπίδα τη νεκρή αλλά γλωσσού και καβγατζού, όσο ζούσε, σύζυγό του για να την πάει
στο νεκροταφείο, οι φίλοι του αναρωτήθηκαν για την επιλογή της ασπίδας. Κι εκείνος απεφάνθη: «Της άρεσαν οι μάχες».
Ρώτησε κάποιος έναν δάσκαλο: «Πώς λεγόταν η μητέρα του Πριάμου;». Ο δάσκαλος βρέθηκε σε δυσκολία,
αλλά έδωσε την απάντηση: «Εμείς πάντως, για να την τιμήσουμε, την λέμε κυρία».
Ένας φλύαρος κουρέας ρώτησε τον βασιλιά Αρχέλαο «πώς θέλεις να σε κουρέψω;» και ο βασιλιάς του απάντησε:
«Σιωπηλός».
Μια μέρα ο Φωκίωνας διαφωνούσε όπως συνήθιζε άλλωστε με όλους πάνω σε πολιτικά θέματα.
Εκείνη τη φορά όμως, όταν μίλησε στην Εκκλησία του Δήμου, όλοι ασπάστηκαν τις ιδέες του.
Απορημένος γύρισε προς τους φίλους του και τους ρώτησε:
«Μήπως είπα σήμερα κάποια ανοησία, χωρίς να το καταλάβω;».
Andreas Toupadakis
"Δεν κατακτά την Αρετή αυτός που άλλο δρόμο δεν είδε, που άλλα μονοπάτια δεν αντίκρισε, αλλά αυτός που είδε, άγγιξε, μπορεί και να πέρασε από άλλους δρόμους μα έκανε την επιλογή του με βούληση ελεύθερη."
Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος στρατηλάτης & αυτοκράτορας
Δεν πρέπει να αρχίζουμε μια μάχη παρά μόνο όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή, εφόσον από τη φύση της η έκβαση μιας μάχης είναι αμφίβολη.
Από τη στιγμή όμως που θα αρχίσει η μάχη, οφείλουμε να νικήσουμε ή να πεθάνουμε.
Στον πόλεμο τίποτε δεν κατορθώνεται παρά μόνο με υπολογισμό.
Ό,τι δεν έχει μελετηθεί σε βάθος και με λεπτομέρεια, δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.
Στον πόλεμο χρειάζονται ιδέες απλές και συγκεκριμένες.
Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται φωνάζοντας «ειρήνη».
Σουν Τζου, ~5ος αιών π.Χ., Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής
Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη.
Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει.
Ferdinand Foch ( 1851-1929 , Γάλλος στρατάρχης
Σε οποιαδήποτε θέση βρεθείς, προσδιόρισε πρώτα τον αντικειμενικό σου στόχο.
► Μια κερδισμένη μάχη είναι εκείνη που δεν παραδεχτήκαμε ότι χάσαμε.
► Χρειάζονται 15000 απώλειες για να εκπαιδευτεί ένας αρχιστράτηγος.
► Κέντρο καταρρέει. Δεξιά πτέρυγα υποχωρεί. Κατάσταση εξαιρετική. Επιτίθεμαι.
(από τηλεγράφημα προς το Γενικό Επιτελείο, στον Α’ Παγκόσμιο)
► Τα αεροπλάνα είναι ενδιαφέροντα παιχνίδια, αλλά χωρίς στρατιωτική αξία.
(Το είπε το 1911, λίγο πριν τον Α' Παγκόσμιο)
________________________________________
ΧΙΤΛΕΡ
"...Η αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών-το διαπιστώνω ενταύθα χάριν της Ιστορικής αλήθειας- ήτο εξαιρετικώς γενναία...
...Χάριν της Ιστορικής όμως δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι εκ των αντιπάλων οίτινες μας αντιμετώπισαν ο Έλλην στρατιώτης επολέμησεν με παρατολνον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν πρός τον θάνατον,εσυνθηκολόγει τότε μόνον όταν πάσα περαιτέρω αντίστασις απέβαινεν αδύνατος και απολύτως ματαία.
...Όσον αφορά τα Ελληνικά Στρατεύματα Μακεδονίας και Ηπείρου πρέπει να λεχθεί ότι υποχρεώθησαν να συνθηκολογήσουν όταν χάρις εις τας Γερμανοιταλικάς επιχειρήσεις εκυκλώθησαν ταύτα τελείως.
Οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθησαν ελεύθεροι λόγω της γενικής ανδρείας στάσεως των στρατιωτών αυτών.
...Ο Ελληνικός Λαός ηγωνίσθη τόσον γενναίως ώστε και αυτοί οι εχθροί του ακόμη δεν δύναται να αρνηθώσιν την πρός αυτόν εκτίμησιν"[Λόγος του Χίτλερ την 5/5/1941]
Μάχη του Μαραθώνος,11η Σεπτεμβρίου 490 π.Χ.
Πριν από τη μάχη των Ελλήνων εναντίον
των Περσών στον Μαραθώνα, ο στρατηγός
των Αθηναίων Μιλτιάδης, απευθυνόμενος
στους Έλληνες, είπε:
«Εάν τους νικήσουμε αυτοί έχουν
πατρίδα να επιστρέψουν,
Εάν μας νικήσουν εμείς δεν έχουμε πού
αλλού να πάμε.»
ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ
Η μοιχεία αποτελεί κακό μόνο στο βαθμό που είναι κλοπή, αλλά δεν κλέβουμε κάτι που μας χαρίζουν.
Ανασκάπτοντας λάθη οι άνθρωποι χάνουν καιρό, αντί για να το ξοδέψουν στην αναζήτηση των αληθειών.
Η περηφάνια των μικρών ανθρώπων είναι να μιλάνε συνεχώς για τον εαυτό τους, και των μεγάλων ανθρώπων: να μη μιλάνε καθόλου για τον εαυτό τους.
Όσο περισσότερο διαβάζεις χωρίς να σκέφτεσαι, τόσο γρηγορότερα αρχίζεις να πιστεύεις ότι ξέρεις πάρα πολλά, αλλά όσο περισσότερο σκέφτεσαι διαβάζοντας, τόσο καθαρότερα βλέπεις, πως ξέρεις πολύ λίγα.
Τα πλούτη κάνουν τη γυναίκα αλαζονική, η ομορφιά ύποπτη κι η ασχήμια μισητή.
Οι πολλοί νόμοι σε μια χώρα είναι όπως οι πολλοί γιατροί – σημείο αδυναμίας κι αρρώστιας.
Η δουλειά απαλλάσσει τον άνθρωπο από τα τρία βασικότερα κακά απ’ την ανία, απ’ τα ελαττώματα και την ανάγκη.
Η ελευθερία της σκέψης είναι η ζωή της ψυχής.
Προς την αθανασία συνήθως πάνε με πολύ λίγες αποσκευές.
Ήταν μεγάλος πατριώτης, σπουδαίος ανθρωπιστής και πραγματικός φίλος, αν, μάλιστα είναι αλήθεια ότι πέθανε.
Η τέχνη της ιατρικής συνίσταται στο να διασκεδάζεις τον ασθενή έως ότου η φύση γιατρέψει την ασθένεια.
Η καλή ή η κακή υγεία μας διαμορφώνει τη φιλοσοφία μας.
Η μέγιστες διενέξεις παράγουν λιγότερα κακουργήματα και διχόνοιες, παρά ο θρησκευτικός φανατισμός.
Η κακολογία είναι η αθάνατη κόρη της εγωπάθειας και της τεμπελιάς.
Η ευχαρίστηση του να κυβερνάς θα πρέπει σίγουρα να είναι εξαιρετική αν μπορούμε να κρίνουμε από τους τόσους πολλούς που θέλουν να κυβερνήσουν.
Γενικά, η τέχνη της διακυβέρνησης συνίσταται στο να παίρνει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί από ένα μέρος των πολιτών και να τα δίνει στο άλλο.
Θ’ αφήσουμε αυτόν τον κόσμο ακριβώς έτσι όπως τον βρήκαμε: ανόητο, άδικο και κακό.
Για να μπορέσεις να αλυσοδέσεις τον όχλο πρέπει να φαίνεται ότι φοράς τις ίδιες αλυσίδες.
Όσο περισσότερο προοδεύει η σύνεση, τόσο περισσότερο τρίζει τα δόντια του ο φανατισμός.
Τα γεράματα έρχονται για να εισπράττουν τις πίκρες, αλλά πρέπει να είναι αρκετά συνετά για να τις υποφέρουν καρτερικά.
Διερωτάται κανένας πως η ποίηση, όντας τόσο λίγο απαραίτητη στον κόσμο, κατέχει μια τόσο υψηλή βαθμίδα ανάμεσα στις καλές τέχνες. Η ποίηση είναι η μουσική της ψυχής και προ πάντων ψυχών μεγάλων και αισθαντικών.
Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω – ακόμα και με το τίμημα της ζωής μου – το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πρεσβεύεις.
Δε γνωρίζω κανένα λαό που πλούτισε ύστερα από μια νίκη σ’ ένα πόλεμο.
Όποιος περιορίζει τις επιθυμίες του, είναι πάντοτε αρκετά πλούσιος.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σκέψη, μόνο για να δικαιολογήσουν τα λάθη τους, και τα λόγια, μόνο για να κρύψουν τις σκέψεις τους.
Όσο περισσότερο διαβάζεις χωρίς να σκέφτεσαι, τόσο γρηγορότερα αρχίζεις να πιστεύεις ότι ξέρεις πάρα πολλά, αλλά όσο περισσότερο σκέφτεσαι διαβάζοντας, τόσο καθαρότερα βλέπεις, πως ξέρεις πολύ λίγα.
Σκέψου, πόσο δύσκολο είναι ν’ αλλάξεις τον εαυτό σου και θα καταλάβεις πόσο μηδαμινές είναι οι δυνατότητές σου ν’ αλλάξεις τους άλλους.
Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας.
Ανυπόφορη είναι η περιφρόνηση και όχι η φτώχεια. Θα μπορούσα να βολευτώ με ελάχιστα, αλλά δε θα ήθελα να το γνωρίζουν.
Σοφία: εκείνο που στα γηρατειά αντικαθιστά τη σύνεση.
Για να πετύχεις σ’ αυτόν τον κόσμο, μόνο η ανοησία δεν αρκεί, χρειάζονται και καλοί τρόποι.
Οτιδήποτε είναι πολύ κουτό για να ειπωθεί, τραγουδιέται.
Η ευτυχία είναι όνειρο, αλλά η δυστυχία είναι πραγματικότητα.
Η αναποφασιστικότητα δεν είναι και η πιο ευχάριστη κατάσταση, αλλά η απόλυτη σιγουριά, σίγουρα είναι κουταμάρα.
Τα δάκρυα είναι η βουβή γλώσσα του πόνου.
Η αμφιβολία δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση του νου. Αλλά η απόλυτη βεβαιότητα είναι μια γελοία κατάσταση του νου.
Η κάθε καινούργια επιθυμία είναι η αρχή της καινούργιας ανάγκης, έμβρυο μιας καινούργιας θλίψης.
Ο Θεός επινόησε τον έρωτα. Οι ιερείς επινοήσανε τον γάμο.
Είχα χρεοκοπήσει δυο φορές: πρώτη φορά όταν σε μια υπόθεση στο δικαστήριο έχασα και δεύτερη φορά, όταν κέρδισα.
Η κοινωνική ισότητα είναι από τις πιο φυσικές και ταυτόχρονα πιο χιμαιρικές ιδέες.
Για να πετύχεις σ’ αυτόν τον κόσμο, μόνο η ανοησία δεν αρκεί, χρειάζονται και καλοί τρόποι.
Ο θρίαμβος της νόησης είναι ακριβώς αυτό, που πρέπει να συνυπάρχεις με τους ανθρώπους που δεν την έχουν.
Δεν έχουμε εξουσία πάνω στη ροή των σκέψεών μας έτσι όπως και στην κυκλοφορία του αίματός μας.
Τα βιβλία είναι όπως οι άνθρωποι. Μικρός αριθμός, παίζει σπουδαίο ρόλο, τα άλλα αποτελούν το πλήθος.
πηγή: http://www.pegas.gr/sofia/ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ
- Rabelais (1494-1553) Γάλλος ουμανιστής
"Επιστήμη χωρίς συνείδηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά όλεθρος της ψυχής"..
Έν δέ σοι μόνον προφωνώ (ένα δε μόνον σου λέγω), μή ̛πι δουλείας ποτέ ζών εκών έλθης (ποτέ ζών με τη θέληση σου-εκών-μην υποδουλωθείς-μή ̛ πι δουλείας ελθης) παρόν σοι κατθανείν ελευθέρως (ενώ σου είναι δυνατόν να αποθάνεις ελεύθερος). Ευριπίδης
Τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει πίστη. Πίστη με την πλατύτερη έννοια.... Ακλόνητη πεποίθηση στον Αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της ζωής... Νίκος Καζαντζάκης
The last pronounceter oracle of Pythia (Nikandra the last Pythia) was as follows:
"The day will come when Pheobus (Apollo) returns,
and He will come to stay for ever."
Over 1 Million Deaths Annually, 62 Million People With Zero Net Worth, As the Economic Elite Make Off With $46 Trillion(Financial.Taims)
"Give me control over a nation's currency, and I care not who makes the laws."
– Baron Mayor Amschel Rothschild
«Ποτέ δε θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει μεγάλη δύναμις» Το 1853 σε συνομιλία του Τσάρου Νικολάου 1ου και του Άγγλου Πρέσβεως Sir
Hamilton Seymour, έτέθη ο Μεγά-λος Κανών που καθορίζει ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ την εξωτερική πολιτική των εξω-ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων (USA και UK)
Άπαξ ένα έθνος εκχωρήσει τον έλεγχο του νομίσματος και της πίστωσης, δεν έχει σημασία ποιός θεσπίζει τους νόμους του κράτους. Η τοκογλυφία, άπαξ και επικρατήσει, θα συντρίψει οποιοδήποτε έθνος.
Μέχρι να επέλθει ο έλεγχος της έκδοσης του χαρτονομίσματος και της πίστωσης στην κυβέρνηση και αναγνωριστεί ως η πιο περίοπτη και ιερή ευθύνη, όλες οι συζητήσεις για εθνική κυριαρχία του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας είναι ανώφελες
Mackenzie King (1874-1950)
Πρωθυπουργός του Καναδά
Κινέζικη παροιμία:
" Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι χρήσιμο μαζί σας έχετε ηθική υποχρέωση να το μοιραστείτε με τους άλλους.»
STAND UP GREECE
GREECE IS A VICTIM OF THE JEWISH USURERS . IT IS A LABORATORY ANNIMAL IN THE HANDS OF THE MOST CRIMINAL BANKSTER AND ARCHOMANIAC LEADERS, LIKE MERKEL AND SARCOSY.
THE PEOPLE IS REACHING THE EDGE OF PATIENCE AND ENDURANCE. PLEASE DO SOMETHING TO STOP THIS BIG CRIME AGAINST A WHOLE PEOPLE.
AMPHIKTYON
Αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα
Τα αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα είναι πνευματώδη και διδακτικά. Μας
χαρίζουν το γέλιο αλλά εκφράζουν και το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα στην
πιο χαριτωμένη μορφή του.
Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά, αλλά
προσποιείται ότι τον αγαπά. Ο Αρίστιππος απάντησε:
«Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ένας άντρας είπε στην ερωτομανή γυναίκα του:
«Τι θέλεις να κάνουμε, να φάμε ή να κάνουμε έρωτα».
Εκείνη του είπε:
«Ό,τι θέλεις, ψωμί πάντως δεν έχουμε».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Είπε κάποιος στον Διογένη:
«Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία».
Και ο φιλόσοφος απάντησε:
«Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιάς κοπέλας. Ο
Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος
ερωτίλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέγει «Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως
εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρην».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Επαινούσαν μερικοί μπροστά στον Άγη τους Ηλείους, γιατί ήταν πολύ
δίκαιοι κριτές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Άγης ρώτησε με απορία:
- Και είναι τόσο σπουδαίο το ότι οι Ηλείοι μια φορά στα τέσσερα χρόνια
γίνονται δίκαιοι;
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του. Ο
φιλόσοφος ζήτησε αμοιβή 500 δραχμές. Ο πατέρας θεώρησε υπερβολικό το
ποσό.
-«Με τόσαχρήματα», είπε, «θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο».
-«Αγόρασε», είπε ο Αρίστιππος, «κι έτσι θα έχεις δύο».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη απο ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί
κάνει κάτι τέτοιο απάντησε:
- Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι απο την αναισθησία των ανθρώπων.
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Παρακινούσαν τον Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει κάποιον που τον
κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε:
- Δεν είστε καλά!! Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σ' άλλα μέρη;
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ένας φαλακρός έβριζε τον Διογένη. Ο φιλόσοφος γύρισε και του είπε:
«Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές, αλλά θα ήθελα να πω ένα "μπράβο" στις
τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ρώτησε κάποιος τον Αντισθένη τι είδους γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για
γάμο. Ο φιλόσοφος του είπε:
«Το πράγμα είναι δύσκολο. Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους
κοινή, αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο
φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι
ακόμα και να με μαστιγώνουν».
Κομπτον Μακενζι
Το έγραψε εν μέσω του Β΄ΠΠ ο Εγγλέζος Σκώτος Πατριώτης Κομπτον Μακενζι, στο βιβλίο του «Ανεμος Ελευθερίας», εμπνευσμένο από την πολεμική ιαχή των Ελλήνων «Αερα!!!!»
«Η Ελληνική άρνηση υποταγής ήταν για την ανθρωπότητα ένας δεύ! τερος Μαραθώνας και έτσι θα την θεωρήσει η Ιστορία όταν τελειώσει αυτός ο μεγάλος φρικτός πόλεμος. Ο σύγχρονος χρονογράφος τουλάχιστον δεν διστάζει να προβλέψει αυτή την άποψη βεβαιώνοντας ότι αν η Ελλάδα είχε δεχθεί τις απαιτήσεις των άνανδρων Ιταλών θα είχε αλλάξει όλη η ροή των γεγονότων, επειδή η Ρωσία θα είχε συντριβεί το φθινόπωρο του 1941.
Η Ελλάδα ήταν, που έσωσε την ψυχή της ανθρωπότητας, αυτή η μικρή ορεινή χώρα η τριγυρισμένη από θάλασσα όπου γεννήθηκε πρώτα η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Και ο απλός στρατιώτης ήταν εκείνος που έσωσε την Ελλάδα. Η επιδέξια στρατηγική του Μεταξά, ο ταχύς αυτοσχεδιασμός του Γενικού Στρατηγείου, η ταχυκινησία των ορεινων πυροβόλων, η γενναιοψυχία του τοπικού πληθυσμού, η ενθουσιώδης συνδρομή της RAF, δεν θα ωφελούσαν σε τίποτα αν δεν μπορούσε να νοιώσει κάθε στρατιώτης ότι μέσα του ήταν όλο Ελλάδα και αν δεν σήκωνε τις ευθύνες του τόσο αποφασιστικά όσο σήκωνε το τουφέκι του.ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, τρεφόμενος επί μέρες με ο,τι τρόφιμα είχε μαζί του, αντιμετωπίζοντας το δριμύ ψύχος και τις χιονοθύελλες με μια μόνο κουβέρτα, προχώρησε πολεμώντας σε κορφές τρεις χιλιάδες μέτρα ψηλές και πέθανε ΕΚΕΙ για την ΕΛΛΑΔΑ, έχοντας στην σκέψη του τις ελιές του χωριού, τα κουδούνια από τα πρόβατα και τις κατσίκες του στα λιβάδια της Αρκαδίας, τα λουσμένα στον αφρό νησιά του Αιγαίου, τους θορυβώδεις δρόμους της Αθήνας και τα ρυακια της Θεσσαλίας»
Λονδίνο 1943
Compton Mackenzie "Wind of Freedom" (publ.CHATTO & WINDUS)
"Today is Greece -tomorrow could be your country.
STAND UP GREECE -Today Greeks -tomorrow YOU..."
9/ Τοκογλυφία: Το Μυστικό Οπλο των Εβραίων. Ο τόκος κατά το Μεσαίωνα θεωρούνταν από την Χριστιανική Εκκλησία ως κάτι γενικά και συνολικά ανήθικο, ανεπίτρεπτο και αμαρτωλό. Ο Εβραϊκός νόμος απαγόρευε τη χορήγηση δανείων με τόκο σε Εβραίους, αλλά επέτρεπε τον δανεισμό με τόκο προς τους χριστιανούς(goym=ζώα). Γιατί η Ιουδαιοχριστιανική θρησκεία στέρησε τον Ελληνορωμαϊκό κόσμο από την δυνατότητα πλουτισμού και την έκανε προνόμιο των Εβραίων ; Δεν σας είναι παράξενο και ανεξήγητο ; Από τότε οι Εβραίοι τοκογλύφοι απέκτησαν κολοσσιαίες περιουσίες με τις οποίες εξαγόρασαν τίτλους ευγενείας , μπήκαν στα χριστιανικά κοινοβούλια και στις ανακτορικές αυλές, επηρέασαν κυβερνήσεις και τις πολιτικές εξελίξεις, εισήλθαν στην άρχουσα τάξη της χριστιανικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Με όπλο το χρήμα και το κέρδος χρηματοδότησαν πολέμους, επαναστάσεις, αλλαγές καθεστώτων και την εκμετάλλευση των λαών .
Οι Αγορές. Σήμερα μια ντουζίνα Εβραίων μεγαλοτραπεζιτών κατέχουν τον παγκόσμιο πλούτο και ελέγχουν τις κυριότερες εκδοτικές τράπεζες (FED, ECB, BANK OF ENGLAND, GOLDMAN SACHS etc) Αυτοί είναι οι Αγορές :
1) ROCKEFELLER OF USA
2) ROTHSCHILD OF LONDON
3) LAZAR BR. OF PARIS
4) ISRAEL MOSES SEIF OF ITALY
5) WARBURG OF HAMBURG
6) LEHMAN BR. OF NEW YORK
7) KUHN LOEB OF NEW YORK
8) CHASE MANHATTAN (MORGAN) OF NEW .YORK
9) GOLDMAN SACHS OF NEW YORK( Η GOLDMAN SACHS είναι η ναυαρχίδα τους )
Μόνον ο Παγκόσμιος Βασιλιάς δεν έχει εισέτι εμφανισθεί . Εκτός και είναι κάποιος μεταξύ των εννέα.
Όλοι αυτοί είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα και προωθούν την Παγκόσμια Δικτατορία μέσω της Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Εκτός από τον Ιουδαιοχριστιανισμό και το χρήμα οι Εβραίοι μεγαλοτοκλογλύφοι έχουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τα ΜΜΕ και τη σύγχρονη Τεχνολογία , μέσω των οποίων επηρεάζουν το νου και χειραγωγούν τη σκέψη των ανθρώπων . Έτσι σε ελάχιστες πλέον περιπτώσεις αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές δυνάμεις , τον ρόλο των οποίων έχουν τώρα αντικαταστήσει με τα χρηματοπιστωτικά μέσα, τις οικονομικές κρίσεις και τον ψυχολογικό πόλεμο. Πως εξηγείται το πρωτόγνωρο φαινόμενο μια ντουζίνα Εβραίοι να κατέχουν το 90% του παγκόσμιου πλούτου; Γιατί;ά
Western civilization was lost because Jewish control over British and American minds was sufficient to defeat civilization's last great champion. Hitler, Seig Heil!
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Τετάρτη Αυγούστου. Και για πρώτη φορά στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε στο Ηρώδειο το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξάγεται επί τέλους στο φυσικό του χώρο, εκεί όπου δίδαξε ο Πλάτωνας, ιδρυτής της Ακαδημίας, εδώ και 2.400 χρόνια και στο βήμα της οποίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Δημοκρατία γεννά την τυραννίδα»!… Μέγα γεγονός, με 2.000 πολύ σπουδαίες συμμετοχές και λίαν επίκαιρες ομιλίες…
Σ΄ αυτή την αιώνια εναλλαγή δημοκρατίας και τυραννίδας, με τη φιλοσοφία να κυριαρχεί στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, αλλά με ένα βασανισμένο λαό που σήμερα βρίσκεται στο πρόθυρα της εξέγερσης και με μια πολιτική εξουσία γαντζωμένη στον βραχίονα της ξενοκρατίας, θα προσφέρουμε στον Αντώνη Σαμαρά μια πολύ χρήσιμη «ανθοδέσμη ύμνων» για την Ελλάδα από κορυφαίους Αμερικανούς . Ώστε να απευθυνθεί στον πρόεδρο Ομπάμα με το κεφάλι ψηλά και με ύφος αγέρωχο. Πιο ψηλά βεβαίως θα είχε το κεφάλι του αν καλούσε μαζί του και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- και ας το αρνιόταν!....
Ιδού όμως η… «ανθοδέσμη»:
- Θωμάς Τζέφερσον (3ος πρόεδρος ΗΠΑ): «Στους προγόνους σας όλοι εμείς οφείλουμε τα φώτα που μας οδήγησαν να βγούμε από το γοτθικό σκοτάδι. Ποθούμε ευόδωση των αγώνων σας..»!
-Ιάκωβος Μονρόε (5ος πρόεδρος ΗΠΑ): «Ευχόμαστε ολόψυχα να ανακτήσετε την ανεξαρτησία σας και να πάρετε ξανά τη θέση σας, σαν ίσοι μεταξύ των εθνών της Γης»!..
-Φραγκλίνος Ρούσβελτ ( 32ος Πρόεδρος ΗΠΑ ): «Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα οι Έλληνες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας»!
-Μπιλ Κλίντον ( 42ος Πρόεδρος ΗΠΑ,): « Ανακηρύσσω την 25η Μαρτίου ως εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής Δημοκρατίας»!...
-Έντουαρντ Στετίνιους (Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ): «Αν ποτέ ένας λαός έγινε άξιος στον υπέρτατο βαθμό, ο λαός αυτός ανήκει στο γενναίο εκείνο Μεσογειακό έθνος των Ελλήνων»!...
-Σάμμερ Γουέλλς (υφυπουργός εξωτερικών ΗΠΑ): «Δικαίως η Ελλάδα καλείται χώρα των θαυμάτων. Το μεγαλύτερο όλων είναι ότι ανανεώνει από αιώνα σε αιώνα το ένδοξο παρελθόν της»!..
-Στρατηγός Μακ Άρθουρ: «Είθε ο παντοδύναμος να σας παραχωρήσει τον αιώνιο δαυλό της ελευθερίας . Το όνομά σας είναι σύμβολο του ανεκτίμητου αυτού ιδανικού»!...
-Μακ Βη (πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα): « Στον τιμημένο κατάλογο των νικητριών χωρών το όνομα τη Ελλάδος θα καταχωρηθεί υψηλά, αν όχι στο υψηλότερο σημείο»!..
-Γουίλ Ντυράν ( κορυφαίος Αμερικανός ιστορικός ): «Όλα τα πολιτισμένα έθνη, είναι σήμερα πνευματικές αποικίες της Ελλάδας. Το αλφάβητό μας προήλθε από την Ελλάδα. Η γλώσσα μας βρίθει ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας κατέχεται από ελληνικούς όρους. Η φιλοσοφία, η γραμματική και η ρητορική είναι ελληνικές εφευρέσεις. Όλα τα λογοτεχνικά μας είδη είναι ελληνικά. Σχολεία, πανεπιστήμια, στάδια, ολυμπιακοί, όλα, μα όλα κατάγονται από την Ελλάδα… »!
-Ράλφ ‘Εμερσον (μέγας Αμερικανός ποιητής): «Ο Παρθενώνας είναι το καλύτερο στολίδι πάνω στη γη»!.
-Έλεν Κέλλερ (διάσημη Αμερικανίδα συγγραφεύς): «Αν το βιολί είναι το τελειότερο από τα μουσικά όργανα, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης»!.
-Ερρίκος Μίλλερ (διάσημος Αμερικανός συγγραφέας): «Όπως και να το φανταστώ η Ελλάδα μου παρουσιάζεται σαν το κέντρο του σύμπαντος, ο ιδεώδης τόπος συνάντησης ανθρώπου με άνθρωπο ενώπιον του Θεού»!.
-Λαφαγιέτ: (Γάλλος στρατηγός, συν-επαναστάτης με τον Ουάσιγκτον): «Η Αμερική θα πρέπει να είναι ο φυσικός και αφιλοκερδής προστάτης της Ελλάδας»…
Και όμως, κάποιος λείπει, θα πείτε. Ποιός; Αυτός που φέρεται να έχει διδάξει ότι όποιος θέλει να βάλει στο χέρι τους Έλληνες δεν έχει παρά να ξεριζώσει από το DNA τους όλα τους τα προτερήματα. Αυτά ακριβώς που υμνούν οι παραπάνω σπουδαίοι Αμερικανοί. Είναι ο διαβόητος Χένρυ Κίσινγκερ, επί των ημερών του οποίου, τέτοιες μέρες το 1974, σπάραζε η Κύπρος στα δόντια του Αττίλα…
Είναι λοιπόν η σειρά του μελαψού προέδρου Ομπάμα να μιμηθεί και να ξεπεράσει την προσεχή Πέμπτη σε φιλελληνισμό και τους 43 προκατόχους του, γνωρίζοντας ίσως και ότι ένας σπουδαίος Έλληνας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, είναι μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν τον αγώνα για την κατάργηση της δουλείας!...
Ch.Passalaris@hotmail,com
(Από τη Real News)
ΓΝΩΜΙΚΑ, ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Ὁ Ὀργανισμὸς γιὰ τὴν
Διάδοση τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσας καὶ ἡ ἑταιρεία Lexigram προσφέρουν στοὺς
διαδικτυακούς τους φίλους Γνωμικά - Παροιμίες - Λόγιες Φράσεις/Ἐκφράσεις.
Ὅσοι
ἐνδιαφέρεστε
Ἐπισκεφθεῖτε καὶ τ
Posted: 24 Jan 2016 11:40 AM PST
Τα αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα, εκφράζουν το αρχαίο
Ελληνικό πνεύμα και προσφέρουν εκτός από γέλιο, γνώση και προβληματισμό.«Άσχημη δεν είναι η ζωή. Άσχημη είναι η άσχημη ζωή»
«Πως θες να σε κουρέψω;»
Ο Αρχέλαος απάντησε:
«Σιωπηλός»
«Τι θα ήθελες να ήσουν; Αχιλλέας ή Όμηρος;»
Ο Θεμιστοκλής ρωτά κι αυτός:
«Εσύ τι θα ήθελες να ήσουν; Νικητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή αυτός που αναγγέλλει τα ονόματα των νικητών;»
«Γνώριζα ότι η απάντησή σου θα ήταν εντελώς άσχετη προς την ερώτησή μου»
«Δεν ήξερα ότι αυτό που έκλεβα είναι δικό σου…»
Κι ο Δημοσθένης του είπε:
«Γνώριζες ωστόσο πολύ καλά, ότι δεν ήταν δικό σου»
«Αν πετύχουμε άλλη μια νίκη σαν και αυτές, καταστραφήκαμε»
28 Αρχαίες Ελληνικές βρισιές !
Θα διαπιστώσετε την συνέχεια της γλώσσας μας
Όσοι έχουν την κακή
συνήθεια να βρίζουν, αν δεν μπορούν να την κόψουν, τουλάχιστον ας προσπαθήσουν
να χρησιμοποιούν την αρχαία ελληνική γλώσσα για είναι λιγότερο χυδαίοι.
Αφόδευε εντός
Χέσε μέσα
Χέσε μέσα
Λάβε κίναιδε
Πάρ’ τα πούστη
Πάρ’ τα πούστη
Ύπαγε γαμηθείται
Άντε γα.σου
Άντε γα.σου
Όδευε εις συνουσίαν
Άντε γα.σου
Άντε γα.σου
Λάβε τους όρχεις ημών
Πάρ’ τα αρχίδια μας
Πάρ’ τα αρχίδια μας
Εσύ εστί για τον πέο
Είσαι για τον πούτσο
Είσαι για τον πούτσο
Λάβε έναν αυνανιστήν
Πάρε ένα μαλάκα!
Πάρε ένα μαλάκα!
Κάμνω σε τι, μήτηρ;
Τι σου κάνω μάνα μου;
Τι σου κάνω μάνα μου;
Άλφα τράπεζα πίστεως
Πρώτο τραπέζι πίστα
Πρώτο τραπέζι πίστα
Αφόδευε υψηλά και
ηγνάντει
Χέσε ψηλά κι αγνάντευε
Χέσε ψηλά κι αγνάντευε
Ίνα πέρδεις επί τοις
όρχεσίν μου
Θα μου κλάσεις τα αρχίδια!
Θα μου κλάσεις τα αρχίδια!
Είχον τε κνησμόν οι
όρχεις μου
Και με τρώγαν τα αρχίδια μου!
Και με τρώγαν τα αρχίδια μου!
Άντε κάνε έρωτα
παθητικά σερβιέτα
Άντε γαμήσου μουνόπανο!
Άντε γαμήσου μουνόπανο!
Ποιώ έρωτα δια το
αιδοίο της μητρός σου
Γαμώ το μ@υνί της μάνας σου
Γαμώ το μ@υνί της μάνας σου
Σου συνουσιάζεται ο
οίκος που διαμένεις ομοφυλόφιλε
Σου γαμιέται το σπίτι ρε πούστη
Σου γαμιέται το σπίτι ρε πούστη
Ευμεγέθους σωματικής
διάπλασης ατομικός εραστής
Χοντρομαλάκας
Χοντρομαλάκας
Θα σου συνουσιάσω τον
οίκο όπου διαμένεις παλιό ομοφυλόφιλε
Θα σου γαμήσω το σπίτι παλιόπουστα!!!
Θα σου γαμήσω το σπίτι παλιόπουστα!!!
Της επιχρήμασις
εκδηλωμένης γυναικός το σίδερον κιγκλίγωμα
Της πουτάνας το κάγκελο!!!
Της πουτάνας το κάγκελο!!!
Τα εκ μεταξίου
γενόμενα εσωενδύματα εκ μεταξίου γενόμενα οπίσθια απαιτούσι
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτούς κώλους
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτούς κώλους
Λάβε πέντε, ω
αυνανιστά (συνοδευόμενον από έκτασιν των δακτύλων της μίας χειρός)
Πάρε πέντε, ρε μαλάκα! (μαζί με φάσκελο)
Πάρε πέντε, ρε μαλάκα! (μαζί με φάσκελο)
Συγγνώμη εύειδες
κοράσιον, ο σος πατήρ σακχαροπλάστης ετύγχανε ών;
Συγγνώμη κοπελιά, ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου;
Συγγνώμη κοπελιά, ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου;
Η παλινδρομική κίνηση
ισχύως επί καθέτου αξόνως, βαίνουσα συνεχώς αυξανόμενης εντάσεως και εκπέμπουσα
υδάτινα βλήματα επί φανταστικού στόχου
Μαλακία
Μαλακία
Λαβέ ταύτα Ελισσάβετ
και ποίησέ τα επί πλαισίου
Πάρτα Λίζα και κάντα κορνίζα!
Πάρτα Λίζα και κάντα κορνίζα!
Εκοπρίσθη η φοράς
παρά τοις αλ ωνίοις
Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.
Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.
Μη μου τους όρχεις
τάρατε
Μη μου πρήζετε τα αρχίδια.
Μη μου πρήζετε τα αρχίδια.
Χαίρε ημάς το
πλατύφυλλο
Χαιρέτα μας τον πλάτανο.
Χαιρέτα μας τον πλάτανο.
Έξω κίναιδε εκ της
οικίας
Έξω πούστη απ’την παράγκα (πρόχειρη κατοικία).
Έξω πούστη απ’την παράγκα (πρόχειρη κατοικία).
Ταύτα λαβείν μωρή
νοσούσα
Πάρ’ τα μωρή άρρωστη.
Πάρ’ τα μωρή άρρωστη.
tilestwra.com
Εμφάνιση πρωτότυπου μηνύματος
Στις 1:45 π.μ. Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 201
60 Ρητά που αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι
Στις στιγμές ηρεμίας, δώσε προσοχή στις σκέψεις σου. Επειδή ίσως, απλά ίσως, το μόνο πράγμα που πρέπει να αλλάξεις για να μπορέσεις να βιώσεις περισσότερη ευτυχία, περισσότερη αγάπη και περισσότερη ζωτικότητα, είναι ο τρόπος σκέψης σου.
Ορίστε 60 ρητά που θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις τον τρόπο σκέψης σου και θα σου δώσουν κίνητρα για μια καλύτερη ζωή.
1. Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που φοβάσαι να αντιμετωπίσεις.
2. Μερικές φορές τα καλά πράγματα καταρρέουν έτσι ώστε καλύτερα πράγματα να μπορέσουν να οικοδομηθούν.
3. Μην σκέφτεσαι το κόστος. Σκέψου την αξία.
4. Μερικές φορές χρειάζεται να αποστασιοποιηθείς για να δεις τα πράγματα καθαρά.
5. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν πράγματα που δεν χρειάζονται, με χρήματα που δεν έχουν, για να εντυπωσιάσουν ανθρώπους που δεν ξέρουν.
6. Άσχετα με το πόσα λάθη κάνεις ή το πόσο αργή είναι η πρόοδος σου, είσαι και πάλι μπροστά από όσους δεν προσπαθούν.
7. Αν ένα πρόσωπο θέλει να είναι μέρος της ζωής σου, θα κάνουν μια προφανή προσπάθεια για αυτό. Σκέψου διπλά πριν κρατήσεις ένα χώρο στην καρδιά σου για τους ανθρώπους που δεν κάνουν προσπάθεια για αυτό.
8. Το να κάνεις έναν άνθρωπο να χαμογελάσει, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο – ίσως όχι όλο τον κόσμο, αλλά τον δικό του σίγουρα.
9. Το να λες ότι κάποιος είναι άσχημος δεν σε κάνει ομορφότερο.
10. Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι που ξέρεις είναι αυτοί που δεν γνωρίζεις πολύ καλά.
11. Η ζωή είναι 10% το τι σου συμβαίνει και 90% το πώς αντιδράς σε αυτό.
12. Το πιο οδυνηρό πράγμα είναι το να χάσεις τον εαυτό σου στην διαδικασία του να αγαπάς κάποιον τόσο πολύ και να ξεχνάς ότι είσαι και εσύ ξεχωριστός.
13. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος σου παρά με κακιά παρέα.
14. Καθώς μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε ότι είναι λιγότερο σημαντικό να έχουμε πολλούς φίλους και πιο σημαντικό να έχουμε λίγους και αληθινούς.
15. Το να κάνεις εκατό φίλους δεν είναι θαύμα. Το θαύμα είναι να κάνεις ένα φίλο που θα σταθεί δίπλα σου ακόμα και όταν εκατό άτομα είναι εναντίων σου.
16. Το να τα παρατάς δεν σημαίνει πάντα ότι είσαι αδύναμος, μερικές φορές σημαίνει ότι είσαι δυνατός και έξυπνος αρκετά ώστε να το αφήσεις πίσω και να προχωρήσεις.
17. Μην λες ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο. Έχεις ακριβώς τον ίδιο αριθμό ωρών ανά ημέρα που δόθηκαν και στους Helen Keller, Pasteur, Michaelangelo, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, Albert Einstein κλπ.
18. Αν πραγματικά θέλεις να κάνεις κάτι, μπορείς να βρεις ένα τρόπο. Αν δεν θέλεις, θα βρεις μια δικαιολογία.
19. Μην επιλέγεις αυτόν που είναι όμορφος στον κόσμο. Διάλεξε αυτόν που κάνει τον κόσμο σου όμορφο.
20. Ο έρωτας δεν είναι επιλογή. Το να μείνεις ερωτευμένος είναι.
21. Η αληθινή αγάπη δεν σημαίνει να είστε αδιαχώριστοι. Είναι δυο άνθρωποι που είναι αληθινοί ο ένας στον άλλο ακόμα και όταν είναι χώρια.
22. Όταν είσαι απασχολημένος ψάχνοντας για το τέλειο άτομο, πιθανόν θα χάσεις το ατελές άτομο που θα μπορούσε να σε κάνει απόλυτα ευτυχισμένο.
23. Ποτέ μην κάνεις κάτι μόνιμα ανόητο μόνο και μόνο επειδή είσαι προσωρινά αναστατωμένος.
24. Μπορείς να μάθεις σπουδαία πράγματα από τα λάθη σου όταν δεν είσαι απασχολημένος με το να τα αρνείσαι.
25. Στη ζωή, αν δεν ρισκάρεις τίποτα, ρισκάρεις τα πάντα.
26. Όταν σταματήσεις να κυνηγάς τα λάθος πράγματα δίνεις στα σωστά πράγματα την ευκαιρία να σε πιάσουν.
27. Κάθε ένα πράγμα που έχει συμβεί στη ζωή σου σε προετοιμάζει για ένα γεγονός που δεν έχει έρθει ακόμα.
28. Δεν υπάρχει τίποτα το ευγενές στο να είσαι ανώτερος από κάποιο άλλο πρόσωπο. Η αληθινή ευγένεια είναι το να είσαι ανώτερος από το άτομο που ήσουν κάποτε.
29. Το να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος είναι χάσιμο του ατόμου που είσαι πραγματικά.
30. Ποτέ δεν θα γίνεις αυτό που θέλεις να γίνεις αν συνεχίσεις να κατηγορείς όλους τους άλλους για αυτό που είσαι τώρα.
31. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο αυτό που κρύβουν από αυτό που δείχνουν.
32. Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα που κάνουν οι άλλοι για αυτούς, μέχρι τη στιγμή που σταματάνε να τα κάνουν.
33. Μην ακούς τι λένε οι άνθρωποι, δώσε βάση σε αυτά που κάνουν.
34. Το να είσαι μόνος δεν σημαίνει ότι είσαι μοναχικός και το να είσαι μοναχικός δεν σημαίνει ότι είσαι μόνος.
35. Η αγάπη δεν έχει να κάνει με το σεξ, το να πηγαίνεις φανταχτερά ραντεβού ή να επιδεικνύεσαι. Έχει να κάνει με το να είσαι με ένα άτομο που σε κάνει ευτυχισμένο με τέτοιο τρόπο που κανένα άλλο δεν μπορεί.
36. Ο καθένας μπορεί να έρθει στη ζωή σου και να σου πει πόσο πολύ σε αγαπάει. Χρειάζεται κάποιος πραγματικά ιδιαίτερος για να μείνει στη ζωή σου και να σου δείξει πόσο πολύ σε αγαπάει.
37. Κάψε τα κεριά, χρησιμοποίησε τα καλά σεντόνια, φόρεσε τα ακριβά εσώρουχα. Μην τα φυλάς για ειδικές περιπτώσεις. Σήμερα είναι ειδική περίπτωση.
38. Αγάπα και εκτίμησε τους γονείς σου. Συχνά είμαστε τόσο απασχολημένοι στο να μεγαλώνουμε, που ξεχνάμε ότι και αυτοί επίσης μεγαλώνουν.
39. Όταν αρχίσεις να συμβιβάζεις τον εαυτό σου και το ήθος σου για τους ανθρώπους γύρω σου, είναι καιρός να αλλάξεις τους ανθρώπους γύρω σου.
40. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου πρώτα, αντί να αγαπάς την ιδέα του να σε αγαπάνε οι άλλοι.
41. Όταν κάποιος σου λέει «Έχεις αλλάξει», μπορεί απλά να σημαίνει ότι σταμάτησες να ζεις τη ζωή σου με τον δικό τους τρόπο.
42. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος άλλος λάθος για να είσαι εσύ σωστός.
43. Να είσαι χαρούμενος. Να είσαι ο εαυτός σου. Αν δεν αρέσει στους άλλους, άστους. Η ευτυχία είναι επιλογή. Η ζωή δεν είναι το να ευχαριστείς τους πάντες.
44. Όταν είσαι χαρούμενος, οι φίλοι σου ξέρουν ποιος είσαι. Όταν είσαι στις μαύρες σου, ξέρεις ποιοι είναι οι φίλοι σου.
45. Μην ψάχνεις για κάποιον που θα λύσει όλα σου τα προβλήματα. Ψάξε για κάποιον που θα τα αντιμετωπίσει μαζί σου.
46. Αν περιμένεις ο κόσμος να είναι δίκαιος μαζί σου απλά επειδή εσύ είσαι δίκαιος, κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Είναι σαν να περιμένεις ένα λιοντάρι να μην σε φάει, απλά επειδή δεν το έφαγες εσύ.
47. Άσχετα με το πόσο καλά ή άσχημα τα πας, ξύπνα κάθε μέρα ευγνώμων για τη ζωή σου. Κάποιος κάπου αλλού παλεύει απεγνωσμένα για τη δική του.
48. Η μικρότερη πράξη καλοσύνης αξίζει περισσότερο από την ωραιότερη πρόθεση.
49. Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί, που το μόνο πράγμα που έχουν είναι τα χρήματα.
50. Μάθε να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις πριν σε αναγκάσει ο χρόνος να εκτιμήσεις τα πράγματα που κάποτε είχες.
51. Όταν επιλέγεις να δεις το καλό στους άλλους, καταλήγεις να βρίσκεις το καλό στον εαυτό σου.
52. Δεν πνίγεσαι από την πτώση στο νερό. Πνίγεσαι με το να μένεις εκεί.
53. Είναι καλύτερα να γνωρίζεις και να είσαι απογοητευμένος από το ποτέ να μην ξέρεις και να αναρωτιέσαι.
54. Υπάρχουν πράγματα που δεν θέλουμε να συμβούν αλλά πρέπει να αποδεχτούμε, πράγματα που δεν θέλουμε να ξέρουμε αλλά πρέπει να μάθουμε και άνθρωποι με τους οποίους δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς, αλλά πρέπει να αφήσουμε πίσω.
55. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από το τι συμβαίνει γύρω σου, αλλά από το τι συμβαίνει μέσα σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τους άλλους για να αποκτήσουν ευτυχία, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία έρχεται πάντα από μέσα.
56. Αν πεις την αλήθεια, γίνεται μέρος του παρελθόντος σου. Αν πεις ψέματα, γίνεται μέρος του μέλλοντος σου.
57. Αυτό που κάνεις κάθε μέρα έχει περισσότερη σημασία από αυτό που κάνεις μια φορά στο τόσο.
58. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου, αν συνεχίζεις να διαβάζεις ξανά και ξανά το τελευταίο σου.
59. Τα πράγματα αποδεικνύονται καλύτερα για τους ανθρώπους που κρατάνε το καλύτερο από τα πράγματα που εμφανίζονται.
60. Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξε το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι για αυτό.
Τα 11 πράγματα που μας δίδαξε για τη ζωή ο Αριστοτέλης
Translate this page
ΤΕΛΟΣ
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης ,
μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
http://amphiktyon.blogspot.com/